Inlägg från: Anonym (Mm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mm)

    Vi sviker våra barn redan i förskolan.

    Jemp skrev 2024-10-18 15:27:57 följande:
    Jag anser att skolans kompensatoriska uppdrag är viktigt. Ju mer ansvar som läggs på föräldrar att stötta vid läxläsning, undervisa hemma osv, desto större ojämlikhet riskerar vi att få. Barn hämmas då av sina föräldrars kapacitet, vare sig det handlar om barn som ligger efter men inte får tillräckligt stöd, eller barn som ligger före men inte får undervisning på sin nivå.

    Att skolan inte byggs upp utifrån föräldrars akademiska bidrag, innebär ju dock inte att man inte får (eller bör) hjälpa sitt barn. 
    Håller med, vi riskerar att få ett än mer ojämlikt samhälle med större klyftor. Vi vill inte öka klyftorna eller ha ett samhälle där det blir ännu svårare för en person med sämre förutsättningar att förbättra förutsättningarna för sig själv. Det är ju ändå bevisat att det har dåliga följder för samhället i stort. 

    Föräldrar med akademisk bakgrund har ju ofta bättre ekonomiskt ställt och inte så sällan mer flexibla arbeten, och har därmed bättre möjligheter att stötta sina barn både med tid och genom att exempelvis hyra in tjänster som läxhjälp. Medan de som har det sämre ställt dels har sämre ekonomi och kanske inte kan hyra in hjälp, men även sämre möjligheter att hinna hjälpa sina barn i samma utsträckning. Så självklart tycker jag att skolans kompensatoriska uppdrag är jätteviktigt, för att jämna ut dessa skillnader och även ge dem med sämst förutsättningar bättre förutsättningar att faktiskt lyckas. Med det inte sagt att man som förälder inte har ett ansvar, självklart har man det!

    Men att leva i ett samhälle där man anser utbildning viktigare än någonsin, men samtidigt inte hjälpa de med sämst förutsättningar är att be om problem i framtiden som kommer kosta samhället mer än om vi faktiskt försöker hantera det innan det blir ett problem.

    Tidigare var det ju inget konstigt att att inte ens gå ut grundskolan, praktiska gymnasieutbildningar hade mycket mer praktiskt yrkesförberedande utbildning tidigare innan det skulle ge behörighet för högskolan osv. Man har både gjort skolan mycket svårare för de som inte är akademiskt lagda samtidigt som man också gjort det svårare för dessa att hitta ett sätt att ta sig fram i livet ändå. 
Svar på tråden Vi sviker våra barn redan i förskolan.