Gravida kvinnor nekas till arbete och tvingas gå på graviditetspenning.
Gravida kvinnor nekas till arbete och tvingas gå på graviditetspenning. - Foto: Foto: SHVETS production/Pexels

Allt fler gravida blir nekade arbete – tvingas till graviditetspenning

Flera fackförbund vittnar om arbetsgivare som förbjuder gravida kvinnor att arbeta.


Enligt Folkhälsomyndigheten räknas kvinnor som är gravida efter vecka 20 som riskgrupp. Sedan i mars i år har arbetsgivare haft möjlighet att neka den berörda gruppen till arbete. Men innan en arbetsgivare tar beslutet att förbjuda den gravida att arbeta ska personen i fråga ha fått möjlighet att utföra andra arbetsuppgifter som inte sätter arbetstagaren i en position där man riskerar att bli smittad. Trots det berättar fackförbunden Handels, Vårdförbundet och Lärarförbundet för SVT att många gravida har blivit hemskickade utan att det undersökts om det finns möjlighet till andra arbetsuppgifter:

– Det är inte så mycket jobb att undersöka, till exempel om man kan vara på en annan plats i butiken. Men så har man ändå inte gjort det. Det är ett arbetsmiljöproblem, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handels.

Gravida ska erbjudas omplacering på arbetsplatsen

Arbetsmiljöverkets riktlinje är att arbetsgivaren som regel ska göra en bedömning för att se hur stora risker som finns för den gravida innan ett beslut tas. Detta gäller både ovaccinerade och vaccinerade kvinnor. Om arbetssituationen innebär en risk för den gravida ska åtgärder genomföras, först och främst en omplacering på arbetsplatsen om så är möjligt.

– Det är mindre vanligt att man blir omplacerad. Det tycker vi är lite märkligt för det är i regel stora arbetsgivare, både regioner och kommuner, som borde ha möjlighet att omplacera i högre dag, säger Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet.

Istället för att arbeta får många kvinnor vara hemma utan lön, men med graviditetspenning som endast är 80 procent av lönen. Dock får man maximalt ta ut 759 kronor per dag.

Gravida ska få kompensation

Även Lärarförbundet vittnar om samma problem som de tidigare nämnda fackförbunden. Nu vill de att arbetsgivarna ska kompensera de gravida kvinnor som blivit nekade till arbete och har därför skickat en förhandlingsframställan till Sveriges kommuner och regioner.

stats