Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    Möte med chef

    Du kommer att få höra att du bemöter elever och kollegor på ett dåligt sätt, att undervisningen har brister och hur de förväntar sig att du kommer att bete dig under den lilla tid som är kvar. Det kan vara så att du ska omplaceras igen, uppsägning är inte uteslutet beroende på hur illa du har betett dig. Om du redan har fått höra att du ska vara på denna plats tills VT är över så kan det vara så att du också får info om var du kommer att hamna sedan, om de redan vet det. Hur som helst blir det verkligen inget roligt möte.

    Tror du själv att det är ok att skrika åt eleverna, att det är så du får lugn i klassrummet...? Sedan är det kanske så att du tycker att kontakten med kollegorna är ok, men det kan också vara så att de håller god min och beter sig på ett socialt acceptabelt sätt även om de egentligen inte alls tycker som du. Det är en sak att tycka olika, en helt annan hur man uttrycker sig också.

    Vad tror du själv?

  • Mortiscia80
    Sza86 skrev 2024-03-19 11:10:16 följande:

    Jag har skrikit på elever. Det är sant, men jag har inte gjort värre saker än så, det vill säga fysiska saker. Det borde väl vara rimligare med en varning än uppsägning.

    Det är inte ok att skrika på eleverna. tyvärr blir det för mycket ibland. Jag har skrikit mer på min mellanstadieskola under 2 månader än vad jag har gjort på högstadiet. 

    Jag kommer bra överens med vissa kollegor och sämre med andra. Jag tror dock inte att jag inte kan samarbeta med mina kollegor. 


    Det spelar ingen roll, man varken får eller bör skrika åt elever öht. Förstår du inte att det är nolltolerans på sånt beteende? Dessutom mot små barn! Om du inte kan hantera dina reaktioner bör du se till att bearbeta det med aggressionsträning eller liknande, eller så passar du kanske inte för läraryrket. Du kanske kan jobba som lärare med vuxna istället eller hitta en karriär där du annars kan få användning för din utbildning, men just nu verkar det inte som att du kan hantera grundskolenivå på ett bra sätt. Det måste ju vara jobbigt även för dig själv menar jag.

    Ja, du kan få en varning men det beror så klart på hur mycket annat du har med dig sedan tidigare, om du fått andra klagomål eller så. Första nivån är alltså varning, andra är omplacering pga olämplighet. Tror inte du blir uppsagd i nuläget, men det är bara min gissning.

    Det här med samarbetsförmåga är en lurig sak och innebär inte bara att kunna samarbeta utan det rör även samspelet i diskussioner mm. Det är därför jag lyfter att du kanske uttrycker dig på ett stötande sätt, även om du själv kanske inte förstår att det är så det uppfattas. Eftersom detta är en av de saker som rektorn vill ta upp så måste du förstå att det har kommit in klagomål av något slag.
  • Mortiscia80
    Sza86 skrev 2024-03-19 11:25:41 följande:

    Jag fungerar inte på mellanstadiet. Jag fungerade bättre i högstadiet. Jag mår inte bra. Det kan man också konstatera.

     Mig veterligen föregås en uppsägning av en varning. Dessutom brukar det vara såt att någon från HR är med när man varnar någon eller säger upp någon. Jag hade en kollega som blev varnad på grund av arbetsvägran. Under mötet var någon från HR med tillsammans med rektor och min förre detta kollega.

    Nu när du säger det händer det ibland att jag kan upplevas som stötande. Jag ber oftast ursäkt ifall jag sa saker när jag har i affekt. 


    HR måste inte vara med vid varning, men ja, de är enligt lag tvungna att varna före uppsägning. Jag vet ju inte om detta är första gången du har samtal med rektor om ditt uppförande eller om det hänt tidigare, antingen på denna skola eller någon annan. Du har ju inte heller arbetat så länge så förhoppningsvis finns inte så mycket sedan tidigare.

    Jag tror du skulle gagnas av att för det första hålla dig till den nivå du hanterar bättre och för det andra som jag skrev förut ta hjälp utifrån för att hantera ditt humör. Detta är ett måste om du ska kunna fortsätta arbeta som lärare, oavsett nivå.
  • Mortiscia80
    Sza86 skrev 2024-03-19 12:19:09 följande:

    Jag hade samtal tidigare i min förra skola två-tre gånger. varje gång har det handlat om konflikter med kollegor som vi har löst. Då var det inget snack om varning. Min förra rektor sa bara att om jag fortsätter att göra en sak kan det bli varning.

    jag hade ett samtal med min nuvarande rektor för några veckor sedan. Då har det handlat om hur jag upplever undervisningen och förväntningarna. Det har gått bra ett tag, men sedan dippade det. Jag tolkade inte samtalet som en varning, men jag kan ha fel. 

    Jag håller med dig om att jag bör undervisa i högstadiet. Jag förstår inte hur jag har blivit så dålig på att hantera mina känslor. Förutom att jag bytte jobb har det inte hänt andra, radikala saker i mitt liv på sistone.


    Ok, så du har en problematisk historik och tyvärr verkar detta fortsätta. Har du några egna tankar kring vilka förändringar som behöver göras för att slippa sådana samtal?

    Om man får en varning så ska ledningen vara 100 % tydlig med att det är en varning, så det har du inte fått, men det kan ju komma nu eftersom ni redan haft ett samtal kring liknande bitar och nu händer det igen, plus skrikandet då. En fackrepresentant kan vara en bra idé av flera orsaker, t ex att hen kan bolla tankar med dig efteråt och tydliggöra mötets innehåll om det behövs.
  • Mortiscia80
    Sza86 skrev 2024-03-19 12:33:25 följande:

    Jag måste tillägga att konflikter mellan mig och mina kollegor var väldigt sällsynt i min förra skola. jag har blivit bättre på att prata mindre under ett tag, men sedan blev det sämre efter att jag har börjat undervisa på mellanstadiet. 

    Jag ska ha en facklig representant med mig imorgon. Jag har prata med en representant igår. jag känner att det bästa vore om jag flyttas tillbaka till min gamla skola. men det är bara önsketänkande.  


    Konflikter ska inte vara sällsynta. De ska inte existera öht. Att du pratar för mycket är garanterat inte problemet utan snarare bemötandet.
  • Mortiscia80
    Sza86 skrev 2024-03-19 12:43:29 följande:

    Det lustiga är att jag har bemött mina elever på ett bra sätt i min förra skola. Jag ljuger inte nu när jag skriver att många elever gick till rektorn när de fick veta att jag kommer att bli omplacerad. jag kan hantera mina känslor.

    Det blev dock för mycket. Att jag inte fungerar som mellanstadielärare har påverkat mig känslomässigt.  


    Jag tror säkert det gick bättre på din förra skola, men du kan tydligen inte hantera dina känslor eftersom du skriker åt eleverna och det är något du måste jobba på om du ska kunna fortsätta som lärare. Även om du är på en plats där du mår bättre så kommer du alltid kunna bli triggad, så du behöver ha den grunden att stå på.
    Sza86 skrev 2024-03-19 12:52:09 följande:
    Konflikter förekommer i olika arbetsplatser. Tyvärr, Sedan är det så att jag slutade kommunicera med sådana kollegor som jag inte kom överens med så länge jag inte behövde lösa ett problem med dem. Jag sa hej till dem och så vidare, men vi småpratade sällan.

    I min nuvarande skola är det svårare att undvika lärare som jag inte kommer så bra överens med i och med att vi många gånger sitter i samma rum och undervisar samma elever. Då leder det till konflikter ibland, speciellt när jag stressar mycket på grund av min undervisning.
    Bra att du försöker undvika kollegor som du vet att du inte fungerar så väl ihop med, men även här måste du lära dig att hantera känslor och reaktioner. Varför blir det konflikter kring eleverna, är det verkligen nödvändigt...? Vad handlar konflikterna om då? Om du känner stress kring undervisningen så ska rektorn hjälpa dig hantera det.
  • Mortiscia80
    Sza86 skrev 2024-03-19 13:12:47 följande:

    Jag håller med. Jag måste dämpa mig rejält. Jag känner inte igen mig själv, för att vara ärlig. Det är patetisk, men jag känner så. Det är både förvånande och sorgligt. I min förra skola kom elever till mig och klagade på andra lärare som skrek på dem, skällde ut dem och så vidare. 

    Konflikterna med eleverna handlar oftast om att de pratar när jag har genomgångar. Jag behöver pausa mina genomgångar många gånger. Då blir jag frustrerad och efter en viss tid skriker jag. 

    Att jag inte gick till rektorn eller bad om hjälp på andra sätt handlar om att det är svårt för mig att be om hjälp.


    Du får mer respekt från eleverna om du håller dig lugn och stabil, faktiskt.
  • Mortiscia80
    Sza86 skrev 2024-03-20 16:49:12 följande:
    Jag har haft mötet idag. Det kom fram att jag skriker på eleverna och att jag inte alltid tar mina kollegors råd. Jag fick en lista på saker som jag behöver förbättra. Vad som händer efter påsklovet är att jag börjar jobba på min förra skola igen. Då blir jag fast vikarie tills nästa läsår.
    Bra att du har fått svar, och att du har fått en konkret lista med saker att förbättra. Då får du väl se vad som händer till hösten sedan då, beroende på hur det går på den förra skolan nu under den sista tiden.
  • Mortiscia80
    Sza86 skrev 2024-03-20 17:26:36 följande:

    Som vikarie har jag inte samma ansvar som en ordinarie lärare vad gäller undervisning.

    Däremot ska jag tänka på bemötandet gentemot elever och kollegor.


    Nej, och det är väl lika bra det?

    Ja, det måste du ju alltid göra hädanefter.
Svar på tråden Möte med chef