Sluta göra barnen selektiva i maten.
Får man verkligen specialkost i skolan för barn som bara är kräsna och inte har medicinska orsaker eller undervikt?
För oss har det alltid krävts ett aktuellt läkarintyg.
Får man verkligen specialkost i skolan för barn som bara är kräsna och inte har medicinska orsaker eller undervikt?
För oss har det alltid krävts ett aktuellt läkarintyg.
Jag har också svårt att tro det. Och därför undrar jag varför ts bryr sig. Om andras barn bara äter pannkaka hemma men inte kostar mer skattepengar i skolan är det väl deras problem? Det är som att bli sur över att folk köper fula jeans till sina barn.
Eller - så vill ts bara framhäva hur otroligt kompetent hen är som förälder. ;)
Ibland undrar jag om vi inte har för stora krav på att barn ska vilja testa allt. Det brukar raljeras om att barn förr i tiden minsann inte var kräsna men maten för några generationer sedan var också mycket mer enformig. Idag är man en dålig förälder om ens tvååring inte gillar alltifrån pannkakor via tacos och sushi till thailändsk röd curry. Man är tråkig och enformig om man äter rätter som återkommer mer än en gång i månaden.
Att vara skeptiskt till nya smaker och konsistenser har varit en överlevnadsfaktor för människans evolution. Variationen vi äter med idag är ett väldigt nytt påfund. Kanske är det de selektiva barnen som har rätt instinkter?
Du misstolkar mig. Jag arbetar med barn som har olika diagnoser i kombination med IF. Har även varit hemkunskapslärare på olika skolor där det gått många elever med olika diagnoser och/eller IF. INGEN tvingas att äta något alls. Alla erbjuds att smaka.
Mat de äter serveras alltid, men det finns också alltid något annat att prova för den som vill och kan.
När mitt barn fick diagnosen så fanns nära nog noll kunskap om det runt omkring mig, inga kurser erbjöds osv. Jag tvingade aldrig henne heller att äta, men jag erbjöd alltid. När hon sen, som jag skrev, kunde formulera sitt behov gjorde hon det och det mesta löste sig.
Det innebär inte att det gör det för alla.
Jag upplever också vh som 'förstör' för barnen genom sitt sätt så barnen blir 'selektiva' ätare men som efter uppmuntran smakar på och börjar äta allt i skolan. Hemma kan de dock ofta fortsätta med att bara äta vissa saker. För att de kan.
Jag har tom haft elev som hade sondmatning för att vh sa att hen inte kunde äta. Det fanns inget fysiskt hinder, hen åt inte bara.
Efter en tid på skolan (statlig skola så det var internat för dem som kom långväga ifrån) så började eleven visa intresse för maten som alla andra åt och erbjöds då att smaka på väl mosad mat. Då blev det som en propp gått ur och eleven ville äta och smaka på allt.
Så, det finns alla sorter och varken jag eller TS menar de som har ätstörning på riktigt, utan de som faktiskt curlas.
Jag har inga invändningar mot innehållet i dina inlägg men de är problematiska, precis som ts inlägg. För alla de som kämpar med barn som inte äter men som då och då faller till föga och ger barnet det som går enkelt, inte orkar laga alternativ varje dag och erbjuda för att få nej för tusende gången, är det så tröttsamt att få dessa goda exempel upptryckta i ansiktet. Om du bara ansträngde dig liiiiite mer, hade liiiiite mer tålamod och ork, då skulle du göra ditt barn frisk.
Och hur vet du att barnet i fråga var curlad och inte hade en ätstörning. Funktionshinder är inte konstanta, smak är inte konstant, rädslor är inte konstant. Barn som växer upp och utvecklas kan överkomma hinder utan att det är någon annans förtjänst. Min son har vägrat äta potatis i hela sitt liv men kom i somras på att båda kokt färskpotatis och potatisklyftor i ugn är riktigt gott. Jag tar inte på mig äran för detta, utan det är han som utvecklats.
Summan av det jag vill säga är att de som skiter i att försöka ge sina barn varierad och näringsrik mat skiter också i era pekpinnar. Och vi andra som kämpar tycker bara att det är drygt.