• tankfull

    Hur mycket kräver ni av en bonusförälder?

    Som rubriken lyder: hur mycket tycker ni att man ska kräva av en så kallad bonusförälder att hjälpa till med barnen? När jag själv var bonusförälder så fick jag jämt höra att jag minsann hade valt att leva med någon som hade barn så det var självklart att jag skulle hjälpa till med allt. Nu har jag barn själv och om jag skulle träffa någon skulle jag inte alls tycka att det var självklart att han hjälpte till med mitt barn.

  • Svar på tråden Hur mycket kräver ni av en bonusförälder?
  • tankfull
    Fjäril kär skrev 2018-10-25 08:48:20 följande:

    Bor man under samma tak är man en familj och då behandlar man varandra som en familj också . / Anser jag som är bonusförälder och mina barn har bonusföräldrar.


    Och vad innebär det? Respekt och omtanke eller att det är självklart att bonusföräldern tar hand om barnen medan den biologiska föräldern jobbar t.ex.? Kan förstå om det är ta och ge och båda har barn, men om bonusföräldern enbart ställer upp och själv inte har barn?
  • tankfull
    sextiotalist skrev 2018-10-25 08:59:50 följande:

    Jag anser att föräldrarna endast kan ha ett önskemål, det är att behandla barnet med respekt och acceptera att barnet är en del av förälderns liv.
    Det generella tipset jag brukar ge är att man skapar en relation med barnet som barnet och man själv är bekväm med.  Om den relationen är som en moster/faster/kompis/syskon/förälder är egentligen inte viktigt, det viktiga är att barnet och den nya fungerar ihop på deras villkor.
    Den relationen är viktigare än vad föräldrarna anser vad en ny vuxen ska göra.


    Det är nog ungefär så jag tänker också. Men det verkar vara väldigt olika för folk, och olika förväntningar skapar problem. Skulle jag träffa en man med barn så vill jag nog inte ta på mig för mycket ansvar från början. Vad det gäller mitt eget barn så har jag klarat att ta hand om det själv i många år så jag klarar det framöver också.
  • tankfull
    Fjäril kär skrev 2018-10-25 09:02:03 följande:
    Man tar ansvar på lika villkor. Jag vill ha en partner som anser det självklart att vi är familjen AB och tar egna initiativ tex att köra till träningen, hämta sjuka barn på skolan och delar min syn på uppfostran.

    Jag som förälder skulle därmed aldrig välja en partner utan barn.
    Jag förstår hur du tänker, men det är nog fortfarande beroende på att man har en väldigt jämspelt relation med lika mycket ansvar som läggs på båda. Och jag har själv barn men vill inte ta över ansvaret för någon annans, så jag skulle inte trivas i en sån familjekonstellation som du beskriver. Men man är ju olika såklart.
  • tankfull
    sextiotalist skrev 2018-10-25 09:23:30 följande:
    det är olika för olika personer. Men jag resonerar som så att man kan inte ställa krav/förväntningar på någon annan än det man gör själv och ofta är det så det fallerar, man förväntar sig att, speciellt om det är en kvinna, att hon ska axla någon form av mamma-roll, men papporna mer än gärna lutar sig tillbaka och abdikerar från sitt föräldraskap.
    Man kan läsa tråd efter tråd när det gäller sådant är på FL.

    Det många missar är att man inte ens pratar om förväntningarna, utan har dessa endast i det egna huvudet. Och om personen inte vill leva upp till förväntningarna (uttalade och outtalade) så kommer konflikterna.
    Att vara tydlig, sätta gränser kring sig själv, underlättar.
    Jag tänker verkligen exakt så. Ändå så är jag för snäll från början och sen är det svårt att backa. Måste bli tydligare med gränserna. Jag är lärare från början och gillar barn, men ibland tror folk att man tycker det är jättekul med barn hela tiden då... 
  • tankfull

    Tack för alla svar. Det låter så självklart att vissa tar lika mycket ansvar, men det är inte riktigt den bilden jag har fått av de familjer jag sett på närmare håll - det har ofta varit olika förväntningar och konflikter. Inte sällan har just mamman och den sk. bonusmamman (gillar inte det uttrycket egentligen) haft olika uppfattningar och papporna har gärna tagit ett steg tillbaka och endast gjort exakt vad de blivit tillsagda att göra - vilket ofta innebär skjutsa till saker men inte direkt att vara så känslomässigt involverade. Ibland vill bonusmammorna ha nån sorts uberfamiljesituation som känns tillkämpad och onaturlig eller så vill mamman att hennes barn ska kalla bonuspappan för pappa. Jag är mer inne på det som jag tror sextitalisten menade: att man kan ha en bra relation till barnen genom att helt enkelt bara vara en annan vuxen människa i barnens närhet - man måste inte ens kalla det för bonusförälder! Barnen har redan föräldrar (om de inte är döda). Bor man tillsammans måste man såklart förhålla sig till varandra men jag tror inte att man måste gå i symbios med barnen för det. Någonstans finns tanken på att förhållandet kan ta slut en dag och det är inte särskilt många som håller tät kontakt efter det. 

  • tankfull
    Physalis skrev 2018-10-26 19:24:17 följande:

    Jag tänker att det beror på barnens ålder.

    Är barnen små och speciellt om det fanns planer på gemensamma barn hade jag velat ha någon som ville dela familjelivet fullt ut. Men jag hade isåfall sökt en likasinnad, hade aldrig försökt tvinga någon att göra något den inte ville.

    Hade barnen varit äldre hade jag absolut inte velat att nya partnern tog en sån roll.


    Jag tror också att barnens ålder har betydelse. Men framför allt tycker jag som du att man inte ska tvinga fram något utan låta barn och vuxna få hitta varandra på en nivå som känns lagom.
Svar på tråden Hur mycket kräver ni av en bonusförälder?