Inlägg från: Missermajser |Visa alla inlägg
  • Missermajser

    Det Fattig-Sverige du inte trodde fanns

    Anonym (Livslevande äkta fattiglapp) skrev 2022-10-13 13:06:31 följande:
    Bra för alla är såna basala saker som rösträtt, schyssta arbetsvillkor, en lön man kan leva på, en bostad, jämlik vård, dvs att alla individer ska få likvärdig kvalitet.
    Fungerande samhällsservice, möjligheter till individuell utveckling, välmående, kunna utbilda sig, ägna sig åt personliga intressen, ha en miljö som är hälsosam,
    kunna påverka sin livssituation, ha likvärdiga rättigheter mm mm. Tror du förstår konceptet. Självklart går detta inte att applicera på detaljnivå och allas intressen gagnar inte samhället i stort där det bör finnas vissa begränsningar naturligtvis.

    Rättvisa ska inte vara upp till individen att avgöra utan bör styras utifrån demokratiska regler och lagar naturligtvis. Välmående och ekonomiskt trygga människor blir tex inte i lika hög grad våldsamma, något för samhället politiker att beakta. Osund konkurrens, orättvisor, klasskillnader, nyliberalism och rasism tex skapar kriminalitet, rädslor och misstänksamhet. Alltså något samhället i stort borde bekämpa.

    Hur definierar du begreppet "nyliberalism"? Menar du som ideologi eller som en reaktion/effekt från/i näringslivet på generellt avtagande lönsamhet? 

  • Missermajser
    Mentat skrev 2022-10-15 09:12:32 följande:
    Fel! Ekonomi är inget nollsummespel. T.ex: Ingvar Kamprad blev inte rik genom att göra andra fattiga utan genom att skapa något nytt.

    Både och, eftersom det inte håller att referera till Kamprad för att kunna motbevisa det.


    Vi lever ju i ett slutet system på jorden så länge vi inte kan hämta mer i rymden eller något. Resurser har ju något slags gräns och kontrolleras av några som mot betalning ger tillgång på de resurser som finns i vårt slutna system. Därför kan inte alla bli en Ingvar Kamprad. Det krävs ju även  folk som är mer i beroendeställning och som inte kan göra egna investeringar för att öka sitt kapital. Kan alla producera eget mervärde utan eget kapital att investera så skulle väldigt få vara med och producera mervärde åt andra.

  • Missermajser
    Anonym (Högerliberal) skrev 2022-10-15 01:57:52 följande:
    Saken är den, fattiga behöver rika, rika behöver inte fattiga.
    Det finns annars redan partier för medellösa, V, S och MP för alla en politik som antingen är för bidragstagare eller de som är tillräckligt välbeställda för att vara vänster.
    Sedan avslöjar du dig när du tror att att alla småhusägare är förmögna. I stora delar av Sverige finns inte lägenhet som alternativ. Ta Småland utanför tätorterna, där sitter änkor och väljer mellan att frysa eller äta. De har inga skulder men inte heller särskilt höga inkomster och de måste välja?

    Utan fattiga skulle det ju inte gå att reglera produktionskostnader nedåt eftersom det då saknas konkurrens och villiga att utföra både produktion, värderealisering och egendomsskydd. Allt detta skulle ju bli makalöst olönsamt om det bara var rika som utförde tjänster åt varandra och var varandras konsumenter. 


    Möjligen kan allt ersättas av automatisering och teknologi som kans upprätthålla egendomsskyddet. Då skulle å andra sidan stora delar av marknaden och köpkraftiga konsumenter försvinna.


    Däremot har du nog rätt i att statistik kring hyresrätt och småhus inte är en hållbar markör för rikedom eller fattigdom.


    .

  • Missermajser
    Anonym (Högerliberal) skrev 2022-10-15 10:57:25 följande:

    Du vill alltså tvångsförflytta fattiga från landsbygden in till Ghetton?
    Den springande punkten är varför kan dessa människor helt plötsligt inte försörja sig själva, hur kommer det sig att så många under de senaste två åren har blivit så fattiga.


    De fattiga ja; jag har det ganska gott men ser nu hur jag kommer drabbas av merkostnader på minst 60-70 Tkr per år. Dessutom, jag har transportkostnader, maten blir dyrare, kan inte ta tunnelbanan då den ligger 60 mil bort.
    Sedan möts jag av uttalanden som -"Varför skall jag drabbas?" och krav på kompensation. Ofta med en lösning som gör att min skatt höjs.


    Vad skulle alternativet vara utom att möjligen offra andra offentliga utgifter och i så fall vilka?


    Gör vi skattesänkningar istället så kommer ju nästa problem och det är ju att det lockar säljarna att höja priset i samma utsträckning som skatten sänks för att öka lönsamheten. Hur hindrar du det när de redan lyckat5s sälja till befintligt pris och det lämnas utrymme för en höjning inom ramen för kundens befintliga kostnad?


     

  • Missermajser
    Fröken Allvar skrev 2022-10-15 16:23:59 följande:
    Har bara sett artiklar nu om medelklass som är oroliga. Är inte så intresserad av den sortens "fattigdom" i denna tråd. Men om artiklar om en fattig änka kommer så kanske jag lägger upp den. Den här tråden handlar om de fattigastes situation, det är korrekt. Jag gjorde en annan tråd om medelklassen men den blev inte så läst. Kan länka till den här. 

    Hej Förken Allvar. 


    Detta är mina tankar kring fattigdom och varför vi har den. Den fyller helt enkelt en funktion.


    Jag har överskådligt läst lite av dina inlägg. Jag skulle nog tyvärr vilja påstå att att begreppsvärlden är så saboterad att ämnet är svårt att diskutera.


    Begrepps som "överklass", "medelklass" och "underklass" är väldigt luddiga att använda. Vi är nog alla överens om att samhället är väldigt skiktat. Klassbegreppen utifrån inkomstnivå kan tyckas bra men även här är det luddigt eftersom dessa förbiser maktförhållanden. Inkomst går att visserligen att mäta men mätbara maktförhållanden ligger inte bara i inkomsten utan mer i vilken ställning man har i produktionskedjan. 


    Den socialdemokratiska iden om folkhem och utjämning bygger ju på att maktförhållandena i produktionskedjan bibehålls (reglerad kapitalism) men man jämnar ut med skatter och välfärd för att få samhället att veka lite mer jämlikt.  


    Jag skulle nog vilja påstå att dagens klyftor där fattigdom blir tydligare beror på att man behållit just dessa maktförhållanden. 


    Med hjälp av ekonomiska kriser och avtagande lönsamhet har de som är längst upp i produktionskedjan istället reformerat folket och politiken till att öka fattigdomen.


    Dvs det är bevisat att skatteutjämning eller reglerad kapitalism inte fungerar därför att den som har kontrollen över produktionen har den yttersta makten idag.. 


    Hur du än röstar eller hur mycket yttrandefrihet du än har så ligger inte makten i själva demokratin och folket utan hos näringslivet. Staten är ju i beroendeställning till näringslivet via beskattningen för att kunna finansiera det offentliga. Dvs liberal demokrati. 


    Vore det ekonomisk demokrati kanske det var en annan femma. Detta betraktas och framställs dock som ren ondska även på vänsterkanten idag. Ändå såg i inte ett enda parti nämna något om att investera oss ur krisen. M.a.o. så är västvärldens felfria kapitalism in i en kris med avtagande lönsamhet, resursbrist, arbetslöshet och stigande priser. 


    Man ser alltså ingen annan utväg än kapitalförstörelsen och krig där nationer faller samman för att exploateras och skapa nya marknader.


    Det kan mycket väl vara vägen in i en tid av svåra nödår för fattiga och detta gäller även många husägare eftersom de inte äger kapital i den bemärkelsen utan är lönearbetande i en offentlig sektor  som med säkerhet kommer att beskäras rejält. Mig veterligen betalar ju de du kallar medelklass endast räntor på 2-4 miljoners lån för sina hus. De kommer att få svårt att hitta lediga hyresrätter och värdet på deras hus kommer ju då att rasa.


    Vore det tillväxt så skulle det kanske vara värt för härskarklassen att investera och hålla de lägre skikten konkurrensdugliga. Dock har det ekonomiska systemet en tendens att undan för undan komma till en punkt där lönsamheten avtar och investeringsintresset svalnar. Då samlar kapitalägarna sin pengar på hög istället. 


    De försöker öka vinsterna på andra vis genom att avskeda folk och slimma sin produktion. De försöker bli av med kostnader och utgifter helt enkelt. Då hotar de med att lägga ned eller flytta produktion så att politikerna oavsett vilka de är ser till att sänka skatter och annat. 

  • Missermajser
    Fröken Allvar skrev 2022-10-15 18:46:18 följande:

    Missermajser:

    Tack för tiden du lagt ner på att skriva ner din samhällsanalys. Det ligger mycket i att klass är ett trubbigt och inte alls heltäckande begrepp.

    När tråden startades hade det, eller skulle precis vara, riksdagsval 2022 i Sverige. Elsubventionsdebatten brann. Det är intressant att du beskriver hyresrätter som något attraktivt och svåråtkomligt för medelklassen. De brukar se på hyresrätter som något för människor de inte vill beblanda sig med. De vill inte bo i så kallade "ghetton".

    Faktum är att det finns människor som inte kan tänka sig att älska någon som inte äger sin bostad och anses bo i ett ghetto, alltså en förort. Detta har jag erfarit på den tiden jag dejtade. Jag sållades flera gånger bort på grund av den boendeform och även den anställningsform jag hade. Det skedde genom att en person slutade svara när jag berättade om boendeform eller anställningsform. I ett av de första inlägg jag gjorde i tråden föreslog jag att man kunde diskutera kärlek och fattigdom.

    Jag vet inte på vilket sätt du anser att din begreppsvärld är saboterad, men  alla inlägg som berör fattigdomens villkor är välkomna.

    Jag är intresserad av att medvetandegöra vad det är att vara fattig utifrån premissen att tidningarna runt valet presenterade rika människor som fattiga. Även Sveriges tf stadsminister Magdalena Andersson talar om Sverige som att människor blir fattigare, men att bli fattigare från en hög nivå handlar det kanske om att lära sig leva med den standard som många föraktfullt kallat relativ fattigdom, dvs, man har allt man behöver men känner sig fattig i jämförelse.

    Tråden får leva så länge den vill, och den ursprungliga premissen kan ändras, men bör inte börja handla om rika människors ekonomiska problem. 


    Tack för svar.


    Det är svårt att veta var du drar gränsen mellan rik och fattig. Jag har varit allt från låginkomsttagare, lägenhetsboende, skuldsatt hos kronofogden och bidragstagare samt hemlös under en period på 20år. Den senare åren har jag gått till medelinkomst och ett eget hus. De flesta gör inte den resan så rätt få förstår att det är så oerhört många små detaljer som gör saker dyrare för de med minst inkomster. 


    Vad gäller hus så menade jag att det är många som köpt hus för flera miljoner med relativt låga inkomster men klarar det genom att bara betala på räntan. Dessa riskerar ju de närmsta åren att att hamna hos kronofogden om de inte klara att betala. Det har ju hänt förr och kan hända igen. Då blir det ganska högt tryck på hyresrätter.


    Vad gäller kärlek och fattigdom så har jag många gånger erfarit att det är ett villkor för många. Det slutade med att jag hittade en kvinnlig särbo som inte hänger upp sina ekonomiska behov en partner. Hon tjänar dubbelt så mycket som jag och vi bor ju inte ihop på heltid så jag har mina barn för mig själv och hon sitt för sig.  


     

  • Missermajser
    Anonym (Bra) skrev 2022-10-17 23:43:43 följande:

    Sverige är ett av de länder i världen med minst lönespridning och enorma transfereringar från hårt arbetande människor till människor som inte arbetar, eller arbetar alldeles för lite.

    Jag hoppas innerligt att klyftorna ökar, och att den svenska välfärdsmodellen fortsätter att sakta förlora legitimitet och slutligen dö.

    Kan man inte jobba får familjen ta hand på en i första hand, i andra hand frivilliga. Är vansinnigt att vilt främmande människor ska tvingas att göra det.


    Vill man ha skyhög kriminalitet och klankultur så är ditt förslag lysande med väldigt få kvarvarande  kreativa och begåvade människor. Alla blir beroende av släkten och fostras av denna genom tacksamhetsskuld..... Perfekt sätt att återuppliva klankulturen som det skrikits så mycket om redan innan valet.


    Vissa kan säkert tycka det är spännande....


     


     

Svar på tråden Det Fattig-Sverige du inte trodde fanns