• EpicF

    Delegering inom vården?

    Ja, du har rätt att säga nej och det ska du göra om du inte känner dig trygg med det. Du ska också stå på dig eftersom det inte kommer att bli populärt bland kollegorna. 

    Men jag blir faktiskt väldigt glad att det finns såna som dig som vågar säga nej till bla insulindeligering 😊 Så srå på dig och ta inte emot det så länge du inte känner dig säker och trygg! 

  • EpicF
    Anonym (Sillan) skrev 2024-04-27 23:27:11 följande:
    På min arbetsplats är det inga problem om någon inte vill ta emot delegeringar, tvärtom tycker vi att de ger till för många, sådana som inte borde ens få ge alvedon. Man fördelar ju bara arbetet lite annorlunda om någon inte har delegering. Så hos kollegorna behöver det inte bli problem, däremot kan ju chefen ha åsikter om att fastanställa uska inte vill ta emot delegering på allt. Ssk brukar inte ha problem med det utan är ok med det.
    Så bra. Men på många arbetsplatser är det tyvärr inte populärt med de som tackar nej till delegering. 
  • EpicF
    Anonym skrev 2024-04-28 00:15:15 följande:

    Hos oss brukar det funka så att någon utan behörighet alltid är villig att utföra delegerade arbeten om den tilltänkta inte är bekväm med det. Man tar helt enkelt på sig uppgiften men lämnar den vidare.
    Det finns t ex alltid någon städare eller transportpersonal som kan rycka in och göra små insatser som utbildade känner sig osäkra på, mot en lite peng vid sidan om.


    Förstod jag dig rätt att du menar att städare och transportörer utan delegering rycker in och ger ex insulin till patienter/vårdtagare? 

    Det är absolut inte ok och ska anmälas! 
  • EpicF
    Anonym (Vårdpersonalen) skrev 2024-04-28 11:27:42 följande:

    Så det är bättre att stå på sig än att inte försöka ha det. Problemet är det stora ansvaret att ha det som jag inte gillar. 


    Ja, om man är osäker och otrygg då ska man stå på sig och inte ta emot delegering. Mycket bättre för både patienterna/vårdtagare och en själv. 
  • EpicF
    Anonym (Sillan) skrev 2024-04-28 16:21:23 följande:
    Kopierat från länken:

    Rutin för delegering av läkemedel mot smärta/oro via injektion
    med förfylld spruta i kvarliggande subkutans nål.
    Ex. Morfin, Midazolam, Haldol
    Grund för utfärdande av delegeringen
    Delegering av subcutan (s.c) injektion kan förekomma i de fall förväntad inställelsetid för
    sjuksköterska kan påverka en patients möjlighet att få bästa möjliga lindring av smärta, oro,
    illamående eller ångest.
    Delegeringen ska vara patientsäker, restriktiv och vara patientbunden och får endast utfärdas till ett
    fåtal undersköterskor per patient.
    Delegeringen kan utfärdas av patientansvarig eller tjänstgörande sjuksköterska. Nattpersonal
    delegeras av natt-ssk
    Mottagare av delegering
    Personal som kan vara aktuell för delegering ska vara väl känd av delegerande sjuksköterska.
    Aktuell personal ska vara trygg i att ta emot denna specialdelegering.
    Personal ska vara väl informerad om att insatsen endast får utföras efter kontakt med tjänstgörande
    sjuksköterska.
    Delegering ska vara skriftlig eller utföras i Appva. Om det utförs skriftligt ska ett ex ges till
    undersköterskan, och ett ex till delegerande sjuksköterska
    Delegeringen är bunden till namngiven patient.
    Delegeringen ska avslutas direkt när behov inte längre finns.
    Personal som kan vara aktuell för delegeringen är: den som sitter vak, undersköterska i hemtjänst
    för aktuellt område, undersköterska på särskilt boende, nattpatrullens undersköterska.
    Varför används inte smärtpump istället? 
  • EpicF
    Anonym (har) skrev 2024-04-29 16:02:34 följande:
    Om man inte kan ta sig an de arbetsuppgifter som kommer med jobbet så är man inte på rätt plats. Det är inte okej att de andra ska få en större belastning för att du inte vill göra dina arbetsuppgifter. Om du inte känner dig trygg med arbetsuppgiften så åligger det dig att öka din kompetens så att du blir trygg och kan göra ditt jobb. Eller så byter du jobb till något du klarar av att utföra. 

    Har en på mitt jobb som inte vågar ditt och datt och går hos kollegorna och ber att få slippa sånt som hon inte vill. Det är helt ohållbart att ha en sån medarbetare i gruppen. 
    Delegering på att ge läkemedel och insulin är faktiskt frivilligt inom vården. Vilket innebär att ts kan tacka nej. 
  • EpicF
    Anonym (Hemtjänsten) skrev 2024-04-29 17:47:34 följande:
    Ja asså, tacka nej kan man ju göra men då kanske man inte heller får några pass, när jag fick min delegering så sa sköterskan "en delegering är frivillig men om du inte tar den så kan du ju inte jobba, det ingår i arbetsuppgifterna"

    Nu började jag deltid på hemtjänsten och tog enbart delegering för läkemedel, efter något år började jag jobba mer och mer och fick till sist heltid, det var först då som jag tog delegering för insulin, de kände jag mig bekväm nog :)

    Det funkade bra på min arbetsplats då vi hade olika färdlistor beroende på hur mycket hjälp brukarna behövde och vilken personal som jobbade, hade vi någon som kombinerade med studier och endast jobbade varannan helg så var det ju bättre att skicka någon mer rutinerad :)

    Men om det faktiskt innebär en extra börda för dina arbetskamrater så tycker inte jag att det är ok att bara välja bort vissa uppgifter, dock tycker jag att du ska ta en i taget, bli bekväm med läkemedel och alla rutiner och sen ta delegering även för insulin, jag var jättenojig i början och läste all mått och listor 4-5 gånger innan jag vågade sticka någon, men efter ett tag går det lika smidigt som allt annat 
    Tekniskt sätt så är det delgetade arbetsuppgifter. 

    Dessutom ska man aldrig ta en läkemedelsdelegering om man inte är trygg med det. Och man ska absolut inte ta delegering för att underlätta för sina kollegor. 
  • EpicF
    Anonym (Hemtjänsten) skrev 2024-04-29 18:02:58 följande:
    Det var därför jag skrev att TS ska börja med enbart läkemedel och sen när hon är trygg på arbetsplatsen och med sina uppgifter gå vidare till nästa steg, om man redan bestämt sig för att aldrig göra alla uppgifter som förväntas på en arbetsplats så tycker jag att man är på helt fel ställe.
    Ts skrivet att hon är otrygg med just insulin nu. Men inte att hon kommer att vara det för resten av livet. 
  • EpicF

    Personligen tycker jag det är bra att man säger nej om man är otrygg. Finns alldeles för många som tar emot delegeirng som öht inte skulle haft det. 

  • EpicF
    Anonym (har) skrev 2024-04-30 08:35:56 följande:
    Jävla märkligt system. Att kunna tacka nej till arbetsuppgifter som ingår i jobbet.

    Jag har inte lust att köra buss, känner mig inte trygg med det. Mvh Busschaufför. 
    Att ge läkemedel är en uppgift som är en delegerad sjuksköterskeuppgift. Så nej, tekniskt sätt så ingår den arbetsuppgifter för usk/vbt och den är dessutom helt frivillig att ta på sig. 

    Din bussliknelse blir vara löjlig eftersom en busschauff har till arbetsuppgift att köra just bussen. Är man inte trygg med det så läser man inte ens till busschaufför. 
  • EpicF
    Anonym (har) skrev 2024-05-02 10:34:08 följande:
    Ah, ok, jag trodde att det var en ssk som inte ville göra sina arbetsuppgifter. Missförstod.
    Då har man valt fel yrke. Däremot kan vi tekniskt sätt vägra delegering på läkaruppgifter som vi får. Och det händer faktiskt. 
  • EpicF
    Anonym (har) skrev 2024-05-02 10:34:08 följande:
    Ah, ok, jag trodde att det var en ssk som inte ville göra sina arbetsuppgifter. Missförstod.
    Då har man valt fel yrke. Däremot kan vi tekniskt sätt vägra delegering på läkaruppgifter som vi får. Och det händer faktiskt. 
  • EpicF
    Anonym (K) skrev 2024-05-03 17:15:22 följande:

    Lite lustigt att läsa om hur ni gör i Sverige. Här i USA så ska man aldrig gå utanför sin sk scope of practice

    (Scope of practice describes the procedures, actions, and processes that a healthcare practitioner is permitted to undertake in keeping with the terms of their professional license. The scope of practice is limited to that which the law allows for specific education and experience, and specific demonstrated competency. Wikipedia)

    Det kan innebära stora legala problem om man gör det. Och vägrar man att utföra sina uppgifter INOM sin scope of practice så blir man avskedad eftersom de allra flesta jobb är at will. Finns inget vägra här. 
    Om man inte är bekväm med något så övar man på det tills man blir det. 


    Läkemedelshantering är inte inom "scope of practice" för undersköterskorna eftersom det är en delegerad sjuksköterskeuppgift. 

    Och läkemedelsdeligering är helt frivilligt och man ska aldrig bli tvingad till delingeringar man inte vill ha eller är trygg med. Precis som en ssk inte ger delgering till en som absolut inte är mogen för det och absolut inte ska ha (även om det tyvärr händer ibland)
Svar på tråden Delegering inom vården?