• klyban

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-01-09 15:04:45 följande:
    Som den tillfälliga pandemilagen är formulerad ska de åtgärder som regering, myndigheter och kommuner inför med stöd av Covid19-lagen (som är en ramlag) inom en vecka godkännas av rikdagen, detta eftersom det normalt alltid är riksdagen som godkänner de förslag regeringen lägger med eller utan förhandling med övriga partier i riksdagen. 

    SD vill alltså inte att smittskyddande åtgärder ska kunna sättas in utan riksdagens godkännande (som kan komma upp till 7 dagar efter att enskilda åtgärder satts in)

    www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/01/ti.../

    "Covid-19-lagen Med den tillfälliga covid-19-lagen får regeringen, kommuner och statliga förvaltningsmyndigheter bättre möjligheter för mer träffsäkra regler, anpassade efter hur olika verksamheter ser ut.

    Den föreslagna covid-19-lagen är en ramlag, där riksdagen, om den antar lagen, tillfälligt ger regeringen befogenhet att i förordning besluta om fler bindande smittskyddsåtgärder än vad som för närvarande är möjligt."   

    data.riksdagen.se/fil/2840A4F8-9E46-4B13-A364...

    "Motion till riksdagen 2020/21:3797 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M, C, KD, L) med anledning av prop. 2020/21:79 En tillfällig covid-19-lag Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med förslag som innebär att verksamheter som drabbas av en föreskrift som meddelas med stöd av bemyndigande i denna lag, eller lagen (2020:56) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, som huvudregel ska ersättas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen. 2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska informera riksdagens partier löpande då arbete pågår inom Regeringskansliet med att ta fram nya föreskrifter med stöd av bemyndigandet och tillkännager detta för regeringen."

    "Enligt bemyndigandelagen skulle de föreskrifter som regeringen meddelade med stöd av lagen underställas riksdagen. Detta skulle ske genom en proposition till riksdagen där regeringen föreslog att riksdagen godkände regeringens föreskrifter. Efter starka invändningar från såväl riksdagen som Lagrådet och ett antal remissinstanser föreslog regeringen att underställandet skulle ske ?omedelbart?, dvs. normalt sett samma dag eller senast efterföljande veckodag. Regeringen angav i propositionen att föreskrifter meddelande enligt de nya bemyndigandereglerna ?mycket skyndsamt bör underställas riksdagen?."

    "Även den nya covid-19-lagen innebär att betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen. Därför är det helt nödvändigt att lagen är tidsbegränsad. Vidare måste regeringens föreskrifter som beslutas med stöd av lagen alltid hålla sig inom de gränser som ges av bl.a. våra grundlagar och Europakonventionen. Regeringen måste därtill bedöma om föreskrifter som antas är lämpliga, nödvändiga och proportionerliga i förhållande till det syfte som ska uppnås. I ljuset av ovanstående är det därför anmärkningsvärt att regeringen i framtagandet av denna proposition först föreslog att underställandet skulle ske inom 30 dagar, men att man efter kritik ändrade sig till 14 dagar och att regeringens förslag efter Lagrådets yttrande om att en underställning bör ske inom en vecka från den dag föreskriften beslutades till slut blev 7 dagar."

    Tack, ska läsa lite närmare senare.

    En fråga bara, dessa 7 dagar, är det den tiden de ville ha för Riksdagen skulle godkänna åtgärden, eller det omvända att efter 7 dagar så kan Riksdagen förkasta åtgärden?

  • klyban
    Tow2Mater skrev 2021-01-09 15:31:49 följande:
    Regeringen måste inom en vecka från beslut låta riksdagen pröva beslutet, så de kan ju då antingen godkänna åtgärden eller förkasta åtgärden
    oki!
  • klyban
    Padirac skrev 2021-01-09 16:01:02 följande:
    Som jag förstått det kan riksdagen vid det tillfället stoppa åtgärden och den får då dras tillbaks om den hunnit implementeras.

    Men jag kan ha fel, jag har haft fel många gånger.

    Jag också, och speciellt detta språk de använder.
    Man får försöka reda ut det och sen anpassa sig efter den verkligheten det sen betyder och om man inte får det rätt från början.
    Man kan inte fastna på saker som är fel, man måste utveckla sig med fakta annars är risken man inget säger nått alls till slut.


    Det är nog bra det är en typ av "dubbel koll" på pandemilagen så att det inte används felaktigt för mycket.(För nått fel är nog dömt att ske med ett senare facit, men det återstår och se.)


    Padirac skrev 2021-01-09 16:15:14 följande:
    Tydligen inte

    Det mest intressanta är dock vi pratar om åratal bort, som än idag vissa inte klarar av att släppa av någon underlig anledning.
    Det mest intressanta vi har säkerligen par hundra inlägg offtopic om bara och enbart mig utan det allra minsta om COVID-19, finner det komiskt och säger jaha och går vidare.

  • klyban
    Anonym (Proctor) skrev 2021-01-09 16:28:24 följande:
    De röstade nej till att flytta makten från de folkvalda till regeringen. Varken mer eller mindre.

    Jag ställde en fråga som jag mer eller mindre fått alla svaren på nu.
    Ska bara läsa lite till senare.


    Vad är det du vill mig i den frågan?
    Undrar då du aldrig ville befatta dig med min fråga och det jag ville veta om vad det betydde.
    Och att SD rösta nej, det vet vi alla redan väl, eller?

  • klyban
    FDFMGA skrev 2021-01-09 16:32:04 följande:
    Idioti.

    www.dn.se/sverige/regioner-sparar-halften-av-.../?

    "– Vi är osäkra på leveranserna av vaccin. Men i takt med att vi ser att leveranserna är stabila får vi omvärdera detta, säger regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.


    Region Skåne har fram till första veckan i januari tilldelats runt 10.000 doser. Hälften av dessa har gått ut för vaccination. Den andra hälften sparas till något regionens vaccinsamordnare Maria Landgren kallar för ”dos två-lager”.


    – Vi gör som andra regioner. Hälften av doserna vi får till oss går ut och hälften läggs i ett lager till den andra dosen. De sparas inte odefinierat, utan de är reserverade till samma individer som fått den första dosen, säger Maria Landgren och fortsätter:"

    Verkar som det är denna osäker som driver detta beslut.
    Kan se lite logik i detta, men de kan väl inte på allvar tro att inte mer doser kommer så de inte kan ha en andra dos tillhanda.

    Och även om vi leker med tanken att vaccinet kommer få stora svårigheter i leveransen, så kan det knappast vara nödvändigt att spara lika många doser som man har vaccinerat och för andra dosen.
    En 100% reservering låter väldigt tokigt, för det finns idag inget tecken på att doserna skulle dröja så länge(Eller har jag missat nått där?)


    pyssel skrev 2021-01-09 16:29:38 följande:
    Jag får förekomma den falska historieskrivningen här ovanför ser jag. Det är alltså inte "åratal bort" utan ngt pågående "i åratal". (Även om stalkerns första angrepp i tråden räcker alldeles tillräckligt för att svara med flera mynt).

    Så du blir så extremt aggressiv direkt när någon ger dig kritik för nått?
    Undrar då jag inte ser det på andra användare du diskuterar med.
    Du verkar gett mig en särställning där, och därför åratal kommer in.

  • klyban
    pyssel skrev 2021-01-09 16:46:56 följande:
    Ditt första inlägg till mig - ja jag undvek medvetet att ta initiativ till någon diskussion med dig - är aggressivt och starkt förlöjligande.
    Men vi kan prova det här igen, som du vägrade sist jag bad dig i tråden: Kan du vänligen lämna mig ifred?

    Sluta prata om min person då i en tråd om COVID-19, och följ ämnet mer än vad du gör.
    Så får du se nått helt annat, men faktan måste ju vara rätt också om COVID-19 också.

    Det första vi börja med var med att munskyddsanvändaren inte kunde använda munskydd, ens de få som då använde munskydd då.


    Men jag ser på andra som kritiserar det du säger, att du inte alls skriver liknande till dom som mig.
    Du vekar osedvanligt intresserad av mig, och jag har inte en susning om varför.
    Haft ett par teorier, men samtliga har man förkastat så inget svar återfinns varför jag är särskild.

    Dock finns det ingen som skriver så lite om COVID-19 i sina inlägg som du, varför är du inte intresserad av ämnet men mig?
    Och tänk alla gånger du inte citerat mig och gjort personliga påhopp på mig, det är lugnt med mig i och för sig.
    Dock blir man väldigt frågande till särskiljandet om nu inte du tror ditt bagage åratals tillbaka inte är med.


    Nu fortsätter jag diskutera COVID-19 istället.

  • klyban
    Anonym (realist) skrev 2021-01-09 17:04:15 följande:
    Vad tycker ni coronanationalister om den nya pandemilagen? Den går ju emot FHM och flockimmunitetsstrategin.

    Johan Carlson gillar den givetvis inte utan kritiserar den hårt. Det blir såklart svårare att uppnå hög smittspridning och flockimmunitet som FHM eftersträvar nu. Det måste ju ta ont nu när jättebayn Tegnell och hans totalt idiotiska katastrofstrategi blivit helt överkörd.

    www.expressen.se/nyheter/johan-carlsons-tveka.../

    Vem är nationalist?
    Kan med 1000% säker inte kan vara mig, den saken är 500% uppenbart och vem annan du har i åtanjke är en riktig gåta faktiskt.
    Förstår det är något invektiv för nått, säger dock inget.


    Men ja, det är nog en risk om lekmän ta beslut de inte förstår, att detta kommer bli åtgärder som ibland helt saknar grund eller har för lite grund.
    En är ju lockdown, som har visat sig bara när man går ur smittan, att smitta då viker lite snabbare.
    Men kanske man ska sätta in en lockdown just när smittan viker, så får man bägge effekterna med vår strategi och lockdown-strategin.

  • klyban
    Anonym (realist) skrev 2021-01-09 17:34:04 följande:
    Nej. Där gör Sverige för omväxlingsskull rätt. Vaccineringen går inte snabbare bara för att man trycker in första sprutan i så många som möjligt så fort som möjligt.

    Länder som visat sig på styva linan nu och använt alla sina vaccinsdoser redan måste om nån vecka börja ta av nya leveranserna för att ge andra dosen. Då stannar vaccinering upp i flera veckor för deras del och Sverige kommer i kapp.

    Försäljare tycker om att lova saker, oftast alldeles för optimistiska är dom när dom ska få sälja nått. Det kommer garanterat att bli problem med leveranserna i något skede, då är det bättre att ha andra vaccindosen på lager.

    Dock behöver man troligtvis inte en 100% reservering, om nu inte man flaggat för svårigheter med leveranserna.
    Men de skulle ju snart vara uppe på 60-80000 per vecka väl?

  • klyban
    Pope Joan II skrev 2021-01-09 18:09:38 följande:
    Varför frågar du inte FDFMGA vad han vill lyfta med sin länk och varför berättar du inte för honom att det är kutym att göra så? 

    Nu blir jag dessutom avstängd för att jag länkade till ditt dåliga uppträdande mot Embla Twopointoh. Men du, du är kvar du.

    Go figure. 

    Ja, jag tycker en 100% reservering av vaccin för andra dosen är idioti.
    Jag förstår tanken bakom den har, så de inte står utan vaccin inför andra dosen för den vaccinerade med en dos och ska ha andra.

    Padirac gav en bra insyn att det är nog inte en 100% reservering man kommer köra.
    Men frågan är hur denna oro uppstått, har man fått klara indikationer på att man inte kommer få tillräckligt med doser inom en viss tid?

    Hade man bara skickat tex 10000 doser och att nästa leverans var helt okänd, så går det förstå en 100% reservering och ett dubbeldos vaccin.
    Men förstår också att andra som inte får vaccin kommer bli upprörda där.

  • klyban
    FDFMGA skrev 2021-01-09 18:59:58 följande:
    Tja, de kunde ju ha bett någon med baskunskaper i logistik att skapa ett system som innebär att man inte behöver hamstra vaccin för att säkerställa att alla får andra dosen.

    Och om leveranserna skulle upphöra, då finns det betydligt större problem att hantera än att det finns några personer som bara är lite mer skyddade än de som inte har fått något skydd alls på grund av dumskallarnas sammansvärjning.

    Att dessutom tro annat än att vaccintillverkningen och därmed leveranserna successivt kommar att öka är bara befängt.

    Tycker det med, borde ju vara solklart och lite därför jag undrade om de hade flaggat för nått problem med leveranserna som motivera beslutet.


    Men nu/nästa vecka så skulle dom väl vara uppe i 60-80000 doser?
    Ser man gett ~40000 vaccineringar den 4:e Jan.

    Jaja, vi får väl följa detta, tycker de tänker konstigt och med tanke på hur många doser man gett i leveransbesked.
    Men hade de sagt ni får bara dessa doser, och vi vet inte när nästa leverans kommer, så hade jag mer förstått att man bara tog ett selektiv antal så alla fick bägge doserna.

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin