forts.
Den ena är att amortera enligt amorteringskravet med 2 respektive 1 procent av lånet per år beroende på om belåningsgraden är 70 eller 50 procent av bostadens värde. Månadsutgiften kan bli väldigt hög för hushåll som har stora lån och hög belåningsgrad.
Med den andra modellen amorterar man det nya lånet, tilläggslånet, på tio år. Amorteringen ska pågå till hela det nya lånet är betalt eller den samlade skulden kommit ner till 50 procent av bostadens värde.
Övergångsbestämmelser. De som gör klart ett köp av en ny bostad före den 1 juni omfattas inte av amorteringskravet. Det gör inte heller de som har en tomt och före den 1 juni avtalar om att bygga ett nytt hus. I de fallen omfattas varken byggkreditiven eller de kommande bolånen av amorteringskravet.
Nyproduktion. Bankerna har möjlighet att göra undantag från amorteringskravet i fem år för de första köparna av helt nya bostäder.
Byta bank. Att flytta befintliga lån till en annan bank utan att utöka lånet utlöser inte amorteringskravet. Det går inte att omvärdera bostaden på grund av bankbytet.
Värdering. Amorteringskravet innehåller inga bestämmelser om hur värderingen av bostaden ska gå till. Men värderingen ska ske i samförstånd med banken.
Omvärdering. Det går att omvärdera bostaden vart femte år och vid en avsevärd värdeändring. För att värdet ska anses ha ändrats avsevärt krävs en omfattande ombyggnad eller renovering. Att bygga om kök eller badrum räcker inte.
De fem åren räknas från den dag man köpte bostaden. Om man har en bostad före den 1 juni och utökar sitt befintliga lån får bostaden omvärderas i samband med att man tar det nya lånet. Därefter gäller femårsregeln.
Flera bostäder. Alla nya bolån omfattas, om lånet avser en lägenhet, ett småhus eller ett fritidshus har ingen betydelse. Det spelar heller ingen roll hur många bostäder man köper, amorteringsreglerna gäller varje bostad för sig.
Undantag. Det går att få undantag från amorteringskravet om man har särskilda skäl. De skäl som brukar nämnas är dödsfall i familjen, sjukdom och arbetslöshet.