Inlägg från: Anonym (snurr i bollen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (snurr i bollen)

    Vägra urinprov inom psykiatrin?

    M1rella skrev 2017-11-03 12:05:09 följande:

    Jag är sjuksköterska så jag vet hur lagstiftningen fungerar. Men inom psykiatrin så är oftast bevakat urinprov krav för vidare behandlingen och framförallt lär det föreligger misstankar om missbruk/självmedicinerat. Vill patienten inte det så har denne rätt att tacka nej till behandling og utredning.


    Är ett krav om övervakat urinprov för fortsatt utredning och behandling förenligt med HSL?
  • Anonym (snurr i bollen)
    Anonym (Olika) skrev 2017-11-03 12:31:11 följande:

    Det förekommer enbart inför npf-utredningar på min mottagning, och utöver det förekommer stickkontroll vid medicinering av narkotikaklassade preparat. Det senare är inget jag råkat ut för än. Inför vanlig kbt händer det inte och mitt förslag till TS är att göra som hon planerat, d.v.s. ändå gå dit för att åtminstone få information om andra vårdalternativ.


    Vad? Stickprovskontroller? Är det polisen som gör det?
  • Anonym (snurr i bollen)
    M1rella skrev 2017-11-03 12:50:33 följande:

    Det är i behanslingsrettlinjerna vis misstanke om missbruk. Och då innan mm kan starta vidare behandling, som då oftast är läkemedelsbehandling. Detta pga risk för överdos.


    Jag frågade dig om det var förenligt med HSL?
  • Anonym (snurr i bollen)
    M1rella skrev 2017-11-03 12:50:33 följande:

    Det är i behanslingsrettlinjerna vis misstanke om missbruk. Och då innan mm kan starta vidare behandling, som då oftast är läkemedelsbehandling. Detta pga risk för överdos.


    Aha! Alltså vid specifik misstanke om missbruk. Jag förstår. Så man gör inte övervakade urinprover på alla. Makes more sense. Vore ju knäppt om alla patienter utsattes för integritetskränkande provtagning. Tänkte väl att det lät lite för illa för att vara sant.
  • Anonym (snurr i bollen)
    Anonym (Sjuksköterska) skrev 2017-11-03 13:26:59 följande:

    Jag jobbar inom detta. Vi tar prover eftersom det är väldigt vanligt att patienter tar läkemedel/ droger/ överkonsumerar alkohol i självmedicinerande syfte. Prover tas inte för att ?sätta dit? någon utan för att utesluta detta. Tyvärr vågar få berätta om dessa problem och då måste vi ha rutin för att bekräfta att någon nekar. Du får som tidigare sagt ingen läkemedelsbehandling om du har dessa problem men du får heller inte terapeutisk behandling då det inte är någon poäng att gå i terapi om man är påverkad av substanser.

    Patienter som lämnar positivs prover slängs ju inte ut, tvärtom tar man då upp det och säger ?vi börjar här?. Psykiatrin vill ju hjälpa dig! :)


    Men det blir ju väldigt konstigt att screena för droger om patienten inte söker för missbruk. Det är ju inte förenligt med varken god etik eller HSL att utreda patienter utan samtycke.

    Angående regelrätt missbruk så bör ju vårdgivaren fråga patienten om denne vill utredas för ett missbruk innan man sätter igång med en utredning. Att göra det bakom ryggen på patienten eller med hjälp av hot är sjukvård utan samtycke och inte okej.

    Och självmedicinering är inget medicinskt hinder som står i vägen för en lyckad behandling. Tvärtom är adekvat medicinsk behandling en förutsättning för att komma till rätta med en självmedicinering. Åtgärdar man det underliggande problemet så försvinner ju behovet av självmedicinering. Voila!
  • Anonym (snurr i bollen)
    M1rella skrev 2017-11-03 14:01:50 följande:

    Självmedicinering är en form av missbruk och kan vara ett stor hinder inför medicinering, behandling och utredning. Det kan få stora konsekvenser.

    Och ja, övervakat urinprov vid misstanke om självmedicinering/missbrukar är ok enligt hål och etik. Och nej, man får inte bakom ryggen på patienten. Man informerar varför det tas och vad man screenar efter.

    Nej, behöver för självmedicinering försvinner inte itu det blå bara för att man utreder ev missbruk.

    Självmedicinering i samband med medicinerna och behandling från sjukvården kan få stora konsekvenser i form av överdosering som kan leda till döden.

    Vad är det du inte förstår eller vill förstå?


    Jag förstår inte mycket av det du säger. Annars har jag inga större problem med förståelsen.
  • Anonym (snurr i bollen)

    M1rella, förstår du vad som menas med samtycke?

  • Anonym (snurr i bollen)
    Anonym (X) skrev 2017-11-01 09:39:43 följande:

    Det låter också överdrivet att vägra urinprov.


    Vad skulle du tycka om att kissa när någon tittar på?*

    Själv skulle jag tycka det vore okej om mitt liv hängde på det men om jag vet att jag inte knarkar så tror jag inte att det skulle vara värt den pressen för att göra någon annan glad och nöjd.

    * Om du säger att det inte vore nåt problem så tror jag antingen att du aldrig testat själv eller är helt avtrubbad när det handlar om din egen integritet.
  • Anonym (snurr i bollen)
    M1rella skrev 2017-11-03 16:25:59 följande:

    Jag vet vad som menas med samtycke. Behandlingar/udersökningar/utredningar utan samtycke görs endast under LPT.


    Men förstår du vad som menas med "samtycke"? Rent generellt?
  • Anonym (snurr i bollen)
    M1rella skrev 2017-11-03 20:30:12 följande:

    Det är inte jag som bestämmer.


    Vilken tur.
  • Anonym (snurr i bollen)
    M1rella skrev 2017-11-03 22:00:25 följande:

    Ja, jag förstår och vet vad som menas med samtycke. Gör du?


    Absolut. Vill du beskriva vad det innebär för dig? Jag kan gärna berätta min tolkning av det om du inte har någon egen.
  • Anonym (snurr i bollen)
    M1rella skrev 2017-11-03 22:06:00 följande:

    Berätta di vad du tror det innebär. Jag vet vad det innebär enligt lagen men är alltid intressant att höra ändras tolkningarna.


    Med tanke på hur du skriver tror jag inte du aldrig ens reflekterat över vad det innebär.

    Samtycke innebär att av egen fri vilja gå med på någons önskemål. Grundantagandet är att alla äger sin egen kropp, sina egna tankar och sina ägodelar och att det är gränslöst att beröra någon utan tillstånd, att ta någons ägodelar utan tillstånd eller på något annat sätt kränka det som är någon annans.

    Samtycke förutsätter fri vilja. Utan fri vilja finns inte utrymme för samtycke. Som exempel på det kan vara att man inte kan samtycka till någonting under exempelvis pistolhot. Man kan gå med på saker och ting under hot men det är inte det samma som att man samtycker till det.

    Patienter kan gå med på både det ena och andra om vårdgivaren "hotar". Problemet med dessa "hot" är att samtycke per definition omöjliggörs. Och om samtycke per definition inte är möjligt så är vården inte längre i enlighet med varken god medicinsk etik eller HSL (som tydligt framhäver redan i de första paragraferna att all sjukvård ska ske i samtycke med patienten).

    Förstår du alls vad jag menar?

    Bara för att man råkar göra på ett visst sätt på din arbetsplats innebär inte per automatik att det är i enlighet med lagen, god medicinsk etik eller ens bra.
  • Anonym (snurr i bollen)
    M1rella skrev 2017-11-03 22:49:51 följande:

    Jag förstår vad du menar och jag vet också vad lagen skriver. Inga urinprov vare sig övervakade eller inte görs utan samtycke av patienten. Vägrar patienten så vägrar denna och inte prov kan tas. Ändå gången ett prov kan tas utan samtycke är vid LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård) eller om man är icke samtyckekompetent (ovanligt dock).

    Förekommer inga hot inom vården för att få till undersökningarna.

    Jag jobbar inom två och ashi och vi tar urinprover bla vid misstanke om urinvägsinflamation.


    Lite förenklat så är krav på övervakat urinprov för att få sjukvård per definition ett hot.

    Och vård utan samtycke är varken förenligt med hsl, god medicinsk etik eller för patientens bästa.

    Visst blir det snurrigt i bollen?
  • Anonym (snurr i bollen)
    M1rella skrev 2017-11-03 23:38:31 följande:

    Nej, det är inget hot eftersom du har rätt att tacka nej.

    Enda gången man ger vård utan samtycke är när man vårdas med LPT.

    Är patienten medvetslös hämtas samtycke från närmsta angörig.

    Inte det minsta snurrigt när man vet hur det går till. För dig är det säkert snurrigt, men du vet ju inte hur det är till. Och förtpr ju inte lär du får allt förklarar för dig otaliga gånger.


    "Du söker vård för nageltrång. Vi har även skäl att misstänka att du missbrukar eftersom vi ser att du har sprutsår i armvecken. Därför erbjuder vi dig nu även en missbruksutredning som bland annat innebär ett övervakat urinprov. Är det någonting du skulle vara intresserad av?" är någonting man säger i samtyckesbaserad sjukvård.

    "Du får inte sjukvård om du inte går med på ett övervakat urinprov" är ett sorts tvång för att få patienter att gå med på någonting de egentligen kanske inte vill gå med på. Då handlar det inte om samtyckesbaserad sjukvård.
  • Anonym (snurr i bollen)
    Jeremiah skrev 2018-03-08 17:25:31 följande:

    Finns det någon med juridisk kunskap som kan svara på frågan om det är lagligt med dessa systematiska, rutinmässiga kontroller?

    Psykiatrin och patientnämnden säger endast att "det är så vi gör"


    Vad jag har gjort är att jag sagt till min läkare är att jag underkastar mig övervakade urinprov om det är det enda sättet för mig att få läkemedelsbehandling men att jag INTE samtycker till det och jag vill att det dokumenteras i min journal (alltså att jag inte samtycker). Min läkare har inte utsatt mig för urinprov efter det. Tror ingen vettig läkare skulle göra det eftersom vård utan samtycke inte är lagenligt. Om inte annat har man det dokumenterat i sin journal om man skulle vilja bedriva rättsprocess senare.
Svar på tråden Vägra urinprov inom psykiatrin?