• Snowstorm

    Hyra ut hus?? Nån som gjort det??

    Hej

    Jag o min sambo funderar på att flytta utomlands minst ett år, kanske två....Vi vill nu hyra ut huset, nån som gjort det och kan dela med sig av sina erfarenheter??

    Vad man bör tänka på osv?

    Hur mkt får man ta ut som hyra? Räcker det att det är marknadsmässigt? Man får väl ta ut hyra för alla lånekostnader??

    Hur är det med besittningsrätten för den som hyr? (Med lgh är det väl 2år o sen har den som hyr rätt till lgh...?)

    Tacksam för alla input..

  • Svar på tråden Hyra ut hus?? Nån som gjort det??
  • flixflax

    Man bör tänka på att ha referenser. Vet ett par som fick sitt hus förstört helt och hållet på ett år.

    Du skall även se till att de vet vart de ska ringa om ngt krånglar eftersom ni skall stå för att det blir lagat. Vet de inte vart de ska ringa kanske de struntar i att rören läcker och de får stora skador.

    Ang besittningsrätt gäller det bara hyresrätt inte BR som hyrs ut i andra hand.

    Se till att ha uppsägning från bägge håll.

    Ta gärna en depositon.

  • morriis

    Min mamma och hennes man hyrde ut sitt hus. Var så grisigt att dom fick "sanera" när vi skulle flytta in igen. Dom hade inte betalat elen så det var dom tvugna att fixa, hela källaren, som verkligen är stooor, var full av använda bindor och blöjor. Luktade vidrigt. Och tapeter och väggar var sönderslagna/sparkade på en del ställen.

    Så var noga med vilka ni hyr ut det till!

  • Snowstorm

    Friköpt villa har vi...

    Precis viktigt att ta referenser!! Tänkte att det kanske skulle vara smart att kontakta företag som har anställda som kommer hit till Sverige för att jobba....känns ju säkrare att hyra ut till ex Ericsson som använder huset till sina utlandsanställda.

    Nån som har tips på företag som sysslar med detta??

  • menu

    jag har hyrt ut villa under 20 tal år...

    Du kan ta vilken hyra du vill (så länge någon betalar det *s*), kom bara i håg att skatta för det!

    man bör betala elen själv då det alltid är du som husägare som drabbas om den blir avstängd, å det kan blir riktigt dyrt!... Räkna alltingen på ett snitt å ha med det i hyran det är ju enklast eller skriv i kontraktet att det tillkommer bifoga kopia av el räkningen till kunden alltid snarast efter att du mottagit den så betalar kunden (den som hyr) elen till dig tex isqamband med nästa hyra (el om du skickar ut hyres avin så skicka el fakturan i samband med den å höj den månadens hyra med motsvarande summa)

    husfösräkringen måste du ha i ditt namn för att vara säker på att den finns om huset brinner upp! hemförsäkringen är upp till den som hyr, det är ju dens saker.. (fast hyr ni böblerat så bör ni nog se till att även hemförsäkring finns)

    vattnet har jag aldrigh hört att skulle vara så viktigt att ha på sig som elen, men man kan ju göra som man vill alltingen ha det direkt till kunden eller lägg på hyran å betala själv..

    renhållningen skall kunden betala.

    i kontraktet skriver ni allt ni kommit överens om, tex tom datum (går ju att förlänga sedan om båda vill) eller tillsvidare, uppsägningstid, hyra, vad som ingår osv..

    Hyr ni möblerat så hade jag nog sett till att ta många foton, gå igenom fotona å huset tillsammans med den som skall hyra se till att få undertecknat att fotona stämmer överens osv.. så har du bevis om saker är sönder eller spårlöst borta!

    referenser är ju bra, kreditupplysning, likaså 1-3 månaders innestående pant hyra, som återlämnas när uthyrningen upphör.

    skall kunden underhålla huset extra i vissmån ( laga nått el dyl) så bör man ha lite lägre hyra.

    då vi hade själva bott i huset innan vi hyrde ut så viste vi ca avgifterna, plussade ihop el , vatten, försäkringar, fastighetskatt, vad vi ville ha i månaden (tex för lån el vinst, samt slitage osv) sedan plussade skatten på summan. (om det nu blir skatt beror ju naturligtvis på om man gör vinst)
    å så betalade vi räkningarna själva, förutom soporna som gick till kunden direkt.

  • Snowstorm

    Tack för tipsen!!!

    Ingen som vet nåt företag som sysslar med uthyrning av hus till utlandsanställda som kommer till Sverige??

  • menu

    du bör nog titta på vilka företag ni har på orten å kolla med dem om de behöver, annars brukar sådanna företag annonsera i tidningar om de söker bostäder både för kortare å längre tider...

  • TjorveniSkåne

    I storstadsområden kan du prova SAS relocation, eller söka på relocation på gula sidorna.

  • xitixa
    Hyresavtal: Det första du behöver göra är att upprätta ett skriftligt hyresavtal. Detta avtal bör beskriva alla villkor och detaljer gällande hyran, hyresperioden, in- och utflyttningskontroller, och eventuella krav och ansvar för hyresgästen.
    Hyreskostnad: Du kan i princip ta ut hyra i enlighet med marknadspriset. Det är vanligt att undersöka vad liknande fastigheter i ditt område hyrs ut för och sätta hyran på ett konkurrenskraftigt pris. Du bör också ta hänsyn till kostnader som fastighetsskatt, försäkring, underhåll och eventuella fastighetsförvaltningsavgifter.
    Skatt: Inkomst som genereras från att hyra ut ditt hus kan vara föremål för beskattning. Det kan vara klokt att konsultera med en skatteexpert eller revisor för att få råd om skattekonsekvenserna av att hyra ut din fastighet. I vissa länder kan det finnas skattelättnader eller avdrag som du kan dra nytta av.
  • xitixa

    Innan du börjar leta efter hyresgäster måste du se till att din fastighet är i gott skick. Gör alla nödvändiga reparationer och underhåll för att göra den attraktiv för potentiella hyresgäster. En välskött fastighet kommer att locka fler intressenter. I hyresavtalet bostadslistan.se/blog/tips-f-r-att-hyra-ut-en-del-av-ditt-hus-bostadslistan-se bör du ange hyresperioden, dvs. hur länge hyresgästen kommer att bo i lägenheten. Det kan vara en månad, ett år eller längre. Tydligt ange villkoren för förnyelse eller uppsägning av hyresavtalet. Det är tillrådligt att utföra bakgrundskontroller på potentiella hyresgäster, inklusive kreditkontroller och referenser. Detta bidrar till att minimera risken för problemhyresgäster.

  • AntonSwe

    Hej alla,


    Jag ville bara dela med mig av min fantastiska erfarenhet av att hyra ut mitt hem för film- och reklaminspelningar. Det har verkligen varit både roligt och lukrativt. Vi har fått mellan 10 000 och 15 000 kr per dag och uthyrningen har sträckt sig över flera dagar. Som en extra bonus fick vi till och med hotellvistelse och frukost! Det var ett extra tillskott till hushållskassan.


    Jag kan varmt rekommendera www.alocation.se och www.acasting.se för alla som är intresserade av att hyra ut sitt hem för liknande ändamål.


    Är det någon mer som hyrt ut sina hem till film eller reklaminspelningar? Vad är era upplevelser?

Svar på tråden Hyra ut hus?? Nån som gjort det??