Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    Här är vi alla vänner.

    Disa35 skrev 2020-12-07 12:27:41 följande:
    Samt hur länge det dröjer innan folk inser att D-vitamin finns i t ex fisk, ägg och bildas i kroppen av solljus
    Ja solljus är bra! :) Det räcker väl med en kvart om dagen med bara armar som det sas i somras för att man ska få sin dagsdos. Vintertid blir det ju inte lika lätt kanske, jag misstänker att solen inte har samma verkan då.
  • Mortiscia80
    Disa35 skrev 2020-12-07 13:46:46 följande:
    Nej, vi är ju längre bort från den så det stämmer säkert. Fast Agnes Wold har en teori om att vi nordbor har utvecklats till att tillgodogöra oss minsta lilla D-vit, lagra den i evigheter och klara oss på mindre. Hon menar på att det borde ha blivit så iom evolutionen.
    Gött att vara nordbo med andra ord :) Det låter logiskt med tanke på pigment osv. Jag har nog läst att mer mörkhyade personer har svårt att ta till sig D-vitamin just pga det.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2020-12-07 16:13:11 följande:

    Ursäkta att jag bryter in i er diskussion, men jag har tänkt på det här med oss nordbor och D-vitamin och så. Borde inte vi nordbor vara svarta för att dra till oss mer solljus, om ni förstår vad jag menar? Svart drar ju till sig solljus och i och med att vi har såna långa, kalla vintrar så borde ju vi nästan vara svarta för att dra till oss tillräckligt med solljus så att vi klarar oss över vintern?


    Det verkar vara en biologisk utveckling så naturen har tydligen en tanke där. Om man ska tro de senaste forskningsrönen var de första nordborna ganska mörka i hyn, om än inte Afrika-mörka. Men blå ögon hade de ändå.

    Av det jag har sett av folk som kommer där nerifrån kan jag säga att teorin om att svart drar åt sig ljus/värme är fin i tanken men de kan gå omkring med täckjackor när det knappt är kallt ute. Jag vet inte om det är en vanesak, är man född här uppe kanske man tål kylan bättre, men det jag vet är iaf att ju mörkare hy desto bättre klarar man värmen.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2020-12-07 17:01:20 följande:
    Ok, det var intressant! .
    Ja man lär sig nåt nytt varje dag ;)
  • Mortiscia80
    Aniiee skrev 2020-12-07 17:09:09 följande:

    Slädklockan klämtar
    Vägen är vilosam
    Stallycktan flämtar 
    Då tittar trollharen fram!


    Haha bra där :D Egen dikt?
  • Mortiscia80
    Disa35 skrev 2020-12-07 17:16:23 följande:
    Det kan nog stämma, pigment är ju till för att skydda (se utveckling längre ner).

    Och se på Grönland och Island - de har klarat sig i tusen år utan AD-droppar och med långa, mörka vintrar. Men de äter en himla massa fisk, säl och val (har gjort iaf).
    Litenmenhård skrev 2020-12-07 16:13:11 följande:

    Ursäkta att jag bryter in i er diskussion, men jag har tänkt på det här med oss nordbor och D-vitamin och så. Borde inte vi nordbor vara svarta för att dra till oss mer solljus, om ni förstår vad jag menar? Svart drar ju till sig solljus och i och med att vi har såna långa, kalla vintrar så borde ju vi nästan vara svarta för att dra till oss tillräckligt med solljus så att vi klarar oss över vintern?


    Och nu blev jag nyfiken på att äta sälkött... Aldrig hänt förut!
  • Mortiscia80
    Aniiee skrev 2020-12-07 17:16:30 följande:
    Text från en julvisa.
    Litenmenhård skrev 2020-12-07 17:12:47 följande:
    Jahapp, välkommen tillbaka din gamle gnet. .
    Ok! :) Kul där med trollharen iaf.
  • Mortiscia80
    Disa35 skrev 2020-12-07 17:30:11 följande:
    Må Gud vara min själ nådig, men jag har ätit val ett par tre gånger. Det var i Norge där det fortfarande är okej med valjakt - på småval då, inte t ex blåval som är utrotningshotad.

    Det påminde i smak och konsistens om lever, fast utan den mycket distinkta eftersmaken i lever. Kan tänka mig att säl är något liknande.
    Så spännande! :D Jag som trodde att valkött skulle vara segt, jag kanske bara har inbillat mig det efter att ha sett hur folk skär genom skinnet, som verkar oerhört tåligt. Svårt att tänka sig säl, man har liksom inget att jämföra med.
  • Mortiscia80
    Disa35 skrev 2020-12-07 17:43:07 följande:
    Det jag har ätit kallas hvalebiff, och det är utskurna finbitar utan späck och skinn. Går att köpa fruset och det är utmärkt; ryktena om transmak är just rykten. Visst, det hände säkert förr med dåligt förvarat kött, men inte nu med industrifrysar med minst -18.

    Köpeköttet är kalas, problemet är att det kommer från intelligenta däggdjur - det får man försöka glömma.
    Åh, nu låter det ju gott :D Men ska man tänka intelligens tycker jag det finns många djur man inte kan äta, ko skulle gå bort för min del i så fall. Kanske gris också.
  • Mortiscia80
    Aniiee skrev 2020-12-07 17:46:44 följande:
    Jag kan länka låten om du vill. Den är rätt rolig. Och för mig nostalgi så dert sjunger om det, den är på mammas favorit-julskiva.
    Jättegärna! :D
Svar på tråden Här är vi alla vänner.