Svårt med talet
Jag förstår inte riktigt här. Har inte förskolan kompetens kring TAKK-tecken? Eller är det ni som inte använder er av TAKK-tecken?
Jag förstår inte riktigt här. Har inte förskolan kompetens kring TAKK-tecken? Eller är det ni som inte använder er av TAKK-tecken?
För att svara konkret på din fråga så kan man klara sig under hela sin skolgång utan att prata om man har tecken som stöd (eller i de fall som man är döv, så finns ju teckenspråk, men det är ju en helt annan sak.)
Kommunikation handlar inte om talat språk utan att man ska kunna göra sig förstådd och kring det finns det massor med olika sorters kommunikation: takk, teckenspråk, dövblindtecken, punktskrift, bildstöd, skriftligt språk och mycket mer än så. Det är svårt att svara på din fråga, om du inte säger vad som brister i kommunikationen mellan ert barn och övriga omvärlden. Om du vill berätta det, eller skicka ett privat meddelande till dig, så skulle jag kunna ge dig tips och råd.
Det är sorgligt att logopeden inte är tillräckligt bra för att nå fram till er och till förskolans personal så att ni kan lära er att kommunicera med ert barn. Ni borde anmäla logopeden om det nu är så att den personen inte stöttar er tillräckligt. Förskolan har ju i alla fall hjälp av specialpedagogen och i vissa kommuner även andra instanser, så att de klagar, är ju också problematiskt. Kan ni göra en gemensam anmälan - ni föräldrar och förskolan - kring det bristande stödet från logopeden?
Förskolan ska hjälpa till med takk-tecken. Det ingår i deras uppdrag. De har kontakt med en specialpedagog som ska komma ut och stötta dem så mycket som de behöver. Du måste prata med rektor, så kommer det att lösa sig med förskolebiten, eftersom förskolan i annat fall strider mot lagen. Tanken är att ni som föräldrar och förskolan ska samarbeta här. Om ni inte gör det, så blir det problem för ert barn och om förskolan inte vill köra tecken, så måste ni ta det högre upp. Jag tycker att det är högst anmärkningsvärt att förskolan inte använder tecken eftersom den största majoriteten av förskolor gör det. Det ingår faktiskt i vårt uppdrag.
I övrigt får ni kämpa på med takk hemma och det kan logopeden hjälpa er med, genom böcker, appar, youtube-videos och tips på andra länkar som kan fungera.