Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Vad är bra med mångkultur?

    Tom Araya skrev 2016-10-13 21:08:20 följande:
    Nej, men det uppstod inte p.g.a. mångkulturalistiskt samhälle.
    Jag menar att det är precis tvärt om, jazz och blues är resultatet av den mångkulturella smältdegeln i USA i början av 1900-talet.

    Vad är ditt argument för att jazz och blues inte skulle vara resultatet av mångkultur?
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-10-13 21:45:52 följande:
    Till att börja med så utvecklades de redan sent 1800-tal i den amerikanska södern...och det var definitivt inte i någon mångkultur. Svarta hade absolut noll inflytande i den rådande samhällskulturen.

    Om du istället säger att det är ett resultat av blandade etniciteter så ger jag dig rätt, men det är inte vad jag avser med mångkultur, vilket jag tydligt ha förklarat här.
    På wikipedia kan man läsa följande:

    "Jazzen utvecklades i USA, främst i trakterna runt Mississippideltat och staden New Orleans där traditionella afrikanska rytmer och arbetssånger blandades med psalmer, marscher och, inte minst, cabaré- och varieté-musik från Europa. Även olika former av mer etnisk musik var viktiga inslag och inspirationskällor, så som irländsk folkmusik, ungersk-judisk klezmermusik, med mera. Jazzen har således en del gemensamma rötter med blues, bluegrassmusik och countrymusik"

    Du kan ju inte bara skapa din egen definition av ordet mångkultur. Jazz är självklart ett resultat av mångkultur.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-10-13 22:58:26 följande:
    Det är inte resultatet av ett mångkulturellt samhällssystem. Det finns inget hinder för många och utifrån kulturella influenser i en monokultur.
    Du svamlar. Menar du att USA med spanska, afrikanska, asiatiska, italienska, irländska, judiska osv. samhällen i samhället är ett exempel på monokultur?
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-10-14 04:51:56 följande:
    Det beror på vad man menar med kultur. USA är ju helt i grunden byggt på invandring, så redan där finns mängder av influenser från många håll, men i slutändan är det ju ändå en mix som är typisk för USA och det är en egen kultur.
    Det du betraktar som mångkultur i USA är snarare ett resultat av en invadrarbaserad population samt relativ liberalism i ett i övrigt relativt konservativt samhälle. Även om man kan se inslag i det amerikanska samhället som kan betraktas som mångkultur så är samhällssystemet monokulturalistiskt.
    Exempel på det är hur man i USA ser på politiska vänsterfalanger och förändringar som är åt det socialistiska hållet eller åt håll som är i motsats till liberalism.
    Mångkultur som ett samhällssystem är något helt annat, där vitt skilda kulturer tillåts och ibland t.o.m. uppmuntras till att frodas prallellt, kultur i meningen värderingar som samhället bygger på.

    Kultur som samhällssystem är alltså inte avgjort av etnicitet eller kulturellt ursprung hos del av befolkningen, ej heller kulturyttringar som mat, språk, traditioner eller kultur i meningen konst, musik e.t.c.

    Om hundra svenskar flyttar till Iran och försöker leva sitt privata liv efter svensk kultur gör inte det Iran till en mångkultur eftersom det inte är en del av dess samhällssystem.

    Förutsättningen för att begreppet mångkultur ens ska kunna existera är att man måste kunna definiera olika kulturer som just olika och egna, oftast kopplat till en nation eller region, i vissa fall till folkslag som saknar egen nation. Om en mix av olika kulturella influenser inte skulle räknas som egna, exempelvis svensk eller amerikansk (USA) så blir det svårt att hitta egna kulturer överhuvudtaget och då kan heller varken mono- eller mångkultur existera.
    Existerar inga monokulturer så kan heller inte mångkulturer existera.


    Iran är ett bra exempel på en monokultur. I Iran är i princip bara iransk/muslimska kulturyttringar tillåtna. Ett exempel på detta är att kvinnor som tävlar i schack VM måste bära slöja för att inte bli gripna.

    USA är ett bra exempel på motsatsen. Där lever människor från många kulturer och religioner och människors kultur- och religionsutövning är inte begränsad. I USA försöker man inte assimilera olika invandrargrupper utan det är en självklarhet att exempelvis judar, irländare, italienare, mexikaner, koreaner och araber/muslimer ska få utöva sin egen kultur och eller religion.
  • KillBill
    K Kalle skrev 2016-10-14 07:53:19 följande:
    Det fanns inte särskilt många svarta i Sverige under 50-talet. Jazzen kom hit ändå, precis som blues och rock'n roll.
    Jag pratar inte om jazzens spridning utan om dess uppkomst.
  • KillBill
    K Kalle skrev 2016-10-14 07:59:25 följande:
    Med tanke på att indianerna nära nog utrotades för att människor från andra delar av världen ville ha landet är nog inte USA ett gott exempel.
    Kan vi inte förhålla oss till modern tid? Även europeiska länder såsom Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Holland (ja tom Sverige) har en mörk historia sett till kolonisation av andra länder och slavhandel.
  • KillBill
    K Kalle skrev 2016-10-14 07:58:11 följande:
    Oavsett...

    ...musik, dans, exotisk mat - helt OK att utbyta kulturer emellan. Kvinnoförtryck, odemokratiska idéer, klanstrukturer, barnaga, förakt för homosexuella, svarta, judar mm, är inte ett OK kulturutbyta.
    En fråga, upplever du att du har ett kultur/religionsutbyte med Jehovas Vittnen, Laestadianer,, Livets Ordare och andra religiösa fundamentalister?
  • KillBill
    K Kalle skrev 2016-10-14 09:55:05 följande:
    Vad jag vet kontrollerar inte de sina döttrar på det sätt som muslimer gör, men annars är jag negativ till religioner överlag. Livets Ord har drygt 3 300 medlemmar. Det bor betydligt fler praktiserande muslimer i Sverige, och även icke-troende uppvuxna i klankulturer har en misogyn kvinnosyn.
    Religiösa fundamentalister såsom Jehovas vittnen, Laestadianer och livets ordare utövar ofta sträng kontroll på familjemedlemmar.
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-10-14 17:27:10 följande:
    ...och samtidigt finns de som strävar efter att bevara den kulturen även i Sverige, i vissa fall t.o.m. än mer konservativt och radikalt än i hemlandet.
    Det är just vad monokulturalism avser att motverka.
    Nja många av de svenskar som kämpar för ett monokulturellt samhälle är konservativa i sin syn på förändring och önskar en tillbakagång till äldre traditioner.

    Talibanmännen i Afghanistan och svenskar som vill tillbaka till ett monokulturellt samhälle har rätt mycket gemensamt..
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-10-15 03:51:52 följande:
    Javisst och lika komiskt blir det när invandrings- och mångkulturförespråkare kritiserar motståndare för att vara allt för konservativa och intoleranta.
    Nu förstår jag ingenting. Menar du att förespråkare för monokulturalism i Sverige är toleranta mot människor i med andra kulturer och religioner?
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?