Regler för föräldraledighet driver mamman att vara ledig mer
Hej,
Kanske konstigt tema/fråga i dessa tider av jämställdhet, ni får väl säga till om jag är korkad . Men vi har tänkt vara föräldralediga lite längre (inskolning vid 2-3 års ålder). Och mamman har vi tänkt ska vara föräldraledig först, för att gynna/förenkla ammningen.
Utöver det skulle vi gärna dela lika på föräldraledigheten, och ha lite föräldraledighet kvar till framtida sommrar osv. Men som reglerna är utformade känns det svårt då föräldradagarna kanske inte riktigt räcker till, och vi måste ta obetalda dagar. Då man bara kan göra det under första året med SGI skyddad så hamnar det alltså på mamman.
Hur tänker ni, har jag missförstått allt eller är reglerna utformade för att mamman (eller egentligen den som är ledig först) ska vara borta från jobbet mest? Svårt för pappan att amma i början....
Söker argument, eller mest konkreta förklaringar, till hur vi ska planera det så pappan kan ta 50% av ledigheten utan vi som helhet får sämre ersättning för ledigheten.
Om det bidrar så har ungefär lika lön, och vi båda har kollekivavtal som ger föräldralön, men bara under en sammanhängande period på föräldraledigheten.
Mvh,