-
Rådande omständigheter är att det är kallt och inte blåser.KillBill skrev 2021-11-28 22:12:04 följande:Ja under rådande omständigheter är det ansvarslöst av moderaterna att säga nej till företag som vill bygga en vindkraftspark utanför Sandhamn.
-
Det här får vi nog se mer av i framtiden:
www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/grisbonden-i-trelleborg-kor-sitt-dieselaggregat-nar-elen-blir-for-dyr
Grisbonden i Trelleborg bränner diesel när elen blir för dyr
Under sex timmar i måndags när elen var som dyrast kopplade grisbonden Per Ohlsson loss sig från elnätet och körde sitt dieselaggregat för att hålla i gång sin gård.
Per Ohlsson hade hört att det skulle bli rekordpriser på el i måndags och på morgonen gick han in och kollade vad det skulle kosta.
Han betalar ett spotpris för varje timme och efter överläggningar med gårdens ekonom bestämde han sig för att vid klockan 14 stänga av sin vanliga strömförsörjning och övergå till dieselaggregat han köpt in som reservel vid strömavbrott.
- Det är inte det absolut miljövänligaste sättet att göra detta men det är ändå en hälsning till Stockholm att jag kan producera strömmen billigare här än jag kan köpa från nätet, säger han. -
Och med S vid rodret de senaste åtta åren får vi nu istället:
tt.omni.se/el-kan-behova-frankopplas-i-vinter/a/JxdB0R
El kan behöva frånkopplas i vinter
Sveriges behov av importerad el kommer att öka framöver ? och kriget i Ukraina påverkar utbudet. Enligt Svenska kraftnät kan vi vänta oss priser i nivå med den förra vintern.
- I värsta fall kommer vi att behöva frånkoppla el, säger myndighetens divisionschef Lowina Lundström.
...
TT: Finns det en risk att vi ser samma priser som förra vintern?
- Tyvärr är svaret ja. Det eftersom det fortfarande finns överföringsbegränsningar och ett ökat behov i resten av Europa.
Men den exakta nivån är svårt att sia om, menar Lundström. Det beror på att på hur mycket det blåser och hur kallt det blir.
Vindkraften fortsätter att växa i Sverige, men enligt Svenska kraftnät påverkar det effektbalansen endast marginellt eftersom tillgängligheten under topplasttimmen varierar. I vintras producerade vindkraftverken 22 procent av effekten under den timmen - vintern dessförinnan var andelen 66 procent.
I allra värsta fall kan el även behöva frånkopplas.
- Hittills har vi aldrig behövt göra det, men uppstår en situation där inhemsk produktion är låg och vi inte kan importera, då kan det komma att ske, säger Lundström. -
Bills trötta socialdemokratiska talepunkt är även missvisande och har exempelvis bemötts på God Liberal ledarplats här:
www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/s-ar-mastare-pa-att-skruva-verkligheten/
Men om man gräver lite i frågan framträder en helt annan bild. Av samtliga projekt som ligger inne för prövning är det bara 20 procent som kan träffas av det kommunala vetot. Resten - 80 procent av alla vindkraftsprojekt till havs - är planerade mer än 22 kilometer ut från kusten, det vill säga inom den ekonomiska zonen som hanteras av staten.
Det är alltså regeringen själv som sitter på tillståndsprocesserna. Det är där den stora flaskhalsen finns.
För trögt går det. I veckan höll miljöminister Annika Strandhäll och energiminister Khashayar Farmanbar en presskonferens om den första stora vindkraftsparken som ska bli verklighet - Kriegers Flak söder om Trelleborg. Projektet startades år 2002, det vill säga ungefär vid samma tid som statsminister Göran Persson tog sig en svängom med kossan Doris i barn-tv. Om allt går enligt plan kan vindparken tas i bruk någon gång under 2027-29. Vi talar således om en tidsutdräkt på ett kvarts sekel från ansökan tills att anläggningen tas i drift.
När man läser om Kriegers Flak framgår det att projektet bland annat har sinkats av att regeringen har klassat en del av platsen som Natura 2000-område. Vattenfall har därför behövt göra omfattande miljöstudier av förekomsten av bland annat rev, fågel och tumlare.
Fullt så lång tid behöver nog inte alla framtida vindkraftsparker ta. Men Svensk Vindenergi räknar med att det tar mellan 12,5 och 17,5 år från att en ansökan lämnas in till Svenska kraftnät till dess att anläggningen kan anslutas till nätet. -
Det kommunala vetot gäller bara innanför territorialvattengränsen, ca 22 km från kusten. Uppgiften som står i din artikel är felaktig.KillBill skrev 2022-06-11 17:34:35 följande:Anna Dalberg har en politisk agenda. Hon skriver att staten hanterar alla ansökningar som ligger mer än 22 km från kusten men som du ser nedan så avser moderaten att utnyttja sitt veto på alla projekteringar som ligger närmare än 50 km från kusten.
12,5 till 17,5 år beräknas det som sagt ta att bygga de vindkraftsparker till havs som du vurmar för. Och för Kriegers flak är prognosen nu 25 år. -
Fast så säger ju inte M i Gävle, varken i SVT:s inslag eller i den motion de lämnat in. Felet i artikeln får du fråga SVT om.KillBill skrev 2022-06-12 11:50:47 följande:Är det då inte märkligt att en Moderat kommunpolitiker hävdar att de kommer utnyttja sitt kommunala veto för att neka vindkraftverk närmare än 50km från land?
Från motionen:
"Med anledning av ovanstående yrkar vi att kommunfullmäktige beslutar att använda sitt veto för att stoppa ansökningar av byggnation av vindkraft till havs inom Gävle kommuns planeringsområde samt motverka etableringar av vindkraftverk till havs som är närmare än 50 kilometer från närmaste kust/skärgård."
Vetot ska alltså användas inom Gävle kommuns planeringsområde. Utanför detta ska kommunen endast motverka byggandet av nya vindkraftverk. De har dock inte någon vetorätt i Sveriges ekonomiska zon utan här är det, precis som Anna D konstaterade, regeringen som fattar beslut om tillstånd.Tycker du att det går för långsamt med tillståndsprocesserna är det regeringen och S du ska klaga på. Något som för övrigt C och MP gjort idag:KillBill skrev 2022-06-12 11:50:47 följande:Det går att bygga havsbaserad vindkraft betydligt snabbare än vad du påstår. April 2012 tog Danmark beslut om att bygga Horns Rev 3. I februari 2015 vann Vattenfall upphandlingen och parken invigdes i augusti 2019.Det tog alltså bara 4 ½ att bygga parken från tilldelning till att vindkraftsparken levererade energi.
tt.omni.se/kraver-besked-om-vindkraftsparker-till-havs/a/34ABRv
Lite hyckleri från dessa partier i och för sig. MP har ju suttit i regeringen under 7 av de senaste 8 åren och därmed själva varit ansvariga för den långa handläggningstiden och C har under samma period haft som överordnat politiskt mål att vi till varje pris ska ha en S-regering. -
Men Bill...KillBill skrev 2022-06-12 19:10:22 följande:M politikern säger själv att gränsen ska gå vid 50 km
och i texten så nämns det kommunala vetot.
Kommunen har inte vetorätt 50 km från kusten. De kan naturligtvis ändå lämna in ett yttrande och då meddela att de är negativa till ett bygge där.
Vilket är vad M-politikern hänvisar till i inslaget och också vad M skriver i motionen att de tycker att kommunen ska göra.
Sedan kan regeringen köra över kommunen om de vill. -
Jag "insinuerade" ingenting. Jag hänvisade till Svensk Vindenergi som gjorde bedömningen att det tar så lång tid.KillBill skrev 2022-06-12 19:19:25 följande:Min kommentar gällde inte att det tar för lång tid utan att det att du insinuerade att det tar 12-17 år att bygga havsbaserad vindkraft. Bevisligen kan det gå mycket snabbare än så.
Är du inte nöjd med det får du ringa dem och klaga. -
Påminnelse om vad Anna D skrev:KillBill skrev 2022-06-12 22:13:42 följande:Vidare framgår det av Svensk Vindenergis prognos att det inte tar tid att bygga parkerna utan det är tillstånden som är den stora flaskhalsen. Går det att korta ner tillståndstiden genom att t.e.x. försvåra möjligheten att överklaga den här typen av projekt så går det också att genomföra mycket snabbare projekteringar.
Men om man gräver lite i frågan framträder en helt annan bild. Av samtliga projekt som ligger inne för prövning är det bara 20 procent som kan träffas av det kommunala vetot. Resten - 80 procent av alla vindkraftsprojekt till havs - är planerade mer än 22 kilometer ut från kusten, det vill säga inom den ekonomiska zonen som hanteras av staten.
Det är alltså regeringen själv som sitter på tillståndsprocesserna. Det är där den stora flaskhalsen finns. -
Det är inte alls lätt att överklaga regeringsbeslut om tillstånd för vindkraft till havs i Sveriges ekonomiska zon. Den enda möjligheten jag kan se är att begära rättsprövning hos Högsta förvaltningsdomstolen. De prövar dock i så fall inte ärendet i sak.KillBill skrev 2022-06-12 23:41:12 följande:Jo men att det tar tid beror bla. på att det är så lätt att överklaga vindkraftsetableringar och regeringen arbetar därför med en förenklad process.