Inlägg från: Lambda |Visa alla inlägg
  • Lambda

    Våga släppa ut katt eller ej?

    Har en 1,5 årig katt som hittades ute men varit innekatt sedan den kom till mig. Älskar att få vara ute med kopplet, klättrar gärna. Står och jamar vid dörren ofta då den vill ut hela tiden.

    Min undran är; vågar man? Tänk om den inte hittar hem? Om någon är elak? Fastnar uppe i ett träd? Påkörd! Försvinner!

    Många 'kan hända' tankar men grannkatterna verkar må bra. Vill helst inte men den vill verkligen ut och det kan jag förstå. Någon med råd, input hur man ska tänka?

  • Svar på tråden Våga släppa ut katt eller ej?
  • Lambda
    Bella 89 skrev 2015-09-01 17:13:50 följande:

    Hade samma tankar som dig. Sen sa min granne som har två utekatter att hellre lycklig och död i förtid än olycklig så länge det går. Och de är verkligen lyckliga nu när de får vara ute.


    Ja den skulle älska att få vara ute. Samtidigt rädd för vad som kan hända.
  • Lambda
    Anonym (Neeeej) skrev 2015-09-01 17:15:12 följande:

    Sen tänk alla elaka människor som hatar katter som går lösa :( men ja, jag förstår att man tänker på det andra sättet också. Vet inte om något är direkt rätt eller fel... Lyssna på din magkänsla. Om den säger att katten borde vara ute ska du nog gå efter den.


    Ahhh, nu spädde du på rädslan :/ Det är svårt. Grannkatterna är ute och inget har hänt dom *peppar,peppar ta i trä*
  • Lambda
    solros68 skrev 2015-09-01 17:25:48 följande:

    Hur bor du? Lägenhet eller villa?


    Lägenhet men är inget stort komplex utan fritt, grönområden runt om, lite träd och buskar.
  • Lambda
    Anonym (Neeeej) skrev 2015-09-01 17:56:36 följande:
    Förlåt! Det var inte meningen. Men om inget hänt grannkatterna låter det ju bra, bor ni nära stora vägar? Alltså, om katten verkligen älskar att vara ute så är det ju helt klart värt det för den säkert... Om något skulle hända så har den ju förhoppningsvis varit lyckligare än den hade varit inomhus. Men jag håller med dig. Vilken typ av liv är mest värt i en katts ögon liksom? Min katt gillar inte ens att vara ute så jag slipper det dilemmat. Bor du på nedre våningen förresten? Hur gör man med en katt i lägenhet, hur kommer den in igen och så?
    Finns en stor väg men den är 1,5 km bort. 70 väg. Annars ligger vi bland grönområden och villor. Har en till katt men den gillar inte att vara ute. Grannarna släpper bara in katterna när dom sitter utanför. Vi har inga trappuppgångar, alla har egen ingång.
  • Lambda
    EnGladPingvin skrev 2015-09-01 17:57:26 följande:

    Jag skulle säga att det är en bedömning utifrån hur du bor. Vi har utekatter, två stycken, och bor i ett villaområde med ingen större väg i närheten. De hittar hem. Mina föräldrar tog hand om en vilsen katt, höll den inne i två veckor, och den hittar hem. Katter som är präglade på hemmet hittar hem.

    Det handlar en hel del om filosofi också. Det finns helt klart risker med att släppa ut katten. Den kan bli påkörd, skadad m.m. Det måste man vara beredd på och man blir orolig när den inte kommer hem. Samtidigt är det för mig viktigt att katten mår bra och får leva ut sina naturliga instinkter. Där tänker jag nog som din granne. Det är jag som oroar mig när katten inte kommer hem, men jag ser på våra katter hur otroligt bra de mår när de får gå ut, smyga bland ormbunkarna, jaga möss och leva ut sina instinkter. De lider när de är instängda. Därför tar vi risken att släppa ut dem. För de mår bra av det. Jag hade dock aldrig skaffat katt om jag bodde i lägenhet och våra katter har alltid möjlighet att komma in. De är inte heller ute på natten eller om vi är bortresta.


    Lägenheterna här är väl radhusaktiga. Uteplatser, egna ingångar så inga gemensamma trappuppgångar. Vill att den ska vara nöjd med sitt liv och det blir den nog bara av att få lite frihet.
  • Lambda
    viseversa skrev 2015-09-01 18:04:41 följande:

    Där vi bodde innan var det någon sjuk jävul som fångade in folks katter och spikade upp dom på träd. Samt slängde ut förgiftade köttbullar och köttbitar ute där folk rastade sina hundar samt där katterna även gick. Jag hade inte vågat släppa ut min katt i alla fall.


    Sjuka störda människor! Men tänker på alla grannkatterna som sprungit lösa i flera år. Liten stad dessutom.
  • Lambda
    solros68 skrev 2015-09-01 18:10:47 följande:
    Ahh okej. Vet inte hur det funkar med en utekatt och lägenhet. Vi valde själva att skaffa katt först när vi flyttade till hus. Men vi hade honom inne ett par månader innan vi vågade släppa ut honom. Och de första gångerna var vi ute i trädgården med honom. Men det var jättenervöst de första veckorna. Man vill ju inte att något ska hända. För ett par veckor sedan skaffade vi oss en katt lucka så nu går han in och ut som han vill. Funkar kanon.
    Tycker han borde hitta hem om han fick gå ut. Varit ute med koppel ett antal gånger och vandrat i närområdena. Man kanske kan testa ett tag och se hur det går? Kan förstå din oro jag kommer känna detsamma när den får gå ut själv.
  • Lambda
    Erizajo skrev 2015-09-01 21:26:46 följande:

    Jag tycker att det är så grymt att inte låta utekatter vara ute! Om de fått vara ute sen helt plötsligt ska bli innekatt är så elakt tycker jag! Annat om de alltid varit innekatter då vet de ju inget annat.


    Vet inte vad jag ska svara? Antar att du menar på att katten hittades ute, kom till katthem och sedan hem till mig? Jag vill tro att kattens liv varit till stor förbättring hemma hos mig än förvildad utan omsorg och mat. Och kommer den nu återigen få komma ut och samtidigt ha sin trygga knytpunkt hemma som i hemma blir det väl pricken över i.
  • Lambda
    EnGladPingvin skrev 2015-09-01 22:15:43 följande:

    Bryr man sig om katten är det klart man känner oro. Jag resonerar så att den oron finns hos mig, det är mina känslor. Liksom sorgen om något händer. Det som är viktigt för mig är dock att katten mår bra. Våra katter har mått bra av att gå ut och det har de gjort i flera år (och kommer förhoppningsvis fortsätta göra det). Blir de mot förmodan påkörda har de haft många års välmående innan det.

    Sen finns det vidriga galningar som skadar djur, men jag vägrar anpassa mitt liv efter dem. Precis som jag vägrar anpassa mig efter andra galningar som finns, t.ex. våldtäktsmän, de som dödar kvinnor i motionsspår, de som kidnappar och dödar, mobbare m.m. Om jag skulle anpassa mig efter dessa galningar hade varken jag, min familj eller mina husdjur fått lämna hemmet.


    Jag gillar tankesättet och hur se på saker och ting. Det lutar åt att jag testar till kattens stora glädje.
  • Lambda
    DeLo skrev 2015-09-02 13:34:47 följande:

    En katt brukar kunna veta vad som är hemma :) 
    Hoppas den är kastrerad bara.. 


    Kastrerad, vaccinerad och öronmärkt var den när jag köpte den från katthemmet.
  • Lambda

    Katten har fått vara ute en tre gånger helt själv, däremot har det varit enkelt att hitta på han i skogsdungen här bredvid. Men nu hittar jag inte på han, bara varit ute nån timma. Förstår att han utforskar men blir ändå orolig. Hoppas på att han kommer hem innan natten.

    Förstår att det finns två sidor angående katter ute eller inne. Har tänkt på bådas sidor och tagit beslut som känns rätt även om jag känner oro för katten. Men det är vad jag känner, katten känner nog annorlunda.

  • Lambda

    Det låter för otroligt för att vara sant! MEN inte ens en vecka har gått då katten fått vara ute själv. Ikväll vid 19 tiden när jag öppnade dörren för att se om han ville in kom han haltande mot mig. Tog upp han i min famn och fick blod över armen. Ringde syster i panik och tänkte tusen tankar. Vad har hänt? Påkörd, fastnat i något, ramlat ned från ett träd, slagsmål med annan katt?

    Ringde Strömsholm och sade att jag ville komma in ifall något var brutet? Åker dit, väntar, han får smärtstillande. Efter röntgen kommer veterinären och undersöker katten, ställer frågor. Sedan säger hon det som kom en total jävla chock! 

    -Efter att jag kollat röntgenbilderna måste jag tyvärr (och här trodde jag hon skulle säga att det var brutet) säga att det verkar som att katten har blivit SKJUTEN.

    !? Alltså den känslan i kroppen! Kändes helt otroligt overkligt! Fick se bilderna och kulan som sitter i frambenet. Förmodligen luftgevär. Det sjuka är vem skjuter i området här? Villaområde liksom? Katten är kvar ända till på måndag då nån specialist skulle vara där. Under tiden får katten smärtstillande. 

    Den gosigaste katten. Tydligen är det inte direkt vanligt att katter blir skjutna men nu föll slumpen sig att min som knappt har hunnit få varit ute blir det. Jag är ställd. Och jodå, tro mig att jag ångrar att han ens fick gå ut! Så hädanefter blir det att vara inne. Läskigt när man inte vet vem det är eller vart? 

    Ska prata med grannarna som har katter imorgon och även anmäla det till polisen. Är bra om personer med djur blir uppmärksammade gällande detta. Jag kan ta att man sprutar vatten på katten, jagar iväg den. Men att skjuta katten är bara, jag har inte ord för det! Fy fan!

  • Lambda
    flygrl skrev 2015-09-13 12:51:02 följande:
    Usch, vad hemskt. Förstår att du måste vara förtvivlad. Blir själv ledsen när jag läser det.

    Du får vara glad över att han åtminstone kom hem och ni förhoppningsvis kan ha många trevliga år framför er. Men släpp nu bara inte ut honom igen!!! Låt honom va innekatt så vet du han inte råkar illa ut nåt mer.

    Hoppas på god bättring för din kisse!

    Ta hand om varandra! :)
    Det blev en sömnlös natt och har pratat med Strömsholm. Han är hög på smärtlindring och ätit ordentligt, mycket kelig sa dom.
    Får veta mer imorgon hur dom tänkt göra. Tack för din lyckönskning :)
  • Lambda
    Aikido skrev 2015-09-13 13:13:34 följande:
    Hemskt tråkigt om den visar sig vara skjuten. Jag skulle informerat lokalpressen om någonting liknande hade inträffat.
    Den är skjuten och vi får vara glada att det inte tog i kroppen/ huvudet. Lokalpressen har det utlagt.
  • Lambda
    flygrl skrev 2015-09-15 21:03:40 följande:
    Nu har det gått någon dag. Har du fått hem katten? Hur är det med honom?

    För det lät ju som han mådde efter omständigheterna ganska bra då när du skrev inlägget.
    Ja han blev opererad imorse och jag fick hämta hem han idag vid kl 16. Ta det lugnt och inte röra på sig för mycket sade dom för stygnen inte ska gå upp.... Inte det lättaste. Han är så glad att slippa sitta i liten bur och vara hemma med kattkompis. Tratten är inte ett dugg rolig :)

    Lite orolig hur lämna han själv hemma? Han lyckades få av sig tratten redan i bilen på väg hem och vad händer om han får av den och slickar loss stygnen när han är själv hemma!?

    Han ser hemsk ut med rakat ben och stygn, sen lite rakat på andra benet, sen lite rakat på magsidan. Men han verkar må rätt bra och haltar bara lite lätt.

    Tack för att du undrade :)
  • Lambda
    Anonym (D) skrev 2015-09-16 13:32:08 följande:

    Lambada, vart bor du?


    Västmanland, varför undrade du?
  • Lambda
    shivalilla skrev 2015-09-16 22:05:18 följande:

    Jag tycker katter ska få gå ute, de behöver stimulans och få klättra i träd och nosa efter spännande dofter, men man får tänka på var man bor, så man inte bor precis bredvid en stor väg eller så. Vi har alltid valt att bosätta oss så det ska funka för katterna och det har alltid fungerat jättebra. Under åren har vi sammanlagt haft sex katter och det är aldrig någon som sprungit bort eller råkat illa ut. Men det är några andra saker att tänka på också:
    1. Kastrera katten (som tur är är det ju självklart för de flesta idag!)
    2. Släpp inte ut en för ung katt själv, nu var ju din ett och halvt, så det är nog ok, men när vi hade kattungar väntade vi tills de var nästan ett år innan de fick gå själv och då hade vi gått med de i band eller följt med de ut i ett halvår. Yngre katter tycks oftare försvinna.
    3. Gå först ut med katten i koppel. Där vi bor nu gjorde vi det flera månader tror jag. Då lär sig katterna var de hör hemma.  Och gå alltid på det håll du vill att katten ska gå, om det är en väg på ena sidan så gå på den andra, katter är vanedjur, det tycks faktiskt fungera. 
    4. Följ med katten ut ibland även sedan den får gå själv för att ha lite koll (dessutom mkt uppskattat av katten när man följer med!) 
        Hoppas det kan lösa sig för dig så din katt kan få vara ute! Jag vet inte hur just du har det, men i regel tror jag det blir bättre för både katten och ägaren om den får gå ute, katten blir gladare och ägaren slipper ha en orolig katt som kräver stimulans i tid och otid. Lycka till!


    Tack för ditt inlägg. Jag ville katten skulle få gå ut för att få klättra och upptäcka men jag var även orolig för riskerna som finns. Om du läser några inlägg ovan detta kan du se hur det gick väldigt fel på kort tid. Så fruktansvärt onödigt och jag lider med min kisse. Hela händelsen, sedan ligga på sjukhus flera dagar och ha ont, sen operation och nu hemma och ha ont. Han får fortsätta vara en innekatt för jag tänker inte riskera att något dylikt händer igen.
  • Lambda
    flygrl skrev 2015-09-17 14:16:05 följande:

    [/


    Jag borde ha hört av mig snabbare med tanke på frågan om tratten. Förlåt.

    När min katt kom hem från steriliseringen hade hon också tratt och pälsen bort rakad på magen. Hon gillade väl inte heller ha tratt på sig. Som tur var hjälpte familjen till så hon aldrig behövde va ensam. Kan inte du lösa det så tills tratten tas bort?

    Jag försökte också förebygga att katten hoppade upp och ner på soffan, sängen mm. för att skona operations såret. Säkert bra göra så med honom också så benet kan läka ihop bra.

    Han verkar iaf va på bättringsvägen även om det kan ta ett tag. Djur åter hämtar sig ofta snabbare än människor. Måste va skönt slippa sjukhuset och va hemma hos matte (säger man så också för katter?) och kattkompisen. :)

    Du ska se att han snart repar sig och pälsen växer ut. Roligt att höra att han e vid gott mod, den lilla stackaren ;)
    Han var pigg första dagen men igår gjorde han mig orolig. Bara låg och sov, kändes varm. Blev orolig för feber. Men idag känns han inte lika varm och har rört lite på sig.

    Syster gick hem och kollade honom medans jag jobbade sen fick jag sluta tidigare för dom tyckte jag skulle vara med min misse. Imorgon är det tur nog studiedag så barnen hemma och kan ha koll.

    Tack för din omtanke och man säger matte även för katter. När dom ropade upp hos veterinären sa dom; söt Zorros matte :)
  • Lambda
    flygrl skrev 2015-09-17 19:30:40 följande:
    Jag är ju inte veterinär på nåt vis men tänker att han kanske behövde vilan för och återhämta sig. Feber är ju ett led i kroppens självförsvar.

    Min mamma sa alltid att det bästa är att vila när jag eller syskonen fick influensa eller så. Sen är han säkert utmattad efter den hemska upplevelsen att bli skjuten, ta sig hem till dig och hamna på sjukhus.

    Bra att passningen löste sig. Märks att du bryr dig om din katt. :)

    Jag är Sabas matte. :)

    Fast säger ofta typ "hoppa upp i mammas knä, Saba" eller "mamma ska ge dig mat". Familjeliv haha.

    Hälsa Zorro! :)
    Ja, jag har tänkt ungefär detsamma att han behöver vila upp sig efter allt som han varit med om.

    Haha... Ja, Sabas mamma ;)
    Jag brukar; min lilla bebis, kom då bebis.. Dom är goa dom små liven.
Svar på tråden Våga släppa ut katt eller ej?