Inlägg från: Anonym (medic) |Visa alla inlägg
  • Anonym (medic)

    ADHD

    Anonym (Tacksam om ni delar med er) skrev 2024-05-06 10:58:31 följande:
    ADHD

    Hej ! 
    Kan ena förälder godkänna stark medicin utan den andra förälderns godkännande ? Tycker själv att det är tidigt att ge barn stark medicin. Finns insatser man gör och tid att se resultat innan man skynda på och ge sådan stark medicin!


    Nej, båda föräldrarna måste godkänna.

    Däremot kan jag starkt rekommendera medicin! Min son fick medicin från ca 6 års ålder, och det vände hela hans situation. med medicin klarade han av att vara i skolan, fick kompisar, klarade av att ara hemma och umgås med familjen utan att få ständiga utbrott. 

    Han är 19 år nu, tar studenten med fina betyg, är en glad, vänlig och fin kille. Behöver inte medicinen dagligen längre, utan tar den när det är prov eller annan lite mer krävande uppgift. Jag tror inte att det hade gått så bra för honom om han inte fått medicinen då när han var liten och inte klarade av impulserna. 
  • Anonym (medic)
    Anonym (Tacksam om ni delar med er) skrev 2024-05-06 20:13:55 följande:

    Tack för eran svar. Han är sju år gammal. Jag ser inga svårigheter. Hur många barn i dagens skolor som har koncentrationssvårigheter ? Eller är aktiva? Hur vill skolan att barn ska vara egentligen? Vi alla har något slang av något diagnos om man kolla upp det. Hektiskt samhälle. Jobb och barn. Jag menar inte att gnälla men så är de idag. Jag är aktiv med honom när jag har han hos mig. Där vi spelar fotboll. Simma. Klättra och liknande aktiviteter. Han använder inget mobil hos mig eller äter godis. Och de är vi överens om. Insatser menar jag att det ska vara mindre grupper ( som rektorn föreslå ) där mer fokus på honom och de andra barnen. Inte att ge honom medicin vid första tillfället. Jag behöver läsa och få mer info och kött på benen inte neka medicineringen. Men ändå fick han medicin utan min godkännande och de som svider. 


    Hur fick han en diagnos om han inte har några svårigheter? 

    Håller med om att dagens skola inte direkt främjar barnens utveckling och koncentration på något positivt sätt. Men för att få diagnos måste det väl vara en viss grad av svårigheter, för att uppfylla kriterierna i alla fall?
  • Anonym (medic)
    AndreaBD skrev 2024-05-08 16:22:10 följande:
    Nej, det går INTE att diskutera. Det var redan säkert för 20 - 30 år sedan. Att det är medfödd - det kommer inte att komma något nytt om det. Inte heller om att det är ärftligt. Exakt vilka gener som är involverade - det kan man diskutera. 
    Det är ju inte enbart medfött, det finns andra aspekter som påverkar, som faktorer under graviditeten, förlossningen och den tidiga uppväxten. Man är långt ifrån färdiga med att veta vad som orsakar ADHD fullt ut, så det är absolut en pågående diskussion.

    Ungefär 80% räknas vara ärftlighet, resten kan härledas till andra faktorer, eller det är vad man tror/vet idag. Tvärsäkerhet är alltid en fara när man pratar om mänskliga fenomen.
  • Anonym (medic)
    AndreaBD skrev 2024-05-10 09:14:18 följande:
    Det var det jag menade, de 80 % kommer man inte ifrån. Tvillingsstudier är ju väldigt säkra belägg på ärftlighet. Och de övriga 20 % uppfylls nästan helt av förlossningsskador, infektioner under graviditeten och överhuvudtaget hjärnskador. 

    Jag menar framför allt, att man inte ska tro att det kommer något nytt rön och att man kan komma fram till något helt annat. 
    Jag skulle inte vara så säker på det faktiskt. Även om det finns genetiska orsaker så betyder det inte att andra faktorer kan spela stor roll för hur de generna tar sig uttryck. Det finns många genetiska åkommor där inte alla som har generna sen utvecklar sjukdomen/tillståndet.

    Där kan det finnas stor potential för utveckling och nya rön. 
  • Anonym (medic)
    AndreaBD skrev 2024-05-10 12:20:41 följande:
    Epigenetiken, visst. Jag har inte kollat om det har blivit mer utveckling den senaste tiden, men det verkade tidigare som om man ändå hade överskattat omfattningen av gener som kan aktiveras. Det är ju möjligt att det bara gäller vissa gener. 
    Jag tror bara att man ska vara lite försiktig med att tro att man vet allt om ett tillstånd, när det faktiskt finns outforskade områden. Vetenskap och människan är inget tvärsäkert område, så det blir konstigt om du uttalar dig som att du eller någon vet att inget nytt kommer att komma i frågan. 
  • Anonym (medic)
    AndreaBD skrev 2024-05-10 13:30:02 följande:
    Dock finns ju en genetisk disposition, och det verkar ändå vara tillräckligt säkert för att kunna utgå ifrån det i nuläget. Det finns ju väldigt mycket forskning runt vad ytterligare faktorer skulle kunna vara, och man hittar inte något. 
    Fast du måste ju förstå att nuläget inte på nåt sätt kan antas vara färdigutforskat. Du bör inte uttrycka dig så tvärsäkert om något du inte vet. För du vet inte. 
Svar på tråden ADHD