Inlägg från: VCCS |Visa alla inlägg
  • VCCS

    Akademiker som röstar rött, varför?

    sextiotalist skrev 2019-05-23 12:29:45 följande:
    Det gick inte bra att kopiera in detta.
    Men för att få en realistisk bild så kan du kolla den här länken

    http://pejl.svt.se/visualisering/inkomster/var-ar-du/

    Om du skriver in 60 000 och 25 år så kommer du får fram att 100% tjänare mindre, dvs det är kanske någon eller några mycket få som har den lönen vid 25, i min ålder är det 98% som tjänar mindre och skulle jag vara en man så är det 94% som tjänar mindre.

    Så den där lönen 60 000 som ung chef på ett callcenter, det är endast fantasisiffror
    I länken du skrev in är baserat på inkomster från år 2012, det har hänt en hel del i skillnad sen dess vad gäller medelinkomster.
  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-23 12:38:29 följande:
    Det kan vara bonus som höjt detta. Han kan mycket väl friserat siffrorna.
    Det var hans allra första jobb efter gymnasiet, så vet inte om det brukar ge stora bonusar till en 19-årings allra första jobb.
  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-23 12:38:29 följande:
    Det kan vara bonus som höjt detta. Han kan mycket väl friserat siffrorna.
    Det var hans allra första jobb efter gymnasiet, så vet inte om det brukar ge stora bonusar till en 19-årings allra första jobb.
  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-23 12:43:37 följande:

    Du får gärna ge mig länken där en butikschef har en lön på 60 000 och är under 30. Eller lönen för en chef på ett callcenter som har 60 000. För även när jag hittade statistik från 2018 så kom man inte upp i de lönerna


    Här är bilder från ett fackförbund för chefer, där jag tagit fram statistik för handel/butik, äldreomsorg och callcenter/kundtjänst.





  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-23 13:02:28 följande:
    Men det var endast lönespridning och inte ålder, nivå på chefskap, utbildning etc
    Bilden kanske inte är så tydlig men det där är för högre chef. Lägsta chefsnivån inom callcenter hade 49 000 i median.
  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-23 13:02:28 följande:

    Men det var endast lönespridning och inte ålder, nivå på chefskap, utbildning etc


  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-23 13:19:59 följande:
    Callcenter bör väl hamna under marknadsföring/försäljning (30) och skulle tippa på att de hamnar på nivå2 eller nivå 3, nej, jag kan inte få fram de höga lönerna som du påstår finns och än mindre för de som är födda under 90-talet
    Nu kollade jag för chefer och inte anställda, men vi ser helt enkelt olika saker då när vi läser statistik.
  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-23 13:30:04 följande:
    Det gjorde jag också. Man har ALS-koden 30 för marknadsföring/försäljning och sedan olika nivåer, jag förutsätter att den högsta nivån är då högsta chefen. Eller fanns det någon dold sida.
    Jag kollade igenom hastigt och gissade också det, men killen jag var tillsammans med var högsta chefen och inte teamleader. Jag vet inte hur vanligt det är att hoppa direkt från gymnasiet till högsta chef men verkar inte så ovanligt. Har en vän, och hennes kollegas flickvän har nyss fyllt 20 år och är också chef någonstans.. minns inte var dock men det finns många exempel på chefer i 20-års åldern.
  • VCCS
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2019-05-23 13:42:23 följande:

    Skulle man vara mer värd föratt mam studerat? Eller vadå?


    Nej, men ansträngningen att studera borde ge mer i lön än att inte gått en utbildning. Särskilt med tanke på att vi som studerat vidare har stora studieskulder.
  • VCCS
    Anonym (Gå om grundskolan ts...) skrev 2019-05-23 11:49:00 följande:
    Du menar på fullaste allvar att du inte vet att alliansen begränsat möjligheterna för människor utan gymnasieutbildning att läsa på komvux för att kunna studera vidare? Eller att Moderater vill begränsa platser på högskolorna, samt ideologiskt anser att det är bättre att det finns en outbildad arbetarklass som håller sig på mattan? Att dom är emot statligt finansierad kultur?

    Högern i England har ju dessutom stängt möjligheterna till fri rörlighet mellan Sverige och England nu...
    Du har fel i ditt påstående angående komvux. Om man inte har en gymnasieexamen har man en garanterad rättighet att studera på komvux, däremot begränsades möjligheten att läsa kurser du redan läst på gymnasiet för att höja ditt betyg. Med andra ord får du inte läsa kurser igen som du fått godkänt i, däremot kurser du är underkänd i eller om du helt saknar gymnasieutbildning så har du fortfarande rätt att studera på komvux. Jag har en vän som studerar gymnasiet på komvux nu i vuxen ålder, och han har ingen gymnasieexamen så därför får han det. Man får läsa på komvux om man inte har en gymnasieutbildning eller är underkänd i någon kurs, däremot om du klarat hela gymnasiet och alla kurser får du inte läsa om kurserna, du får däremot läsa kurser som krävs för behörigheten att söka till högskola.

    Jag är inte glad åt utvecklingen i England, där den fria rörligheten begränsas och där ett EU-utträde väntar. Men nu bor vi i Sverige och alla partierna till mitten och höger är för EU-samarbetet förutom SD, men klassar inte dem som klassisk höger utan högerextremister. Jag delar inte Moderaternas eller Kristdemokraternas syn och värderingar, utan står närmast Liberalerna och i andra hand Centerpartiet.
  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-23 13:47:53 följande:
    Kan lugnt säga att det är mycket ovanligt, snarare undantag där det sker. Skulle inte heller se ett företag som seriöst om de hade chefer som har ringa arbetslivserfarenhet och endast gymnasieutbildning.
    Det var hans allra första jobb någonsin, han hade aldrig haft en anställning innan, varken extrajobb eller sommarjobb. Han hade haft obligatorisk praktik på handelsprogrammet i gymnasiet, det var all erfarenhet så jo, tycker också att det var oseriöst att anställa honom direkt som högsta chef.
  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-24 06:19:13 följande:

    Att ts missat stora delar av svensk historia, rätt okunnig om verkligheten har nog de flesta förstått. Men jag är rätt säker på att socialdemokraterna bildades före LO, och lite OT, det har funnits moderata riksdagsledamöter som varit medlemmarna i LO.

    Sedan är jag väldigt oroad om den allmänna inställningen på socionomutbildningen är att få ett chefsjobb och tjäna pengar som första arbete. Att ha drömmar eller planer att i framtiden bli chef är inget konstigt. Men som första jobb


    Jag är som sagt inte född och uppvuxen här, vilket kan påverka synen på det hela men i min värld förstår jag fortfarande inte var akademiker inkluderas i arbetarrörelsen. Arbetarrörelsen går ju inte på första maj och tar kampen för akademikers villkor, löner etc.

    Jag skulle säga att 95 % har den inställningen att det är chefsjobb som gäller. Jag har mött flera studenter som sagt att dem aldrig skulle falla sig in att jobba som anställd inom yrket, då skulle dem hellre gå tillbaka till Ica osv för dem skulle förlora så mycket pengar på att jobba som socionomer utan chefsbefattning. Man kan bli chef snabbt inom äldreboende/LSS-boende men troligtvis enbart om man haft praktik som det under utbildningen, vilket nu flera 20-22 åringar ska ha.
  • VCCS
    LillaTjockaBertil skrev 2019-05-24 05:14:59 följande:

    Att Socialdemokraterna inte skulle inkludera akademiker är en lögn. Socialdemokraterna är ett parti som är inkluderande för alla som ställer upp partiets grundläggande värderingar om alla människors lika värde och delar partiets syn på fördelningspolitik som bygger på devisen "Betala efter förmåga, få efter behov".

    Det jag däremot misstänker att du blandar ihop detta med är hur fackförbunden arbetar. Där har vi LO-förbunden som täcker in alla traditionella arbetaryrkena och det är LO som ursprungligen bildade Socialdemokraterna och därför har Socialdemokraterna alltid varit en naturlig samarbetspartner till LO-anslutna fackförbund. Däremot har TCO och SACO som täcker in tjänstemanna och akademikeryrken valt att vara politiskt obundna men många som jobbar fackligt inom dessa förbund som även är aktiva socialdemokrater. Detta hade ju inte varit möjligt om ditt påstående om att Socialdemokraterna inte inkluderar akademiker varit sant.


    Nu är jag inte direkt aktiv inom förbundet men får hem medlemstidningar på grund av medlemskap och kan inte se någon rödgrön lutning, tvärtom så får regeringen väldigt mycket kritik av mitt fackförbund som är Saco-anslutet.

    Min mening var att socialdemokraterna heter till och med arbetarepartiet, och ingår i arbetarrörelsen. På vilket sätt inkluderas akademiker i ?arbetarepartiet? eller ?arbetarrörelsen?, det ser jag fortfarande inte även om man ställer upp på deras politik i övrigt. Enda rödgröna partiet som aktivt omfattar akademiker är Miljöpartiet, deras väljarkår är den mest högutbildade av alla partier enligt flera kartläggningar. Socialdemokraterna och SD har mest lika väljarkår då båda är väldigt starka bland de med lägre utbildning och svaga bland de med högre utbildning.
  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-24 07:52:19 följande:
    Det märks att du är historielös. Olof Palme t.ex var en väldigt välutbildad socialdemokrat med rötter i överklassen.
    Lite OT, men även LO-förbunden är kritiska till dagens regering, hett tips. Dessutom är både LO och SACO-förbunden kritiska till de förändringar som det har flaggats om inom LAS. Jag är förtroendevald inom ett SACO-förbund.

    Det stämmer att socialdemokraterna har sina rötter i arbetarklassen. Men de har även arbetat mycket för utbildning och att även de inom arbetarklassen ska ha möjlighet att utbilda sig.
    Under 60-talet och 70-talet så var det väldigt mycket sympatier hos socialdemokraterna och övriga vänsterpartier bland akademikerna.  Jag, som är uppvuxen i en akademisk medelklass, vet att många av mina föräldrars vänner röstade på socialdemokraterna, pappa var politiskt aktiv (inte sosse) och mötte politiker från olika partier och generellt så var dessa, oavsett politiskt färg, mer välutbildade än svensken i gemen.

    Jag gick själv på ett gymnasieskola som ansågs vara en av de rödaste skolan i Stockholm, samtliga linjer var högskoleförberedande på det gymnasiet och många av eleverna hade föräldrar som tillhörde (välutbildade) kultureliten i Stockholm med starka vänstersympatier.

    Rent historiskt så är det mer incitament att rösta med hjärtat mer än plånboken idag. Eftersom mycket av det som är mer plånboksröstning, är faktiskt historia idag. De höga marginalskatterna (som kunde ligga på 80-90 procent) är borta nu, förmögenhetsskatt, arvskatt, gåvoskatt är inte kvar. Skatter som var väldigt inriktade på de som hade bra ekonomi.
    Lägg då till att många sk arbetaryrken ger ofta mer i plånboken än många akademiska utbildningar och att många är egna företagare.
    Det är ju det som jag har försökt lyfta från start att dem flesta arbetaryrken ger mer i plånboken än när man har akademiska utbildningar. Det är det som jag anser är fel - att utbildning bestraffas lönemässigt om man väljer ett kvinnodominerat akademikeryrke. Det handlar inte bara om arbetare vs akademiker utan också om män vs kvinnor. Det är enorma skillnader i lön mellan kvinnliga hantverksyrken som frisör och manliga hantverksyrken som snickare. Dessa skillnader finns även på akademisk nivå såklart, att mansdominerade ekonomer tjänar betydligt mer än socionomer, civilingenjörer mer än gymnasielärare osv.
    Jag har inte betvivlat att vänsterpartierna vill att man ska ha möjlighet att utbilda sig, men dem borde även ändra inställning kring att dem som utbildar sig ska bestraffas. Min vän som är undersköterska har över 150 kronor i timmen, och jag som sommarvikarie som socionom har 135, det är en väldigt skev lönebild. Det borde helt enkelt inte se ut så.

    Jag vill också än en gång förtydliga för alla här i tråden att jag inte är moderat, bara för att jag ställde den här frågan. Jag sympatiserar inte med dem riktiga högerpartierna, lika lite som med vänsterpartierna. Jag är inte uppvuxen här, men känner till stora delar av historien och de flesta partier har inte ett helt fläckfritt förflutet.
  • VCCS
    ventilera mera skrev 2019-05-24 08:45:46 följande:
    Men det är ju det som flera av oss försökt förklara för dig, att du INTE ÄR SOCIONOM. Du kan inte förvänta dig att få en topplön när du är en student som sommarjobbar. Och din undersköterskevän förtjänar varena krona av sin timlön, det finns inget som säger att hon förtjänar mindre än du bara för att du valt att plugga. 
    Jag ska alltså tjäna, ett flertal tusental kronor i månaden mindre än någon som valt att inte plugga? Man kan inte jämställa en akademiker och en arbetares lön utan att ta hänsyn till att akademikern har minst 250 000 i studielån beroende på längden på utbildningen.
  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-24 08:48:46 följande:
    De inte dem (om du i framtiden tänkt bli chef med mycket skriftlig kommunikation)

    Att du får lägre som sommarvikarie är helt OK. Som sommarvikarie i ett arbete där man kräver en utbildning, så är sådana arbete mer för att man ska se hur det gå till, man gör inte så mycket. Det är en viss skillnad om man ersätter en person fullt ut (nej, det gör du INTE, även om du tror det). Detta var en lång diskussion om med sambons äldsta inför ett sommararbete hemma.
    Det är inte så arbetsgivaren har beskrivit mina kommande arbetsuppgifter utan jag kommer få ta stort ansvar. Under informationen vid intervjun framgick det att jag kommer ha klienmöten ensam, göra utredningarna självständigt, skriva beslutsunderlag själv men att sedan handledaren står som beslutsfattare, just eftersom sommarvikarierna saknar examen.
  • VCCS
    ventilera mera skrev 2019-05-24 08:41:26 följande:
    Hade du inte också ett ex som tjänade en mindre förmögenhet på att vara snickare? Du måste ha trillat rakt på alla outbildade som lyckas få fantasilöner, det är imponerande.

    Och en sak till, oavsett ursprung så MÅSTE du lägga lite tid på att lära dig språkregler, "de" och "dem" hanterar du inte alls, och det förutsätter man nästan att någon som förväntar sig ett chefsjobb ska klara av.
    Han tjänade nästan 40k ja, vilket är långt över genomsnittet för snickare sett till statistiken. Jag valde att lita på honom när han berättade om sin lön, men har inte sett något kontrakt eller liknande så om han ljög eller talade sanning vet jag inte.

    Jag försöker att arbeta på detta, och har alltid korrekt skriftliga språkregler när jag skriver uppsatser eller inlämningsuppgifter. Jag skriver snabbt och tänker mig inte för lika noga när jag skriver ett sms, eller som här i ett internetforum.
  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-24 09:21:33 följande:

    Skämtar du, ska du alltså få ta beslut om människors framtid utan någon som helst erfarenhet. Mitt förtroende för socialtjänsten sjönk nu ner på en bottennivå.

    Nu har vi förklaringen till varför så många felaktiga beslut tas som påverkar en människas framtid


    Även nyexaminerade saknar oftast erfarenhet och jag har läst/klarat alla kurser inom juridik, utredning och dokumentation som är det som används inom just ekonomiskt bistånd.
  • VCCS
    sextiotalist skrev 2019-05-24 09:18:34 följande:

    Lön är INTE en belöning för att man pluggat, rent krasst så har lönen även en bakgrund i tillgång/efterfrågan.

    Om man pluggar för att få en bra lön, då har man haft fel grundinställning.

    Ja, det stämmer att det finns många yrken som har en högskolebakgrund som inte är högbetalda. De flesta är det inte. Men det är ofta något man vet om när man väljer utbildningen.

    Nej, man ska inte jämföra en sk arbetares lön (det finns väldigt många lågbetalda arbetaryrken) med en akademikers. Dels för att akademiker är endast en benämning att man läst ett visst antal poäng på högskolenivå. Det finns högskoleutbildningar som ger bra löner, det finns utbildningar som inte betalar sig.


    Faktum är ju dock att mitt yrke är ett bristyrke - enligt tillgång/efterfrågan borde det vara välbetalt. Det är en ren myt, både ekonomer och jurister är överskottsyrken men har bra löner. Socionomer, lärare och biomedicinska analytiker är bristyrken, med låga löner.
Svar på tråden Akademiker som röstar rött, varför?