Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Kommer Miljöpartiet att marginaliseras efter sveket mot väljarna?

    Nej, neturligtvis inte. Det finns gott om journalister som förklarar och bortförklarar allt till (mp):s fördel, inte minst inom SR/SVT.

    Så lätt försvinner de inte.

  • Mentat
    Konservativ skrev 2015-11-26 07:04:14 följande:
    Hur går det med alternativmedia? Har de någon större genomslagskraft? Jag tänker mig att mp:s väljare oftast är unga.
    Det är väl Facebook i så fall. Vad man läser där påverkas, såvtt jag förstår det, av vad man redan gillar så det är i sig en filtrering mot att man får allt mindre mothugg oavsett vad man tycker.
    Konservativ skrev 2015-11-26 07:08:12 följande:
    Journalisten Ingvar Persson skriver en intressant ledare i Aftonbladet som heter Ingen väg tillbaka. Där kan man se hur han ser på det: "Nu är miljöpartiet ett parti som alla andra".
    Det har de varit på väg att bli rätt länge, antalet gigantiska helskäggprydda som sitter på partikongressen och stickar har väl ändå minskat de senaste decennierna? Deras stöd i media däremot har ökat kraftigt under samma tid.

  • Mentat
    Konservativ skrev 2015-11-26 10:53:12 följande:

    Jag kommer att tänka på Nixon. Bara en inbiten antikommunist som han kunde göra upp med kommunistkina. PÅ samma sätt kan det vara med mp. Bara mp kan göra upp om flyktingpolitiken utan att riskera att bli kallade nazister. Bara en tanke...


    Det har du givetvis rätt i. För vilka tar till stora släggan om rasism? Media, befolkat av väldigt (mp)-vänliga journalister...

    Vi kan ju bara föreställa oss hur det skulle ha låtit om en Alliansregering hade vidtagit exakt de här åtgärderna, eller t.o.m mycket mindre. Eller snarare, vi kan nog inte föreställa oss det ramaskriet!

    Det är skillnad på olika.
  • Mentat
    Åttionian skrev 2015-11-26 23:47:07 följande:
    Vad skulle du kalla Kina idag då? Mentat t ex som är höger precis som du, brukar ju annars hylla Kina.
    Stopp ett ögonblick! Jag hyllar inte Kinas politiska system ett endaste dugg, tack!
    Det Kina bevisar är marknadsekonomins totala överlägsenhet vs planekonomin, inget annat.
  • Mentat
    Åttionian skrev 2015-11-26 23:48:46 följande:
    Är det inte viktigare att MP:s gräsrötter reagerar än att journalisterna reagerar? Dessutom är det så färskt att det inte har sjunkit in än för vissa kan jag tänka mig.
    Vilka har mest makt: Journalisterna eller gräsrötterna?
  • Mentat
    themia skrev 2015-11-29 11:22:21 följande:
    Att du inte förstår är inte konstigt när du inte ens kan skilja mellan fascister och kommunister.
    (tips: kommunist = vänster, fascist = höger)
     
    Båda är kollektivistiska rörelser och passar därför bra på vänsterkanten om man definierar höger - vänsterskalan så som jag gör, att den baseras på förhållandet mellan individ och stat. Ju mer individualism, desto mer höger.
  • Mentat
    themia skrev 2015-11-29 13:26:53 följande:
    Läs historia!
    Tack, jag är väldigt väl insatt i historia. Det där är en nedlåtande kommentar som säkert faller väl in under någon härskarteknik samtidigt som den är totalt intetsägande.

    Bättre kan du - hoppas jag.
  • Mentat
    Nerfherder skrev 2015-11-29 17:07:22 följande:
    Känslig, much?
    Mest angelägen om att ha en dialog. Exemplet jag citerade är lika relevant som om jag hade svarat dig med enbart "Läs psykologi!"
  • Mentat
    themia skrev 2015-11-29 19:00:42 följande:
    Det är möjligt att du är väl kunnig i historia, i så fall ber jag om ursäkt.

    Men det är ett märkligt påstående att såväl fascister som kommunister hör hemma "på vänsterkanten".
    Visst har kommunism och fascism något gemensamt - förkärleken för diktatur.
    Men där stannar likheterna.
    Fascism är högerextremism och kommunism är vänsterextremism.

    Att kommunistländer med tiden drivs mot fascism eftersom de ledande skiktet alltid korrumperas är intressant i sig men hör inte hit.
    Tja, det beror ju på hur man definierar "höger" respektive "vänster", inte sant? Själv tycker jag att det fascistiska manifestet (i Italien) innehöll rätt mycket som vi idag klassar som vänsterpolitik. Exempelvis:
    * Krav på 8-timmars arbetsdag
    * Minimilön
    * Att arbetarrepresentanter skall ta del i industrins ledning
    * Sänkt pensionsålder
    * Kraftigt progressiv beskattning
    * Konfiskation av religiösa församlingars egendom
    * Konfiskation av "övervinster" på militära kontrakt.

    Den fascistiska doktrinen, från 1932, ställde fascism i motsatsställning till liberalismen, där liberalerna värnade om individen medan fascismen värnade om kollektivet och staten..Visst, samtidigt ansåg man sig skild från socialismen men det är för mig inte konstigare än att (mp) anser sig vara skild från (v) - utan andra jämförelser än att bägge är vänsterpartier.

    För mig låter fascismen som väldigt mycket vänster.
  • Mentat
    themia skrev 2015-11-30 00:19:35 följande:
    Doktriner är en sak, verkligheten en annan. Jag utgår från vad jag sett av fascistiska och kommunistiska regimer under mitt liv.
    Grekland, Spanien, Chile, Sovjet för att nämna några exempel.
     
    OK, så i teorin må det vara hänt att fascismen är vänster men du menar alltså att den i praktiken är höger? Då återkommer vi till hur man definierar höger och vänster då och det var ungefär där jag började det här senaste meningsutbytet. Jag ser det som förhållandet mellan individ och stat: Ju mindre stat, desto mer höger och vice versa.

    Annars kan man ju tycka att likheten i förtrycket i Spanien och Sovjet kunde få en att anse att ideologierna kunde sorteras in i samma fack också. Eller är det så enkelt som att "fascism" har förvandlats till ett skällsord som man inte vill förknippas med medan "kommunism" inte har det?
  • Mentat
    themia skrev 2015-11-30 09:40:05 följande:
    Bra, då börjar vi förstå varandra. Visst är det så att höger generellt sett är = mindre statlig kontroll och lägre skatter, medan vänster är det motsatta.

    Men lägre skatter och mindre kontroll har en baksida som leder till stöd för de välbärgade och förtryck av de mindre bemedlade.
    Och eftersom de välbärgade alltid utgör en minoritet blir höger = stöd för en privilegierad minoritet på majoritetens bekostnad, vilket är vad som händer i fascistiska länder.
    Eftersom de fattiga protesterar krävs fler poliser och fascismen utvecklar en polisstat som resultat.
    Det är inget självklart samband. Mindre stat kan också innebära en större insats från civilsamhället, t.ex. kyrkor eller olika organisationer som inte är statliga.

    Fortfarande ser jag inget som säger att just fascismen måste vara höger när så mycket av dess grundideologi är klart vänsterinfluerad. Däremot är det ett begrepp som ingen vill associeras med och därför ett väldigt användbart skällsord i den offentliga debatt. Vad som kan vara värt att diskutera är hur det kommer sig att kommunism inte har samma drag av nedsättande skällsord.

    Min teori är att det har att göra med de egna sympatierna hos dem som sätter agendan i den offentliga debatten, dvs inte bara journalister utan även kulturpersonligheter etc. Men visst, det är inget som går att bevisa på något sätt.
  • Mentat
    themia skrev 2015-11-30 10:32:14 följande:
    Det må vara att sambandet inte är självklart, men det finns de facto ett klart samband.

    Och beträffande kommunismen - vem vill kalla sig kommunist idag, det är ju detsamma som att straffa ut sig själv.
    Det håller jag inte med om, att det finns ett så klart de facto samband mellan fascism och diverse diktaturer som du nämnde.

    Ja, de kallas fascistiska, så långt håller jag med. Men då är vi tillbaka på att begreppet används mer som skällsord än för vad det verkligen är - en ideologi med mycket tydliga inslag av vänsterpolitik..
  • Mentat
    Yellow Cross skrev 2015-12-03 16:59:39 följande:
    Flykting/skyddsbehövande är man tills man nått det första säkra landet/området,ratar man det och fortsätter migrera så gör man inte längre det som flykting/skyddsbehövande utan som något annat.

    Andra världskriget pågår mig veterligen inte längre vilket innebär att 100% av de som tar sig till Sverige från Tyskland eller ett nordiskt grannland inte är flyktingar.
    Nog kunde man vara flykting från Tyskland långt feter 1945 alltid, fram till 1989 skulle jag säga - om man kom från östra Tyskland i alla fall!

    Annars håller jag med om beskrivningen. De som tar sig genom 7-8 länder för att komma till Sverige är inte flyktingar utan söker ett bättre liv än det de hade när de hade flytt till ett säkert land. Fullt förståeligt att man vill ha ett bättre liv, men det är inte flyktingskäl.
Svar på tråden Kommer Miljöpartiet att marginaliseras efter sveket mot väljarna?