Inlägg från: Anonym (Oklar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Oklar)

    Förskolestigma

    Anonym (Vill jobba) skrev 2020-11-28 21:53:30 följande:

    Ja, du har svårt att komma på andra anledningar, dvs att förstå andras synsätt och val. Det är hela den här tråden ett alldeles utmärkt bevis på.

    Personligen tror jag inte att alla är avundsjuka på dig. På samma sätt som jag inte tror att människor som ifrågasätter varför jag inte dricker alkohol och äter kött gör det för att de "är avundsjuka". Enligt ditt sätt att resonera borde jag se det så. "De ifrågasätter min absolutism och vegetarianism (hänt en del genom åren) enbart för att de har dåligt samvete, för att de själva inte når upp till min höga moral och rättfärdighet".

    Det vore ju ett bekvämt sett att se det. Men tyvärr tror jag inte att det är sant. Folk tycker helt enkelt olika om olika saker. 


    Dåligt samvete och avundsjuka är inte samma sak. De personer jag pratar om är väldigt lite med sina barn..kanske 1 timme på morgonen och 1-2 timmar på kvällen. De är så pass intelligenta att inse att det ÄR lite för en 1-2 åring att vara med sina föräldrar, och spendera 8 timmar i förskolegrupper där de får dela på en vuxen med 4.1 andra barn.

    Kul att.du tar upp absolutism och veganism. Min partner är vegan och de i särklass mest nedsättande kommentarer och utfrågningar hon får är från de som äter väldigt mycket kött och icke vegetariska produkter. I många av fallen tror jag absolut även här det handlar om att de vet att frossa i dessa produkter inte är jättebra, och att andra är veganer sticker.

    Samma reaktioner får jag som är väldigt vältränad för att vara +40 år. Många hävdar att jag bara har genetiken med mig och att det för dem är "omöjligt" att inte vara överviktig vid en viss ålder (jag tar ALDRIG upp det här med nån, det är när andra ser mig i omklädningsrummet som de börjar babbla). Att de innerst inne vet att jag tränar varje dag, är väldigt noga med mat, knappt dricker etc vill de inte låtsas om. Att hävda att deras övervikt beror på genetik och att annat är "omöjligt" är givetvis ett sätt att komma bort från det faktum att deras kroppar är ett resultat av deras leverne.

    Detta gäller givetvis inte ALLA men väldigt många resonerar på detta sätt
  • Anonym (Oklar)
    Just Precis skrev 2020-11-28 22:03:11 följande:

    Jag håller med dig TS, jag tror att folk reagerar starkt pga dåligt samvete, de anar att det inte är bra för barnen med så tidig förskola.

    Vi har satt våra barn j förskola vid ca 18 månader och det hugger till lite i mig när jag tänker på det, i en ideal värld hade jag definitivt velat ha dem hemma längre än så. Treårsåldern känns mkt rimligare.


    Förstår dig.

    Jag har försökt läsa på mig på ALLA insatta i ämnet jag kan hitta. Det verkar finnas två läger. De dom säger att det går lika bra att ha barn i förskola i ung ålder som hos föräldrarna och de som säger att uppemot 3 år är en lämplig ålder eftersom barn inte utvecklar sociala kontakter tills dess och tidigare är i faser där det är jobbigt att skiljas från föräldrar.

    INGEN jag hitta hävdar att det är BÄTTRE för en 1-2 åring att vara på förskola än hos sina föräldrar. Det finns massor som säger att det är bättre för FÖRÄLDRARNA och deras karriärer och jämställdhet. Men den biten är ointressant för mig..Jag vill sw barnens perspektiv.

    Ni som tycker annorlunda får gärna länka till de som eventuellt säger att förskola vid 1-2 är bättre än att vara med föräldrarna.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Håller med) skrev 2020-11-28 22:04:22 följande:

    Jag tror faktiskt inte alls på avundsjuka. Utan jag tror faktiskt att de som har de åsikterna tycker att barn bör få gå i förskola för socialiseringens skull och för att det är pedagogiskt. Och för att de själva kanske faktiskt vill jobba. Och för dem är det säkert så det är.

    För mitt barn finns inte det behovet. Jag har förmågan att socialisera hemma och vara pedagogisk och är påläst inom många områden gällande det.

    För dem som väljer tidigare förskolestart är detta troligtvis rätt val. Och jag tror faktiskt att de helt enkelt bara tror att man inte kan uppfylla det som förskolan gör hemma. En övertro på förskolan och undertro på sig själv kanske? De får gärna tycka att deras barn är i behov av förskola, anser de det så är det förmodligen också så. Det enda jag ifrågasätter är att någon lägger sig i hur jag gör, och då kan jag inte förminska dem genom att påstå att det skulle bero på avundsjuka.

    Sedan tror ju jag att en del föräldrar kanske skulle välja att vara hemma längre om de trodde på sig själva och sin förmåga, och förstod att de kan vara lika pedagogiska som förskolan i många lägen. Och då tycker jag det är synd att de missar att få vara hemma längre, eftersom jag själv anser att det ger mig så mycket att vara det. Men detta är bara spekulationer från min sida. Oavsett så tror jag inte att barnen blir förstörda på förskola, utan tycker bara det är synd att den som kanske innerst inne velat vara hemma längre av olika anledningar inte kan/vågar vara det.


    Tror det kan finnas flera anledningar. Den du anger här hyser säkert många.

    Sedan är jag ÖVERTYGAD om att många överdriver förskolans förträfflighet för att de då med gott samvete så fort som möjligt kan återgå till jobbet och lämna bort sina barn. Säkert för att de älskar sina jobb, men de älskar säkert även sina barn och det gnager även i dem att träffa dem 2-3 timmar per dag.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-29 07:25:34 följande:

    Hör har du mycket bra belysande exempel på din överlägsna och dömande attityd.

    En attityd som du förmedlar till din bekantskapskrets.


    Du har för tredje gången ingen som helst aning om vad jag förmedlar privat. Du ska ärligt talat ge fan i att berätta det för mig.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-29 07:17:44 följande:

    Okej, jag ska förtydliga:Det beskriver hur du agerar och enligt dig visar du inte din egentliga uppfattning. Utifrån de reaktioner du sedan berättar att får, visar att din omgivning uppenbarligen har uppfattat din dömande attityd.Precis som jag skrivit tidigare, men jag ska förtydliga. Du har beskrivit vilka reaktioner du får på ditt agerande i ett deltar inlägg. Din bekantskapskrets uppfattar därmed din egentliga dömande attityd. Du har uppenbarligen inte lyckats dölja den.


    ALLA får samma reaktioner om de går mot.strömmen..jag har sett det 1000-tals gånger i diskussioner och konversationer jag själv inte deltagit i utan enbart lyssnat på.

    Du har ingen aning om hur jag agerar privat irl. Om du tror att alla människor i världen är förmögna att via kroppsspråk se igenom andra människor är du fullständigt ute och cyklar.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Två föräldrar) skrev 2020-11-29 08:07:43 följande:

    För att du skriver som om du är en kvinna som vill argumentera för att bli hemmafru.

    Du använder studier som ett argument för att vänta med förskola. Men du skiter i alla de studier som visar att delad föräldraledighet minskar senare problembeteende, ger bättre psykisk hälsa, mindre npf-diagnoser och bättre betyg (se SCB).Du skiter också i statistik som säger att inskolning runt 3 är fullt normalt. Du skiter i statistik som säger att barn till kvinnor som är hemma länge löper störrerisk för fattigdom och att genomgå flera skilsmässor och bonusföräldrar under sin uppväxt. Läs scb, läs böcker/forskning ex: andershed

    Dina vänner har problem, självklart. För att få till tidig inskolning så måste man visa att barnet har behov som hemmet inte kan ge alt. riktigt dålig ekonomi. Om så många vänner får skola in vid 11 månader att du till och med kallar det norm bör du se över ditt umgänge... Du umgås med familjer som har svårigheter. Då kan du inte utgå från att andra möter samma i sina umgänge.

    Vi har en välutbildad umgängeskrets och här delar alla lika på föräldraledigheten ( både mammor och pappor har bra jobb ) och är hemma 2-4 år. Sedan är det aldrig heltid på förskolan. Har man bra jobb så styr man ofta över sin arbetstid.


    Vad exakt har jag skrivit som implicerar att jag är kvinna? Verkar snarare handla om vissas förutfattade meningar.

    Var har jag skrivit att jag inte tror på delad föräldraledighet? Väldigt många halmgubbar du jobbar med här. Länka gärna all statistik så tar jag del av den (skriv inte bara scb).

    Länka gärna statistiken kring att förskolestart vid 3 är "fullt normalt" det jag har sett så är snittet 1.5 år och YNGRE bland högskoleutbildade vilket är hela min bekantskapskrets. Eller var det ytterligare en strawman? Har inte fått en enda sådan här länk presenterad i tråden så hur kan jag då förneka den??
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Håller med) skrev 2020-11-29 08:22:19 följande:

    www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/a/WLegXG/forskolestart-varierar-stort-i-landet

    Medianåldern var 2017 17 månader. Så det är snarare du som har ett avvikande umgänge.

    Och ja jag säger emot dig i denna del även om jag u många av ts påståenden inte sympatiserar med honom.

    Du bör också fundera på varför npf är vanligare hos dem som varit hemma. Troligtvis handlar det inte om att man är hemma utan snarare så att den grupp som väljer att vara hemma av andra skäl ofta har barn med npf.

    Dessutom bör du i statistiken gällande hur kvinnor missgynnas fundera på vilka som syns i den statistiken. De faktorer du nämner kommer aldrig bli en verklighet för mig


    Sen står det i samma artikel att åldern är lägre generellt för högskoleutbildade så bor man i Stockholms innerstad är det rimligt att snittåldern är lägre än 17 månader för förskolestart.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-29 08:24:32 följande:

    Du har heller ingen aning om vad du förmedlar privat.

    Och som sagt, det går alldeles utmärkt att dra slutsatser utifrån vad du förmedlar i tråden.

    Hela din bekantskapskrets har ju tydligen uppfattat din dömande attityd, alltså har du förmedlat den på något sätt. Konstigare än så är det inte.


    De har exakt samma dömande attityd mot andra som gör avvikande saker (som många I samhället) så det har på intet sätt med mig specifikt att göra.

    Med din retorik borde ingen kunna säga något annat än sanningen då deras kroppsspråk alltid avslöjar dem. Nonsens!!
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-29 08:27:06 följande:

    Nej då , alla människor är inte förmögna att se igenom kroppsspråk. Däremot verkar DIN bekantskapskrets fullt kapabla att se igenom DIG.


    Som sagt så reagerar de exakt likadant mot avvikande beteende oavsett vem det gäller så nej. Om det enbart var mot just mig skulle jag givetvis inse detta. Men sä är det inte..sluta leka hobbypsykolog nu. Du gör dig bara löjlig.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Två föräldrar) skrev 2020-11-29 08:52:58 följande:

    Npf syns oftast inte innan året och sambandet här är att falken minskar om paret väljer att dela lika på föräldraledigheten. Dvs är fler om en själv är fl. mest. Detta tros bero på att två engagerade förälder som båda ger barnet daglig omsorg minskar problemskapande beteende. Det beror också på att barn där föräldrarna inte delat lika oftare blir skilsmässobarn något som också kan förstärka psykisk ohälsa och problemskapande beteende.

    17 månader som norm är långt ifrån ts umgänge där 11-12 månader är norm. Vilket visar på att det är norm bland ts vänner att , enligt kommunen, inte kunna möta sina barns behov.(då det krävs för tidig start). Det är ordentligt avvikande!


    Som det står.i artikeln är snittåldern bland akademikernas barn lägre. Vilket sammanfaller med hela min bekantskapskrets. Där finns fö vissa fä som sätter barnen I fs runt 1.5 men då handlar det om att det inte matchar med terminsstart. Fick man.sätta in barn i förskola utan hänsyn till terminsstart tror jag snittet skulle sjunka drastiskt.

    Länka gärna till den forskning som visar det du hävdar kring npf.

    Korrelation är ju som sagt inte kasualitet. Det kan vara så att se som delar på föräldraförsäkringen helt enkelt är bättre föräldrar och skulle ha längre grad av npf även om de INTE delade ffs.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Två föräldrar) skrev 2020-11-29 09:06:39 följande:

    Jag har inte lust att hjälpa dig navigera genom SCB sida eller låna hem böcker till dig. Forskning hittar man inte på en Aftonbladet-länk.

    Hela din umgängeskrets är inte välutbildad. Du kanske jämför dom med andra utan gymnasieutbildning? Din umgängeskrets består av människor som inte har förmåga att möta sina barns behov. Du behöver inte argumentera mot dina vänner. Till och med kommunen anser att dina vänner har svårt att vara föräldrar! Till den höga grad att det är en norm hos era vänner.

    Sluta argumentera för att dina vänner gör fel. Dom har ju till och med beslut som säger att dom inte fixar det.


    Hävdar du något kring forskning är bevisbördan på dig och inte mig. Du kan inte bara hävda en massa saker och sedan säga åt andra att hitta källorna. Det är totalt oseriöst.

    Nej jag umgås I princip inte med någon som enkom har gymnasieutbildning. Alla är universitetsutbildade.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Håller med) skrev 2020-11-29 09:07:36 följande:

    Nu har ni tjatar om detta länge. Jag hör kritik mot dem som är hemma länge både genom personer som pratar med varandra, personer som pratar med mig och med andra. Det har inte med vad man själv utstrålar att göra. I ts fall kanske det påverkar, det kan jag inte veta. Men det jag kan säga är att valet att stanna hemma länge garanterat kritiseras och ifrågasätts. Oavsett vad man själv utstrålar


    Tack. Detta är ju en självklarhet!
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Två föräldrar) skrev 2020-11-29 09:06:39 följande:

    Jag har inte lust att hjälpa dig navigera genom SCB sida eller låna hem böcker till dig. Forskning hittar man inte på en Aftonbladet-länk.

    Hela din umgängeskrets är inte välutbildad. Du kanske jämför dom med andra utan gymnasieutbildning? Din umgängeskrets består av människor som inte har förmåga att möta sina barns behov. Du behöver inte argumentera mot dina vänner. Till och med kommunen anser att dina vänner har svårt att vara föräldrar! Till den höga grad att det är en norm hos era vänner.

    Sluta argumentera för att dina vänner gör fel. Dom har ju till och med beslut som säger att dom inte fixar det.


    Väldigt fult av dig att hävda massa saker, som att jag inte tror på delad föräldraförsäkring, utan att kunna styrka det. Visa ETT inlägg där jag visar detta eller ta omgående tillbaka anklagelsen tack.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-29 09:43:38 följande:

    Och det är fortfarande enbart ts jag kommenterar. Får ts genomgående negativa reaktioner beror det med all sannolikhet på vad ts själv förmedlar.


    Alla får negativa reaktioner.. Detta är.absolut inget som är.unikt för mig. De personer som utmanar mig med en massa frågor om mina.livsval gör exakt samma ifrågasättanden av andra personer med liknande val som avviker från deras eget. Folk gillar inte när deras världsbild blir utmanad i form av någon som gör annorlunda. Därmed måste andra göras ned för att de ska kunna fortsätta rättfärdiga sina egna val.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Vill jobba) skrev 2020-11-29 10:10:19 följande:

    Apropå detta frågade jag en kompis igår, som pga jobb var tvungen att låta sitt barn börja förskolan vid 11 månader (inget hon egentligen ville. Det har dock visat sig gå bra, då förskolepersonalen är bra och barnet stortvis). "Har du fått några negativa reaktioner på att B började så tidigt"? "Ja, en del. De flesta i min krets tycker inte att barn ska börja innan 18 månader". Hon bor i stockholms innerstad.

    Detta säger ingenting om någonting, utan var bara en i sammanhanget intressant reflektion. Och återigen - människor fungerar olika.

    Själv bryr hon sig såklart inte det minsta om det här, då barnet mår bra och deras vardag fungerar. 

    Det är ju lite det som är problemet med människor vars barn inte börjat i förskola relativt tidigt, och sen hävdar den senare startens överlägsenhet. Att de sedan säger att "Ja, mitt barn började inte förrän vid typ tre, och hen mådde så bra av det!". Och så kan det vara. Men barnet hade ju lika gärna kunnat börja tidigare och mått lika bra av det. Sånt vet man inte. Och därför ska man vara ödmjuk i frågan.


    Precis min poäng. Finns ingen anledning att ifrågasätta andras val, även om man inte alls skulle göra samma val själv.

    Men problemet är att folk tycker sig ha rätt att bestämma över andras liv. Detta stör mig oerhört då det går ända upp till politisk nivå. Vi delar föräldraförsäkringen relativt jämt då jag tycker det är bra men jag avskyr ändå det faktum att 3 månader är tvingade till en förälder. Alla har olika livssituationer och kanske inte lyxen att välja. Det angår i mina ögon INGEN hur andra tar ut sin föräldraledighet och det är för jävligt att det ska tvingas fram. Alla ska få valmöjlighet att göra exakt hur tusan de vill. De som tycker det är bra med dedikerade pappamånader eller mammamånader vill inskränka andras frihet, och det kan jag aldrig acceptera.

    Nu ligger det tom motioner om att införa obligatorisk förskola från 2 år. Fullständigt vedervärdig inskränkning av folks självbestämmande.

    Det är alltid bra att samhället erbjuder möjligheter. Möjlighet till förskola är oerhört bra..Tvingande förskola hemskt. Ge alla samma.möjligheter men ge tusan i att försöka uppnå samma utfall.

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/en-oppen-obligatorisk-och-avgiftsfri-forskola_H8021993
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Mamma till två) skrev 2020-11-29 10:36:03 följande:

    På internetsidan Attention kan du läsa att miljön inte orsakar NPF , orsaken är genetisk. Men en god miljö kan hjälpa till att minska problemen, så att funktionsnedsättningen inte blir så stor.

    Familjer som delar på föräldraledigheten är oftast både relativt välutbildade och har relativt god ekonomi, delad föräldraledighet ger också barnen och båda föräldrarna goda möjligheter att knyta an till varandra. Delad föräldraledighet innebär oftast två engagerade föräldrar som bryr sig om barnet och engagerar sig. Det verkar inte omöjligt att en sådan uppväxt skulle kunna vara en god miljö för barnen att växa upp i och därmed minska risken för att deras NPF skall ge en stor funktionsnedsättning. Jag har inte sett någon studie som styrker detta, men jag har inte heller letat, kanske finns det någon?


    Då finns det ju mao inget fastslaget samband, det är ren spekulation från din sida. Korrelation är inte detsamma som kasualitet. Att föräldrarnas beteende kan påverka stämmer säkerligen, men det kan lika gärna vara så att föräldrar som är "bra" ur detta hänseende hade varit lika bra utan jämnt fördelad föräldraförsäkring.

    Annars kan man dra precis vilka slutsatser som helst. De som äger en Volvo XC90 kanske har barn med högt skolresultat. Betyder det att XC90n var orsaken till det höga resultatet?
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Oklar) skrev 2020-11-29 10:21:30 följande:

    Precis min poäng. Finns ingen anledning att ifrågasätta andras val, även om man inte alls skulle göra samma val själv.

    Men problemet är att folk tycker sig ha rätt att bestämma över andras liv. Detta stör mig oerhört då det går ända upp till politisk nivå. Vi delar föräldraförsäkringen relativt jämt då jag tycker det är bra men jag avskyr ändå det faktum att 3 månader är tvingade till en förälder. Alla har olika livssituationer och kanske inte lyxen att välja. Det angår i mina ögon INGEN hur andra tar ut sin föräldraledighet och det är för jävligt att det ska tvingas fram. Alla ska få valmöjlighet att göra exakt hur tusan de vill. De som tycker det är bra med dedikerade pappamånader eller mammamånader vill inskränka andras frihet, och det kan jag aldrig acceptera.

    Nu ligger det tom motioner om att införa obligatorisk förskola från 2 år. Fullständigt vedervärdig inskränkning av folks självbestämmande.

    Det är alltid bra att samhället erbjuder möjligheter. Möjlighet till förskola är oerhört bra..Tvingande förskola hemskt. Ge alla samma.möjligheter men ge tusan i att försöka uppnå samma utfall.

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/en-oppen-obligatorisk-och-avgiftsfri-forskola_H8021993


    I denna hemska motion slår man också fast att en majoritet av de som inte går i förskola efter 2 är invandrare eller arbetarklass. Snittet är 17 månader. Vilket förklarar varför de med universitetsexamen (mitt umgänge) rynkar på ögonbrynen åt ambitionen att sätta barn i förskolan först vid tre års ålder.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (olika) skrev 2020-12-02 13:28:52 följande:

    Kanske i din omgivning. Jag minns inte att det kommenterades att våra barn var hemma till 30 resp 27 månader (och då gick 4-5 timmar om dagen hela sin dagistid). Kanske jag inte är så mottaglig för underförstådda åsikter men jag minns exakt en(1) person som försiktigt frågade om det inte vore bra om barnen började dagis (min egen mamma som tvangs sätta mig på heltid hos dagmamma vid ett halvårs ålder - innan dagens förmånliga föräldraledighet var det så länge hon fick vara ledig. Då tänkte hon förmodligen på ekonomin då hon visste att den inte var på topp med i princip en (låg) heltidslön för familjen.

    Jag känner alltså inte igen det ifrågasättande från omgivningen som TS beskriver, vare sig från arbetardelen av släkten (där det snarare verkar vara ett ideal att ha ungarna hemma) eller från min närmaste omgivning där de flesta är utbildade. Över huvud taget har jag ingen erfarenhet av att omgivningen brukat ifrågasätta mina livsval.  Funderar över ifall TS omgivning har de värderingarna medan min inte har det, om de har starkare social kontroll elelr är mer verbal än min,eller om det är TS själv som har tentaklerna ute efter outsagda åsikter och tolkar "de flesta gör så" som en kritik mot de egna valen.

    Jag märkte själv några nackdelar med att barnen var hemma. Uppåt den åldern var de intresserade av att interagera med andra barn och på gården fanns det inga eftersom "alla" andra var på förskolan. Samma med deras kortare förskoledagar. Särskilt när de börjat förskoleklass och skola märkte jag - lite för sent - att de kom en del utanför sociala sammanhang när de gick hem vid 13-14. De enstaka dagar de gick full dag (pappa som brukade hämta var bortrest) var de helt utpumpade på kvällen och slocknade vid sju. Det har annars genom åren varit lite av ett bekymmer att de varit trötta efter dagis och slocknat på eftermiddagen,(1)och sedan inte behövt sova förrän ganska sent på kvällen. Vilket gjort att alla hemma, på gott och ont, varit vakna på kvällarna. 


    Det är ingen som ifrågasätter ur barnens perspektiv egentligen, annat än små indicier ibland. Utan från oss som föräldrars vuxna perspektiv. Hela dagisdebatten handlar ju i Sverige också om de vuxnas perspektiv framför barnens.

    Jag och mina vänner jobbar nog på arbetsplatser där längre frånvaro ses ned på, det kan definitivt bidra. Bland vissa familjekontakter som är mer "arbetarklass" skulle vi aldrig bli ifrågasatta. På samma sätt ifrågasätts inte lärare i socioekonomiska utsatta områden men extremt mycket I Vasastan.

    Av olika skäl vill inte min sambo prata med andra om sitt jobb I detalj. Hon visar detta tydligt med kroppsspråk, försök att byta samtalsämne etc. Men folk frågar, frågar och frågar. Jag har tom sagt till att "märker du inte att hon in är intresserad av att prata om detta?" Detta är ytterst normalt bland alla svenskar jag pratar med. På samma sätt anser folk att det är deras guds givna rätt att veta detaljer om vilka dagisval man gör.
  • Anonym (Oklar)
    linaaaa86 skrev 2020-12-07 09:07:41 följande:

    Känner igen det du skriver att folk omkring ifrågasätter mycket kring varför inte barnet börjar på förskola vid 1-1,5 år och då planerade vi att ha vår dotter hemma till 2 år. Sedan förändrades vår familjesituation så hon blev iskolan hos dagmamma vid 18 mån, går ca 5 timmar tre dagar i veckan nu fram till hon är tre år är planen då jag pluggar och barnets far tar ut två föräldradagar under veckan. Jag märker på min dotter att hon tycker det är väldigt kul att vara hos dagmamman så för vårt barn tror jag ändå att det är bra nu som det blev. Alla försöker så gott de kan tror jag beroende på vardera situation, många har inte råd eller möjlighet att vara hemma längre med sina barn eller gå ner mycket i tid på jobbet, så kanske det dåliga samvetet är det som vill att andra har det på samma sätt och därför blir de ifrågasättande till ditt val. Men också tror jag det har blivit en norm att barn ska börja på förskolan vid 1-1,5år. Låter fantastiskt om ni kan, har de förutsättningar att vara hemma med er dotter till 3år, låter som att du har bra sätt att bemöta ifrågasättandet men tråkigt att folk inte istället kan säga åh så fantastiskt att ni har möjlighet att vara hemma så länge med ett barn.


    Exakt..Det är det rimliga sättet att bemöta någon på. Men tyvärr är det ovanligt i min krets. Träffar man någon man inte träffar på ett tag så formuleras alltid frågan i stil med "när ska XX börja jobba igen då" eller "när ska XX börja förskolan då? Till hösten eller" Istället hade man kunnat fråga "Hur länge har ni möjlighet att vara hemma med xx" Med den sista frågan lägger man inte in någon värdering alls.

    Helt enig med dig. Alla jag känner utgår alltid från sitt eget perspektiv. MITT jobb är så viktigt är norm snarare än vad som egentligen är viktigt för barnet. Andra försöker desperat hävda att det bästa för barnet är tidig förskola helt utan fog för det.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Håller med) skrev 2020-12-12 21:14:23 följande:

    Jag tycker inte att "hur länge har ni möjlighet att vara hemma med xx" är en neutral frågeställning. I "ha möjlighet" väger jag in ekonomi och faktisk rätt till ledighet. För den som av andra skäl vill återgå i arbeta blir denna frågan anklagande. De har ju möjlighet att vara hemma längre, men vill av olika skäl inte det.

    En neutral fråga skulle vara "hur länge vill ni vara hemma" eller "hur länge kommer ni vara hemma". 


    Nej du har rätt. Skrev lite för fort där. Det finns iaf bättre sätt att uttrycka sig på
Svar på tråden Förskolestigma