• Aliona

    Läxa på lovet?

    Vi har inte haft den vanliga läsläxan över lovet, utan som du nämnde läsbingo, och då får de ett diplom eller medalj när de kommer tillbaka. 


    Jag har lite samma situation som du, med ett barn som läser mycket och gärna, till den grad att vi ibland får hålla tillbaka. Den vanliga läsläxan gör han, men inte så gärna då boken är väldigt torftig och enkel, även på den svåraste nivån. Läsbingo över lovet är bättre då de får välja vad de vill läsa, men jag har forfarande svårt för den då jag måste avbryta hans läsande och förmå honom att sätta sig under ett bord eller ta på sig en mössa så att vi kan kryssa i bingot. Jag klagar inte, för jag förstår att det säkert är bra för barn som inte läser, men för oss är den här formen frustrarande och kontraproduktiv. 

  • Aliona
    Jemp skrev 2024-03-06 07:33:58 följande:

    Mitt barn i ettan hade också läsläxa under lovet. Dock bara det vanliga kapitlet, så den gick att göra dagarna före och efter istället. 


    Andra läxor är extremt ovanligt än så länge, även vanliga skolveckor.


    Intressant att höra hur olika det kan vara i Sveriges skolor. Min son går också i ettan i en kommunal skola. Han har läsläxa ett kapitell som ska läsas varje dag, 4 gånger i veckan + läsförståelsefrågor som ska skrivas, matte huvudräkning varje dag i tio minuter, hemspråksläxa varje vecka 1-2 sidor övningar och specialläxa minst en gång i veckan. Specialläxan den här veckan tex är i NO och matte där de ska föra protokoll över deras vattenanvändning i hemmet under en vecka för att sen göra tabeller och diagram i skolan. 


    Däremot har de inte läxa under lovet men däremot läsbingo. Det är frivilligt men om man lämnar in det så får man diplom eller medalj så i praktiken är det inget som går att hoppa över. 

Svar på tråden Läxa på lovet?