• sextiotalist

    Mycket Tabubelagt ämne varning

    Anonym (Milori) skrev 2021-02-24 11:31:06 följande:
    Det är det jag menar... varför råder det sån inställning hos många att de aldrig känner att de växer upp? Man har varit myndig i 12 år när man är 30 och har haft många vuxna åtaganden. När går gränsen då när man blir vuxen? Bör vi höja myndighetsåldern till 35-40 också så att man verkligen känner att man lämnat barndomen och vuxit i sig själv?
    För att man kanske känner att man vill ha mer livserfarenhet innan man kallar sig vuxen. 

    Nu är jag av den åsikten att om man vill skaffa barn så är bör man
    Ha bott ensam ett par år
    Ha bott tillsammans med mannen ett par år (inte check på denna, men det var inget planerat barn så lite förlåten)
    Ha stabil inkomst (sedan kan det ändra sig under livet, det vet jag)
    Varför
    Bott ensam, för att veta i sig själv att man fixar att bo själv om det skulle gå åt skogen, att man känner den mannen (så mycket det går) även efter förälskefasen och att man har egen ekonomisk trygghet.
    Endast ett par, av de jag känner, som fick barn tidigt, lever ihop med samma man. betydligt högre andel av de jag känner som fick barn sent, lever ihop med samma man även när barnen lämnat boet. 
    Denna iakttagelse stämmer väl överens med den statistik som man har över hur stor sannolikhet det är att en relation överlever de första 10 åren

    Hittar tyvärr inte en länk (mer än amerikanska, men känner att amerikanska undersökningar på relationer inte är så relevanta för Sverige, även om denna stödjer det jag skrev)
  • sextiotalist
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-24 11:39:11 följande:
    Intressant... upplever äldre som mer nervösa och tillrättalagda än yngre mammor som ofta mer tvingas ta det som det kommer. Härligt att höra att det finns mammor som gör så med sina barn som hon och ändå äger sitt liv.

    Jo men du måste skämta, ständigt pådyvlas det hur jobbig det är med barn, har du inte också hört det? Att det är en sån enorm fruktansvärd omställning av livet. Som om det vore något negativt ibland... tyvärr... Vilket avskräcker många.
    Jag har hört att det varit jobbigt, av de som blev föräldrar unga, ytterst sällan av de som föräldrar sent.
    Nu tillhör jag kategorin äldre föräldrar, vilket faktiskt de flesta av mina väninnor tillhör, men jag känner inte igen mig alls. När jag gick på mammagruppen, så var jag och en äldst och vi var nog de som var minst nervösa. Och var nog mest laidback
  • sextiotalist
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-24 11:58:01 följande:

    Det kan jag hålla med om - att man bör ha bort själv ett par år och att man ska känna mannen väl och haft en stabil relation under en längre tid. Ja, en relation är ju ett stort arbete också såklart.


    Till skillnad från dig så anser jag att en relation inte ska vara ett stort arbete. Jag hade inte stannat i en sådan relation
  • sextiotalist
    Anonym (annie) skrev 2021-02-24 12:08:19 följande:

    de säger att det är ansvarsfullt och att de vill skapa en stabil grund för sina barn. i dagens samhälle är materiella ting det enda som kan skapa trygghet tydligen. inget dessa kvinnor kan rå på eller ens reflekterar över men samhället som det ser ut idag främjar inte familjeliv. du måste vara rik och ha ett högstatusjobb. du måste förverkliga dig själv. du måste kunna köpa prylar och resa.


    Va

    För att vi vill ha en trygg försörjning och stabilt.

    Jag känner inte igen bilden.
  • sextiotalist
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-24 12:24:10 följande:
    Det kan man väl ändå få inom några år? Går man ut gymnasiet är rör det sig om många många många år. Är man 40 har det gått 22 år. Inser du hur extremt lång tid det är att bygga upp sig själv och ett normalt liv?
    Eftersom de flesta av mina vänner har minst en master i bagaget (dvs 5 år civilingenjör eller läkare) så har många kommit ut på arbetsmarknaden vid 25-26 tidigast. Flera har dessutom fortsatt med att lica eller doktorerat. Så min bild, till skillnad från din bild, är att de har valt att skaffa barn när de landat i sina arbeten. Det var inte heller ovanligt med traineeutbildningar, för nyblivna civilingenjörer, där ett eller två år var förlagt utomlands, som flera av mina vänner hoppade på. 
    Och som (80h) skrev, dessa civilingenjörsutbildningen kunde emellanåt kräva 50-60 timmars studier per vecka (sedan fanns det genier som inte behövde det) periodvis. Sonen är inne i en sådan period just nu. Inlämningar som är rejält tunga och kräver mycket arbete (även för genier)
  • sextiotalist
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-24 13:18:17 följande:
    Kjell det är inte lätt för alla kvinnor att bli gravida efter 30. Många män försöker lura dem att tro det.
    Den stora majoriteten av kvinnor klarar det och ofta är det andra orsaker än just ålder som det rör sig om då. 
    Men nu är det så att vi kvinnor har en hel del att säga till om detta också
  • sextiotalist
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-24 13:19:39 följande:
    Inget har hindrat mig eller mina tre vänner som fick barn tidigt att hoppa på forskarutbildning (har själv inte forskat men har aldrig haft problem att rätta mig efter tider eller ta vissa pass) Man är ju två om Tt få barn.
    Vissa forskarutbildningar fungerar det utmärkt. Jag vet vänner som forskat vid sidan av sitt arbete, andra forskarutbildningar krävs det periodvis hög närvaro på arbetet och även en hel del av arbetet som måste förläggas på andra universitet i andra länder. 
    Visst är man två, men det är ju skönt om båda är det skedet i livet att man kan pausa karriären ett tag och hjälpas åt under det tuffaste åren
  • sextiotalist
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-24 13:47:55 följande:
    Det var inte jag som sa det. Nu blandar du ihop det. Äggen blir av sämre kvalitet, sperman blir också det, man får i högre utsträckning svårare förlossningar som kräver lång återhämtning, risken för kromosomavvikelser och sjukdomar ökar. Vadå min uselhet varför kan du inte hålla dig saklig utan att hoppa på hela tiden som någon pitbull. Skärp dig. Nä, svårt då att länka seriös forskning i ämnet då man behöver ha ett konto för dessa. Man kan förvisso skriva ut dem men det hjälper ju inte här.
    Och det är efter 35 det börjar bli mätbara förändringar. Nu har man ju även en extra koll.
    Dessutom är det i väldigt individuellt.
    Men om det nu skulle vara så väldigt stor nedgång på kvaliteten. Hur kan man då förklara att områden med övervägande familjer med akademisk bakgrund och får barn sent, ofta har stabilare skolor, bättre studieresultat än områden med föräldrar som föder barn tidigt. 
    För hur som helst, så är det inte i områden där föräldrarna är äldst som är problemområdena. För om det skulle vara en så stor förhöjd risk, så skulle det vara väldigt många barn med problematik, och/eller fysiska funktionsnedsättningar i typ Lidingö, Djursholm, Nacka etc
  • sextiotalist
    Anonym (Gäsp) skrev 2021-02-24 14:01:44 följande:
    Du tog själv upp att du hade en hög utbildning (för att göra nån slags poäng?). Därmed ansåg du ju själv att det hade någon relevans. Då kan du ju gott dela med dig vilken utbildning det är också.

    Verkar som att du tänker ungefär lika slarvigt som en trött tonåring också. Är det också mobilens fel?

    Men ja, nu när du utbildat dig och skaffat barn kanske du kan fokusera på personlig utveckling och social kompetens? Verkar som att du har rätt mycket att ta igen där.
    Hoppas hon inte är läkare, jag hade inte velat ha henne som läkare i varje fall.
  • sextiotalist
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-24 14:27:33 följande:
    En stor andel av de ofrivilligt barnlösa hittar man här också. Dessa har med en kvalificerad gissning åtminstone lättare att betala sina IVF-behandlingar själv än många andra.
    Säkert, men nu åsyftade jag skador, hur som helst är det fortfarande en betydligt större sannolikhet att barn till äldre föräldrar föds friska. För om det är så att du har en högre akademisk utbildning tillbaka, så borde du även veta att  en hög procentuell ökning på en låg risk, fortfarande är en låg risk. Så om (nu har jag inte exakta siffror) att få ett barn med en genetisk skada är för kvinnor under 30 2% så en 50% ökad risk, betyder att risken stiger till 3% vilket fortfarande innebär att 97% av barnen föds friska, istället för 98% (siffrorna är lite tagna ur luften, mer för att påvisa hur man ska se vad en riskhöjning innebär)
Svar på tråden Mycket Tabubelagt ämne varning