Inlägg från: Rhiandell |Visa alla inlägg
  • Rhiandell

    Tvillingar bf 2017

    Jag fick veta att det var två i måndags. Jag är 12+3 idag. Jag bor i England, och här får alla ett tidigt ultraljud (dating scan) mellan 12 och 14 veckor.

    BF är 25 januari, men de har sagt att de sällan låter tvillingar gå förbi vecka 38, så det blir i alla fall inte senare än 4 januari, kanske julbebisar tom.

    Jag har fortfarande inte kommit över shocken, trots att jag fick se dem igen igår (skulle nämligen gjort KUB i måndags, men de avbröt eftersom policy vid tvillingar är att man har ett samtal med en specialistbarnmorska om implikationerna med KUB och tvillingar). Jag tror det dröjer ett par veckor innan jag kan ta in det.

  • Rhiandell

    Varning för att detta inlägget kan upplevas som obehagligt. Jag fick denna informationen under ett rådgivningssamtal med en specialistbarnmorska särskilt utbildad på just detta som var jätteduktig.


    Jag gjorde som sagt KUB i fredags. De kunde inte se kön så här tidigt, de har sagt att de kommer kunna göra det nästa gång, när jag är i vecka 19, vilket väl är ungefär när man får RUL i Sverige?
    Vi fick veta att KUB är mycket mindre säkert på tvillingar än singel-bebisar, helt enkelt för att det inte finns så mycket statistik. Sedan är det kanske lite jobbigare att hantera resultatet, eftersom om det är tvåäggstvillingar så är det nästan 100% att bara en av dem får högt resultat, medans om det är enäggs så är det båda.
    Sedan är diagnostiskt test (fostervattensprov eller moderkaksprov) dubbelt så riskabelt eftersom de måsta sticka in nålen två gånger. Och till sist, om en tvillingen har en kromosomavvikelse, så går det ju inte att abortera bara en. Jag vet inte vad de gör i Sverige, men här kan man då få en injektion, som stoppar hjärtat på den berörda tvillingen, däremot blir den ju kvar där den är. Båda jag och min pojkvän började nästan gråta när de berättade detta.
    Jag vill inte skrämma någon, och jag ber om ursäkt ifall någon blivit illa berörd av detta inlägget. Men jag tycker att innan ni bokar KUB, så be att få prata med någon om vad det innebär med tvillingar, hur man går vidare etc.
    Och gör absolut inte KUB bara för att få ett extra ultraljud, tjata er till ett istället, eller gör det privat.

Svar på tråden Tvillingar bf 2017