• Anonym (TS)

    Moraliskt fel att köpa överbliven mat som ska slängas?

    Jag undrar vad ni anser om personer som säljer saker dom ska kasta.

    Vi säger ett sjukhus, restaurang, fik eller liknande som har som arbetsuppgifter att slänga mat varenda dag. Fullt ätbar mat men som inte gått åt. 

    Det är inte tillåtet att skänka bort det till behövande eller sälja för nedsatt pris utan det ska slängas. 


    Om vissa då väljer att i det dolda köpa maten för en symbolisk summa för att bidra till klimatet är det då fel. Både av säljare och köpare?

    Skulle någon komma på detta så skulle det få sparken. Samma sak om det skulle ta med den ätbara maten hem, som enbart ska slängas. 


    Vad anser ni? 

  • Svar på tråden Moraliskt fel att köpa överbliven mat som ska slängas?
  • Anonym (TS)
    Anonym (e) skrev 2024-12-26 19:31:18 följande:
    Köper inte att svinnet kan bli så stort om man har en vettig plan.
    Nähä varför gör du inte det?? Om folk äter massor ena dagen men inte andra. Man kan inte börja servera mindre mat bara för det. För då riskerar det att bli för lite mat istället. vissa verksamheter har det problemet istället. Barnen får Två köttbullar var. Ungarna gråter av hunger, men svinn, det blir det ju inte.
  • Anonym (e)
    Anonym (TS) skrev 2024-12-26 19:33:18 följande:
    Formarna är ju inte maten i från början?.sedan ska ju personen köra ut maten också. 

    Nähä hur ska vi veta allt sånt? Suck.


    Normalt är att ta med sig egna behållare och hämta maten själv.

  • Anonym (Fel att sälja)
    Anonym (TS) skrev 2024-12-26 19:27:41 följande:
    Det tillkommer ju kostnader för dessa personer. Då ska den skänka mer än enbart maten menar du? 
    Engångsformar är inte särskilt dyra. Logistiken går att ordna. Tycker fortfarande att det är helt fel att sälja.
  • Anonym (e)
    Anonym (TS) skrev 2024-12-26 19:35:12 följande:
    Nähä varför gör du inte det?? Om folk äter massor ena dagen men inte andra. Man kan inte börja servera mindre mat bara för det. För då riskerar det att bli för lite mat istället. vissa verksamheter har det problemet istället. Barnen får Två köttbullar var. Ungarna gråter av hunger, men svinn, det blir det ju inte.
    För att det inte är ett fik/restaurang utan en annan typ av verksamhet=därav den inte kan vara med i appar eller skänka till välgörenhet. Då planerar man dåligt om behovet ändå kommer att vara ungefär samma och inget kan frysas.
  • Anonym (e)

    Jag är allt för att skänka vidare mat men att ha en egen försäljningsverksamhet...hell no

  • Anonym (X)
    Anonym (TS) skrev 2024-12-26 19:27:41 följande:
    Det tillkommer ju kostnader för dessa personer. Då ska den skänka mer än enbart maten menar du? 
    Vilka kostnader?
  • Anonym (X)
    Anonym (TS) skrev 2024-12-26 19:33:18 följande:
    Formarna är ju inte maten i från början?.sedan ska ju personen köra ut maten också. 
    Personerna betalar för form och hämtar upp istället?

    Vad tar personen för en portion mat?
  • Anonym (TS)
    Anonym (X) skrev 2024-12-26 19:47:22 följande:
    Vilka kostnader?
    Ja leverans och förpackningar. Sedan har ju vissa även förvaring av maten. Maten ska ju slängas varje dag. Då kan personen som säljer maten ha egen frys/kyl hemma för förvaringen av maten till kunden ska hämta upp. Ingen kommer ju varje dag och hämtar heller och detta kostar ju också. 
  • Anonym (TS)
    Anonym (e) skrev 2024-12-26 19:39:24 följande:
    För att det inte är ett fik/restaurang utan en annan typ av verksamhet=därav den inte kan vara med i appar eller skänka till välgörenhet. Då planerar man dåligt om behovet ändå kommer att vara ungefär samma och inget kan frysas.

    Men vi säger på ett sjukhus, när det serveras vi säger lasagne så blir det för lite, för att alla vill äta massor. Och så serverar man fiskgratäng, då äter folk 1/3 del av det man serverar i vanliga fall.


    Man kan försöka minska mängden, men tänk om just patienterna som är på sjukhuset nu vill ha fiskgratäng, ska man bara servera 1/3 av den maten som kan tänkas gå åt? Då blir det kritik för man har för lite mat.  

Svar på tråden Moraliskt fel att köpa överbliven mat som ska slängas?