Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Besviken på regeringen

    Så allting gick skrev 2023-05-15 23:00:55 följande:att 
    Du menar att det ser bättre ut idag? eller sista 10 åren, när Sverige verkligen drivs i minoritet.
    Det kanske du såg när Löfven var tvungen o ta MP till hjälp, M får ta SD.

    Det var lättare förr att driva sin egna politik.
    Hur får du fakta om regeringar och minoritets/majoritetsstatus till att någon menar att det ser bättre eller sämre ut idag? Vilka kopplingar gör du egentligen .. hahaha 

    Just det, alla har ju inte förhållandet till fakta som någonting verkligt utan istället samma förhållningssätt till verkligheten som dina inlägg visar - att fakta och verklighet förvrids för att passa en politiserad propaganda

    Hur som helst verkar du ha fått ordning på årtal och minoritets/majoritetsregeringar i alla fall. 
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-05-15 23:25:09 följande:
    Du vet det finns ett namn som kallas blockpolitik. den är större idag.
    Det är därför alla säger att det är SD som styr Kristersson.

    Eller som du kanske såg med Löfven, MP fick han o utföra MP:s  vilja trots att dom är ett så litet parti, trots att det var ett stort beslut som Löfven inte stod bakom bara fyra år tidigare.

    Det är andra tider nu förtiden, det är inte lika lätt att driva sin egna politik som tidigare år.
    Vilka belägg har du den här gången för dina fantasier om att en minoritetsregering tidigare år lättare kunde driva igenom sin politik än nu?

    Du känner säkert inte till att fram till slutet på -90 talet fattades många beslut i riksdagen med breda parlamentariska utredningar med proportionella förslag för att alla partier -utom möjligen vpk/V - skulle ge stöd till förslaget. S mjölkade fram till -90 talet vpk på stöd , spionerade på dem, registrerade och kartlsde dem, och det moskvastödda vpk hölls utanför försvars och utrikespolitidka frågor. Istället samarbetade S med C och L för de stora samhällsfrågorna för välfärden.

    Med det påståendet du lägger fram om att minoritetsregeringar tidigare kunnat driva din politik enklare visar ditt inlägg på en stor och djup okunskap om svensk parlamentarism och svensk förvaltning och historia. 

    Okunskapen är för vissa en prydnad att visa upp, för andra är den en snuttefilt, eller för att dölja fakta för sina nyttiga idioter. 

    Efter -90talet har politikens och samhällets polariseringar ökat, viljan till breda långsiktiga uppgörelser har minskat. Det är svårare att få igenom sin politik av den anledningen, ja inte för gisslantagaren med Kristersson et al som utvecklat stockholmssyndrom och försvarar rasister, nazister och fascister då.. 
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-05-15 17:49:05 följande:
    Så stort övertag har inte högern idag heller, ändå kan dom gå in o ev förbjuda sosse lotteriet.

    Det samma hade sossarna kunnat gjort med lobotomi o annat, men dom gjorde inte det.
    Mää. Har du glömt bort hur man räknar eller tror du att 176 mandat är färre än 173... Ett här liknar 'man och nöjd's procenträkning

    omni.se/klart-kristerssons-sida-vinner-valet-med-tre-mandat/a/9zv7oE

    "
    Det står nu klart att M-ledaren Ulf Kristerssons sida får 176 mandat i riksdagen, mot S-sidans 173 mandat. Klockan 14.04 avslutades rösträkningen och det preliminära valresultatet är nu fastställt."
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-05-16 00:45:49 följande:
    Man ser att lite historia i skolan har inte sossarna väljare lär sig. Vi måste fortsätta berätta hur politiken förändrats med tiden, sötbrödagarna är över för S, men innan 1973 har S varit det största partiet och kunna driva sin politik.
    .

    De riksdagspartier som varit störst och alltså har haft mest inflytande över politiken har varierat under den här perioden. Vid alla val sedan 1973 har Socialdemokraterna samlat ihop flest röster av de partier som valts in i riksdagen. Men partiet har minskat i storlek sedan dess. Under perioden 1973 fram till 2014 var partiet som störst 1982 med 45,6 procents väljarstöd. Som jämförelse samlade Socialdemokraterna ihop 31,0 procent av rösterna vid det senaste valet 2014.

    Efter ett riksdagsval får det största partiet erbjudande om att bilda regering. I en demokrati är det majoriteten som styr. Men det är mycket svårt för ett parti att få över hälften av mandaten i riksdagen och på så sätt få igenom sin politik helt på egen hand. Därför måste det största partiet ofta antingen samarbeta med andra partier i riksdagen eller bilda regering tillsammans med andra partier.


    På 1970-talet samarbetade partierna politiskt i två olika block, det socialistiska blocket bestående av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet 

    Efter valet 2014 bildade Socialdemokraterna för första gången i regering tillsammans med ett annat parti, Miljöpartiet.


    www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2015/fran-fem-till-atta-partier-i-riksdagen/
    Se där  till slut skriver (eller kopierar va?) du det som sagt till dig i tråden 

    "Efter ett riksdagsval får det största partiet erbjudande om att bilda regering. I en demokrati är det majoriteten som styr. Men det är mycket svårt för ett parti att få över hälften av mandaten i riksdagen och på så sätt få igenom sin politik helt på egen hand. Därför måste det största partiet ofta antingen samarbeta med andra partier i riksdagen eller bilda regering tillsammans med andra partier."

    sv.wikipedia.org/wiki/Koalitionsregering

    "
    Sedan parlamentarismens införande i Sverige under början av 1900-talet, har landet letts av ett antal koalitionsregeringar. Några exempel är Nils Edéns regering 1917?1920 med liberaler och socialdemokrater; Socialdemokraternas och Bondeförbundets (senare Centerpartiet) regeringar 1936?1939 och 1951?1957 samt regeringen Reinfeldt 2006?2014 bestående av den borgerliga koalitionen med namnet Allians för Sverige (senare Alliansen) där Moderaterna,Sedan 1917 har Sverige haft 25 minoritetsregeringar och 8 majoritetsregeringar.

     Centerpartiet, Liberalerna (tidigare Folkpartiet) och Kristdemokraterna ingick. Den senaste koalitionsregeringen i Sverige var Regeringen Löfven III, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet i ledning av Stefan Löfven. Den satt mellan juli och november 2021."

    fof.se/artikel/2018/8/minoritetsregering-ar-det-normala/

    Sedan 1917 har Sverige haft 25 minoritetsregeringar och 8 majoritetsregeringar.



  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-05-16 08:52:25 följande:
    Tar du dom två sista raderna i mitt inlägg: det menas att socialdemokraterna accepterade miljöpartiets politik, Miljöpartiet ville avveckla kärnkraften.
    Socialdemokraterna valde stödja avvecklingen av kärnkraften, som man även sedan utförde. Svårare är det inte o förstå.
    -

    Efter valet 2014 bildade Socialdemokraterna för första gången i regering tillsammans med ett annat parti, Miljöpartiet.
    Det där blir inte sant bara för att du upprepar det in absurdum..

    sv.wikipedia.org/wiki/Koalitionsregering

    "Sedan parlamentarismens införande i Sverige under början av 1900-talet, har landet letts av ett antal koalitionsregeringar. Några exempel är Nils Edéns regering 1917?1920 med liberaler och socialdemokrater; Socialdemokraternas och Bondeförbundets (senare Centerpartiet) regeringar 1936?1939 och 1951?1957 samt regeringen Reinfeldt 2006?2014 bestående av den borgerliga koalitionen med namnet Allians för Sverige (senare Alliansen) där Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna (tidigare Folkpartiet) och Kristdemokraterna ingick. Den senaste koalitionsregeringen i Sverige var Regeringen Löfven III, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet i ledning av Stefan Löfven. Den satt mellan juli och november 2021."

  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-05-16 14:48:20 följande:
    Vi har haft mer med Löfven, han är enda statsminister som fällts för misstroendeförklaring i Svensk historia. Löfven fick tre misstroendeförklaringar, i den sista så kallade midsommarkrisen gick S in i historieböckerna som förlorare vi aldrig tidigare sett eller upplevt förut.

    Om man tar en anledning till att göra en misstroendeförklaring  är : 
    .

    Misstroendeförklaringar i Sveriges riksdag är en i regeringsformen grundlagsstadgad rättighet som är tänkt att fungera som ett skydd för demokratin.
    Så ditt svar på att du har fel om koalitionsregeringar är att dra upp misstroendeförklaringar

    hahahahaaa
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-05-16 14:48:20 följande:
    Vi har haft mer med Löfven, han är enda statsminister som fällts för misstroendeförklaring i Svensk historia. Löfven fick tre misstroendeförklaringar, i den sista så kallade midsommarkrisen gick S in i historieböckerna som förlorare vi aldrig tidigare sett eller upplevt förut.

    Om man tar en anledning till att göra en misstroendeförklaring  är : 
    .

    Misstroendeförklaringar i Sveriges riksdag är en i regeringsformen grundlagsstadgad rättighet som är tänkt att fungera som ett skydd för demokratin.
    Yes, det som fäööde regeringen SL2 var att en remiss om ett förslag om införande av fri hyressättning som avtalts i januariavtalet skickats ut på remiss...

    sv.wikipedia.org/wiki/Regeringskrisen_i_Sverige_2021

    "Regeringskrisen i Sverige 2021 inleddes efter att en misstroendeförklaring först hotade och den 21 juni 2021 fällde regeringen Löfven II.[1] Det var den första gången en svensk statsminister fälldes i en misstroendeomröstning.[2]


    Sverigedemokraterna lämnade yrkandet på misstroendeförklaring till Sveriges riksdags talman, efter att Vänsterpartiet tillkännagett att de tappat förtroendet för regeringen. Vänsterpartiet reagerade på ett utredningsförslag om införande av fri hyressättning vid nyproduktion ? enligt punkt 44 i januariavtalet[3] ? som gått ut på remiss.[4]


    Detta var den andra regeringskrisen som drabbade Stefan Löfven som statsminister. Den första ägde rum 2014 under Regeringen Löfven I.[5]


    Den 7 juli 2021 röstade riksdagen ja till Stefan Löfven som statsminister vilket ledde till att Regeringen Löfven III kunde tillträda den 9 juli 2021.[6][7][8]"

    twitter.com/annieloof/status/1407696909637140483

    "


    @annieloof
    M, KD, SD och V stoppade i måndags förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Jag kan därför konstatera att förslaget saknar majoritet i riksdagen och att det därför inte längre finns på bordet."



    www.svt.se/nyheter/inrikes/centerpartiet-backar-fran-kravet-pa-fri-hyressattning

    "


    UPPDATERAD 23 JUNI 2021PUBLICERAD 23 JUNI 2021

    Centerpartiet slopar kravet på att införa fri hyressättning i nyproducerade lägenheter, säger C-ledaren Annie Lööf. 




    ...


    Lööf vill stryka punkten om fri hyressättning i Januariavtalet.


    ? Centerpartiet står fortsatt fast vid förslaget. Det behövs fri hyressättning i nyproduktion för ökad produktion av hyresrätter. Men vi konstaterar att frågan är politiskt död. Det finns en politisk majoritet som stoppade det här förslaget i måndags, säger Lööf till SVT Nyheter.


    Eftersom förslaget inte längre finns på bordet vill partiet även justera Januariavtalet, som undertecknats av C, L S och MP.


    Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnar beskedet:


    ?Det är konstruktivt och en väg framåt. Det är viktigt att fler partier nu agerar för landets bästa. Det är vi alltid beredda att göra?, säger Löfven till SVT Nyheter i en skriftlig kommentar.


    Men Lööf kommer också med ett motkrav.


     


    C vill i utbyte mot att backa på hyrespunkten ? som Vänsterpartiet kräver för att stötta regeringen Löfven ? i stället se andra förändringar. Det handlar om sänkning av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare i budgeten i höst och sänkt skatt på investeringssparkonton, ISK.

  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-05-18 18:05:48 följande:
    Genom att gå samman med S fick dom majoritet, kravet var avveckla kärnkraften.

    Löfven acceptera MP:s krav för att nå majoritet. via Löfven o S nådde MP sin majoritet och vallöften att avveckla kärnkraften trots att dom var ett litet parit.
    S kunde inte få majoritet utan MP:s hjälp.

    Man väljer själv vilka men vill regera med, det har alla partier gjort igenom tiderna.
    NU valde S MP, resultat nerlagda kärnkraftverk. Där S idag börjar vända i frågan, vi behöver ny kärnkraft för att klara oss.

    Med tanke på tiden och alla mål, fanns dessa mål om ökad elproduktion redan när S gjorde detta val.
    S gjorde ett medvetet val att avveckla kärnkraften bara för att få hålla kvar makten.
    MP och S har inte haft någon majoritet i riksdagen Tomte

  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-05-21 18:32:00 följande:
    Man ska ta när Kristersson fick makten,17 oktober, innan dess kunde han inget göra.

    Har visat att Kristersson hållit vad han lova till mig, han har till idag sänkt diesel med 7 kr litern, vi vet att det kommer bli lägre med tiden när HVO:n sänks till 6%, HVO är extremt dyrt.
    Vad tror du en övergångsregering kan göra?

    Är det någonting du känner till?

    sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96verg%C3%A5ngsregering

    "
    I Sverige brukas termen övergångsregering i regeringsformen för en regering vars statsråd är entledigade, men som fortfarande uppehåller sina befattningar i väntan på att ny regering skall tillträda. Detta kallades tidigare expeditionsregering och föreskrivs inom ramverket för det etablerade statsskicket och gällande lagar.

    När talmannen har entledigat statsministern och de övriga statsråden, uppehåller de sina befattningar till dess processen med att bilda ny regering har slutförts och den nybildade regeringen tillträder. Under denna regeringsbildningsprocess leder statsministern en övergångsregering.


    En övergångsregering fattar främst beslut i löpande eller brådskande ärenden. Den enda uttryckliga begränsningen av en övergångsregerings befogenheter är att den inte får besluta om extra val,[2] men normalt förutsätts att den inte skall fatta beslut av politisk natur.[3]"

  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-05-21 19:23:04 följande:
    Nu måste du berätta vad du inte förstår?

    Kan ta en liknande kopia från regeringens egna hemsida, kolla om du förstår den bättre?
    -

    Valresultatet avgör vilken regering som bildas efter ett val. Om statsministern i den sittande regeringen har ett tillräckligt stöd i riksdagen kan han eller hon bilda en ny regering. Om valresultatet leder till att regeringen avgår, sitter den ändå kvar som en övergångsregering i väntan på att riksdagen tar ställning till vem som ska bilda regering och en ny regering tillträtt. Syftet med detta är att landet aldrig ska stå utan regering.


    En övergångsregering fattar främst beslut i löpande eller brådskande ärenden


    Jo, jag förstår - det är samma textinenhåll som jag frågade om du kände till?

    Menar du att övergångsregeringen gjorde saker och fattade beslut som höjde eller sänkte eller påverkade priset på bränsle på något sätt?

    Eller räckte det med att de fanns för att priset skulle påverkas på något sätt?

    Du får som vanligt lov att ge belägg för dina påståenden - eller är det  lämpligt att avfärde dem som 'hot air'?
Svar på tråden Besviken på regeringen