• FamilylifeNA

    LCHF- Dåligt alternativ?

    Hej! Jag är en tjej som precis har börjat med LCHF. Här har jag lite funderingar kring dieten:


    Kan man äta för mycket fett? Exempelvis om jag skulle äta ägg som frukost, blir det då för mycket ägg om jag äter det senare under dagen också? Eller om jag skulle äta en måltid med ägg, bacon, köttfärs med cremé fraiche och sallad och kanske även exempelvis keso till? Blir det då en negativ effekt av det? Och även om jag skulle äta exempelvis bacon och ägg varje dag?
    Kan man ha cheatdays och äta lite onyttigt snacks, eller stoppas processen då?
    Vad gör man vid illamående efter att ha ätit fet mat?
    Kan LCHF vara dåligt i längden?

    Jag vill dessutom gärna ha tips på LCHF- frukost, måltider och snacks! 
    Tack så mycket för svar!
  • Svar på tråden LCHF- Dåligt alternativ?
  • Anonym (Inte en källhänvisning)

    Jag tror inte att LCHF är bra i längden. Överkonsumtion är inte bra oavsett.

    De flesta verkar vara överens om att t.ex bönor och linser är väldigt bra att äta, och det ratar LCHF.

    Tyvärr verkar de som kör LCHF, och propagerar för det, många gånger vara väldigt immuna mot annan forskning. Lite sektvarning...

    Däremot tror jag absolut på att dra ner på socker och raffinerade kolhydrater, och även balansera kosten bättre.

  • Anonym (Tina)

    Använd normal mängd smör osv. Fastna inte i hur mycket fett du ska ha. Rekkomenderas inte att fuska om man vill ner i vikt. Men många gör det en gång per vecka. Jag åt kokosgrädde till mellanmål varje dag med lite sylt i utan socker. Jag mådde illa av lchf och det var trögt med viktnedgången. Blev även förstoppad.

    Nu kör jag en annan kost modell. Äter två grova smörgåsar varje morgon med kaffe och lunch äter jag vanlig mat tills jag är mätt. Gärna ris och kyckling som mättar länge. Frukt i Mellan eller två isglassar eller yoghurt om jag behöver.

    Kvällmål fil med en smulad knäckebröd i och sötningsmedel. Går ner två kilo varannan vecka på det. Går inte upp något som man skulle tro. Går inte heller hungrig nu.

  • Annelie 76
    FamiljelivNA skrev 2017-09-07 21:18:41 följande:

    Hej! Jag är en tjej som precis har börjat med LCHF. Här har jag lite funderingar kring dieten:


    Kan man äta för mycket fett? Exempelvis om jag skulle äta ägg som frukost, blir det då för mycket ägg om jag äter det senare under dagen också? Eller om jag skulle äta en måltid med ägg, bacon, köttfärs med cremé fraiche och sallad och kanske även exempelvis keso till? Blir det då en negativ effekt av det? Och även om jag skulle äta exempelvis bacon och ägg varje dag?
    Kan man ha cheatdays och äta lite onyttigt snacks, eller stoppas processen då?
    Vad gör man vid illamående efter att ha ätit fet mat?
    Kan LCHF vara dåligt i längden?

    Jag vill dessutom gärna ha tips på LCHF- frukost, måltider och snacks! 
    Tack så mycket för svar!
    Ägg är det nyttigaste du kan äta förutom inälvsmat så det kan absolut inte bli för mycket. Nån har räknat ut att om du äter mer än 36 ägg om dagen kan det bli för mycket vitaminer så håll dig under det :)
    Ägg innehåller inte särskilt mycket fett heller.

    Ja, du kan äta för mycket fett. Gör du det så blir du illamående. Sluta äta när du känner dig nöjd, strax innan du är helt mätt. Blir du proppmätt så har du ätit för mycket.

    Du kan troligtvis inte ha cheatdays. För de flesta tar det nästan en vecka för att komma tillbaka igen efter fusk. Dessutom brukar man få ett redigt sötsug.

    LCHF är inte farligt i längden så länge man fortfarande äter allsidigt. Det finns livsnödvändiga fetter och proteiner men INTE EN ENDA livsnödvändig kolhydrat. Om du äter kött, fisk, ägg, smör, mjölkprodukter och grönsaker får du i dig det du behöver. Frön och nötter ibland är också nyttigt. Äter du lever regelbundet behöver du inte bry dig om vad resten innehåller eftersom lever innehåller allt vi behöver.
  • FamilylifeNA
    Annelie 76 skrev 2017-09-08 07:53:22 följande:
    Ägg är det nyttigaste du kan äta förutom inälvsmat så det kan absolut inte bli för mycket. Nån har räknat ut att om du äter mer än 36 ägg om dagen kan det bli för mycket vitaminer så håll dig under det :)
    Ägg innehåller inte särskilt mycket fett heller.

    Ja, du kan äta för mycket fett. Gör du det så blir du illamående. Sluta äta när du känner dig nöjd, strax innan du är helt mätt. Blir du proppmätt så har du ätit för mycket.

    Du kan troligtvis inte ha cheatdays. För de flesta tar det nästan en vecka för att komma tillbaka igen efter fusk. Dessutom brukar man få ett redigt sötsug.

    LCHF är inte farligt i längden så länge man fortfarande äter allsidigt. Det finns livsnödvändiga fetter och proteiner men INTE EN ENDA livsnödvändig kolhydrat. Om du äter kött, fisk, ägg, smör, mjölkprodukter och grönsaker får du i dig det du behöver. Frön och nötter ibland är också nyttigt. Äter du lever regelbundet behöver du inte bry dig om vad resten innehåller eftersom lever innehåller allt vi behöver.
    Okej, bra att veta! Men hur blir det om jag äter ägg och bacon varje dag? Och hur många bitar bacon "ska" man max äta?
  • Anonym (MH)

    Personligen skulle jag aldrig välja att LCHF. Finns mängder av studier som tyder på att det är framförallt aninaliska proteiner och fetter som är skadligast för oss människor. Inte så att man nödvändigtvis behöver utesluta dessa helt, men det borde dras ner på rejält snarare än att öka konsumtionen som man gör på LCHF. En "Medelhavskost" eller främst växtbaserad kost verkar vara de nyttigaste kosthållningarna enligt rådande forskning.

    Att påstå att LCHF inte är farligt i längden finns det inga belägg för. LCHF (som den ser ut idag) har inte funnits såpass länge att man har kunnat gjort studier där man följt människors hälsa överlag på så lång sikt. Men om vi kollar gemensamma nämnare för hjärt-/kärlsjukdomar så kan jag inte påstå att det ser direkt ljust ut.

  • Anonym (hhh)
    Anonym (MH) skrev 2017-09-08 11:26:33 följande:

    Personligen skulle jag aldrig välja att LCHF. Finns mängder av studier som tyder på att det är framförallt aninaliska proteiner och fetter som är skadligast för oss människor. Inte så att man nödvändigtvis behöver utesluta dessa helt, men det borde dras ner på rejält snarare än att öka konsumtionen som man gör på LCHF. En "Medelhavskost" eller främst växtbaserad kost verkar vara de nyttigaste kosthållningarna enligt rådande forskning.

    Att påstå att LCHF inte är farligt i längden finns det inga belägg för. LCHF (som den ser ut idag) har inte funnits såpass länge att man har kunnat gjort studier där man följt människors hälsa överlag på så lång sikt. Men om vi kollar gemensamma nämnare för hjärt-/kärlsjukdomar så kan jag inte påstå att det ser direkt ljust ut.



    Anonym (MH) skrev 2017-09-08 11:26:33 följande:

    Personligen skulle jag aldrig välja att LCHF. Finns mängder av studier som tyder på att det är framförallt aninaliska proteiner och fetter som är skadligast för oss människor. Inte så att man nödvändigtvis behöver utesluta dessa helt, men det borde dras ner på rejält snarare än att öka konsumtionen som man gör på LCHF. En "Medelhavskost" eller främst växtbaserad kost verkar vara de nyttigaste kosthållningarna enligt rådande forskning.

    Att påstå att LCHF inte är farligt i längden finns det inga belägg för. LCHF (som den ser ut idag) har inte funnits såpass länge att man har kunnat gjort studier där man följt människors hälsa överlag på så lång sikt. Men om vi kollar gemensamma nämnare för hjärt-/kärlsjukdomar så kan jag inte påstå att det ser direkt ljust ut.


    Men vet du verkligen vad du pratar om nu?

    Jag är inte LCHF-fanatiker, men dock mycket vetenskapsintresserad och jag följer forskningsläget med stort intresse.

    Hade ditt inlägg publicerats 1997 hade det varit relevant, men de senaste decennierna av forskning tycks ha gått dig förbi. Vilka "mängder av studier" refererar du till? Hur kan du totalt förbise de forskningsrapporter från de senaste åren där resultaten du skriver om beskrivs med all önskvärd tydlighet?

    Så många ledande professorer och forskare som växlat in på LCHF de senaste 5-10 åren talar väl sitt tydliga språk? Kolhydrater är långt farligare än vi trott tidigare och fett är långt nyttigare än vi trott tidigare. Det kan inte längre ifrågasättas.
  • Annelie 76
    FamiljelivNA skrev 2017-09-08 11:18:06 följande:
    Okej, bra att veta! Men hur blir det om jag äter ägg och bacon varje dag? Och hur många bitar bacon "ska" man max äta?
    Ägg är som sagt inga problem. Bacon är lite värre men vetenskapen är tvetydig även här. Det är nitritsaltet som är frågan. Vissa hävdar att det ger cancer, andra att det är ofarligt eller tom nyttigt.
    Men IOM att du tar bort socker och vetemjöl som definitivt är cancerframkallande och som dessutom göder cancerceller så tror jag att baconet inte är nån fara så länge man inte överdriver. Två, tre skivor till frukost borde inte ge några problem. Men jag vet inte, ingen vet. Vill du ta det säkra före det osäkra så ät nåt annat till äggen.
    Animaliska fetter och proteiner är INTE farliga för oss. I så fall hade människan dött ut på stenåldern. Se bara på inuiterna, på traditionell mat utan grönsaker, vetemjöl, socker och vegetabiliska oljor mår de hur bra som helst, men med västerländsk kost blir de feta och dör i hjärtinfarkt. Och nej, de är inte annorlunda än oss och inte speciellt anpassade till sin kost.
  • Anonym (B)
    Annelie 76 skrev 2017-09-09 08:40:57 följande:

    Ägg är som sagt inga problem. Bacon är lite värre men vetenskapen är tvetydig även här. Det är nitritsaltet som är frågan. Vissa hävdar att det ger cancer, andra att det är ofarligt eller tom nyttigt.

    Men IOM att du tar bort socker och vetemjöl som definitivt är cancerframkallande och som dessutom göder cancerceller så tror jag att baconet inte är nån fara så länge man inte överdriver. Två, tre skivor till frukost borde inte ge några problem. Men jag vet inte, ingen vet. Vill du ta det säkra före det osäkra så ät nåt annat till äggen.

    Animaliska fetter och proteiner är INTE farliga för oss. I så fall hade människan dött ut på stenåldern. Se bara på inuiterna, på traditionell mat utan grönsaker, vetemjöl, socker och vegetabiliska oljor mår de hur bra som helst, men med västerländsk kost blir de feta och dör i hjärtinfarkt. Och nej, de är inte annorlunda än oss och inte speciellt anpassade till sin kost.


    Grejen är att man måste välja. Finns många folkslag som levt mest vegetariskt och inte ätit mycket fett alls. Veganer mår oftast toppen. Likadant med lchf:are. Antingen äter man en plantbaserad med mycket kolhydrater och lite fett (inte raffinerade kolhydrater då alltså) eller så äter man mycket protein, fett, grönsaker och så få kolhydrater man kan.
  • Grus grus

    Jag läste så mycket jag kunde om lchf. Ville verkligen gå ner i vikt och bestämde mig för att köra extrem lchf. Många pratade om hur bra det var att komma in i ketos osv. På tre månader rasade jag 20 kg. Fortsatte med lchf och mådde strålande. Efter ungefär 1,5 år började jag må väldigt väldigt dåligt. Blev deprimerad, började oförklarligt gå upp i vikt och bajsade bara en gång i veckan. Fick ont i leder och var konstant trött men vaknade ofta på nätterna. I samma veva bestämde vi oss för att skaffa barn. Jag fick två missfall, båda två i v. 10 när gulesäcken börjar sluta med näring och moderkakan ska ta över. Min läkare på kk började fråga en massa och tog prover. Plötsligt fick jag diagnosen hypotyreos. Min sköldkörtel hade lagt av. Kolhydrater är kroppens bensin och sköldkörteln motorn. Efter 1,5 år utan kolhydrater, förstördes motorn. Jag skadade mig själv och indirekt orsakade missfallen.

    Idag har vi en ettåring till slut, jag väger över 90 kg, och går på medicin för resten av mitt liv, samt koller minst en gång om året. Jag skulle inte rekommendera lchf till någon.


    online you can be anything you want. Strange why so many choose to be stupid.
  • Anonym (B)
    Grus grus skrev 2017-09-09 19:31:28 följande:

    Jag läste så mycket jag kunde om lchf. Ville verkligen gå ner i vikt och bestämde mig för att köra extrem lchf. Många pratade om hur bra det var att komma in i ketos osv. På tre månader rasade jag 20 kg. Fortsatte med lchf och mådde strålande. Efter ungefär 1,5 år började jag må väldigt väldigt dåligt. Blev deprimerad, började oförklarligt gå upp i vikt och bajsade bara en gång i veckan. Fick ont i leder och var konstant trött men vaknade ofta på nätterna. I samma veva bestämde vi oss för att skaffa barn. Jag fick två missfall, båda två i v. 10 när gulesäcken börjar sluta med näring och moderkakan ska ta över. Min läkare på kk började fråga en massa och tog prover. Plötsligt fick jag diagnosen hypotyreos. Min sköldkörtel hade lagt av. Kolhydrater är kroppens bensin och sköldkörteln motorn. Efter 1,5 år utan kolhydrater, förstördes motorn. Jag skadade mig själv och indirekt orsakade missfallen.

    Idag har vi en ettåring till slut, jag väger över 90 kg, och går på medicin för resten av mitt liv, samt koller minst en gång om året. Jag skulle inte rekommendera lchf till någon.


    Exakt så... jag blev också diagnostiserad med hypotyreos men sen började jag äta en vegansk kost och nu behöver jag inte ta medicin längre. Finns många exempel på youtube som också lyckats läka sin sköldkörtel med plantbaserad kost.
  • Annelie 76
    Anonym (B) skrev 2017-09-09 19:16:36 följande:
    Grejen är att man måste välja. Finns många folkslag som levt mest vegetariskt och inte ätit mycket fett alls. Veganer mår oftast toppen. Likadant med lchf:are. Antingen äter man en plantbaserad med mycket kolhydrater och lite fett (inte raffinerade kolhydrater då alltså) eller så äter man mycket protein, fett, grönsaker och så få kolhydrater man kan.
    Man kan äta vegetarisk LCHF också.

    Däremot finns det inget folkslag som ätit veganmat för den saknar alldeles för mycket vi behöver. Vi behöver fett och proteiner men ingen kolhydrat är livsnödvändig. Veganer kanske mår bra initialt men småningom får de brist på både det ena och det andra.
  • Anonym (B)
    Annelie 76 skrev 2017-09-10 20:33:15 följande:

    Man kan äta vegetarisk LCHF också.

    Däremot finns det inget folkslag som ätit veganmat för den saknar alldeles för mycket vi behöver. Vi behöver fett och proteiner men ingen kolhydrat är livsnödvändig. Veganer kanske mår bra initialt men småningom får de brist på både det ena och det andra.


    Nej det stämmer inte alls. Finns en del folkslag som ätit mestadels veganskt och mått fint på det. Animaliskt fett ska man äta så lite som möjligt av, däremot klarar man sig på fint på att äta det med måtta.

    Orsaken till att t ex inuiter har kunnat vara hälsosamma med sin kost beror på att de inte ätit mycket kolhydrater. Man kan inte kombinera mycket kolhydrater och mycket fett. Då uppkommer farliga sjukdomar.
Svar på tråden LCHF- Dåligt alternativ?