Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Digestive skrev 2024-11-12 20:11:17 följande:
    Du menar att dessa "ofördelaktiga elprisavtal" på något vis hindrar vindkraftsbolagen från att köpa in el via 'prissäkrade avtal' och att de därmed blir tvungna att köpa in el för spotpriser? 🙂

    Precis, som sagt tidigare handlar det snarare om en övertro på volymerna som vindkraften man äger kan leverera (- än att spotmarknaden vore ett dåligt alternativ för inköp när man exempelvis viktar inköpen mot 19åriga avtal).

    Det samt storleken på vindkraftsprojektet och ålder på vindkraftsverken verkar korrelera med vindkraftens lönsamhetsproblem. 

    Och som tidigare påpekat så vore det olyckligt om PPA-avtalen i sig vore problemet:

    PPA (Power Purchase Agreement) är ett långsiktigt avtal om elinköp mellan en elproducent och en elköpare. Det är en prissäkring - köparen säkerställer leverans av el till ett fast pris - och merparten av de senaste årens vindkraftsinvesteringar inkluderar dessa.


    Med en PPA elimineras en rad potentiella risker för den slutlige investeraren. Det gör det enklare att attrahera investerare som till exempel pensionsbolag. PPA spelar därför en viktig roll i finansieringen av elproducerande tillgångar som inte ägs av någon av de traditionella kraftbolagen.  


    I och med den översyn av elmarknaden som just nu pågår i EU så har PPA:er fått allt större betydelse och kommer spela en större roll framöver. I förslaget ingår bland annat att det ska bli lättare för företag att teckna olika typer av PPA:er för att också säkra långsiktig finansiering. Det är i grund och botten bra, både för ett långsiktigt investeringsklimat och för producenterna och konsumenterna.


    svenskvindenergi.org/fakta/ppa-ett-langsiktigt-avtal-om-inkop-av-el
    Ehh ...

    om jag citerar vad Henrik Valent säger i tidiningen affärsvärlden så menar jag någonting som du hittat på att jag menar!?  

    Mein Gott Digestive!! Det är kreativt   

    Enligt Valent och tidigare uppgifter jag refererat till så har en del vindkraftbolag gjort dåliga avtal för försäljning och inköp och det är deras PPA-avtal som skapat olönsamhet för dessa vindkraftbolag - och det oavsett om du tycker det är olyckligt eller inte.

    Det betyder inte att alla PPA-avtal leder till förluster - vilket också Valant bekräftar i artikeln.

    Jag tror att de flesta större industrier eller förbrukare av el sitter på avtal som gör att de inte måste göra sina huvudsakliga inköp på spotmarknaden. Vattenfall uppger själva att den största delen av deras elförsäljning ligger på längre fastprisavtal och att deras lönsamhet därför inte styrs av spotprisernas volatilitet.
  • Padirac
    KillBill skrev 2024-11-12 22:33:46 följande:

    Vissa kallar det för planerar energi Skrattande


    Det är lätt att tro att de planerade livstidsförlängningarna om 10.tals år inte kommer utan stora kostnader och långa tider av produktionbortfall.

    Det är dags att sätta fart om man vill ha mer el, eller ens lika mycket el som nu  - det går inte att vänta på marknaden som misstror det politiska samarbetet.

     
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-12 23:55:12 följande:
    Jag bemöter dina vilseledande fabler om att aktuella vindkraftsbolag skulle ha klarat sig bättre om de hade tecknat 'prissäkrade avtal' istället för att handla in el till spotpriser.

    För det stämmer inte.

    "Jag tror att de flesta större industrier eller förbrukare av el sitter på avtal som gör att de inte måste göra sina huvudsakliga inköp på spotmarknaden. Vattenfall uppger själva att den största delen av deras elförsäljning ligger på längre fastprisavtal och att deras lönsamhet därför inte styrs av spotprisernas volatilitet."

    Precis som i övriga tjänstesektorn så köper man tjänster av bekväma skäl - inte för att det skulle bli genomsnittligt billigare än att göra jobbet själv.

    Och industrier utanför elmarknaden sitter givetvis sällan och aktivt handlar in sin el oavsett vilket - tillverkar man exempelvis strumpor eller någonting annat som helt enkelt inte är el, så slösar man högst troligt bort lönsam tid om man skulle handla in sin el från spotmarknaden.

    Är man dock en aktör på elmarknaden så ser det helt annorlunda ut och när ens vara just är el.

    Du svarar aldrig på frågan: vem ska sälja vidare elen som de har köpt in till ett billigare pris än vad man genomsnittligen kan köpa el för?

    Har du nu rätt så är det bara att svara på frågan eller förklara hur detta steget på marknaden överlever trots en sådan affärsmodell.

    Do at least something to prove your point.
    Har du undersökt premisserna för din fråga och dina påståenden ?

    Nä..

    Vilka är vindkraftbolagens kunder? Det framgår av länkade artiklar.   Elhandelsbolag, elkraftbolag  och större industrier uppges. Vad gör de med elen? 

    Tror du att det är bekvämlighet och inte möjliga vinster som styr affärsbeslut inom tjänstesektorn? 

    Många märkliga premisser och uppfattningar.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-11-13 13:02:25 följande:
    Självklart påverkar tyska el-priser även den svenska marknaden, särskilt EO4 som har stor efterfrågan och i stort sett ingen egen produktion av el.
    Padirac skrev 2024-11-11 06:51:57 följande:
    Anser du att svensk kärnkraft i EO4 skulle sänka priset på el i Tyskland?

    Tror du att  mängden kärnkraftsel i EO4 i så fall skulle få lov att motsvara all tysk kol- och gasdriven elproduktion?
    Bristen på kärnkraft i både EO4, hela Sverige, Tyskland och hela Europa påverkar el-priserna i både EO4, hela Sverige, Tyskland och hela Europa.

    Exakt var kärnkraft måste vara belägen och i vilken storlek för att få effekt på el-priserna i någon relaterad region är en annan fråga som jag inte har exakta svar på, men troligen har det en större effekt i den region där kärnkraften i så fall finns, exempelvis i ett av Sveriges el-områden, i synnerhet om området annars importerar dyrare el. Men mest effekt på el-priserna får vi om alla länder och regioner inom den gemensamma el-marknaden ersätter dyrare fossila kraftkällor med kärnkraft.Antagligen så mycket att vi aldrig behöver importera dyrare el från fossila bränslen ute i Europa.


    På fråga B är svaret tillräckligt mycket kärnkraft tillsammans med överföringskapacitet för att täcka Tysklands behov .

    Då skulle Tyskland få tillgång till billig svensk el, subventionerad av svenska skattebetalare kanske?

    Importbehovet  är över året försumbart i förhållande till exporten som driver upp priserna.
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-13 19:09:45 följande:
    Så du har ingenting att styrka dina påståenden med utan hänger dig som vanligt till att blott fultolka allt som fultokas kan.

    Jag tycker att det sammanfattar kompetensen i lägret där man bland annat anser att ekonomiska frågor borde studeras empirisk.
    Jag behöver ju inte styrka det du påstår att jag menar - varför skulle jag behöva styrka det som finns i ditt huvud?  

    Vindkraftbolagens ekonomiska avtal, transaktioner, bokföring och resultat kan defintivt studeras empiriskt.  Värför skulle det inte gå att göra det - det är ju där siffrorna finns om var deras förluster kommer från.  Eller menar du någonting annat?
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-13 22:14:06 följande:
    Alla ser dina påståenden: att aktuella vindkraftsbolag skulle ha klarat sig bättre genom att köpa in el via 'prissäkrade avtal' än att vända sig till spotmarknaden.

    Du kan med andra ord sluta fultolka ärendet bara för att jag formulerade mig klumpigt - vad jag bemöter är uppenbart.

    Empiri = studier som baseras på erfarenheter. Ekonomi och marknad studeras rationellt. Helt enkelt 'räknar man på saken' istället för att upprepat prova någonting för att se om resultatet blir det samma.

    Det är väl enbart inom det offentliga som man kan tänka sig att ekonomiskt ansvariga bedriver empiriska studier. 😁
    Har du formulerat dig klumpigt?

    Ja, det händer alla, så det är inget att gnällas över.

    Med empiri avsåg jag - Empiri (av grekiska ????????, erfarenhet) innefattar erfarenheter och sinnesintryck som ligger till grund för upplevelse, tolkning eller slutledning - snarare än teoretiserande.

    Att ekonomi och marknad studeras rationellt är ju inte heller sant, titta på vilka insatser som fått Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

    "för deras empiriska forskning om orsak och verkan i makroekonomin"


    "för deras empiriska analys av tillgångspriser"

    . ...


    Och sen 2017s prisvinnare 

    Vad påverkar människors beslut? Thaler har gjort flera experiment där han har undersökt hur människor väljer i olika situationer: vad de skall köpa eller hur de skall pensionsspara. Resultaten visar att vi inte alltid är rationella i våra val. 
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-14 00:41:57 följande:
    "Vad som är fallet i fråga om vindkraftbsbolagen är en empirisk fråga."

    Du vet mycket väl vad du har skrivit så att börja prata om marknad och ekonomi i stort - bara för att du fick tillfället - är i förvisso i linje med din diskussionsteknik i övrigt men det ges inte mycket för det.

    Hade du överhuvudtaget någonting som styrker det som du tidigare har påstått eller tänker du bara fly undan svar i sak med fultolknigar och distraktioner?

    Själv har jag exempelvis visat diagram som visar hur rörliga avtal blir billigare i längden än fasta. Och utan elbolagens påslag och avgifter så blir det naturligtvis ännu billigare i längden att köpa elen på spotmarknaden.
    Menar du att det inte går att undersöka de verkliga, empiriska, förhållandena i fråga om varför enskilda vindkraftsbolag gått med förlust?  Är det en a priori eller teoretiskt modell som avgör det?

    Jag begriper inte vad du menar faktiskt. Och det är säkert inte ditt fel.

    Distraktionerna ja..   att ekonomi inte skulle gå att undersöka empiriskt trots att flera 'nobelpris' i ekonomi' (ja, det är fel namn) delats ut till empirisk forskning inom just ekonomi..   varför drog du fram den där distraktionen ur..  ur  ..  hatten.

    Jag antar att alla företag som bundit sig till långa fastprisavtal går back för att de inte har rörligt timpris baserat på spotmarknadspriser?

    Jag begriper faktiskt inte heller vad det tjaffsas om,  det är väl fastslaget att vindkraftsbolagen med dåliga PPA-avtal gått back pga dessa. 

    Räcker det inte?  Handlar diskussionen nu om rörliga avtal eller fast avtal är mest fördelaktiga, eller billigast över tid?

    Det är väl en helt annan fråga, eller distraktion som vi kan ägna tid till om du vill gräva mer i det.
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-14 07:48:43 följande:
    Hela inlägget:

    Om det går eller inte går är en fråga om när avtalen tecknats till vilket pris och vad spotpriserna ligger på vid olika tillfällen.

    Det är uppenbart för den som innan elpriskrisen själv tecknat fastprisavtal.

    Vad som är fallet i fråga om vindkraftbsbolagen är en empirisk fråga.

    Vad som var en empirisk fråga enligt dig var väldigt specifikt och det som du har tagit upp i dina senaste inlägg har inte ens varit nästan samma sak. Är målstolparna ens kvar på samma plan? - sak samma...

    Jag antar att alla företag som bundit sig till långa fastprisavtal går back för att de inte har rörligt timpris baserat på spotmarknadspriser?

    Har man finansiellt utrymme, av någon anledning vill ha det mer bekvämt eller behöver lägga tiden på annat så går det naturligtvis utmärkt att teckna långa fastprisavtal.

    Har man dock gott om rörligt kapital, tid över och vill maximera sina vinster/spara in på tjänster så köper man - om det är en fråga om längre perioder - el till spotpriset.

    Jag begriper faktiskt inte heller vad det tjaffsas om,  det är väl fastslaget att vindkraftsbolagen med dåliga PPA-avtal gått back pga dessa.

    Det fanns fler faktorer och de fem största förlorarna 2023 säger knappast allt när 50% av vindkraftsverken som togs i bruk mellan 2011-2023 numera går med förluster.

    Faktorer som vindkraftsverkens ålder, projektens storlek, marknadsförutsättningarna med mera har också haft betydelse för det här utfallet.

    Herregud vad du och klyban är lika varandra. Ni hittar en enda sak i en hel artikelserie som stödjer erat narrativ, sedan är det den generella sanningen och ingenting i övrigt existerar - se klybans fotnot.
    Smickrare där Skål är vi som du är Hjärta

    Det är inte jag som obsessar över 'Empiriskt' i inlögg efter inlägg eller att 'rörligt elpris är billigare över tid än fasta priser ' .... och andra utvikelser ...

     ... trots att det i flera artiklar tydligt framgår att det är dåliga PPA-avtal som behövts uppfyllas med handel på spotmarkanden till högre priser än säljpriser för vindkraftsbolagen i fråga.

    ...på tal om att haka upp dig och sålla bort det som inte stödjer egna narrativ.
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-14 22:41:20 följande:
    ... trots att det i flera artiklar tydligt framgår att det är dåliga PPA-avtal som behövts uppfyllas med handel på spotmarkanden till högre priser än säljpriser för vindkraftsbolagen i fråga.

    Aktuella vindkraftsbolag skulle inte gynnas av elavtal som skulle göra inköpen dyrare för dem.

    Jag kollade upp kapaciteten som Markbygden Ett har vilket motsvarar två reaktorer - en 'bollpark'-referens på mängden el som de behöver köpa in när det blåser dåligt.

    Och du tror fortfarande att elhandelsbolagen skulle/kan erbjuda Markbygden Ett avtal som är viktade mot hushåll i Sverige, inte sant? 🙂
    Det är märkligt att du fortfarande påstår att jag tror massa saker som enbart finns i ditt huvud 

    Det var det där med att undersöka och förstå premisserna, både för sin egna uppfattningar och det andra skriver.

    Ur vilket hål har du dragit upp 'avtal viktade mot husthåll'...?

    Det är mycket underförstått du argumenterar med och mot, underförstått från ditt eget huvud .
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-15 08:51:40 följande:
    Fasta elavtal för industrin viktas mot spotpriser, volymer, vilken tid på dygnet/året/under vilka omständigheter volymerna köps in samt mot flera andra säkerheter i övrigt.

    Hade du tagit hänsyn till nödvändiga parametrar så hade du kommit fram till att de fasta elavtalen i fråga skulle bli väldigt dyra: helt sporadiska och potentiellt enorma inköp av el, utan någon form av säkerhet överhuvudtaget, borgar inte direkt till förmånliga avtal utan givetvis tvärtom.

    Ingendera tar du dock hänsyn till och därmed kan det bara var fasta elavtal för hushåll som du i praktiken pratar om (- som inte viktas mot alla parametrar som industrin viktas mot).

    Vad annars skulle du i praktiken prata om för elavtal?

    Tror du att dina 'prissäkrade avtal' med alla sina fantastiska förmåner och priser faktiskt existerar bara för att du skriver det här?

    På tal om att syna sina egna premisser. 🙂
    Men se där... 

    Igen är du där och berättar om din fantasier om vad jag skriver Skål

    Det är säkert skönt att kunna argumentera mot sina egna fantasier om vad andra skriver eller vad du anser att andra måste skriva om. 

    Fantastiskt Solig
Svar på tråden Regeringens el-fiasko