• Therese33

    Enäggstvillingar?

    Är det någon som har erfarenhet av enäggstvillingar? Var hos läkaren igår och gjorde ultraljud och dom sa att troligtvis är det enäggstvillingar men dom låg i två hinnsäckar? Vad menar dom med det?

  • Svar på tråden Enäggstvillingar?
  • Trulles mamma

    Det är positivt - att de ligger i varsin säck. De ligger i en gemensam hinnsäck, fast i den har de varsin hinnsäck (om du förstår vad jag menar). Om de inte har varsin säck så finns det en stor risk att de kan trassla in sig i varandras navelsträngar. Detta kan inte hända nu, vilket ju är bra.

    Väntar själv enäggstvillingar som ligger i varsin hinnsäck. Det är tydligen alltid större risker med enäggstvillingar, så du får nog räkna med många kontroller och UL.

    Vilken vecka är du i?

    Hör av dig om du har fler frågor!

  • Therese33

    Tack för ditt svar, detta är ju en hel vetenskap! Jag är i vecka 15 och var hos läkaren igår och jag skall gå till läkaren och göra UL varannan vecka från och med nu och från v. 20 skall jag gå till barnmorskan varannan vecka, så det blir ett rännande...
    Vilken vecka är du själv i och hur mår du?
    När jag pratade med bm idag så sa hon att det är nog aktuellt med sjukskrivning v. 22 men då blev jag mörkrädd, jobbar på kontor och så länge man mår bra måste man väl kunna jobba? Tycker det känns som alla läkare (oavsett vad det är) är så pigga på att sjukskriva folk. Mår man däremot dåligt och det är en fara för tvillingarna så är det inget att snacka om men så länge man mår bra?
    Kul att höra att du också väntar enäggstvillingar!

  • MaddeMamman

    Det borde inte vara något problem för dig att jobba så länge du vill och kan, Jag väntar också troligtvis enäggstvillingar v21 och jag har varit sjukskriven i en vecka nu.

  • Trulles mamma

    Jag är i vecka 22, och mår förhållandevis bra. Än så länge jobbar jag heltid + säljer barnkläder på klädpartyn. Har dessutom en 4-åring hemma.

    Jag har gått på UL varannan vecka sedan jag gjorde NUPP-test i vecka 14/15, och nu går jag också hos BM varannan vecka. Förra veckan sa hon att det är helt upp till mig hur länge jag vill jobba. Hon gav mig en tid till läkaren om 2 veckor för att diskutera sjukskrivning. Som det känns just nu jobbar jag nog en 4-6 veckor till (har stillasittande kontorsjobb), men jag tror det är högst individuellt. Från vecka 26 (ca) kommer jag också att gå på specialist-mödravården.

    Det som "skrämmer" mig mest just nu är att det är så otroligt stort tidsspann på när de kan komma. En del tvillingar föds innan vecka 30, men det kan ju också bli i v 31 eller 35 eller, vem vet, inte förrän v 40 ... Min förra förlossning gick snabbt, så det är jag också orolig för ...

    Lycka till!

  • Therese33

    Tack för att höra era vinklar! Jag har tänkt att jobba så länge jag kan och mår bra. Just nu mår man jättebra men man vet ju inte längre fram.

  • Tina9

    Therese33, bra tänkt att hålla öppet för vad som kan behövas av sjukskrivning.

    När läkaren sa (i v 22) att hon kunde sjukskriva mig fr v26 hade jag svårt att föreställa mig att det behövdes. I vecka 24 längtade jag efter sjukskrivningen, var såå trött. Nu är jag i v 31 och det är så rätt med att vara hemma. Det kostar på kroppen att föda upp två bebisar!

  • Therese33

    Tina9: Kan tänka mig att du är rätt så stor nu då? Jag är också öppen för sjukskrivning men det skall vara på eget initiativ, nu har jag rätt bra jobb för jag kan jobba hemifrån när jag önskar...

  • UWO BaraJag
    Therese33 skrev 2007-08-30 08:23:35 följande:
    Tack för att höra era vinklar! Jag har tänkt att jobba så länge jag kan och mår bra. Just nu mår man jättebra men man vet ju inte längre fram.
    Glöm bara inte att det verkligen ÄR en större risk att vara tvillinggravid. Det är ju inte för skojs skull de sjukskriver tvillinggravida.
    Trycket nedåt, mot livmoderhalsen, är större. Bara det är en ökad risk. Och så länge du står eller sitter så finns ju trycket där.

    Naturligtvis ska man välja tid för sjukskrivning från fall till fall. Vill bara berätta lite mer om varför de sjukskriver. Var inte lika dum som jag och jobba så länge det bara går! Det är ingen rolig erfarenhet att få prematurt.
    Fullt Ös - Medvetslös!!!
  • Therese33

    UWO: Självklart skulle jag aldrig riskera något, självklart går tvillingarna före allt annat!

  • Trolltrio

    Hej! väntar oxå enäggstvillingar, och gjorde ul idag då de inte sett någon skiljevägg vid vul. Idag hittade dock en mycket tunn en! Vad har era läkare sagt om riskerna med enäggs? Min var väldigt negativ och pratade en massa om ttts och sa att "det går ju iaf bra i lite mer än 50% av fallen". Lät ju inte superhoppfullt!

Svar på tråden Enäggstvillingar?