• Ethi

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Nu blir det super-OT men... Raspberry81, du har inte så fel egentligen, samtidigt som Fru hemlig har rätt hon med Afrikas horn består av Etiopien, Eritrea, Djibouti och Somalia. Av dessa är Djibouti och Somalia muslimska länder. Etiopien och Eritrea är kristna och tillhör dessutom världens äldsta kristna länder (sedan 300-talet)  men med knapp majoritet. Islam är en stark religion även i dessa länder och det är inte långt ifrån hälften som är muslimer. Så totalt sett finns det helt klart flest muslimer på Afrikas horn, samtidigt som Fru hemlig har helt rätt i att Etiopien är ett kristet land. Men med tanke på vad stark Islam ändå är så vet man ju egentligen inte vilken religion som just ens barn fötts till. Det är nästan lika stor sannolikhet för att det är fött till muslim som kristen. Fast när man är i Etiopien så känns det inte som att det spelar någon roll ändå. Etiopien är väl ett av de få länder där religionerna är nästan lika stora och ändå inte i luven på varandra, utan existerar sida vid sida.

    Som kuriosa kan jag berätta att vi nere i Etiopien träffade ett par unga, engagerade kvinnor som var där nere för att "åka ut i byarna och berätta om Jesus". Jag bara tittade dumt på dem och försökte få ihop och sen kom det... "Fast de visste redan om Jesus, så vi hjälper dem mest i deras dagliga arbete" och då fick jag bita mig i läppen för att inte börja fnissa. Ska man åka ut i det mörkaste Afrika idag för att berätta om Jesus så tror jag inte att man direkt ska välja Etiopien... Men vad vet jag. Någon anledning till att Etiopien är så populärt ur missionsperspektiv måste det ju finnas. Det kanske är för att hålla Islam stången ändå?

    Det är faktiskt superintressant och religionshistoriskt sett är Etiopien ett otroligt rikt land med massor med gamla kyrkor (bl a uthuggna direkt ur bergen) och gammal historia. Här kommer ett klipp ur en broschyr vi fått om Etiopien från AC:

    "Enligt sägnen grundade Noas


    sonson ett rike i Axum (nuvarande Tigray) som


    varade i 1000 år. Axum var ett stort och betydelsefullt


    land, det sträckte sig över stora delar av det


    nuvarande Etiopien, Eritrea och Jemen. Axum blev


    kristet redan på 300-talet och allt sedan dess har


    kyrkan haft stor politisk makt i Etiopien. Landet


    har idag världens äldsta kristna kyrka. Den ortodoxa


    kyrkan har varit statsreligion ända tills slutet


    på 1990-talet, då stat och kyrka skildes åt. Under


    senare år har islam brett ut sig på kristendomens


    bekostnad. Idag är ungefär hälften av etiopierna


    muslimer, hälften är kristna. Den evangeliska kyrkan


    som introducerades av missionärerna, får allt


    fler anhängare."

  • Ethi
    smurfan2 skrev 2008-05-09 13:17:47 följande:
    Jag håller med mammatillvictor att det är viktigt att adopterade inte ska känna tacksamhetsskuld. Sen har jag alltid tyckt att det är så konstigt att man automatiskt utgår från att man "räddar" ett barn bara för att man adopterar det. Det kan ju faktiskt hända att livet blir sämre i Sverige, man har ju inte något facit över barnets liv.

    Nä, barnet hade ju kunnat komma till några snorrika amerikaner med egen pool och tennisbana. Men om man tänker sig att ingen överhuvudtaget skulle välja adoption, så skulle det inte vara så. Då skulle barnen bli kvar på barnhemmet. Det ska ändå mycket till för att det livet inte ska vara sämre än en egen familj...


    Själv håller jag med Cianna. Självklart ska våra barn aldrig behöva känna tacksamhetsskuld! Inga barn, eller vuxna, ska behöva känna någon tacksamhetsskuld för sina föräldrars beslut. Men samtidigt så valde vi adoption just för att det finns barn som faktiskt behöver en familj. Hade vi bara velat ha barn så hade vi precis lika gärna kunnat harva på med IVF m.m. och verkligen uttömt alla möjligheter magvägen. Nu kändes det inte riktigt klokt, just med tanke på att det redan finns barn i världen i behov av föräldrar. Vi behöver ju inte göra fler... Jag tycker "bonus" är ett för lätt ord för det, för det var ett ganska tungt vägande skäl för vårt beslut. Inte för att vi ville spela hjältar på något sätt, utan för att världen rent krasst ser ut så.

Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?