Inlägg från: Fröken Allvar |Visa alla inlägg
  • Fröken Allvar

    Varför väljer man ett sånt liv?

    Det är brist på människor som kan ta arbetaryrken. Dessa är ofta högavlönade. 

    Vården är ett undantag, samt barnomsorgen. Detta är två exempel på yrken som många får kortare utbildning för att kunna ta, då de behöver omskolning eller inte har fötts i Sverige. 

    Det sker en överutbildning till akademiska yrken. 

    Om du är intresserad finns mycket att läsa i frågan. Bara att googla. 

  • Fröken Allvar

    Varför vill man vara en slav och att folk ska se ner på en i hela ens vuxna liv? 

    Jag vet inte hur jag ska svara på att du tänker på människor som slavar att se ner på. 

    Jag tänker att jag inte skulle tycka så bra om dig ifall du uttryckte det öppet, men de flesta uttrycker det på mer dolda vis. 

    Attityden finns och är utbredd. 

  • Fröken Allvar

    Jag har till exempel träffat folk som definitivt haft hjärna för att plugga till läkare men som sliter som undersköterskor.

    Okej. Människor kan ha ekonomiska problem. Men en vän till mig när jag var liten hade en mamma som utbildade sig till läkare när hon blivit äldre. Idag tror jag att läkarutbildningen har en övre åldersgräns. 

  • Fröken Allvar

    Jag förstår inte varför man väljer det livet och sen klagar på att man är fattig. 


    Jag tänker att du skulle kunna fråga personer som du upplever har valt att vara fattiga, om de nu klagar öppet. 

    De flesta i situationen talar inte så högt om den, och om du är otrevlig och dryg kommer de kanske inte att svara, men du kan göra ett försök. 

    Några svar finns att läsa i tråden om Fattig-Sverige. 
  • Fröken Allvar
    Anonym (BU) skrev 2022-10-17 15:42:23 följande:

    Man vill inte plugga vidare, man orkar inte plugga vidare, man är nöjd med det yrke man har, man är nöjd med den lön man har, man bryr sig inte. Jag hade mycket bra betyg i skolan, men ville inte plugga på universitet för att jag var gräsligt skoltrött. Av det skälet valde jag en yrkesutbildning på gymnasiet. Sen får det stå för dig att det finns yrken man ser ner på. Jag skulle aldrig nånsin se ner på nån som hade ett hederligt yrke- dit hör givetvis även undersköterskor. Nån ska ha de jobben också. Vad vore landet utan städerskor, sopgubbar, sotare, rörmokare och alla andra yrken som absolut behövs? Till skillnad mot överutbildat folk som ändå inte "är nåt" och bara sitter där med studielån.


    Det här inlägget visar ju på att attityderna går åt två håll. Jag läste även om en som rekryterade till vården och ansåg att utbildade människor hade svårt att utföra ett praktiskt arbete. Jag tycker mig ha sett vissa tecken på att detta stämmer då jag arbetat. Högre utbildning tycks göra människor oförmögna att klara praktiska uppgifter. Om de då inte får ett jobb som motsvarar utbildningen kan de i vissa fall bli fattiga, men jag tror att det är ovanligt. Vanligare är att de biter i det sura äpplet och tar tag i sin situation på ett eller annat sätt.

    Det är ändå "bara" 160.000 personer som går på långvarigt försörjningsstöd, och vi är flera miljoner svenska medborgare i arbetsför ålder. 
  • Fröken Allvar
    Anonym (Specialist) skrev 2022-10-17 15:46:43 följande:

    Men varför se ner på andra yrkeskategorier? Vem gör det? Oftast är det ju folk som har problem med sig själva.

    De som harvar på i låglönejobb förstår väl sällan varför man skulle välja stressen och pressen som ett högavlönat jobb innebär. Det är ju en avvägning man gör liksom. Själv har jag valt ett jobb i mellanfåran, lön strax över medel och en ganska rimlig arbetsbörda (men jag kan släppa jobbet när jag loggar ut för dagen) och för mig är det idealiskt. 


    Sen är det ju också så att de jobb, tex uska, som du nämner att du ser ner på är ju löjligt underbetalt men jag lovar dig att du egentligen är jäkligt glad över att det finns de som vill jobba med det. 


    Igår åkte jag tunnelbanan samtidigt som ett gäng på tre där killen sa att han brukade snacka bort en hel dag på jobbet men var väldigt högavlönad. Ena tjejen som han pratade med ursäktade sig, sa att folk tror att hon jobbar med det hon jobbar med för att hon har ett behov av att hjälpa andra. Hon kände att hon gjorde en god gärning sa hon, men verkade missnöjd med lönen. Den tredje i gänget tröstade henne med att säga att de två andra kände sig tämligen meningslösa. True story. 
  • Fröken Allvar

    Jag vet inte varför han åkte tunnelbana. På den linjen bor ganska många välbärgade. Kanske åkte de tunnelbana för att vara solidariska med hon som inte tjänade så bra. Han berättade också att han gjorde matlådor. Kanske hade han högt bolån eller något. 

  • Fröken Allvar
    Anonym (Trivs) skrev 2022-10-17 16:18:59 följande:
    Haha, jag har till och med sett en greve och en av Delicatos delägare på bussen. 
    Jag åkte med Daniel Hellden (miljöpartisten i Stockholm som blev guldstaty) så vissa höjdare lever som de lär. 
  • Fröken Allvar

    Fast de som gnäller brukar inte ha god självkänsla. 

  • Fröken Allvar
    Anonym (Blåbärsskogen) skrev 2022-10-17 20:27:43 följande:
    Jobbar man i Gamla Stan och bor 2-3 hållplatser bort med tuben är det rätt onödigt med bil.

    Mina vänner i Stockholm känner inget behov av bil i vardagen.
    Tack. Vi satt just här och undrade om alla högavlönade i Stockholm slutat åka tuben utom vi. Jag reagerade inte på högavlönade på tuben nämligen då det alltid varit en blandning innan. Men vid covid försvann många. 
  • Fröken Allvar

    Lätt insett: att den som inte tror sig kunna vara i en svag situation kommer att få det svårt när tiden för att ta emot hjälp kommer. Memento mori betyder ju ungefär: Minns att du ska dö. 

  • Fröken Allvar
    enfunderandeman skrev 2022-10-18 10:03:39 följande:

    Så du tror att du är "bättre" för att du studerat något "fint". Som jag lovar dig med råge. Att de flesta människor skiter i. Det du skriver, skvallrar mer om din människosyn. Det finns dessutom olika typer av intelligens. Och jag kan redan se att du är låg i dessa. Baserat på hur du resonerar. Vissa utbildningar du pluggar på universitet. Är dessutom inte speciellt komplicerade eller svåra att komma in på. T.ex lärare. 

    Samhället skulle dessutom kollapsa utan dessa människor som arbetar med såna typer av jobb. Och är därför mer viktiga i samhället än det du arbetar med eller kontorsfolk. Vad är det exakt? Vänder på blad, bär på pärmar och knappar på datan lite. Eller förlåt, tar oerhört viktiga beslut. Många jobb i den sektorn är dessutom rena hittepå tjänsterna som inte behövs.  Man brukar prata om "vardagshjältar" det är den gruppen du talar så illa om.  Vilket jag tror bottnar mer i problem hos dig själv. Lycka, välmående är dessutom individuellt. Jag kan tycka att folk som jagar status, bryr dig om köpa massa prylar. Har missat hela poängen med vad livet ska gå ut på. Är rätt sorgliga. Lite som att man lurar sig själv. Med tro att man är "viktig"  Men som för majoriteten inte kunde bry sig mindre om, om dom försökte ens.


    Här visar du förakt mot lärare för att det är låga intagningskrav, och tror att alla arbeten som är systemunderstödda, till exempel journalföring eller beslut inom statliga verk och kommun är oviktiga.

    Däremot håller jag med om att den som jagar status kan gå vilse.

    Prylar köps av alla, från Ebba Busch som hade föreläggande hos Kronofogden för kläder och smink till loppisnördar, så prylar per se ger inte status.

    Vad tycker du är viktigast i livet? 
  • Fröken Allvar
    Mrs Moneybags skrev 2022-10-18 13:01:27 följande:

    Haha! Ditt inlägg var faktiskt riktigt humoristiskt! Men det visar också att klassföraktet går åt båda hållen. Vi som jobbar på kontor gör mer än bara vänder på blad. Som du vet använder vi t ex datorer nuförtiden.

    Dessutom är inte alla som jobbar på kontor beslutsfattare. 

    Det är lika mycket ett riktigt jobb som att vara undersköterska eller fabriksarbetare. 

    Och så finns det "fina" jobb med lång utbildning som också är praktiska, som vissa typer av läkare till exempel. 
    Jag tycker inte att till exempel administration av ockerlån eller nätcasinon är viktiga jobb dock. Att de betalar skatt är väl bra, men inte annars. Det finns gott om oetiska verksamheter som betalar kontorister för att administrera sin amoral. 
  • Fröken Allvar
    Mrs Moneybags skrev 2022-10-18 13:59:44 följande:
    Ja. Ner med kontoristerna!!

    Kontorist är för övrigt ett väldigt gammaldags ord. 

    De flesta är nog administratörer, handläggare, samordnare eller liknande. 

    Väldigt omoraliskt! Usch! 
    Jag har inte sagt något särskilt om kontoristers moral i sig. Jag sa bara att det finns kontorister på företag vars affärsidé slår sönder människors liv. 

    Om jag var först i tråden med att använda ordet kontorist så ber jag om ursäkt om detta var kränkande att använda en samlingsbeteckning för administratörer, samordnare och handläggare på ockerlånföretag. 
  • Fröken Allvar
    Anonym (Fri) skrev 2022-10-18 14:51:29 följande:

    Kan hålla med TS, har själv arbetat med ett slitigt arbete många år, fick chansen att gå upp några snäpp, livet blev mycket lättare, man fick flextid, möjlighet jobba hemifrån, samt 10k mer i månaden. Utöver det 1 vecka mer semester.

    Kraven gick även ner, ingen berättar hur man ska jobba. Märker av att samanhållningen är förändrad, tjänstemän vs arbetare, man får direktiv upp ifrån att förändra till det sämre för arbetaren, man ska bli mer effektiv.
    Man får kurser hur man bemöter o ser personal.
    Kommer aldrig mer bli en arbetare, det är slav arbete om man jämför.


    När jag jobbade på golvet skämtades det mycket om det där med bemötande. De flesta är inte dummare än att man ser igenom härskartekniken som lärs ut.

    Intressant också att du ser på ditt tidigare arbete som slavarbete. Jag känner igen mentaliteten både från vissa på golvet som därmed blir självhatiska, och från andra som kommit upp sig ett par snäpp för att låta golvet falla i glömska. 

    Jag kan förstå glädjen över att ha fått det bättre det på ett individuellt plan, samtidigt som jag upplever det som cyniskt och osolidariskt att inte stå på arbetarnas sida. Men det är klart, ingen är skyldig att ansluta sig till ett kollektiv i ett demokratiskt och liberalt samhälle. 
  • Fröken Allvar
    Grant by me skrev 2022-10-18 15:29:52 följande:
    Det är inte riktigt så kurerna fungerar, det handlar om att se den anställde, via enkla frågor som hur är allt idag osv. man pratar positivt med den anställde, lyssnar o ställer allmänna frågor.

    Men jag hjälper mina arbetare, vi har jourtider, vad ingen berättat är att vi har en inställelse tid, man får larm kanske kl 02:00, det menas inte att man ska snabba sig o rusa till arbetet, man har timmar på sig att inställa sig, man kan lugnt somna om 1-2 timme till, få betalt medans man sover denna en till två timme. för att sedan gå upp på full jourtiden när man anländer.

    Sedan detta med flextid, man kanske ska serva bilen, man kan lugnt göra det på arbetstid, man flexar, ingen frågar varför man flexa. man har möten, det menas en massa skitsnack där man passa på att ta med en kaffekopp. bolla lite idéer och nya mål man kan säga 1 av 3 möten är viktiga. Möten handlar ofta om att hålla sig vaken, du ser det även på regeringen, ibland blundar dom till.
    Låter som du är en bra chef för dina anställda. Intressant att höra lite om en vardag man inte vet något om.

    Ja, riksdagen blundar och scrollar och viskar. Lätt att känna igen sig i. Få uppskattar meningslösa möten. 
  • Fröken Allvar
    Kockobello skrev 2022-10-18 15:55:00 följande:
    Du menar att undersköterskor har gott om fritid?
    En fördel med att jobba skift var tidigare att man kunde anpassa passen efter sin vardag. Men med distansarbetet så har den fördelen försvunnit, för nu kan även alla som har möjlighet att arbeta på distans göra likadant. 
Svar på tråden Varför väljer man ett sånt liv?