• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    pyssel skrev 2021-01-23 15:59:56 följande:
    Det stämmer att det är huvudmannen som avgör. I vår kommun har huvudmannen gett vissa ramar, i detta fall går man på regionens rek, och sedan lämnat upp till skolledning att göra varianter på detta. Tågordningen är sedan samverkan med fackliga.

    Nu har det ju kommit fler och fler medgivanden från "smittskyddshåll", genom rekommendationerna om distansundervisning, dvs att det inte är någon magisk gräns som passeras till att bli smittsoridare först när man fyllt 16... Hela arbetslag har varit smittade på låg- och mellanstadiet, och vi har utbredd smitta bland både personal och elever på högstadiet, medan smittan mest är bland elever och deras anhöriga på gymnasiet, som ju har kört distans mkt längre.

    Jag arbetar bl.a med att säkerställa och försörja verksamheter med det du lyfter : Insatser för elever som riskerar att inte nå målen, och ännu mer nu under pandemin. För att räcka till för dessa och täcka för sjuk personal dubblas det operativa arbetet för oss med specialistkunskaper. Många lärare, men också vissa andra professioner, inkl min egen arbetar 100% på plats, trots distans för ett stort antal elever just nu. Det känns givetvis tryggare än före jul, men man är ändå för nära ett stort antal potentiella smittspridare - och är en själv, förstås - må till fr.
    Du gör en otroligt viktig insats för de svagare eleverna - mer än någonsin är en avslutad utbildning en viktig start för att ha möjlighet att klara de stora livsmålen istället för att kanske falla fel i samhället.

    Vilka konsekvenser  - om några - som i långa loppet drabbar de svagaste  bland barn och unga som kanske förlorar möjligheten till en avslutad utbildning iom pandemin kommer man kanske inte att veta förrän om många år.
  • Padirac
    klyban skrev 2021-01-23 16:11:32 följande:

    Googlade, normalt sade första länken 21% in och 16% ut.

    Vet de få gånger jag tagit på mig munskydd på jobbet, då det krävs när man går in i andras avdelningar.
    Så blir det den andningen du pratar om, lätta andetag, och sen får man göra ett par djupare efter en stund.
    Ska tänka på detta mer nästa gång det blir munskydd på, och ta större och normala andetag, än bara ta vad som känns som krävs.

    Tänkt att munskydd kan vara så mångfacetterat och problematik både här ock där.
    En annan sak jag upplevde, det var att det var en väldans massa luft som gick vid sidan av.
    Och ändå försökte jag hitta sätt att täppa till det, men började då bara läcka på andra ställen.
    Munskyddets typ var av kirurgvarianten, och som alla verkar använda.

    Personligen har jag svårt för munskydd, då min andning gillar inte påverkan av någon underlig anledning.


    Det får nog bli helmask om inget lackage ska tillåtas   motståndet genom masken är ju många ggr högre än motståndet där maskens kanter ligger mot huden.

    Hur som helst är nog inte maskens funktioni dessa falla att filtrera bort allt utan att minska spridningens avstånd.  Sen länakde du väl till filmer som visade aerosolbildandet vid hosta och nysning med mask, någon av kritiikerna noterade detta med aerosolbildning med mask också nyligen 
  • Padirac
    klyban skrev 2021-01-23 16:21:20 följande:

    Det var ju inte länge sedan någon i en länk påstod 15% läckte på dessa munskydd, vid större andetag skulle jag nog säga en bit över 50% läckte.


    Den hostningen/nysningen med visir, var nog det mest sjuka jag sett.
    Det blev som en jetstråle rätt fram, så nu bär dom munskydd också visiranvändaren har jag fått återberättat för mig.
    De på IVA har nog alltid haft detta, men inte ute i äldreboenden initialt.(Sen ser det säkerligen ut olika på olika ställen).


    Vid senaste besöket på VC bar all personal som hade kontakt med patienter ett visir- utom en som i väntrummet förvirrat frågade annan personal vilken mask han skulle använda. De flesta hade visiren lite 'laid back' uppskjutet i pannan - för att visiret inte skulle imma igen kanske?  Några hade visiren framför ansiktet
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2021-01-23 16:18:54 följande:
    Haha, skulle du anlita Federley som barnvakt då?
    Var det inte du som anlitade vänstermuppar till dina göromål?
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-01-23 16:18:41 följande:
    Tack smile1.gif Vi är ganska många på plats, tack o lov, som drivs av den vetskapen.

    Men kommer det här beskedet hos oss tänker jag gå hem. Även om jag inte använder det kategoriskt vill jag ha valet att ha det - eller ett obligatorium att ha det - inte förbjudas. Inte med en hjärt- och lungsjuk person i mitt hem. Jag har kolleger som får jobba hemifrån av den anledningen. www.expressen.se/kvallsposten/kommun-forbjude.../
    Du har enligt länken lagen på din sida - användande av munskydd kan inte förbjudas som jag förstår det

    "Det har sedan förbudet hänt att lärare i Halmstad blivit tillsagda att ta av sig sina munskydd på skolan. Men att förbjuda elever från att ha på sig munskydd kan vara olagligt, enligt Skolverket.

    ”Det finns inget stöd i skollagen för att skicka hem elever i grundskolan eller gymnasieskolan som använder (eller inte använder) munskydd. Vad gäller att införa regler om munskydd i skolan är det inte specifikt reglerat i skollagen”, skriver Emelie Högberg, undervisningsråd vid Skolverket, i ett mejl."

  • Padirac
    pyssel skrev 2021-01-23 16:18:41 följande:
    Tack smile1.gif Vi är ganska många på plats, tack o lov, som drivs av den vetskapen.

    Men kommer det här beskedet hos oss tänker jag gå hem. Även om jag inte använder det kategoriskt vill jag ha valet att ha det - eller ett obligatorium att ha det - inte förbjudas. Inte med en hjärt- och lungsjuk person i mitt hem. Jag har kolleger som får jobba hemifrån av den anledningen. www.expressen.se/kvallsposten/kommun-forbjude.../
    Ja, ni behövs verkligen.  Jag har en del yrkeserfarenhet från utbildningsväsendet, från början i offentlig regi men sedare i privat verksamhet  - jag har haft fler än en dust med skolledningar om vad som är deras ansvar - i förekommande fall har jag sett till att de fått den hjälp de behövt för att klara av att ta sitt ansvar.

    Att upprätt hålla distans måste vara en utmaning för er.
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-01-23 16:35:27 följande:
    Ja vi får väl se om det behöver prövas i förhållandet AG - personal..
    Vad säger fackliga representanter?  Har ni dem med er?
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2021-01-23 16:38:55 följande:
    Tyvärr tillhör du själv den grupp du kritiserar.

    T.ex:"Peru har hög dödlighet och munskydd, alltså fungerar inte munskydd". är ett exempel på att svinga vilt utan intresse för att vilja ta reda på hur smittan sprids.
    Tänk om alla kunde vara så självkritiska
  • Padirac
    klyban skrev 2021-01-23 16:51:00 följande:
    Min erfarenhet i vården där, är första gången bara visir, och nu sist visir och munskydd.

    Det jag sade om Peru var att de bevisar en del av munskyddsforskningen, inte att det bevisar definitivt att det inte fungerar.
    Och nu vet du det.

    Synd bara att du aldrig svarade på om vad som kan fungera och inte fungera, vill du försöka igen med detta?
    Och tänker mer på åtgärder annat än munskydd här.
    Och nu vet du det.


    Ja, det är ju varje vårdgivares ansvar att se till att nödvändiga skydd används, det förklarar att det ser lite olika ut rent konkret.

    Jag har uppfattat det som att du hela iden sagt tvärt mot vad proctor påstår att du säger - forskningen visar inte på en entydig total preventiv effekt av munskydd utan det finns tydliga exempel på att munskydd inte är en frälsning som löser alla problem med smittspridning.

    Tidigare i veckan, eller om det var förra veckan,  var det väl en del kritiker som ville förvanska det du sagt om munskyddsforskningen till att du skulle ha påstått att det var munskydden som orsakade Perus smitta - vilket inte alls är vad du sagt hela tiden.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-01-23 16:53:11 följande:
    Varför införde man inte hushållskarantän på våren?
    Tror du det beror på att FoHMs personal eller Tegnell inte visste att virus smittar mellan människor oavsett var de är och vad de gör?   Jag säger det igen... JISSES!!

    Om du själv tittat på de program du länkat till (Agenda) så förklaras just det du frågar om. 

    Om du inte har tittat, eller inte vill titta, eller inte kan titta, eller inte förstår det du tittat/tittar på så får du be att någon förklarar för dig.  Om du känner att du förstår det jag förklarar så kan du också fråga mig om detta.

     
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin