• elio

    Att flytta till Sverige igen

    Hej!

    Jag och min make bor i England, men vi funderar på att flytta till Sverige om ungefär ett år för att han ska få testa på och se hur det är innan vi måste bestämma vilket land våra barn ska växa upp i (jag väntar mitt första barn i juli och här i England börjar man skolan när man är 5 år, och efter vår son börjat skolan vill jag helst inte flytta för mycket, och speciellt inte mellan två olika länder med olika skolsystem).

    Jag undrar lite hur det funkar för James, min man, att flytta till Sverige. Hur fungerar det med folkbokföring, svenskt medborgarskap, nationalitet, försäkringskassan (kan han hämta ut FP direkt när vi flyttat t.ex), arbetsförmedlingen och ev. a-kassa/alfa-kassa ifall han inte lyckas få jobb innan vi flyttar (att en av oss får jobb ser jag dock som ett krav för att vi ska flytta)? Är det generellt svårt att få jobb om man inte kan svenska? Han jobbar som trädgårdsmästare och är även utbildad inom detta, men det känns kanske mer som ett säsongsjobb i Sverige.

    Det är alltså en massa frågor jag har, men om någon som varit i samma sits eller vet hur det fungerar så får ni jättegärna dela med er av era erfarenheter.

  • Svar på tråden Att flytta till Sverige igen
  • guldplutt

    svenskt medborgarskap vet jag inte hur det funkar, men om du är svensk medborgare och ni flyttar hit och är gifta så borde det väl funka...?

    engelska kan ju i princip alla mer eller mindre i sverige, så det beror väl på vad det är för yrke, men generellt har man det nog lättare som engelsman än som annan "utlänning" vad gäller jobb. men det är säkert läge att gå ngn kurs och försöka börja lära sig svenska för att förbättra sina chanser.

    det är kanske inte det allra lättaste att få jobb som trädgårdsmästare, men å andra sidan är lite inne att anlägga trädgårdar och ta hjälp med arkitektur och utförande av detta. det finns en hel del mindre firmor som pysslar med sådant, och även plantskolor kanske kan va nåt? kolla runt på denna typen av firmor.

    vad gäller FP så fick jag beskedet när jag skulle börja jobba i sverige igen istället för i danmark, att jag kunde tillgodoräkna mig arbetat tid från annat EU-land, men däremot måste jag ha en anställning med lön i Sverige först för att få föräldrapenningen baserad på min lön och inte bara lägstanivån (180/dag).

  • elio

    Oh, tack för ditt snabba svar! :D

    Jag är inte svensk medborgare längre (utflyttad officiellt sedan 1a juli 2009), men har däremot svensk nationalitet. Jag tror dock inte det är några problem för mig att gå in på Skatteverket och skriva in mig i folkbokföringen igen, frågan är om jag kan skriva in honom också i bara farten eller om han behöver bo i Sverige ett tag först, eller något annat. Jag har inte alls koll på hur det funkar den vägen, i England har de t.ex inte ens folkbokföring.

    Jag kommer redan få lägsta föräldrapenningen då jag är student, så jag räknar inte med högre än så. Men då borde han alltså kunna få FP på lägsta nivån för den resterande tiden även om han inte hunnit jobba något i Sverige än? Tänkte bara att om vi flyttar tidig vår så kanske det är svårt för honom att få jobb innan sommaren drar igång ordentligt så om han kunde ta ut resten av FP vore det kanon.

    Vet inte riktigt om arkitektur funkar då han jobbar fysiskt (fäller träd, klipper ner överväxta trädgårdar, etc) och inte på ett teoretiskt plan på det sättet, men plantskolor skulle ju kanske kunna vara nåt. Han vill iaf jobba utomhus så mycket det går. Tack för förslaget. :) Har frågat AMS om jobb inom "läkande trädgård" som verkar slå igenom i Sverige nu (det är på ett sånt ställe han jobbar och har jobbat sen 4 år tillbaka), men fick bara hänvisning till en gammal föreläsning om sådan verksamhet nere i Skåne (det är till Eksjö i Jönköpings län vi vill flytta, så det är däromkring vi behöver hitta jobb). Lite lagom förvirrat. Jag antar att allt blir lättare på plats, men det är svårt när man sitter i ett annat land och vill planera lite därifrån.

    Han försöker lära sig lite svenska nu, men det vore ultimat om han kunde vara lite pappaledig i Sverige första tiden och kunna socialisera lite med andra föräldrar där och lära sig på plats, då lär man ju sig på ett helt annat sätt. Eller gå en SFI-kurs. Jag hoppas även på att han snappar upp en massa när jag pratar svenska med vår son.

  • Tow2Mater
    elio skrev 2010-03-09 18:04:11 följande:
     Jag är inte svensk medborgare längre (utflyttad officiellt sedan 1a juli 2009), men har däremot svensk nationalitet. Jag tror dock inte det är några problem för mig att gå in på Skatteverket och skriva in mig i folkbokföringen igen, frågan är om jag kan skriva in honom också i bara farten eller om han behöver bo i Sverige ett tag först, eller något annat.
    Han måste ansöka och få uppehållstillstånd.

    Bara f
    ör att du flyttat ut ur Sverige har du inte mist ditt medborgarskap. Du är bara inte skriven i Sverige längre. Läs på migrationsverkets hemsida vad som gäller i ert fall angående pappersarbete, det är inte riktigt bara att ta sitt pick o pack och flytta om man (som din man) inte är svensk medborgare.

    www.migrationsverket.se
  • elio
    Pen - Ah, tack för länken. Men vad konstigt att man inte bara kan flytta då det är inom EU. Jag hade inga problem att flytta hit och fick mitt National Insurance Number innan jag ens flyttat hit officiellt. :/
  • FreeForAll

    Vi flyttade till Sverige från England i december 2007 och nog var det lite krångel, men mer än nödvändigt! Myndigheterna hade i alla fall inte koll på själva vad som gällde så vi fick en hel del fel information.

    Han ska skriva in sig i Sverige om ni planerat stanna i mer än ett år och han FÅR göra det och han kommer få ett svenskt personnummer på en gång.

    Min man fick INTE skriva in sig i försäkringskassan då han aldrig hade jobbat i Sverige. Detta har vi på senare tid fått höra var fel och han borde ha fått göra det då han arbetat i England innan, så där gick vi miste om en hel del föräldrapenning. Men som någon skrev ovanför kommer han bara få lägstanivån tills han fått jobb i Sverige.

    Svenskt medborgarskap kommer han inte få. A-kassa får man ju inte om man inte varit medlem och alfa-kassa fick i alla fall inte min man. Han fick inte en krona i ersättning då han inte arbetade från Sverige (vilket känns lite konstigt då jag kunde flytta till UK och få barnbidrag, tax credits och hela baletten innan jag knappt satt min fot där).

    Tyvärr lyckades min man inte få jobb här så vi flyttar tillbaka nu i juni till UK, precis som du planerat så kommer vår son börja skolan nu i September så vi måste landa innan dess. Min man har åkt fram och tillbaka lite under de här åren så han ändå kunnat jobba i UK.
    Vi bor på liten ort i Sverige och det har varit svårt för honom att få jobb när han inte kan svenska. Han läste SFI ett tag men lärde sig inte tillräckligt för att det skulle fungera att jobba med. Det är säkert lättare att få jobb i en större stad!

  • elio

    Ambassadör - Vad trist att det krånglade så. :/ Verkar vara olika här i England med, en vän som flyttade hit (också från Sverige) för drygt tre år sen fick krångla och kämpa jättemycket för sitt NIN och bankkonto (det var bara en bank som accepterade henne, faktiskt), medan jag fick en NIN-intervju direkt, utan några problem, och bara valsade in på Barclays och fick ett konto.

    Men om vi vet att han har rätt till personnummer/4 sista så kan vi ju säga till ifall nån säger nej, iaf. Vi är generellt rätt mesiga av oss och säger nån nej så säger vi ok. ;P Men som sagt, vet vi vad han har rätt till blir det mycket enklare. Funderar dock på om vi ska avvakta lite och flytta över sommaren då han borde kunna få ett sommarjobb åtminstone, och sen att han försöker hanka sig vidare från det, till nästa sommar. Vi har lekt lite med idén att starta upp en läkande trädgård-verksamhet själva (då jag voluntärarbetar på hans jobb vid sidan om mina studier), men det är ju ett väldigt stort projekt och kanske inte det första man ger sig in på när man precis flyttat till ett annat land.. Eksjö är ju inte direkt stort, så det kan eventuellt bli problem för honom att få ett jobb han trivs med där. :/

    Himla trist att det inte funkade för din man, hoppas det går bättre för er i England! Vart kommer ni flytta?

  • FreeForAll
    elio skrev 2010-03-09 22:25:24 följande:
    Ambassadör - Vad trist att det krånglade så. :/ Verkar vara olika här i England med, en vän som flyttade hit (också från Sverige) för drygt tre år sen fick krångla och kämpa jättemycket för sitt NIN och bankkonto (det var bara en bank som accepterade henne, faktiskt), medan jag fick en NIN-intervju direkt, utan några problem, och bara valsade in på Barclays och fick ett konto. Men om vi vet att han har rätt till personnummer/4 sista så kan vi ju säga till ifall nån säger nej, iaf. Vi är generellt rätt mesiga av oss och säger nån nej så säger vi ok. ;P Men som sagt, vet vi vad han har rätt till blir det mycket enklare. Funderar dock på om vi ska avvakta lite och flytta över sommaren då han borde kunna få ett sommarjobb åtminstone, och sen att han försöker hanka sig vidare från det, till nästa sommar. Vi har lekt lite med idén att starta upp en läkande trädgård-verksamhet själva (då jag voluntärarbetar på hans jobb vid sidan om mina studier), men det är ju ett väldigt stort projekt och kanske inte det första man ger sig in på när man precis flyttat till ett annat land.. Eksjö är ju inte direkt stort, så det kan eventuellt bli problem för honom att få ett jobb han trivs med där. :/ Himla trist att det inte funkade för din man, hoppas det går bättre för er i England! Vart kommer ni flytta?
    Nej, se till att stå på er! Det var ju där vi gjorde fel.

    Jag fick också NI-number och bankkonto på en gång, hade aldrig problem med någonting alls. Konstigt att det är så olika.

    Är man praktiskt lagd (som din man verkar vara) så ska det nog vara lättare att få jobb, inom trädgårdsarbete behöver man ju egentligen inte prata så mycket och i alla fall inte kommunicera med kunder. Ska han försöka få jobb redan till sommaren lär han börja söka nu redan, det kanske finns bostadsbolag och dylikt som behöver folk till rabatterna i sommar? Annars låter ju er egna idée underbar!

    Vi flyttar till Burgess Hill i Sussex till sommaren.
  • elio
    Ambassadör - Det är våren/sommaren nästa år vi siktar på, försöker bara vara ute i god tid med planeringen. :) Får barn i juli och då har jag hört att tiden försvinner på ett mystiskt sätt. ;)

    Åh, ännu mer söderut, så mysigt. :) Vi bor i Southend-on-Sea och det enda jag egentligen inte gillar med att flytta "hem" är att det genast blir mycket kallare. ;P
  • FreeForAll
    elio skrev 2010-03-10 12:27:52 följande:
    Ambassadör - Det är våren/sommaren nästa år vi siktar på, försöker bara vara ute i god tid med planeringen. :) Får barn i juli och då har jag hört att tiden försvinner på ett mystiskt sätt. ;) Åh, ännu mer söderut, så mysigt. :) Vi bor i Southend-on-Sea och det enda jag egentligen inte gillar med att flytta "hem" är att det genast blir mycket kallare. ;P
    Det blåser i alla fall inte lika mycket här. (Inte här i Dalarna i alla fall.)

    Lycka till med bebisen, vi får också en liten i juli.
  • deelah

    jag skulle rekommendera att ditt barn går i skola i england...
    hehe jag säger det bara för att diciplin nivån där är högre jämfört med sverige.
    jag har gått i brittisk skola i singapore det är mycket tuffare meeen det är ju bara till ens fördel i slutändan :)
    många här vill inte ens fortsätta plugga osv..

  • elio
    deelah - Är det bra att diciplinnivån är så pass hög att många inte ens vill fortsätta plugga, menar du?
  • bebben Elias mamma

    När vi flyttade från Spanien till Sverige var min man tvungen att söka uppehållstillstånd på migrationsverket. Det var ju inget problem att få det men ansökan skulle iaf in. Sen fick han folkbokföra sig och fick personnummer här. Efter det kunde han ta ut föräldrapenning. Nu var detta hösten 2006 så saker och ting kanske har förändrats. Tror dock att jag fick mest info på migrationsverkets hemsida.

    Ang. skolor tror jag inte att de är att föredra i England. Vill man få barnen att lyda blint eller tänka själva? Hög disciplinnivå är faktist inte något att sträva efter, barnen lär sig bäst om det är lustfyllt

  • elio
    bebben Elias mamma - Ah, ok. Det låter ju bra. Fick han ta ut fp direkt?

    Ja, jag tycker definitivt bättre om det svenska skolsystemet i det avseendet (pluggade till lärare när jag träffade min man så jag är lite insatt i det svenska skolsystemet). De engelska skolorna tar ju steg för steg och närmar sig det svenska systemet nu, men det går sakta och de ligger fortfarande decennier bakom i vissa avseenden.
  • bebben Elias mamma

    Jo han fick det lika snabbt som jag, tror de hade en månads handläggningstid, men vi fick det retroaktivt sen. Men vi var väl förberedda. Vi hade med blanketter från Spaniens motsvarighet till försäkringskassa som visade att vi inte tagit ut föräldraledighet i deras system. Detta var ett krav. Försäkringskassan i Sverige kunde själva skicka iväg dessa blanketter men då skulle det ta betydligt längre tid. Tror de hette E340 eller något liknande och EU länder har dessa.

  • Koffie
    Hej!

    Jag tror att det kommer att funka bra för er att flytta till Sverige igen. Ditt medborgarskap=nationalitet har du ju kvar, och ert barn är automatiskt både svensk och engelsk medborgare. Din man kan ansöka om att bli det efter tre år i Sverige, men klarar sig bra också på att bara vara del av familjen och EU-medborgare.

    Det ni gör när ni kommer hit är att ni går till skattekontoret och anmäler er inflyttade - och det gör ni så fort som går (under första veckan). Helst går ni till ett skattekontor som är internationellt eller europeiskt (om ni flyttar till någon av landets större städer) och därefter går ni till försäkringskassan. Skattekontoret och försäkringskassan har iofs koll på varandra, men för att vara på säkra sidan går ni till båda. Hos försäkringskassan kan ni på en gång skaffa formulären för barnbidrag och föräldrapenning.
    Det finns ju en handläggningstid på sådana ansökningar, och den varierar rätt mycket - så, ni kommer att få pengar ifrån det att ni bor i Sverige och har anmält det hos försäkringskassan och skatteverket, men det kan dröja ett tag innan ni får dem i handen.

    Din man kommer dock att ha mycket svårt att få något annat än lägsta ersättningen på föräldrapenningen (180 kr per dag). Det sägs att det ska gå att få tillgodoräkna sig också arbetsrelaterade inkomster ifrån andra EU-länder i den svenska föräldrapenningen men det är sällan det lyckas. Men miniminivån för SGI-delen av föräldrapengen (180 kr alltså) får man bara man bor i Sverige. Ni kommer att behöva någon sorts intyg från England på hur mycket föräldraledigt du/ni haft där också, så det kan ni ju ordna i förväg.

    Om han inte har jobb och inte är föräldraledig ska han också gå till arbetsförmedlingen och anmäla sig till en a-kassa (och ja, det lär bli alfa-kassan). Hur det funkar vet jag inte precis, men det är väl bara att kolla med alfakassan iförväg. Det krävs en massa E-intyg på anställningar och inkomster för att kunna få ersättning av a-kassan, men ska gå. Samtidigt har de ju karenser för om man själv försatt sig i arbetslöshet och så.. så jag skulle kolla med både den engelska och den svenska a-kassan vad som gäller.

    Det kan mycket väl gå att klara sig bra på bara engelska, även om det självklart är en fördel om han kan åtminstone lite svenska. Och han har ju ändå ett år på sig, så varför skulle han inte kunna lära sig svenska på en hyfsad kafferast-nivå tills dess?

    Som trädgårdsmästare så beror det också lite på vad han har för erfarenhet och för utbildning. Om han skulle vara beredd att ta jobb som har karaktär av trädgårdsanläggning så kommer det säkert att gå bra. Det råder brist på trädgårdsanläggare, men om han framför allt vill jobba som traditionell trädgårdsmästare/trädgårdsarkitekt ser det lite mörkare ut. Det beror ju också på lite i vilken del av landet ni kan tänka er att flytta till. (Här i Skåne är allt som har med trädgård rätt "hett" just nu..och framförallt behövs trädgårdsanläggare och besiktningsmän till trädgårdsanläggningar..).

    För oss gick allt det praktiska med folkbokföring och försäkringskassa och personnummer odyl långt över förväntan enkelt och snabbt, så det behöver verkligen inte bli något drama för er.

    Lycka till!

     
Svar på tråden Att flytta till Sverige igen