Kanske ska hjälpa min kusin och hennes flickvän att få barn genom insemination
Vilken ära att bli tillfrågad att bli donator. Alla känner sig inte bekväma med att använda en spermadonator som de inte känner och då kan det kännas naturligt att fråga en vän eller släkting som man tycker om. På så sätt kan de veta vem donatorn är, barnet kan ha möjlighet att få vetskap om donatorn från en tidig ålder (om ni kommer överens om det) och barnets föräldrar vet hur många andra barn som har samma spermadonator.
Juridiskt kan ni genom närståendeadoption se till att den i paret som inte fött barnet blir juridisk förälder. Då har barnet ingen arvsrätt efter dig, du är inte underhållsskyldig och barnet har inte rätt till umgänge med dig. Så den juridiska biten går att lösa, det kan ta lite tid men bör numera inte vara så krångligt.
Processen är lite olika beroende på om de är gifta eller sambos, klistrar in svar från rfsl.se:
Fråga: Vi är två kvinnor som planerar att skaffa barn genom heminsemination. Vi har förstått att min flickvän, som inte kommer bära barnet, behöver närståendeadoptera för att räknas som juridisk förälder. Behöver vi vara gifta för att få adoptera?
Svar: Nej, men ni behöver vara sambor med varandra. Tidigare har det krävts att man varit gifta med varandra, men från och med den 1 september 2018, är det möjligt att närståendeadoptera även inom en samborelation.
Fråga: Vad gäller för oss, två kvinnor, som fått barn genom heminsemination? Slipper jag närståendeadoptera barnet om vi är gifta?
Svar: Den 1 januari 2022 infördes en föräldraskapspresumtion som gäller alla gifta par, oavsett kön. Det innebär att att alla gifta par numera behandlas lika, oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. Den som är gift med någon som föder barn kommer automatiskt att räknas som barnets andra förälder och bli vårdnadshavare till barnet.
Tidigare har gifta samkönade par och par där någon har ändrat sitt juridiska kön behövt vända sig till familjerätten i sin kommun. Detta för att antingen skriva under en bekräftelse på föräldraskapet eller dra igång en närståendeadoption. Det har inte fäder i olikkönade äktenskap behövt göra, utan de har räknats som fäder automatiskt.
Lagen innehåller dock hävanderegler som innebär att ett presumerat föräldraskap kan ogiltigförklaras om barnet kommit till via heminsemination (eller assisterad befruktning på klinik utomlands med en donator som inte kan bli känd för barnet). Det betyder att barn kan förlora sin ena förälder vid till exempel en vårdnadstvist om barnet kommit till på dessa sätt. För att ditt föräldraskap som registrerats automatiskt inte ska kunna hävas länge fram är det alltså viktigt att du häver presumtionen och sedan närståendeadopterar barnet. För att göra detta behöver du vända sig till närmaste tingsrätt.
Som spermadonator skulle jag fråga mig själv hur jag ser på min relation till barnet. Ska donationen vara öppen för varvet från start? Har du barn själv? Hur ska ni förklara det för de barn du har eller de barn du ev vill ha i framtiden?
Hoppas du kommer fram till vad som känns rätt för dig, och fråga de blivande föräldrarna hur de tänkt så du vet hur deras tankar går inför att du tar ett beslut.
Hälsningar en mamma till två barn som tillkommit genom assisterad befruktning med spermadonation och är evigt tacksam mot de donatorer som gjort vår dröm om barn möjlig.