Så allting gick skrev 2023-05-28 21:19:43 följande:
Så här gick det till inget o dölja.
-
Svenska kraftnät signalerade redan 2014 att det fanns en risk för nedläggning av kärnkraft om effektskatten höjdes:
?Svenska Kraftnät hyser oro för att ytterligare reduktioner av kärnkraftens lönsamhet kan komma att påverka ägarnas intresse av att driva produktionsanläggningarna vidare. En enkel analys grundad på Svenska kraftnäts årliga kraftbalansrapport indikerar att en stängning av Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 markant skulle öka risken för effektbrist i södra Sverige (elområde 3 och 4). Svenska kraftnäts bedömning är att en sådan situation inte kan bemästras endast med ökad förbrukarflexibilitet och ökad vindkraftsproduktion, utan att ytterligare åtgärder måste vidtas för att säkerställa en alternativ tillförsel av kraft till området. Att få till stånd ny produktion alternativt ökad importkapacitet tar tid, sannolikt i storleksordningen 5?10 år.?
Regeringen avfärdade denna oro och införde skatten från den 1 augusti 2015.
-
Ett viktigt led i processen var att 2015 kraftigt höja effektskatten på kärnkraft vilket resulterade i försämrad lönsamhet.
?Vattenfall beslöt 2015 att stänga reaktorerna några år i förtid i förhållande till som planerat 50 års drift ? till mitten av 2020-talet. Beslutet var affärsmässigt, elpriserna var låga och svensk kärnkraft belastades hårt av en särskild effektskatt som hotade förutsättningarna för kommersiell kärnkraftsdrift?, uppgav Torbjörn Wahlborg, produktionschef på Vattenfall i en debattartikel.
Effektskatten höjdes från 6 öre till 7 öre - tror du att ett öre var det som gjorde de gamla kärnkraftverken olönsamma, snarare än de låga elpriserna? Vad kan vara skälet till att effektskatten avvecklades helt och inte fick återgå till 6 öre? För att elpriserna var så låga att till och med 6 öre gav kärnkraften lönsamhets problem iom de låga elpriserna.
Vattenfall menade att det inte var höjningen om ett öre som var problematiskt, utan att de låga elpriserna tillsammans med att det överhuvudtaget fanns en effektskatt skapade olönsamhet för kärnkraften. Energikommissionen lyssnade och beslutade att effektskatten skulle avvecklas helt och hållet.
second-opinion.se/omdebatterad-karnkraftsskatt-avskaffades-efter-18-ar/
"
Effektskatten infördes i juli 2000 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Det var en punktskatt på reaktorernas termiska effekt och uppgick då till cirka 3 öre per KWh.Redan på den tiden orsakade skatten en hel del uppståndelse. Den dåvarande chefen för OKG (Oskarshamns kärnkraft) skrev ett brev till näringsminister Björn Rosengren med anledningen av skatten och att politikerna tittade på införandet av ett fast pris för vindkraften.
...
I början av 2006 höjde den socialdemokratiska regeringen effektskatten. Denna gång till 5 öre. 2008 var det den borgerliga regeringens tur och skatten höjdes till drygt 6 öre. De båda höjningarna motiverades med dåtidens höga elpriser och kärnkraftsproducenternas övervinster.
...
Vid den här tidpunkten planerade Vattenfall för två nya reaktorer vid Ringhals, Ringhals 5 och 6. Orsaken var att de äldre reaktorerna Ringhals1 och 2 skulle avvecklas under 2020-talet och man ansåg att det fanns ett behov av mer effekt.
Efter regeringsbildningen 2014 beslutade Vattenfall att pausa de planerna. Dels hade Miljöpartiet krävt det för att ingå i en regering tillsammans med S dels drog Vattenfall slutsatsen att det saknades långsiktig politisk stabilitet. Man räknade inte heller med att dåtiden låga elpriser skulle stiga.
I vårändringsbudgeten 2015 levererades det skarpa beskedet att effektskatten nu skulle höjas till drygt 7 öre. Något som skulle gälla från augusti.
...
?Ägarbeslutet vilar inte på säkerhetsmässiga grunder, utan fattas mot bakgrund av de varaktigt låga elpriserna i kombination med effektskatten på kärnkraft som nu också höjs samt tillkommande krav på omfattande investeringar?, skrev OKG i en kommentar.
...
Vattenfalls ledning gick hem och räknade. I en artikel i tidningen Dagens Industri i januari 2016 släppte man sedan en bomb. Samtliga svenska kärnkraftsreaktorer var hotade på grund av höga kostnader och låga elpriser.
?Den nuvarande situationen är ohållbar i längden. uppgav Torbjörn Wahlborg till Dagens Industri.
Några månader senare, i mars, upprepade Vattenfalls styrelseordföranden Lars G Nordström varningen.
?Detta är ingen skrämselpropaganda. Kärnkraften är olönsam och om inte kärnkraftsskatten slopas kan vi inte köra vidare. Det är ren företagsekonomi. Och det är bråttom, vi behöver besked så snabbt som möjligt?
Frågan diskuterades av den blocköverskridande Energikommission som tillsattes 2016.
...
Vattenfalls dåvarande vd Magnus Hall höjde dock insatserna. Han meddelande i samband med att samtalen inleddes ? om inte effektskatten slopas kommer alla Vattenfalls reaktorer att stängas 2020."
Så den ett-öriga höjningen var inte skälet till att kärnkraften var olönsam, det är effektskatten i sig. Energikommissionen avvecklade då effektskatten för att kärnkraften skulle ha ekonomiska förutsättningar att fortsätta drivas. Energikommissionen gav också kärnkraften ett borttaget slutdatum.
Nu får du nyansera din argumentation om ett öre.
Det verkar som att händelserna iom regeringen Löfven 1 ledde till att kärnkraften fick bättre ekonomiska förutsättningar och möjlighet till ett fortsatt liv efter det tidigare stoppdatumet. Detta oavsett vad MP ville eller inte ville med kärnkraften. Som alltid körde S över MP, varken första eller sista gången.