Inlägg från: Missermajser |Visa alla inlägg
  • Missermajser

    Akademiker som röstar rött, varför?

    Mr PacMan II skrev 2019-05-24 00:23:01 följande:

    Gillar inte frågeställningen alls. Är visserligen själv akademiker, men jag ser ingen motsättning mellan mig akademiker och arbetare. Det ena är inte finare än det andra. Det är heller inte givet vem som tjänar mest.

    Motsättningen ligger istället mellan de som arbetar och de som inte gör det. Det är väldigt få som förstår hur höga skatterna på arbete är. Det är tårta på tårta på tårta. I slutskedet finns bara smulor kvar. 30% i sociala avgifter. Därutöver måste arb.givaren finansiera din tjänstepension eftersom det statliga systemet brakat ihop. Sen kommer 30-60% i inkomstskatt. Därefter måste 25% betalas i moms på alla inköp. Då har jag inte ens nämnt punktskatter på alkohol och bensin. Sen tillkommer trängselskatt för de som vill åka till jobbet. Av en arbetsgivarutbetalning om 80000 blir det 25000 kvar till arbetaren när allt är betalt.

    Många akademiker tycker de är väldigt mycket finare än andra. De är godhtesknarkare. De fattar inte hur hög skatt de betalar. Men de vill väl och matar det korrupta systemet med pengar.


    Håller med om att frågeställningen är konstig och att det inte behöver vara motsättning mellan arbetare och akademiker.


    I nästa resonemang låter det däremot som förra alliansens utslitna liberala arbetarbluff. Det låter så fruktansvärt fånigt när man dessutom hävdar att motsättningen ligger mellan de som har jobb och de som inte fått något jobb..


    Förmodligen är en pytte liten del av de som saknar arbete lata parasiter men då kan man kallt räkna med att alla samhällsgrupper har sin beskärda del av latmaskar oavsett jobb eller tillgångar. Så just det håller inte som argument för att dra in på mer för att sänka skatter.


    Ska du läsa Reinfelds "sovande folket" för oss nu? Jag lastar inget särskilt parti för det "korrupta systemet" som du kallar det.


    Däremot lastar jag fisliberala filosofier som smugit sig in lite över allt både hos vänstern och högern samt de konservativa dårarna.

    Lite trött blir man på alla förvirrade frihetsprofeters som vill plocka frihetspoäng genom att avreglera allt det gemensamma och demokratiska vi har för att ge makten åt de få privata frihetskämpa som i frihetens namn har råd att köpa sitt egenintresse så mycket utrymme de önskar.. 

  • Missermajser
    Anonym (TS) skrev 2019-05-25 18:52:40 följande:
    Well, det får stå för dig att anse att det är pinsamt att be om ursäkt för klumpiga uttalanden och erkänna att man haft fel. Jag har ändrat vissa ståndpunkter, men kommer inte diskutera detta mer.
    Jag tycker du ska diskutera vad du vill utan att bry dig om andra tycker det är pinsamt.  :)
  • Missermajser
    Mr PacMan II skrev 2019-05-25 00:31:48 följande:
    Motsättningen är mellan de som jobbar och de som inte vill jobba. Alla som verkligen vill kommer förr eller senare få ett jobb. Inte så svårt idag.

    Sänkta skatter ökar incitamentet för arbete. Ett alldeles utmärkt argument. Ju fler som betalar desto mer pengar. Det är väl bra?

    S har till större delen haft makten efter kriget. Så nog bör de lastas för sina misslyckanden.

    Individens frihet bör oftast gå före gruppens.

    Jag håller med om att de flesta som vill kan får jobb men så finns det en liten del som vill men inte kan och en del som inte vill men kan. Ska vi däremot diskutera frihet så är det inte så enkelt. Både den som säljer sina arbetsinsatser och den som köper dem ska ha förhandlingsutrymme om nu vi ska kalla det frihet.
    Att sänka bidrag och minska antalet högskoleutbildade ökar naturligt vis incitamentet att arbeta till vilket pris som helst...
    Man kan få barn att arbeta om de inte får några bidrag från de vuxna. Så ja, din logik är lika glasklar som min.  

    Den glada visan om mer i plånboken med mindre skatt faller lika platt som ständigt ökande löner. Markanden bryr sig inte om ifall pengarna är skattade eller ej, har de mer pengar höjer vi priset på vår grej!


    Endasat guppen kan garnatera indivdens frihet eftersom flera indivder vill ha frihet så är de en grupp. Man har som fri individ rätt att ta så det räcker laget runt men tar man mer så har man efter sig en hel bunt! Så man får springa fort om man satsar på et liberalt kort!

  • Missermajser
    Mr PacMan II skrev 2019-05-25 21:36:43 följande:
    Den lilla grupp som vill men inte kan är försvinnande liten och den har vi såklart råd att bidragsfinansiera utan problem. Sen har vi betydligt större grupperingar som kan men inte vill eller rent av lever gott på kriminell verksamhet.

    För att uppnå frihetsgraden jag efterlyser är det otroligt viktigt med ett bra småföretagarklimat. Då kan man säga tack och hej till arbetsgivaren och starta eget.

    Att minska högskoleplatser är inget jag förespråkar. Tvärtom. Men då inom sådant som har nån slags utsikter att ge jobb.

    Vi behöver verkligen inte sätta barn i arbete så länge vi har så pass många vuxna som inte gör det.

    Tycker inte det stämmer så bra att priserna går upp om skatten går ner. Se på Danmark. Högre skatter OCH högre priser. Nä, det funkar nog bara i icke konkurrensutsatta branscher att höja priserna. Men visst, i de fall man höjer priserna kan ju de anställde kräva högre löner och då står de återigen på plus.

    Håller med om att det behövs ett bra småföretagarklimat men för att skapa det behöver man skapa en så pass reglerad marknad inom landet att inte de stora jättarna skapar monopol. Idag finns det internatinella krafter som styr priser på den svenska marknaden även för relativt stora bolag. Även om de endast nyttjar svenska producenter.


    Exemplet med barn hyandlade bara om att det måste finnas en maktbalans mellan de som söker arbete och de som efterfrågar. Kan de arbetslösa inte försörja sig så har de inte något förhandlingsutrymme alls gentemot en arbetsgivare. 
    Vi som arbetar blir rikare idag och det påverkar livssituationen för de som söker jobb.

    Jag menade att om sänkta skatter eller höjda löner gör att folk har mer i plånboken så ökar eftrerfrågan på varor och tjänster. Du vet vad som händer då! Sen finns naturligtvis saker som kan göra att "mer i plånboken" äts upp av en olika skäl. 

  • Missermajser
    Mr PacMan II skrev 2019-05-26 00:25:07 följande:
    Det är en självklarhet att de arbetslösa ska ha någon form av garanterad försörjning, bl.a för att garantera ett drägligt lönegolv. Dock kan man tänka sig att arbetslösa då och då får lösa någon slags uppgift. Dels för självkänslans skull, dels för att det inte skall bli för bekvämt, dels för att man inte skall gå ner sig totalt i sin arbetslöshet.

    Ja, de stora jättarnas monopol är ett växande problem, men annars ser jag mest regleringar som ett hinder.

    Det är inte säkert att efterfrågan på varor och tjänster ökar. Många kommer satsa de extra pengarna på börsen, spel eller amortera sina lån. Ökad efterfrågan på en tjänst kan leda till minskad efterfrågan på en annan. Såsom t.ex Spotify dödat skivförsäljningen. Får folk råd med elcykel så köper de mindre bensin o.s.v. o.s.v Får man råd att äta ute oftare så sjunker efterfrågan på livsmedel i butik.

     


    https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/kopkraftspariteter/kopkraftspariteter-ppp/pong/statistiknyhet/kopkraftspariteter-2014-2016/

    . Sverige har 35 procent högre prisnivå jämfört med EU-genomsnittet.

    S
    tatestiken tala för sig självt!

  • Missermajser
    sextiotalist skrev 2019-05-27 09:35:04 följande:

    Nja. Nu var förvisso socialdemokraterna drivande i Sverige, men andra länder har ju faktiskt fått liknande system utan socialdemokrater.

    Demokratin är för övrigt äldre än den äldsta sossen. Jag förringar inte det arbete som gjorts för detta. Men det hade nog blivit så förr eller senare ändå


     


    Det är nog svårt att förringa varken socialismen, liberalismen eller konservativismens betydelse för det samhälle vi har idag.


    Jag anser inte att det är socialdemokraterna utan socialismen som helhet har drivit fram en maktbalans mellan klasserna. Liberalismen har påverkat världen under lång tid utan att det handlat om direkt partipolitiska former.
    Vissa vurmar underklassens solidaritet, du kanske vurmar för individens frihet medan konservativa vurmar för nationen. Alla parter behöver fortfarande slåss för att bevara/utveckla makten inom sitt område.


    Säger inte socialisterna ifrån när ni slåss för skattesänkningar så kommer det inte att löna sig att vara anställd alls till slut. Då blir högskolor enbart ett alternativ för de som föds förmögna. Alla klassklättrare vill inte stänga dörren för de som kommer efter...

  • Missermajser
    sextiotalist skrev 2019-05-27 13:39:47 följande:
    Absolut ska man läsa historieböckerna, då får man veta att den allmänna rösträtten har kommit till flera länder innan fackföreningar fanns. T.ex i USA (där kvinnorna i vissa delstater fick rösträtt under 1800-talet), både Nya Zeeland och Australien var före Sverige.
    Än en gång, jag är fullt medveten om socialdemokraternas och fackföreningarnas  arbete för detta i Sverige (och i Europa), men jag är rätt säker på att detta med rösträtt t.ex hade kommit ändå, även om det tagit lite längre tid.

    Solidariteten hos underklassen har faktiskt haft stor betydelse för demokratin även i USA. Man bör även se att demokratiseringen först gäller alla delstateter utan socioekonomiska undantag först 1965. Nu finns ju fortfarande vissa socioekonomiska undantag eftersom dömda personer inte får rösta.

  • Missermajser
    sextiotalist skrev 2019-05-27 14:53:12 följande:
    Underklassen? Du menar att det WT i USA som stod bakom detta (vilket är underklass i USA, myntades för övrigt strax efter inbördeskriget och då omfattade fattiga vita i söder) 
    Det var nog mer arbetarklassen, och i mina ögon (även om jag röstar borgligt) så har aldrig arbetarklassen varit en underklass och den gruppen växte fram i oh med industrialiseringen.

    Ja, jag skulle valt ett bättre ord. Poängen är i alla fall att demokratin har utvecklats från rätt strama begränsningar till mer frihet på olika ställen i USA verkar det som. Under tiden har väl både socialister, konservativa, liberaler och  medborgarrättsrörelser  etc. påverkat demokratin i USA. 


     

  • Missermajser
    Liberté skrev 2019-05-27 18:57:08 följande:
    Det är S kärnväljare. Bidragstagare, gamlingar och de som röstar av tradition.

    Intressant nu med EU valet där S rasat till botten bland yngre (18-30).

    Jag träffar enormt mycket bidragstagare. De flesta av dessa brukar mestadels uttrycka stöd för SD. 


    Jag vet inte om de hoppas SD ska förbättra deras bidragsvilkor eller om de tänker sig att minskad invandring ska lösa deras situation på något sätt.
    Jag tror inte att precis SD tänkt sig att minska konkurrensen om jobb och utbildningar. 

    S kärnväljare är ju en rätt stor grupp så dom kommer nog från flera kategorier.

  • Missermajser
    Mr PacMan II skrev 2019-05-27 20:14:55 följande:
    SD har många väljare och de kommer från alla möjliga grupper. Många S-väljare som tappat tron har gått över till SD.

    De har nog en förvirrad syn att invandrarna tar deras jobb.

    Jag tror inte bidragstagare är nån vidare källa till kunskap.
    Jag tror nog alla partier har tappat till SD! Allt från Vänsterpartiet till KD har nog tappat en del dit och en del på annat håll.
Svar på tråden Akademiker som röstar rött, varför?