Digestive skrev 2022-09-04 16:00:46 följande:
För all del, vill någon diskutera specifikt propaganda under det här ämnet så har M redan lyfts liksom diskuterats och därmed lyfter jag S och MP för nyans.
Hur väl stämmer de tidigare regeringspartiernas utspel överens med deras energipolitiska överenskommelse 2014?
www.svt.se/nyheter/val2014/mp-far-backa-om-ka...
Så det är överenskommelsen mellan S och MP som de som regeringen är överens om att de skall gå in i en förhandling för att nå en bred blocköverskridande energiöverenskommelse
Mer text från din länk
"
Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ha en blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken. Nu har partierna enats om att regeringens inställning i samtalen ska vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering. Miljöpartiet backar dock på kravet om att stänga minst två reaktorer under mandatperioden.En nyinrättad energikommission ska leda arbetet med att hitta en bred överenskommelse.
...
Miljöpartiet gick till val på kravet att minst två kärnkraftsreaktorer ska stängas under nästa mandatperiod. Men det gäller inte som ett skarpt krav längre.
– Vi har hela tiden sagt att vi ska säkerställa att det stängs kärnkraftsreaktorer under den här mandatperioden. Det kommer också att bli så när man låter de samhällsekonomiska kostnaderna ligga på kärnkraftsbolagen och att de måste följa de säkerhetskrav som finns. Det gör att reaktorer kommer att stängas.
Men ni hade kunnat kräva det?
– En sådan avvecklingslag hade inneburit stora ersättningskostnader från staten till kärnkraftsägare och det tycker inte vi är rätt använda skattepengar."
Med dessa ingångvärden från regeringen kommer en blocköverskridande energiövernskommelse 2016
www.regeringen.se/artiklar/2016/06/overenskommelse-om-den-svenska-energipolitiken/
"Regeringen och partierna är överens om att Sverige ska ha ett robust elsystem med en hög leveranssäkerhet, en låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser. Det skapar långsiktighet och tydlighet för marknadens aktörer och bidrar till nya jobb och investeringar i Sverige."
www.regeringen.se/49cc5b/contentassets/b88f0d28eb0e48e39eb4411de2aabe76/energioverenskommelse-20160610.pdf
"Grundpelare
Den svenska energipolitiken ska bygga på samma tre grundpelare som energisamarbetet i EU. Politiken syftar alltså till att förena:
Ekologisk hållbarhet
Konkurrenskraft
Försörjningstrygghet
Sverige ska ha ett robust elsystem med en hög leveranssäkerhet, en låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser. Det skapar långsiktighet och tydlighet för marknadens aktörer och bidrar till nya jobb och investeringar i Sverige. Energipolitiken tar sin utgångspunkt i att Sverige är tätt sammankopplat med sina grannländer i norra Europa och syftar till att hitta gemensamma lösningar på utmaningar på den gemensamma elmarknaden.
Mål
Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp.
Målet år 2040 är 100% förnybar elproduktion. Detta är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut.
Ett mål för energieffektivisering för perioden 2020 till 2030 ska tas fram och beslutas senast 2017.
...
Kärnkraft
Svensk kärnkraft står inför stora investeringsbehov för att möta kommande säkerhetskrav. Strålsäkerhetsmyndigheten har beslutat att dessa krav behöver vara uppfyllda 2020, i annat fall får reaktorerna inte drivas vidare.
Det har redan fattats beslut om att fyra reaktorer ska avvecklas till 2020. Kärnkraften ska bära sina egna kostnader och principen om att kärnkraft inte ska subventioneras består. Principerna från regeringens proposition 2008/09:163 En sammanhållen klimat- och energipolitik kvarstår.Det innebär bland annat att:
Avvecklingslagen har avskaffats och kommer inte att återinföras.
Kärnkraftsparentesen är förlängd genom att inom ramen för maximalt tio reaktorer tillåta nybyggnation på befintliga platser.
Tillstånd kan ges för att successivt ersätta nuvarande reaktorer i takt med att de når sin ekonomiska livslängd.
Tillstånd för nya reaktorer kommer att prövas enligt lagstiftningens krav på bästa tillgängliga teknik.
Något statligt stöd för kärnkraft, i form av direkta eller indirekta subventioner, kan inte påräknas.
För kärnkraften gäller utöver detta att:
Skatten på termisk effekt avvecklas stegvis under en tvåårsperiod med start 2017.
Placeringsreglementet i kärnavfallsfonden ska förändras så att placeringsmöjligheterna utökas från och med starten på nästa treårsperiod 2018.
Strålsäkerhetsmyndigheten ska, i samråd med Riksgälden, utifrån de nya förutsättningarna för kärnkraften utreda behovet av förändringar av drifttider i kärnavfallsfonden. Principen ska alltjämt vara att kostnaderna för slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall ska täckas av dem som genererat avfallet, staten ska varken betala för avveckling eller slutförvar.
Nivån på inbetalningarna till kärnavfallsfonden beslutas av regeringen efter förslag från Strålsäkerhetsmyndigheten.
En utökning av ansvaret vid radiologiska olyckor till 1200 miljoner euro ska genomföras i enlighet med riksdagsbeslut i betänkande 2009/10:CU29.
...
...
Marknadsdesign
Marknadens funktion och upplägg är det som sätter ramarna för energimarknaden och alla dess intressenter. Sverige ska arbeta aktivt för att stärka nordiskt samarbetet kring nätinvesteringar, utveckla samarbetet kring NordPool och bidra till att fullfölja utvecklingen mot en fungerande nordisk slutkundsmarknad.
I Europa och i Sverige förs en bred diskussion om vilken framtida marknadsmodell som ska användas. Det finns inget skäl att i det korta perspektivet ändra den befintliga marknadsmodell Sverige och Norden använder. Däremot är det rimligt att över tid föra en bred diskussion om den framtida marknadsdesignen.
Energikommissionen ska ta fram en särskild underlagsrapport där olika framtida marknadsdesigner med fakta och effekter beskrivs.
..."
Det ser ut som att regeringen S+MP inte fick igenom alla de saker de hade med sig in i förhandlingar för att nå en blocköverskridande överenskommelsen.
Det är som vanligt inte regeringen som bestämmer vad riksdagen ska rösta igenom,