Inlägg från: shivalilla |Visa alla inlägg
  • shivalilla

    Våga släppa ut katt eller ej?

    Jag tycker katter ska få gå ute, de behöver stimulans och få klättra i träd och nosa efter spännande dofter, men man får tänka på var man bor, så man inte bor precis bredvid en stor väg eller så. Vi har alltid valt att bosätta oss så det ska funka för katterna och det har alltid fungerat jättebra. Under åren har vi sammanlagt haft sex katter och det är aldrig någon som sprungit bort eller råkat illa ut. Men det är några andra saker att tänka på också:
    1. Kastrera katten (som tur är är det ju självklart för de flesta idag!)
    2. Släpp inte ut en för ung katt själv, nu var ju din ett och halvt, så det är nog ok, men när vi hade kattungar väntade vi tills de var nästan ett år innan de fick gå själv och då hade vi gått med de i band eller följt med de ut i ett halvår. Yngre katter tycks oftare försvinna.
    3. Gå först ut med katten i koppel. Där vi bor nu gjorde vi det flera månader tror jag. Då lär sig katterna var de hör hemma.  Och gå alltid på det håll du vill att katten ska gå, om det är en väg på ena sidan så gå på den andra, katter är vanedjur, det tycks faktiskt fungera. 
    4. Följ med katten ut ibland även sedan den får gå själv för att ha lite koll (dessutom mkt uppskattat av katten när man följer med!) 
        Hoppas det kan lösa sig för dig så din katt kan få vara ute! Jag vet inte hur just du har det, men i regel tror jag det blir bättre för både katten och ägaren om den får gå ute, katten blir gladare och ägaren slipper ha en orolig katt som kräver stimulans i tid och otid. Lycka till!

Svar på tråden Våga släppa ut katt eller ej?