• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • Fru hemlig
    Raspberry81 skrev 2008-02-23 16:08:31 följande:
    Hej Tack för boktipset! Det här med adoption är inget man bestämmer över en natt. Vissa dagar är vi tvärsäkra, andra tvekar man lite eftersom det är ett annorlunda föräldraskap (inte sämre, men annorlunda). Jag har läst en hel del redan.Det som skrämde mig var den här kvinnan i en känd dagstidning som skrev om hur det inte alls blev som hon hade tänkt. Hon har även skrivit en bok, tror att det var "reklam" för den i tidningen. Den där kärleken till adoptivsönerna infann sig inte. Hemska tanke! Men det finns väl undantag överallt, och att inte kunna älska ett adoptivbarn är nog ett undantag.
    SÅ fel kan det faktiskt gå i biologiska familjer oxå. Samt att detta var länge sedan och föräldrar hade inte så mkt kunskaper om adoptivbarns speciella behov då. Så det behöver du nog inte oroa dig för
  • Manchester

    Fru hemlig skrev 2008-02-23 17:34:09 följande:


    Jag har inte hunnit längre än till detta inlägg då den här tråden växer väldigt snabbt så många har kanske sagt det redan men alla har rätt till en individuell prövning! Det finns nästaf för få regler kan jag tycka eftersom vissa saker verkar bedömmas godtyckligt eller olika i olika kommuner. Det finns alltså ingen regel om vilka sjukdomar man får ha eller inte. Jag har för mig de regler som är lagstadgade är att man ska vara 25 år, gift om man adopterar som par, och inte finnas i straffregistret. Allt detta kan du läsa om bland annat på www.mia.eu.
    Jag har inte varit inne på MIA och kollat, men jag är ganska säker på att det inte finns något absolut krav på att inte finnas i brottsregistret. I så fall skulle vårt medgivande inte ha varit lagligt. Min man fanns i registret för att ha vägrat värnplikten. Det var inte lätt att bli godkända utomlands, men själva medgivandet gick utan problem. Det är förmodligen betydligt svårare för den som är dömd för våldsbrott, narkotikabrott eller liknande och det ska det ju också vara.
  • Carmen80

    Nu tog du upp den frågan jag ställer mig i detta!
    Min vän och hennes man vill adoptera, de har redan barn.
    Han har ett fd missbruk, inte vidare tungt men ändå och han har en anmärkning i brottsregistret för narkotikabrott, ringa narkotikabrott dock men detta var 10 år sedan.Ska han inte få adoptera för det?


    Manchester skrev 2008-02-23 20:35:03 följande:
    Fru hemlig skrev 2008-02-23 17:34:09 följande:
    Jag har inte varit inne på MIA och kollat, men jag är ganska säker på att det inte finns något absolut krav på att inte finnas i brottsregistret. I så fall skulle vårt medgivande inte ha varit lagligt. Min man fanns i registret för att ha vägrat värnplikten. Det var inte lätt att bli godkända utomlands, men själva medgivandet gick utan problem. Det är förmodligen betydligt svårare för den som är dömd för våldsbrott, narkotikabrott eller liknande och det ska det ju också vara.
  • Fru hemlig
    Manchester skrev 2008-02-23 20:35:03 följande:
    Fru hemlig skrev 2008-02-23 17:34:09 följande:Jag har inte varit inne på MIA och kollat, men jag är ganska säker på att det inte finns något absolut krav på att inte finnas i brottsregistret. I så fall skulle vårt medgivande inte ha varit lagligt. Min man fanns i registret för att ha vägrat värnplikten. Det var inte lätt att bli godkända utomlands, men själva medgivandet gick utan problem. Det är förmodligen betydligt svårare för den som är dömd för våldsbrott, narkotikabrott eller liknande och det ska det ju också vara.
    Det stämmer nog. Så här står det på adoptionsportalen:

    Omständigheter som kan göra att man inte accepteras:

    * Noteringar i polisregistret
    * Om man är över 45 år och vill adoptera ett spädbarn. (Myndigheter har diskuterat om att sänka till 42 år men som i dagsläget inte gått igenom)
    * Att någon av föräldrarna har en kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning
    * Att mannen studerar eller är arbetslös
  • Carmen80

    Ja, då stämmer detmen det tycker jag är fel.De borde iaf se till hur det är nu och hur länge det varit så, en engångsföreteelse ska väl inte hindra en adoption...Synd om dem tycker jag.
    Fru hemlig skrev 2008-02-23 20:46:35 följande:


    Det stämmer nog. Så här står det på adoptionsportalen: Omständigheter som kan göra att man inte accepteras:* Noteringar i polisregistret* Om man är över 45 år och vill adoptera ett spädbarn. (Myndigheter har diskuterat om att sänka till 42 år men som i dagsläget inte gått igenom)* Att någon av föräldrarna har en kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning* Att mannen studerar eller är arbetslös
  • Fru hemlig
    Carmen80 skrev 2008-02-23 20:49:45 följande:
    Ja, då stämmer detmen det tycker jag är fel.De borde iaf se till hur det är nu och hur länge det varit så, en engångsföreteelse ska väl inte hindra en adoption...Synd om dem tycker jag.Fru hemlig skrev 2008-02-23 20:46:35 följande:
    Men alla kan ju prövas och det står saker som KAN göra att man inte blir godkänd.
  • Emeli

    Om det har gått mer än tio år sedan han dömdes för narkotikabrott, och han därefter inte har begått något annat brott är det sannolikt att han är struken ur belastningsregistret. Det är sällan, eller aldrig(?) man står kvar där längre än tio år.

    Ett kriminellt förflutet i ungdomligt oförstånd ska inte behöva förstöra möjligheterna resten av livet. Din vän kan lätt ta reda på om han kvarstår i belastningsregistret genom att själv begära ett uttdrag därifrån. Han ska vid beställningen uppge att intyget gäller adoption. Det är viktigt, annars kanske såväl p-böter som andra bagatellartade förseelser kommer med. Sådan sorteras bort när det gäller adoptionsärenden.

    När det gäller sjukdomar och diagnoser som ADHD, Aspbergers etc görs en individuell bedömning. Man måste alltid befoga läkarintyg när man ansöker om adoptivbarn, både till utredningen och till utlandet. Svenska myndigheter har generellt ett generösare synsätt på sjukdomar än barnens ursprungsländer, även om dessa skiljer sig åt sinsemellan beträffande sina krav på de blivande föräldrarna.

  • Cerdrica
    Carmen80 skrev 2008-02-23 20:39:55 följande:
    Nu tog du upp den frågan jag ställer mig i detta!Min vän och hennes man vill adoptera, de har redan barn.Han har ett fd missbruk, inte vidare tungt men ändå och han har en anmärkning i brottsregistret för narkotikabrott, ringa narkotikabrott dock men detta var 10 år sedan.Ska han inte få adoptera för det?
    Det kan verka orättvist att han om han inte får adoptera nu om det var tio år sedan men jag vidhåller att om jag tvingades lämna bort mitt barn och hade att välja mellan en person som inte stod i brottsregistret och en som fällts för narkotikabrott så hade jag INTE valt den senare. Inte en chans i helvetet. Sorry men droger är så otänktbart för mig, liksom att göra något brottsligt och att någon som fällts för något liknande skulle ta hand om och uppfostra mitt barn... Nä, inte en chans.
    Och det är ju så man tänker i länderna! Skit samma om man får göra hemutredning här, du ska hitta ett land som tar emot din ansökan också.

    När det gäller ålder på barnen i Kina så är det INTE så att de vanligen är under ett år. Det varierar massor och det förekommer även att man ger bb på ett barn över två år till föräldrar som har 0-24 månader eller lägre. CCAA har tydligt uttryckt att de utser föräldrar till barn och inte tvärtom och kan man inte acceptera att barnet är kring två år så får man adoptera från annat land.
    Vår son är född i Kina och var fyllde tre precis när vi fått honom men det var ett medvetet val från vår sida.
    Den som lever får se
  • mammatillvictor
    Cerdrica skrev 2008-02-24 10:01:25 följande:
    Det kan verka orättvist att han om han inte får adoptera nu om det var tio år sedan men jag vidhåller att om jag tvingades lämna bort mitt barn och hade att välja mellan en person som inte stod i brottsregistret och en som fällts för narkotikabrott så hade jag INTE valt den senare. Inte en chans i helvetet. Sorry men droger är så otänktbart för mig, liksom att göra något brottsligt och att någon som fällts för något liknande skulle ta hand om och uppfostra mitt barn... Nä, inte en chans. Och det är ju så man tänker i länderna! Skit samma om man får göra hemutredning här, du ska hitta ett land som tar emot din ansökan också. När det gäller ålder på barnen i Kina så är det INTE så att de vanligen är under ett år. Det varierar massor och det förekommer även att man ger bb på ett barn över två år till föräldrar som har 0-24 månader eller lägre. CCAA har tydligt uttryckt att de utser föräldrar till barn och inte tvärtom och kan man inte acceptera att barnet är kring två år så får man adoptera från annat land. Vår son är född i Kina och var fyllde tre precis när vi fått honom men det var ett medvetet val från vår sida.
    Det är ju det här vi pratat om i denna tråden HELA TIDEN!

    ADOPTION HANDLAR ENBART OM BARNS RÄTT TILL FÖRÄLDRAR, INTE FÖRÄLDRARS RÄTT TILL BARN!

    Precis som Cerdrica skriver, det spelar ingen roll vad Sverige säger, det är ländernas krav som i slutänden ställer krav på adoptivföräldrarna! Vad vi tycker och tänker är liksom inte relevant! Och jag hade heller inte om jag fått välja, valt att adoptera bort mitt barn till någon som har ett brottsligt förflutet, eller som haft problem med alkohol, lider av en sjukdom som kan innebära att det kan bli problem med att förstå barnets behov och känna empati för barnet, no way!
  • Fru hemlig
    Cerdrica skrev 2008-02-24 10:01:25 följande:
    Det kan verka orättvist att han om han inte får adoptera nu om det var tio år sedan men jag vidhåller att om jag tvingades lämna bort mitt barn och hade att välja mellan en person som inte stod i brottsregistret och en som fällts för narkotikabrott så hade jag INTE valt den senare. Inte en chans i helvetet. Sorry men droger är så otänktbart för mig, liksom att göra något brottsligt och att någon som fällts för något liknande skulle ta hand om och uppfostra mitt barn... Nä, inte en chans. Och det är ju så man tänker i länderna! Skit samma om man får göra hemutredning här, du ska hitta ett land som tar emot din ansökan också. När det gäller ålder på barnen i Kina så är det INTE så att de vanligen är under ett år. Det varierar massor och det förekommer även att man ger bb på ett barn över två år till föräldrar som har 0-24 månader eller lägre. CCAA har tydligt uttryckt att de utser föräldrar till barn och inte tvärtom och kan man inte acceptera att barnet är kring två år så får man adoptera från annat land. Vår son är född i Kina och var fyllde tre precis när vi fått honom men det var ett medvetet val från vår sida.
    Men det verkar ju väldigt dumt att ge bb på äldre barn än man har medgivande till. För barnets skull framförallt. Då tar det ju lämgre tid när man måste upp i nämnden för att höja sitt medgivande och är ovisst om just de föräldrarna kan ta barnet. Det är inte alltid så att par/singlar inte vill ha mer än ex 0-24. Det är inte ovanligt har jag förstått att utredare inte vill ge högre medgivande om man inte har stor barnerfarenhet etc. I värsta fall kan det bli så att de föräldrarna inte kan tacka ja och processen måste börja om i Kina igen. Mkt märkligt ur ett barnperspektiv tycker jag!
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?