Rataxes skrev 2022-08-28 14:21:37 följande:
Faktaresistens i energifrågan följer partilinjerna - Ledarsidorna.se
Alltid läsvärt hos Ledarsidorna!
Det är klarlagt att nedläggningen av reaktorblocken i Oskarshamn och Ringhals provocerades fram av regeringen Löfven I i förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Den tekniska lösningen i forrm av en riktad effektskatt innebar att regeringen slapp stifta en lag om nedläggning i förtid av reaktorblocken och därmed slippa de skadestånd som annars hade behövt betalas ut. Denna lösnings motiv vitsordades i efterhand av bland annat Åsa Romson, då klimat- och miljöminister samt fiktiv vice statsmininster som deltod i förhandlingarna.
Detta förstärkte effekterna av de dolda subventioner av vindkraften som regeringen Persson införde 2003. Handeln med elcertifikat stod fram till 2013 för mer än 30 procent av vindkraftverkens intäkter. Kärnkraftverken står utanför denna möjlighet till ökade intäkter. Elcertifikatsystemet innebär att producenterna av förnyelsebar el får elcertifikat av staten, som de sedan säljer vidare till kvotpliktiga. En megawattimme el från förnyelsebara energikällor motsvarar ett elcertifikat.
En av arkitekterna bakom denna dolda och riktade subvention var Magdalena Andersson, idag statsminister.
Utan denna dolda subvention hade sannolikt flertalet av de internationella företag som idag äger och driver svenska vindkraftverk aldrig investerat i dessa. De är helt beroende för sina vinster att svenska elkunder subventionerar detta energislag.
Ledarsidorna förenklar och utelämnar mycket fakta - det verkar vara vinklat material som du har hittat.
Det är viktigt att komma ihåg att ledarsidorna i det citerade materialet inte ger en med sanningen överensstämmande bakgrund till vare sig elcertifikat eller vad som är fastställt eler inte
Elcertifikatsystemet inte infördes av en enskild regering
Elcertifikatsystemet används för att fasta ut fossilelproduktion i enlighet men EU-direktivet om förnybara energi.
www.energiforetagen.se/energifakta/elsystemet/elhandel/elcertifikatsystemet/
"
År 2003 infördes ett elcertifikatsystem, ett nytt stödsystem för att öka användningen av förnybar el. Systemet ersatte tidigare stödsystem för förnybar elproduktion. Målet med elcertifikatsystemet var då att öka den årliga elproduktionen från förnybara energikällor med 17 TWh till år 2016 jämfört med 2002 års nivå. Så fungerar det
Grundprincipen för systemet är att producenter av förnybar el får ett elcertifikat av staten för varje MWh som producerats. Samtidigt har elhandelsföretagen en skyldighet att införskaffa en viss mängd elcertifikat i förhållande till sin försäljning och användning av el, så kallad kvotplikt. Genom försäljningen av elcertifikat får producenterna en extra intäkt utöver intäkterna från elförsäljningen. Därigenom ökar de förnybara energi-källornas möjlighet att konkurrera med icke förnybara.
De energikällor som har rätt att tilldelas elcertifikat är vindkraft, viss vattenkraft, biobränslen, solenergi, geotermisk energi, våg-energi samt torv i kraftvärmeverk.
Förlängning och nytt målDen 10 mars 2010 presenterade regeringen en proposition om ett vidareutvecklat elcertifikatsystem. Elcertifikatsystemet förlängdes till utgången av år 2035. Det nya målet för produktionen av förnybar el innebar en ökning med 25 TWh till år 2020 jämfört med 2002 års nivå. Kvotplikten ska beräknas enligt nya kvoter från och med år 2013. Lagändringarna trädde i kraft den 1 juli 2010. Fram till år 2012 bedöms systemet ha frambringat cirka 13,3 TWh förnybar el i Sverige.
Elcertifikatsmarknad med NorgeDen 7 september 2009 träffade dåvarande energiminister Maud Olofsson sin norske kollega Terje Riis-Johansen och kom överens om att etablera en gemensam elcertifikatsmarknad den 1 januari 2012. Marknaden skulle vara teknikneutral. Norge skulle sikta på att anta ett lika ambitiöst åtagande som Sverige. Överföringsförbindelser som redan överenskommits mellan de nordiska TSO:erna ska genomföras så snart som möjligt.
Ambitionsnivån i det gemensamma systemet var att 26,4 TWh ny förnybar elproduktion skulle byggas ut mellan 1 januari 2012 och år 2020.
Den 1 januari 2012 började det norsk-svenska elcertifikatsystemet att gälla. Detta är det första exemplet i EU på användning av de så kallade samarbetsmekanismerna i enlighet med EU:s direktiv om förnybar energi.
Den 11 mars 2015 presenterade den svenska energiministern Ibrahim Baylan och den norske energiministern Tord Lien en ny överenskommelse mellan Sverige och Norge. Det gemensamma målet höjs med 2 TWh till 28,4 TWh och ökningen finansieras av svenska konsumenter. Samtidigt har den svenska regeringen lovat att ta bort den elskattebefrielse som finns för viss vindkraft i Sverige.
År 2015 var kvotplikten i Sverige 0,143 eller 14,3 procent. År 2015 var den genomsnittliga elcertifikatskostnaden för elkonsumenterna 2,8 öre/kWh, exklusive moms och transaktionskostnader. Det gemensamma norsk-svenska systemet har sedan år 2012 gett 10,3 TWh ny förnybar el."