Rätt och fel vid middagsbjudning
Ville helst skapa en omröstning men det gick inte så ni får kommentera vilket ni känner mest igen er i kring detta ämne som verkar vara minst sagt känsligt och uppdelat. Eller lägg till ert egna påstående om inget kändes rätt.
Påstående 1:
Jag bjuder IN personer på middag till MIG och mitt hem och väljer (efter att ha kollat av ev. allergier) givetvis själv vad jag serverar. Halva nöjet med att bjuda på middag är ju att få planera maträtterna och ha kul i köket. Av artighet för värdens/värdinnans ansträngning och att ha fått inbjudan så hör det till att man äter det man blir bjuden på.
Påstående 2:
Jag blir INbjuden till någon och väljer att tacka ja och av artighet för gästen man vill ska komma förväntar jag mig att värden/värdinnan innan middagsbjudningen frågar mig (utöver att givetvis kolla allergier) vad jag vill ha eller att jag inte äter lök eller tomat osv. för att jag inte gillar smaken. Det borde väl vara självklart att man tillgodoser gästens önskemål om man bjuder in. Varför bjuder man annars in någon.
Påstående 3: Ursäkta, men om någon bjuder MIG så är det väl mitt sällskap de vill ha och då kan de väl kolla med mig vad jag äter. Jag äter väldigt begränsat eftersom jag inte gillar 35 vanliga ingredienser och ja, det är kanske inte så kul att bjuda in en sån som mig på middag när alternativen på maträtter blir väldigt få, men som sagt, de har ju bjudit MIG.
Påstående 4: Jag vill att gästerna ska trivas och jag älskar att laga mat så när jag bjuder in är det ett tillfälle för mig att få ha roligt i köket. Jag bjuder enbart in människor som uppskattar olika sorters mat eller åtminstone har vettet att vara glada för inbjudan och äta även om något kanske inte faller dem i smaken, för det är så man gör. Jag utgår från att man tackar nej om man är så kräsen att vanliga ingredienser inte går att använda.
Påstående 5: Jag vill att gästerna ska trivas och jag älskar att laga mat så jag kollar givetvis vad alla vill ha för mat och gör olika maträtter till alla. På så vis blir alla nöjda även om det kräver mer jobb av mig och kostar mer, men det är det värt.
Påstående 6: Att bjuda hem någon på middag har med matglädje att göra. Det är en fin grej att mötas över mat. Om en gäst kommer med en kravlista på vad de inte ?tycker om? så kan jag hellre bjuda hem den personen på en kopp kaffe eller nåt en annan gång. Att bjuda in på middag är ju tillfället man vill få utmana sin matlagning och göra det lilla extra. Då vill man inte ha gäster som klagar och petar i maten.