• Anonym (Blä)

    Jag saknar bröd

    Och pasta. Och potatis. Och pannkakor. Och att vara hungrig. Och att inte må illa.

    Jaja, jag får väl äta en lågkolhydratkokosboll till. 

  • Svar på tråden Jag saknar bröd
  • Anonym (Blä)
    Anonym (Diabetiker) skrev 2024-05-06 06:57:02 följande:
    Hur ser blodsockernivåerna ut under en vanlig dag?   Då du vaknar, innan frukost ( kanske samma tidpunkt?) efter frukost, innan nästa måltid, efter, innan du somnar?
    Tack för all information du skrev. Ursäkta att jag klippt ner ditt inlägg.

    Det är så himla olika. Det verkar inte finnas någon rim och reson. Men jag har inte skrivit upp något direkt så vissa orsaker då att säga är gissningar. Här är tre olika dagar :

    21 April:
    På morgonen: 16.2
    2 timmar efter första måltid/lunch: 12.8
    2 timmar efter middag/före sova: 10.9

    26 April
    På morgonen: 12.3
    2 timmar senare, gissar att jag kollade av nyfikenhet förd lunch: 12
    2 timmar efter lunch: 11.8
    2 timmar efter middag: 17.4
    Före sova: 13.9
    När jag ser dessa siffror vet jag varför blodsockret var så högt efter middagen. Jag åt en färdig fiskgratäng med potatismos. 

    1 Maj:
    På morgonen: 17.2
    2 timmar efter första måltid: 13.1
    Två timmar efter middag: 11.5
    Två timmar senare: 12.1
    Ytterligare ca 1 timme senare: 12.9
    Ytterligare 1 timme senare: 12.1
    Jag vet inte på rak arm varför jag mätte så. 

    Idag har jag bara mätt en gång, före lunch, då var det 13.4.jag ska gå och mäta igen nu. 
  • Anonym (Blä)

    10.8

    Jag anade att det skulle ligga under 12 för jag fryser. 

  • Anonym (Diabetiker)
    Anonym (Blä) skrev 2024-05-06 17:08:28 följande:
    Tack för all information du skrev. Ursäkta att jag klippt ner ditt inlägg.

    Det är så himla olika. Det verkar inte finnas någon rim och reson. Men jag har inte skrivit upp något direkt så vissa orsaker då att säga är gissningar. Här är tre olika dagar :

    21 April:
    På morgonen: 16.2
    2 timmar efter första måltid/lunch: 12.8
    2 timmar efter middag/före sova: 10.9

    26 April
    På morgonen: 12.3
    2 timmar senare, gissar att jag kollade av nyfikenhet förd lunch: 12
    2 timmar efter lunch: 11.8
    2 timmar efter middag: 17.4
    Före sova: 13.9
    När jag ser dessa siffror vet jag varför blodsockret var så högt efter middagen. Jag åt en färdig fiskgratäng med potatismos. 

    1 Maj:
    På morgonen: 17.2
    2 timmar efter första måltid: 13.1
    Två timmar efter middag: 11.5
    Två timmar senare: 12.1
    Ytterligare ca 1 timme senare: 12.9
    Ytterligare 1 timme senare: 12.1
    Jag vet inte på rak arm varför jag mätte så. 

    Idag har jag bara mätt en gång, före lunch, då var det 13.4.jag ska gå och mäta igen nu. 
    Det är bra att mäta gör att förstå hur kroppen fungerar , om du inte har någon egen insulinproduktion kvar alls är det väl? nödvändigt att mäta för att veta hur mycket insulin du ska ta i förhållande till maten du äter.

    Jag mätte väldigt mycket - sjukvården klagade - första 18 månaderna för att fatta hur olika mat och olika aktiviteter påverkade blodsockret. På den tiden krävdes det kanske 45 minuters mer än rask promenad för att få ner blodsockret till 6-6.5 och i början räckte inte 90 minuter för att komma under 11 efter att ha ätit. Om jag inte åt någonting alls på 18 timmar sjönk blodsockret till 5.5 ungefär.  Jag hade och har väl fortfarande en stor insulinresistens. Jag kollade privat min insulinproduktion med ett blodprov bara, det var på morgonen efter nattfasta normala nivåer av  insulin, så jag har inte förstört min kropps insulproduktion helt, just nu i alla fall. 

    Med omläggning av kosten,  räknande av kolhydrater och regelbunden aktivitet som utmattar de stora muskelgrupperna har det gjort stor skillnad.  Blodsockernivån på morgonen sätter nivån för dagen. Så om jag inte äter någonting efter 8 på kvällen sjunker blodsockret tillräckligt mycket under kvällen och första halvan av natten så att det inte är högre än 5-6 på morgonen efter att kroppen startat med nattens produktion av blodsocker för att väcka kroppen på morgonen.

    Med typ 1 har du troligen fått andra gränser eftersom man inte vill råka ut för mycket låga och farliga blodsockernivåer under natten.

    Att äta tidigare på kvällen än du gör kan göra att blodsockret är lägre till natten och inte stiger till de höga nivåer du har på morgonen. Men prata med diabetessköterska och dietist, hitta inte på någonting som utsätter dig för risker. 

    Har du någon egen insulinproduktion kvar?  
  • Anonym (Blä)

    9.4 före middag pm jag minns rätt. Tog 12 enheter snabbverkande, åt 2 potatisar, 1 dl lohilo glass och 4 fingrar. 2 timmar senare, blodsocker 14.4.

    Jag ger upp. 

  • Anonym (Diabetiker)

    Är det 40-50-60-70 gram kolhydrater du åt? Det verkar inte som att de 12 enheter du tagit räcker helt för det du åt?  Om du hoppat över glassen och fingrarna hade det kanske varit annorlunda?

    Att blodsockret går upp i upp till 2 timmar efter måltid beror väl på att det tar då lång tid för maten att passera magsäcken. Sen beror det väl på hur snabba kolhydrater man stoppar i sig. Å andra sidan verkar måltidsinsulinet i 3-4 timmar?

    Själv har jag upptäckt med allt mitt mätande att det ger mig lite mer frihet i vad jag äter om jag börjar med gröna blad och vitkål tex. En potatis påverkar blodsockret mindre om jag äter den efter allt det andra. kall kokt potatis ger mindre höjning av blodsocker än kokt eller potatismos eller bakad potatis.

    Halva tallriken grönt, 100 gram protein och 10-20 gram kolhydrater, helst långsamma kan kolhydrater. Sen finns det viktiga fettsyror som kroppen inte kan skapa själv. Fet fisk, oljor och sen animaliska fetter som grädde eller smör i måttliga mängder. 

  • Anonym (Blä)
    Anonym (Diabetiker) skrev 2024-05-07 19:56:51 följande:

    Är det 40-50-60-70 gram kolhydrater du åt? Det verkar inte som att de 12 enheter du tagit räcker helt för det du åt?  Om du hoppat över glassen och fingrarna hade det kanske varit annorlunda?

    Att blodsockret går upp i upp till 2 timmar efter måltid beror väl på att det tar då lång tid för maten att passera magsäcken. Sen beror det väl på hur snabba kolhydrater man stoppar i sig. Å andra sidan verkar måltidsinsulinet i 3-4 timmar?

    Själv har jag upptäckt med allt mitt mätande att det ger mig lite mer frihet i vad jag äter om jag börjar med gröna blad och vitkål tex. En potatis påverkar blodsockret mindre om jag äter den efter allt det andra. kall kokt potatis ger mindre höjning av blodsocker än kokt eller potatismos eller bakad potatis.

    Halva tallriken grönt, 100 gram protein och 10-20 gram kolhydrater, helst långsamma kan kolhydrater. Sen finns det viktiga fettsyror som kroppen inte kan skapa själv. Fet fisk, oljor och sen animaliska fetter som grädde eller smör i måttliga mängder. 


    Tack massor för att du hjälper mig och skriver till mig. Jag känner mig i övrigt så ensam i det här. 

    Kolhydraterna i den måltiden borde ha landat på === 2 potatisar =ca 30g då de var ganska små och vågade 146 g tillsammansmed skal på, 1 dl glass = cs 8g men säg 10 då, och fingrar =ca 7 g, så säg 10 på de också, så ca 50 g totalt. 

    En annan sak jag märkt att jag får högt blodsocker av är blomkål och broccoli. Eller kanske helt enkelt alla kolhydrater någonsin förutom jordnötter och mörk choklad för några dagar har det varit de absolut enda kolhydrater jag ätit och då har blodsockret fortsatt att trenda neråt. Och mina egenkomponerade chokladbollar. Och gurka.

    Det ska bli intressant att prata med en dietist om det. Om jag nånsin får träffa en
  • EpicF
    Anonym (Blä) skrev 2024-05-05 23:27:58 följande:
    Alltså, de är fortfarande osäkra men de har gått från "vi vet inte vilken typ" till "det är förmodligen typ 1". Det verkar osäkert om jag har egen insulinproduktion. 

    Jag vet ingenting om insulinresistens, det är inget de tagit upp. Till exempel, du skriver på slutet om metformin, vilket jag är lite undrande över varför jag inte fått för jag har hört talas om det och förstått att nästan alla med typ 2 får det. Men jag vet som sagt inte så mycket om det.

    Sömnbrist, ja du... Jag sover väldigt ojämnt. Det kan säkert bidra i så fall.

    Jag mäter blodsockret två timmar efter måltid och ser mycket tydligt att måltider då jag äter 0 eller nästan0 kolhydrater, då börjar/fortsätter blodsockret att sjunka även om det blir mycket protein. Eller kanske ska säga mycket kött. Det är ju möjligt att blodsockret höjs initialt, det vet jag inte. Kolhydrater, mer än ca 10, då höjs blodsockret även med insulin och är högt 2 timmar senare. 

    På en dag äter jag vanligtvis en "frukost" på ägg av något slag, något köttpålägg eller ost, smör eller majonnäs och något grönt typ gurka eller spenat. Sedan äter jag "middag" ofta bestående av kött eller kyckling, någon slags sås och eventuellt lite broccoli, blomkål eller gurka. Ibland fisk. Blir jag hungrig igen innan kl 22 tar jag en näve jordnötter, ca 30 gram, och ev en ruta mörk choklad. Den enda "färdigmat" jag köper är kall sås, mörk choklad och majonnäs. Då och då ett paket kryddig korv. Som jag kommer på, jag kanske har glömt något.

    Att gå sänker mitt blodsocker också ganska mycket. Jag tror att det beror på var det låg, jag har gått från 12,5 till 11,9 på 10 minuter men jag har också gått från 17,1 till 13,5 på 20 minuter, vilket är matte som inte stämmer överens.

    Tack för att du delar med dig av din kunskap. Det värmer.
    Det är vanligt att typ 2 diabetes får metformin först, men man kan även få insulin med en gång. Utifrån det du skriver så verkar det som att du har insulinresistens och då måste du upp i relativt hög dosering för att få ner blodsockret. 

    Man kan ha insulinresistens även med typ 1 och det är också hyfsat vanligt att man även har en liten insulinproduktion själv i början. 

    Jag har dia typ 1 (har haft det i mer än 30 år) och hade I början en liten egenproduktion av insulin men hade ändå relativt höga doser med insulin. Och även nu har jag högre doser med insulin i perioder av sömnbrist, infektioner etc. Har dock pump idag så kan dosera lite enklare än med sprutor. 

    Men du ska inte vara rädd att experimentera med insulinmängden du tar. Det kan ta månader att få ställt in rätt dosering. 

    Har du fått någon grunddosering du tar idag? På långtidsverkande och kortidsverkande? 
  • EpicF
    Anonym (Blä) skrev 2024-05-06 17:08:28 följande:
    Tack för all information du skrev. Ursäkta att jag klippt ner ditt inlägg.

    Det är så himla olika. Det verkar inte finnas någon rim och reson. Men jag har inte skrivit upp något direkt så vissa orsaker då att säga är gissningar. Här är tre olika dagar :

    21 April:
    På morgonen: 16.2
    2 timmar efter första måltid/lunch: 12.8
    2 timmar efter middag/före sova: 10.9

    26 April
    På morgonen: 12.3
    2 timmar senare, gissar att jag kollade av nyfikenhet förd lunch: 12
    2 timmar efter lunch: 11.8
    2 timmar efter middag: 17.4
    Före sova: 13.9
    När jag ser dessa siffror vet jag varför blodsockret var så högt efter middagen. Jag åt en färdig fiskgratäng med potatismos. 

    1 Maj:
    På morgonen: 17.2
    2 timmar efter första måltid: 13.1
    Två timmar efter middag: 11.5
    Två timmar senare: 12.1
    Ytterligare ca 1 timme senare: 12.9
    Ytterligare 1 timme senare: 12.1
    Jag vet inte på rak arm varför jag mätte så. 

    Idag har jag bara mätt en gång, före lunch, då var det 13.4.jag ska gå och mäta igen nu. 
    En fråga, hur mäter du blodsockret? 
    Har du sensor som mäter hela tiden eller sticker du fig själv i fingret?

    Om du sticker dig själv, är du noggrann med att tvätta händerna/sprita fingre innan? Inte ta det personligen men många glömmer att tvätta händerna/sprita fingret och får då fel värden (jag har själv gjort det innan jag fick sensor).
    Man kan ha osynligt smuts från ex frukt, mat etc som gör att blodsocker visar högre än vad de egentligen är. Bara en tanke eftersom du verkar ha svårt att få ner blodsockret. Behöver dock inte bero på det utan kan bero på att du har för lite dosering av insulin. 
  • EpicF
    Anonym (Blä) skrev 2024-05-07 01:21:23 följande:

    9.4 före middag pm jag minns rätt. Tog 12 enheter snabbverkande, åt 2 potatisar, 1 dl lohilo glass och 4 fingrar. 2 timmar senare, blodsocker 14.4.

    Jag ger upp. 


    Du ska inte ge upp. Det tar tid att få ordning på blodsockret och få rätt dosering av insulin.
  • Anonym (Blä)
    EpicF skrev 2024-05-07 22:49:27 följande:
    Du ska inte ge upp. Det tar tid att få ordning på blodsockret och få rätt dosering av insulin.
    Tack till dig också att du skriver. Jag ska försöka svara alla dina inlägg utan att citera de långa. Om jag missar något ber jag om ursäkt och du kan fråga igen. 

    Jag har själv funderat på metformin men det har inte kommit upp än. Min diagnos zhur jag fick den och saker runt om är lite rörigt men de gick direkt på insulin. 

    Grunddosering jag fått order om är 34 enheter långtidsverkande och 4-8 snabbverkande om jag äter en måltid med kolhydrater. Jag hittade aven en tumregel online, jag tror på NHS hemsida, om 10 g kolhydrater=1 enhet snabbverkande, som jag har testat 3 gånger. Det e svårt för mig att säga om det gjorde någon skillnad. 

    Jag mäter med stick i fingret. Jag är nästan kanske lite för noga med att Tvätta händerna före, jag tvättar till och med även om jag kommer direkt från att ha varit på toa och tvättat händerna där. De frågade om jag ville ha sensor men jag avböjde då jag är extremt känslig för saker som sitter fast på kroppen. Jag kan liksom inte slappna av. Att ligga på sjukhus med i och slangar och portar hit och dit är för mig en prövning i sömlöshet och konstant hög stress. Så det blir stick. 
Svar på tråden Jag saknar bröd