Inlägg från: Anonym (Kvinna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kvinna)

    När går det över? Hur gör man efter otroheten?

    Anonym (Med) skrev 2022-11-26 08:01:29 följande:

    Jag håller med dig! 


    Det är skillnad på att få en stress- eller krisreaktion, livskris osv. Men att påstå man har PTSD känns fruktansvärt obildat. Ingen förnekar att det kan vara en fruktansvärd upplevelse att bli bedragen som kan leda till stark ångest hos den drabbade, men PTSD är något annat. Men som sagt off topic, ville bara instämma här. 


    Som tur är har mig veterligen ingen medverkande i tråden påstått att PTSD är föremål för självdiagnostik. Något jag förklarat mer ingående i mitt föregående inlägg (#191) till (Ordinär man). Jag tycker det är beklagligt när någons missförstånd görs om till en sanning i en tråd. Det tar alltför mycket av TS ämne och rubbar flödet i tråden. Ta gärna del av tråden längre bak för en god och nyanserad helhetsbild. 
  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-27 07:37:19 följande:
    Nej, ska vi vara lite noga är det du som diagnostiserar TS med möjlig PTSD. 

    Så det är alltså inte jag som drar upp PTSD, och fortsätter att dra upp det gång efter gång. Det jag gör är endast att påpeka att du har fel. 

    Återigen! En läkare sätter diagnosen PTSD, även en möjlig sådan. Och otrohet gör verkligen inte dit. De som har problem med otrohet, kan i stället behandlas för fixa idéer och tvångstankar. Att hantera sin egen situation och gå vidare.

    Så lägg ner PTSD-snacket, så det är OffT, och go vidare. 

    Som sagt för ditt korskrig mot PTSD diagnostiken i rätt instans. Du kommer inte kunna få till några ändringar i DSM5-manualen (trauman PTSD inkluderar och inte) genom att föra din klagan på ett FL forum. Sen kan jag tycka att du precis som Anonym (Pirr i byxan) häcklar TS trauma upplevelse efter sambons otrohet. Är man inne på den linjen, går så pass långt i sin agenda, är mycket klokt att starta en kompletterande tråd: specifikt om missnöje med diagnostik med rubrik Hälsa.  


     


    Anonym (Kvinna) skrev 2022-11-26 13:28:29 följande:
    Ordinär Man skrev 2022-11-25 06:29:59 följande:
    Nej, diagnosen PTSD ställs av en läkare, inte av någon som tycker sig må lite dåligt, och lika lite dig. Eller är det okej att jag hade PTSD efter att min finns cykel blev stulen? För vem är du att förvägra mig min upplevelse?

    Att du sedan plockar fram halmgubben faktaresistens hjälper dig inte, då du inte har tagit fram några fakta. 


    Vem har sagt annat än att en legitimerad doktor, gärna i teamsamarbete med legitimerad psykolog och/eller kurator/socionom, ställer diagnosen PTSD? Det du kommer farande med bör vara din vinkling av vår konversation. Faktiskt inget jag känner igen mig i. Allteftersom tråden utvecklats. Jag har föreslagit att vår TS kan ha drabbats av ett posttraumatiskt stressyndrom i samband med sambons otrohet. Observera orden kan ha därför att mycket riktigt ställer expertisen diagnosen. Precis som med all annan diagnostik. Den psykiatriker jag arbetade hos jobbade för övrigt mot DSM-5 manualen. 


    PTSD finns med i den amerikanska DSM5-manualen och i den svenska dito. Tänker att du förslagsvis vänder dig till CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i USA eller till svenska Socialstyrelsen och/eller till svenska Läkarförbundet med din klagan. Det går oxå att starta en kompletterande tråd på FL där fokuset ligger på vad PTSD bör inkludera och icke. Det går att driva sitt korståg där. Mig veterligen gör amerikanska myndigheter än idag betydande satsningar på krigsskadade Vietnam veteraner. Där finns oxå självhjälps grupper för människor som konfronterats med helt andra sorters trauman. Det finns nyansskillnader i allt. En reumatiker kan ex vis klara av och må bra av fysisk aktivitet samt vara fullt arbetsför. Alltmedan en mer hårt drabbad reumatiker är rullstolsbunden och går på kemoterapi mot eskalerande inflammationer. Innebär det då, enligt ditt resonemang, att den lindrigare drabbade reumatikern, med förhöjda inflammationsmarkörer, ingen reumatism har? 

    Skälet till att jag inte länkar hard core i PTSD till dig har att göra med min krånglande iPhone. Upptäckte emellertid nyss en juste skribent i tråden har gjort så!


    Allteftersom tråden utvecklats. där missade jag fullfölja mitt resonemang när grannen behövde hundvakt. Jo, vad jag menade var följande. Tydlighet om att en lekman aldrig diagnostiserar PTSD är viktig! Jag tror min tydlighet i det momentet ökat ordentligt under trådens gång. Jo, så ligger det till. För min det var och är det närmast en självklarhet. Så är det kanske inte för alla. Din uppmärksamhet på den väsentliga punkten delar vi. Tack för din lusläsning där! 

    Sen har jag har svårt att greppa din oförståelse inför gradskillnader i utvecklandet av ett posttraumatiskt stress syndrom. Så förhåller det sig ju i all diagnostik med olika nivåer av insjuknande. Såväl i psykiatriska som somatiska tillstånd. Läs gärna om mitt exempel (i tjock stil i citatet) på sjukdomen reumatism för en ökad förståelse. Läs rätt. 

  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-27 09:14:09 följande:
    Men du är ju helt osannolik! Min avsikt är inte att ändra  DSTM-manualen. Om någon av oss för det, är det du. För tvångstankar efter otrohet ingår inte i PTSD.

    Ska vi lägga ner dina hittepå-diagnosee nu?

    Vad mig anbelangar är vårt PTSD utbyte avrundat. Egentligen i samband med ditt avtalsbrott i #118. Uppfattar dina uttalanden om ett icke kausalsamband mellan otrohet och posttraumatiskt stress syndrom som respektlöst. Mot dem som drabbats.


    Vi får helt enkelt enas om att vi är oense! Ett litet råd blir: läs gärna artiklar om vad forskningen säger. Att förledas av eget subjektivt tyckande kan bli lite fel. Vem vet pendeln kanske svänger åt ditt exkluderande håll men än är vi inte där. 


    Ha det så bra!


     

  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-27 12:40:34 följande:
    Till att börja med är det inte din tråd.

    Det jag reagerade på var att någon jämförde detta med PTSD, vilket är otroligt respektlöst mot de som lider av PTSD. Självklart reagerar jag!

    Om de som håller på om detta kan ta det i en annan tråd vore jag också tacksam. Jag tänker inte följa med dit.

    Som sagt tror jag det är bäst att vi gör en gemensam effort att återgå till trådskaparen (Bedragen 2020) s intentioner med sin trådöppning. 

    Rekommenderar dig ta kontakt med de instanser (CDC i USA  samt Socialstyrelsen i Sverige) som jag föreslagit dig, för en fördjupad diskussion. I din korrespondens med dem uttrycker du dig precis så tydligt som här i tråden. I vad du personligen anser fel med begreppet. 


    Lycka till! 

  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-27 12:40:34 följande:
    Till att börja med är det inte din tråd.

    Det jag reagerade på var att någon jämförde detta med PTSD, vilket är otroligt respektlöst mot de som lider av PTSD. Självklart reagerar jag!

    Om de som håller på om detta kan ta det i en annan tråd vore jag också tacksam. Jag tänker inte följa med dit.

    Tänker vi båda har ett gemensamt ansvar för att vi hamnat i ?ett låst läge?. Vill samtidigt passa på att be om ursäkt om jag drivit min linje alltför hårt! Jag är inte här för att såra någon. 


    Kan se dilemmat som TS presenterar ut din synvinkel oxå, det kan jag, men väljer ändå mer gå på TS (Bedragen 2020) upplevelse. That s it! 

  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-27 19:20:13 följande:
    Sluta larva dig. 
    ???
    Anonym (Kvinna) skrev 2022-11-27 18:04:17 följande:

    Tänker vi båda har ett gemensamt ansvar för att vi hamnat i ?ett låst läge?. Vill samtidigt passa på att be om ursäkt om jag drivit min linje alltför hårt! Jag är inte här för att såra någon. 


    Kan se dilemmat som TS presenterar ut din synvinkel oxå, det kan jag, men väljer ändå mer gå på TS (Bedragen 2020) upplevelse. That s it! 



  • Anonym (Kvinna)
    Anonym (Bedragen 2020) skrev 2022-11-27 23:13:58 följande:
    Min ursprungsfråga.

    Drygt 2 år sedan min fru var otrogen. Känns fortfarande oerhört jobbigt, tänker på det närmast jämt. Älskar henne så enormt mycket, så förslag om att lämna henne undanbedes. 

    Det gör så sjukt ont att ha blivit lämnad för några liggs skull. Ser dom framför mig. Egentligen inte själva sexet som stör mest, mer att en annan man fanns vara mer lockande. 

    Du som varit med om att bli bedragen, när började det lätta? Vad har du för knep att dela med dig av? 

    Ett rätt heltäckande inlägg finns som berör jobbiga frågeställningar vid otrohet och som ger bra tips. Den är svenskt publicerad och tar upp väsentligheter. Allra först ett par axplock på normala reaktioner. Jämförelsen med att hamna i en mardrömsupplevelse när den förment monogame partnern svikit genom otrohet stämmer. Allt som kringgärdar sveket såsom hemligheter, lögner och psykisk misshandel är ofta mer upprörande än det faktiska beteendet. 


    Vanliga reaktioner utöver humörsvängningar är: 

    - Den bedragne förvandlas till Sherlock Holmes - kollar mobiler, plånböcker, datorer etc.

    - Blir besatt så pass att koncentrationen på vardagen tappas och det dagliga livet försummas. 

    - Sömnbrist uppstår, det går inte att sova, eller så vaknar personen ifråga ofta, eller sover för mycket. 


    - En depression utvecklas. 


    - Ångest väcks.


    - En isolering kan ske, socialt eller känslomässigt. 


    - Vredesutbrott kommer och går.


    - Olika sätt att undvika problemet eller dämpa känslorna - ofta genom att använda olika beteenden eller kemiska substanser tas till för att bedöva sig. 


    Att tvingas hantera en eller flera av ovanstående känsloyttringar är normalt - helt normala svar på det trauma som otrohet och ett brustet hjärta orsakar. 


    Nu har iofs ett tag passerat sedan din frus otrohet men det kan vara värt att få en glimt av vanliga reaktioner på svek. Innan vi tittar på inläggets förslag på viktiga frågeställningar vid otrohet.

  • Anonym (Kvinna)
    Anonym (Kvinna) skrev 2022-11-29 20:16:08 följande:

    Ett rätt heltäckande inlägg finns som berör jobbiga frågeställningar vid otrohet och som ger bra tips. Den är svenskt publicerad och tar upp väsentligheter. Allra först ett par axplock på normala reaktioner. Jämförelsen med att hamna i en mardrömsupplevelse när den förment monogame partnern svikit genom otrohet stämmer. Allt som kringgärdar sveket såsom hemligheter, lögner och psykisk misshandel är ofta mer upprörande än det faktiska beteendet. 


    Vanliga reaktioner utöver humörsvängningar är: 

    - Den bedragne förvandlas till Sherlock Holmes - kollar mobiler, plånböcker, datorer etc.

    - Blir besatt så pass att koncentrationen på vardagen tappas och det dagliga livet försummas. 

    - Sömnbrist uppstår, det går inte att sova, eller så vaknar personen ifråga ofta, eller sover för mycket. 


    - En depression utvecklas. 


    - Ångest väcks.


    - En isolering kan ske, socialt eller känslomässigt. 


    - Vredesutbrott kommer och går.


    - Olika sätt att undvika problemet eller dämpa känslorna - ofta genom att använda olika beteenden eller kemiska substanser tas till för att bedöva sig. 


    Att tvingas hantera en eller flera av ovanstående känsloyttringar är normalt - helt normala svar på det trauma som otrohet och ett brustet hjärta orsakar. 


    Nu har iofs ett tag passerat sedan din frus otrohet men det kan vara värt att få en glimt av vanliga reaktioner på svek. Innan vi tittar på inläggets förslag på viktiga frågeställningar vid otrohet.


    @ TS (Bedragen 2020), Här följer tre av sex frågeställningar som de flesta bedragna ställer sig och som handlar om att överleva otrohet. 


    1) Ska jag stanna eller gå? 

    Svaret bör väntas med tills dina känslor lugnat ned sig och dina tankar klarnat - om du inte innan otroheten planerat att avsluta relationen. 


    2) Kan tilliten återställas?

    Om din partner gör sig förtjänt av din tillit. Men det tar längre tid än båda hoppats på. Otroheten behöver upphöra och din partner måste vara fullständigt ärlig med dig. 


    3) Bör jag sätta några gränser? 

    Absolut! Inga fler otrohetsaffärer - de behöver upphöras med. Partnern kan inte vara sexuellt eller romantiskt involverad i något som inte involverar dig, eller använda porr, chatta på nätet, och/eller ha profiler på dejtingsajter eller kontaktappar. 


    Manipulationer ska upphöra, samma med tokförklaringar.


    Andra viktiga gränser kan vara att partnern hör av sig regelbundet under dagen, full insyn ges i ekonomin, internet filter och/eller övervakningsprogram installeras på datorn.


     

  • Anonym (Kvinna)
    Anonym (Kvinna) skrev 2022-11-30 00:09:37 följande:

    @ TS (Bedragen 2020), Här följer tre av sex frågeställningar som de flesta bedragna ställer sig och som handlar om att överleva otrohet. 


    1) Ska jag stanna eller gå? 

    Svaret bör väntas med tills dina känslor lugnat ned sig och dina tankar klarnat - om du inte innan otroheten planerat att avsluta relationen. 


    2) Kan tilliten återställas?

    Om din partner gör sig förtjänt av din tillit. Men det tar längre tid än båda hoppats på. Otroheten behöver upphöra och din partner måste vara fullständigt ärlig med dig. 


    3) Bör jag sätta några gränser? 

    Absolut! Inga fler otrohetsaffärer - de behöver upphöras med. Partnern kan inte vara sexuellt eller romantiskt involverad i något som inte involverar dig, eller använda porr, chatta på nätet, och/eller ha profiler på dejtingsajter eller kontaktappar. 


    Manipulationer ska upphöra, samma med tokförklaringar.


    Andra viktiga gränser kan vara att partnern hör av sig regelbundet under dagen, full insyn ges i ekonomin, internet filter och/eller övervakningsprogram installeras på datorn.


     


    @TS(Bedragen 2020), kompletterar med två punkter till från inlägget.


    4) Var kan jag hitta stöd?

    Fast ditt hjärta kan kännas brustet, bör du avstå gå ut offentligt på sociala medier. Ett sånt agerande kan skada dig själv, din relation och till och med din familj. 


    Satsa på att dela privat och samtala tillsammans med vänner och familjemedlemmar som lyssnar och stödjer. Ännu bättre är att prata med en utbildad och kunnig terapeut som lyssnar och ger dig opartisk feedback till förmån för din läkning. 


    5) Bör jag kräva att min partner ska berätta allt för mig?

    Om du vill veta allt är det rimligt att be om och få den information du behöver. Fullständiga terapeutiska avslöjanden bör vara integrerade i en läkningsprocess för par, bl a vid kronisk otrohet. Som i ett led att återskapa tillit. Processen med fullskalig öppenhet genomförs med vägledning av erfarna terapeuter som förstår otrohetens natur och dess efterdyningar.

  • Anonym (Kvinna)
    Anonym (Kvinna) skrev 2022-11-30 08:24:50 följande:

    @TS(Bedragen 2020), kompletterar med två punkter till från inlägget.


    4) Var kan jag hitta stöd?

    Fast ditt hjärta kan kännas brustet, bör du avstå gå ut offentligt på sociala medier. Ett sånt agerande kan skada dig själv, din relation och till och med din familj. 


    Satsa på att dela privat och samtala tillsammans med vänner och familjemedlemmar som lyssnar och stödjer. Ännu bättre är att prata med en utbildad och kunnig terapeut som lyssnar och ger dig opartisk feedback till förmån för din läkning. 


    5) Bör jag kräva att min partner ska berätta allt för mig?

    Om du vill veta allt är det rimligt att be om och få den information du behöver. Fullständiga terapeutiska avslöjanden bör vara integrerade i en läkningsprocess för par, bl a vid kronisk otrohet. Som i ett led att återskapa tillit. Processen med fullskalig öppenhet genomförs med vägledning av erfarna terapeuter som förstår otrohetens natur och dess efterdyningar.


    @ TS (Bedragen 2020), Nu är vi framme vid punkt 6 och vår avrundande frågeställning.

    6) Vad ska jag säga till barnen? 


    Vad som sägs till barnen kan inte tas tillbaka senare. Var försiktig när du samtalar med dina barn. De behöver och vill förmodligen inte höra alla detaljer eller dömande ord. 


    Det bästa sättet att berätta för barnen är att du och din partner sätter er ner tillsammans med era barn och berättar att ni har problem, att ni arbetar med dem, och att ingenting är deras fel. Om barnen har frågor, svara på ett sätt som är lämpligt med tanke på ålder. 


    Sammanfattningsvis förstör otrohet tillit och den svikna partnern hamnar i en känslomässig berg och dalbana. När det sker är det svårt att veta hur man ska göra och inte. Gå från impuls till reflektion för att sen handla, istället för att gå från impuls till handling. 


    Hoppas mitt referatet av dbksverige.se ger dig någon vägledning och konkreta tips! 


     

Svar på tråden När går det över? Hur gör man efter otroheten?