Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Anonym (zull) skrev 2023-07-06 21:35:01 följande:
    Här är källan:

    www.svd.se/a/c7541e9a-225a-3024-acd4-fe69b19cdcf3/palme-forsokte-aktivt-salja-boforskanoner
    Det är väl samma källa som det refereras till i swebb-tv-inlägget.  
    Anonym (zull) skrev 2023-07-06 21:36:51 följande:
    Här har du en till källa:

    sv.wikipedia.org/wiki/Boforsaff%C3%A4ren

    Mutaffären[redigera | redigera wikitext]

    Under 1980-talet ville Indien köpa tungt artilleri. Statsminister Olof Palme hade personligen tagit upp saken vid samtal med dåvarande premiärministern Rajiv Gandhi. Från den svenska statens sida hade man också ställt upp med kreditstöd samt med garantistöd, dvs. att ordern skulle fullföljas även om Indien skulle hamna i en väpnad konflikt. 


    Det saknas kontext i det du citerar.


    www.aftonbladet.se/nyheter/a/oRWwga/diplomaten-kande-till-att-bofors-anvande-mellanhander


    "I november 1984, direkt efter att Rajiv Gandhi blivit ny premiärminister i Indien, beslöt landets regering att alla vapenkontrakt skulle göras upp helt utan mellanhänder.

    Motiven var två: att provisioner till mellanhänder gjorde affärerna dyrare och att, vilket var viktigare, de utgjorde en grogrund för mutor.


    Bofors vd, Martin Ardbo, informerades om de nya reglerna vid ett möte den 3 maj 1985 med S K Bhatnagar, statssekreterare på indiska försvarsdepartementet.


    Att Ardbo kallades till mötet berodde på att Indien och Bofors låg i förhandlingar om en affär om kanoner på 8,4 miljarder kronor.


    Men det visade sig snart att Bofors fortsatte att använda mellanhänderna de tidigare anlitat för att ro ordern i hamn.


    Den 21 juni 1985 kallades därför den nu anhållne diplomaten, som vid denna tid var andreman på svenska ambassaden i New Delhi, till ett möte med Indiens energiminister Arun Nehru. I en hemlig rapport till UD några dagar senare skrev diplomaten att Nehru gav "skarpa förebråelser emot det sätt man på svensk sida handlagt affären".


    Han skrev även att Indien hotade hoppa av uppgörelsen om inte mellanhänderna stoppades.


    Den sista meningen i rapporten visar hur oerhört känsligt ämnet var för Indien: "Ett absolut krav för fortsatta samtal med Bofors och Sveriges officiella representanter var att varken Rajiv Gandhis eller Arun Nehrus namn nämndes i samband med kommande möten".


    Hade betalat 50 miljoner

    Den inflammerade frågan kom upp på högsta nivå då Gandhi och Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme träffades i New York i samband med FN:s 40-årsfirande hösten 1985.


    Gandhi krävde då av Palme att Bofors under inga villkor fick fortsätta använda mellanhänderna.


     


    Bofors fick ordern på våren 1986. Men ett år senare avslöjade Dagens Eko att vapenföretaget hade struntat i Indiens regler och att provisioner på drygt 50 miljoner kronor betalats ut."

  • Padirac

    En lite väl enögd beskrivning av den historiska verkligheten.

    Det var alliansregeringen (med Bildt som hade ekonomiska intressen i rysk gas) som gav godkännande till den enda av gasledningar som tagits i drift.

    Förutom det inns fler saker att ta i beaktande.   Internationell lag tillät enbart miljöbeaktande.
     Väst har sedan lång tid försökt hantera Ryssland på samma sätt som det som blev EU, internationell handel och ömsesidigt beroende skapar avspänning och demokrati och fred. Inget av det har gällt för Ryssland trots flera försök från väst.

    kvartal.se/artiklar/carl-bildt-pengarna-och-den-ryska-gasen-under-ytan/

    "Inom kort färdigställs en ny rysk gasledning genom Östersjön, Nord Stream 2. Projektet är dock kontroversiellt, och USA tillhör projektets främsta kritiker. I Sverige har bland annat Moderaterna ifrågasatt Nord Stream 2, och riksdagsledamöterna Karin Enström (M) och Hans Wallmark (M) uppmanade tidigt statsminister Stefan Löfven att beakta gasledningens säkerhetspolitiska konsekvenser.


     


    Ett problem för dem som nu vill reducera den säkerhetspolitiska risken i Sveriges närområde är att den första ryska ledningen, Nord Stream, redan ligger på Östersjöns botten. Det var den borgerliga regeringen som 2009 gav klartecken till att låta Nord Stream dras längs med Gotlands kust ? så pass nära att Sveriges ekonomiska zon togs i anspråk. I samband med Sveriges godkännande gjorde miljöminister Andreas Carlgren en poäng av att regeringen inte hade gjort någon säkerhetspolitisk prövning av den ryska rörledningens placering.

    ...

    Kreml har även velat skapa ett svenskt energiberoende. Året 1997 tydliggörs detta när president Boris Jeltsin, i sitt tal till den svenska riksdagen, slår fast att ?vi har bestämt att vi ska dra en gasledning från Ryssland till Sverige?.³ När Jeltsin samma dag träffar statsminister Göran Persson i ett enskilt möte kräver han på nytt att den ryska gasledningen ska byggas. Persson säger nej och beskriver den fortsatta dialogen: ?Då reste han [Jeltsin] sig ur stolen, höjde rösten ytterligare och gjorde klart vad som gällde. Jag ställde mig också upp, klev alldeles inpå honom och sa ?I Sverige bestämmer jag!??.  Jag såg glimten i hans öga, han tyckte att detta var roligt. Han tog mig i kavajslaget och skrek till mig att vi skulle bygga gasledningar. Jag lägger mina händer på hans axlar och upprepar än en gång att det har han inte med att göra.

    ...


    Så kommer hösten 2006. Göran Persson, som ifrågasatt Nord Stream-projektet, är inte längre statsminister. I stället är det den borgerliga alliansen som vinner valet i september och Fredrik Reinfeldt blir ny statsminister. Reinfeldts val av utrikes­­minister förvånar, men nyheten tas emot positivt av allmänheten. Det blir Carl Bildt som får göra comeback i politiken när han tilldelas rollen som utrikes­­minister. Utnämningen av Carl Bildt till statsråd blir dock inte oproblematisk. Ingen hade väntat sig detta, inte heller Bildt, som numera är aktiv i näringslivet med en rad styrelseuppdrag.15


    En av de styrelser som Carl Bildt sitter i är Vostok Naftas. Att Bildt som nybliven utrikesminister skulle sitta kvar i denna styrelse, med en värde­förändring som är beroende av ryska Gazproms framgångar, är omöjligt. Bildt avsäger sig styrelse­uppdraget.16


    Men Carl Bildt äger även aktier för cirka en miljon kronor i bolaget.17 Och eftersom ett aktieinnehav i Vostok Nafta i förlängningen utgör ett ägande i ryska Gazprom så betyder det att Bildt, Sveriges nya utrikesminister, har ett finansiellt intresse av att det ska gå bra för Gazprom. Detta är problematiskt. Att ge tillstånd ? eller inte ? till Gazproms gasledning strax utanför Gotland är ett stundande beslut för den nya regeringen.


    Intressen drar isär

    Intressekonflikten som uppstår mot bakgrund av att en svensk utrikes­minister indirekt äger aktier i Putins gasbolag tycks till en början avfärdas av Carl Bildt. För till skillnad från styrelseuppdraget, vilket Bildt avslutat direkt, avser utrikesministern att behålla sitt ägande i Vostok Nafta. Bildts pressekreterare förklarar: ?Carl Bildt har [?] inga planer på att sälja [aktierna i Vostok Nafta]?.

    ...


    Aktierna är nu sålda. Men det finns ytterligare en omständighet att beakta ? för Vostok Nafta har delat ut optioner till Bildt vilka kan omvandlas till aktier. Värdet på Bildts optioner uppgår till cirka fem miljoner kronor.22


    Besvärande med Vostok Nafta-optionerna för den som är rädd för att Sveriges utrikesminister kan hamna i en jävsituation är att dessa löper fram till i december 2006 då de, enligt Bildts options­program, kan lösas in och avyttras. Det vill säga ungefär samtidigt som Nord Stream har för avsikt att börja sond­era den svenska regeringens inställning till att dra en rysk gasled­n­ing nära Sveriges kust.23


    Precis som för aktierna identifieras nu en risk för jäv. Men när frågor om en möjlig intressekonflikt dyker upp antyder Bildt att han, vad gäller optionerna, är låst i sitt agerande.

    ...


     


    ­ledamotens egen begäran.?27Carl Bildt avgick på egen begäran. Därmed, enligt Vostok Naftas publika information, bör Bildts optioner per automatik ha förfallit. Konsekvenserna av en ersättning utan avtalsstöd är betydande. I så fall är det möjligt att betrakta optionsinnehavet hos utrikes­ministern på fem miljoner kronor som en gåva från Vostok Nafta. Eller en muta.


     


    Konstaterandet att det råder frågetecken kring Bildts options­tilldelning uppmärk­sammas av Expressen i slutet på december 2006 då Bildt redan löst in sina optioner. Tidningen lyckas då få tag på en kopia på options­avtalet och gör tolkningen: ?Hade [options]­avtalet från 2004 följts till punkt och pricka och utan ett särskilt ingrepp från Vostok Naftas styrelse hade Carl Bildt alltså inte fått optionerna.?

    ...

    Bildts kritik av Ryssland anses dock vara förhållandevis mild, vilket Expressens PM Nilsson uppmärksammar i en ledare: ?Denna höst [2006] tar den svenske utrikesministern emot 4,8 miljoner kronor av en av Gazproms största utländska ägare, Vostok Nafta, han håller ett utrikespolitiskt linjetal där Ryssland överhuvudtaget inte nämns, han hyllar den ryska energi­industrin på en presskonferens och avfärdar seriös kritik mot den rysk-tyska gasledningen som trams."

    ...

     I maj 2007 framkommer det att Göran Persson ska börja arbeta för PR-företaget JKL. Ersättningen är generös.43 Den nya arbets­givaren JKL vill inte avslöja vad Perssons tänkta arbetsuppgifter kommer att bestå i men man kan ana. Nord Streams delägare Eon är storkund hos JKL. Persson har också bara någon dag före tillkännagivandet ätit middag med Gerhard Schröder ? tidigare Tysklands förbundskansler men som nu, trots kritik, representerar ryska Nord Streams intressen.

    Kritiken av Perssons nya uppdrag blir omfattande. Journalisten Staffan Heimerson skriver i Aftonbladet: ?JKL leder lobbyarbetet för det tyska kraftföretaget Eon, som har stora intressen i den ryska gasledningen. [?] Persson säljer sin heder.?45 Även Perssons S-kollegor är kritiska.

    Det finns dock en person som stöttar Persson: hans tidigare politiske motståndare Carl Bildt, som inte ser några problem med att Persson nu tar ett uppdrag hos ett Nord Stream-lojalt bolag: ?Det är väl bra att grabben får ett jobb. Jag lyckönskar honom.?

    ...

    Hur tacklar då Sveriges regering den militära aspekten med Nord Stream? Uppgifter pekar på att den militära aspekten beaktas endast i begränsad omfattning. Som ny utrikesminister, och ännu ägare av optioner i Vostok Nafta, klargör Carl Bildt i slutet av oktober 2006 att regeringens uppgift är att ta beslutet om gasledningen utifrån ett miljöperspektiv allena. Bildt säger då i Dagens Nyheter: ?Gasledningen som ryssarna vill dra i Östersjön ska inte ligga på svenskt vatten. Det som det kan handla om är en miljöprövning, men det är en fråga för miljöminister Andreas Carlgren.?

    ...

    Formellt sett har Bildt och Reinfeldt rätt. Med tanke på att den ryska gasledningen ska gå inom Sveriges ekonomiska zon (och inte inom territorialgränsen) ska beslutet om Nord Stream bedömas utifrån ett miljöperspektiv. För enligt FN:s havsrättskonvention har alla stater rätt att dra ledningar på havsbotten. I bland annat Svenska Dagbladet klargörs följande: ?Sveriges svängrum är begränsat om vi skall följa internationell lag. [?]  Havsrättskonventionens artikel 79 inleds med följande deklaration: ?Alla stater är berättigade att lägga under­vattenskablar och ledningar på kontinentalhyllan i enlighet med bestämmel­serna i denna artikel.'?"


    Anonym (zull) skrev 2023-07-07 06:33:54 följande:

    Sedan ka vi fortsätta med socialdemokraternas naiva bild av Putin, vilket vi även ska ta i bedömning att sossarna är inte bra för att leda Sverige.
    Sossarna har en egen självbild och vägrar förstå eller ta in fakta, detta såg vi tydligt nu med den snabba vändningen att bli medlem i Nato.
    Först handlade S med Putin, godkände gasledningarna, använda Karlshamn som uppläggningsplats för Putins rör, trots att försvaret sa nej, sossarna: Putin är snäll han kommer inte starta något krig, men ack så fel sossarna hade, det blev panik vändning i Nato frågan, vi måste med nu och snabbt.
    ,


    Sverige lyckades inte förutse Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina ? det säger den tidigare utrikesministern Ann Linde (S) i den nya SVT-dokumentären Processen.


    Men den militära underrättelsetjänsten slår tillbaka mot uppgifterna.


    Redan i december 2021 hade USA öppet gått ut och varnat för att Ryssland förbereder ett storskaligt anfall mot Ukraina.


    Men svenska regeringen gjorde en annan bedömning och förvånades av anfallet.


    ? Att det blev så här omfattande, omedelbart, det måste jag säga var oväntat, sa utrikesminister Ann Linde i Aktuellt samma kväll som invasionen.
    www.svt.se/nyheter/inrikes/ann-linde-s-sverige-hade-fel-analys-underskattade-putins-krigsvilja


  • Padirac
    Anonym (zull) skrev 2023-07-07 20:42:29 följande:
    Av sossarna ja, vi vet att Gunnar Hökmark(M) gav detta uttalande och han hade helt rätt. Direkt kontroll under Kreml och Putin, sossarna godkände ändå.
    Tog bara 4 år så böna o bad sossarna om att få gå med i Nato. Gunnar hade helt rätt att inte lita på Kreml och Putin.
    .

    Ständig tillgång

    Gunnar Hökmark ger inte mycket för den argumentationen eftersom kontraktet innebär att Nord Stream får en ständig tillgång till hamnen.


    ? Den analogin är inte relevant, säger Gunnar Hökmark.


    ? När man upplåter en del av hamnen så överlåter man också en del av kontrollen.


    "Direkt kontroll under Kreml och Putin"

    Att avtalet tecknas med nederländska företaget Wasco biter inte heller på Hökmark. 


    ? Det spelar ingen roll. Nord Stream är ett dotterbolag till Gazprom. Och det är ett statligt ryskt företag som har en särskild ställning i rysk utrikespolitik. 


    ? Gazprom står under mycket direkt kontroll under Kreml och Putin.


    Nu glömde du igen att ange källa för texten du kopierar in :/

    Och din enögda beskrivning av den historiska verkligheten fortsätter. 
    Det var alliansregeringen (med Bildt som hade ekonomiska intressen i rysk gas) som gav godkännande till den enda av gasledningar som tagits i drift. 

    Frågan är om Bildt mutades för att spela ner Kremls intressen? 
    Förutom det finns det fler saker att ta i beaktande. Internationell lag tillät enbart miljöbeaktande.
     Väst har sedan lång tid försökt hantera Ryssland på samma sätt som det som blev EU, internationell handel och ömsesidigt beroende skapar avspänning och demokrati och fred. Inget av det har gällt för Ryssland trots flera försök från väst.
  • Padirac

    Du har en väldigt kort horisont för de betraktelser du gör.. historielöst kort skulle jag säga.

    Du utelämnar fortfarande de historiska och samhällsomvandlande händelserna i världen, även du du rör vid oljekrisen på 70-talet.

    Gasledningarna från Ryssland har sin historiska grund redan där.  

    Putin och Ryssland och före det Sovjet har försökt alla sätt att kontrollera omvärlden, genom energipolitik, genom politiska partier i väst, genom krig, genom desinformation. Väst har försökt normalisera relationerna genom handel och stöd. 

    De politiska partier som direkt eller indirekt stötta av Moskva är kommunister och högerextrema partier, i Sverige är det idag SD som står närmast, ideologiskt, i andra europeiska länder är det både ideologiskt och ekonomiskt. SDs band till Moskva är många och väl kända.

    S har alltid hållit moskvastödda partier kort, de har till och med olagligt spionerat på och registrerat kommunister i sverige.

    Angående gasledningarna är det Bildt som haft fingrar och tår i syltburken. Linde kanske hade en naiv syn, men inga affärer med kremlstödda företag..


    Anonym (zull) skrev 2023-07-08 13:31:48 följande:
    Vi vet att sossarna har styrt landet sista 8 åren, det är bara deras problem vi nu reder ut i Sverige, allt från importerad kriminalitet till energi problem.

    Sverige har haft oljeeldade hus håll, där vi gått till värmepumpar osv, vi har blivit en av världens mest el beroende land.
    Sossarna valde att lägga ner kärnkraft även om man visste om ett ökat energibehov.
    Vi förstår idag att sossarna gav sin tillit till Putins gas skulle vara lösningen även för oss, vi har redan en bro och en gasledning, den levererade Putin gas från 2019, Dansken hade stängt sin gas fabrik för underhåll tills 2024, det menas att S visste om detta och såg Putin som en energi gud.

    Likt Ann Linde förklara, att Putin skulle vända så här trodde jag aldrig, offra allt han byggt upp. Visar på denna naiva syn S hade på Putin, trots varningar från Usa, valde dom att ignorera och fortsätta tro på Putin
  • Padirac

    Sovjet stödde europeiska kommunistiska partier och europeiska högerextrema rörelser för att främja sin sak och för att destabilisera demokratiska samhällen. Destabiliseringsstrategierna ärvdes av Sovjetkommunisterna från det ryska tsarriket som i sin tur fått det från från det moskovitiska mongoliska riket.

    Stödet till röd och brun/svart terrorism var omfattande och om jag kommer ihåg rätt var Putin under sin tid i dresedan inblandad i just detta.

    Bland MuF och den bruna falangen längst till höger i M odlades bilden av att Palme var kommunist och landsförrädare. Palme ansågs av dessa vara klassförrädare - för att använda socialistisk terminologi - då han som högborgerlig överklass gick socialisternas ärenden.  Palmes kritik av såväl usa's som Sovjets imperialism och hans bakgrund kopplad till säkerhetstjänst och CIA var väl kända.  Usa ansåg att Palme under sin sista tid var en sovjetisk 'inflytelseagent' som arbetade för samma mål som sovjet i fråga om Norden som kärnvapenfri zon och med kontakterna med Gorbatjov. Gorbatjov såg slutet på kommunismen och en socialdemokratisk reformväg för Sovjet. 

    Jag är säker på att du vet skillnaden mellan en inflytelsagent och en påverkansagent, du verkar tillräckligt insatt i ämnet trots att många inlägg är fulla av spekulativa och overiferbara påståenden och etnonationalistiska värderingar.


    Tom Araya skrev 2023-07-09 09:48:44 följande:
    Ovanligt sakligt och nyanserat inlägg från dig.

    Mitt tillägg till detta:
    Sovjet stödde öppet alla kommunistpartier, men i Sverige var kommunisterna allt för få och marginaliserade. I sina påverkansoperationer så inriktade man sig då främst på s. Det är nog sannolikt därför som Palme av vissa betraktades som som att jobba för KGB.
  • Padirac
    Anonym (zull) skrev 2023-07-09 11:53:48 följande:
    Var detta om åsiktsregistreringen som sossarna pysslade med?
    Där man sedan förlorade i Europa domstolen, det stred mot mänskliga rättigheter.
    .

    Men även Socialdemokraterna och LO ägnade sig åt åsiktsregistrering. 1973 avslöjade journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt i tidningen Folket i bild/Kulturfront att det fanns en tidigare okänd underrättelseorganisation. Den sysslade både med utrikesspionage ? bland annat gjorde man inbrott på egyptiska ambassaden i Stockholm ? och att åsiktsregistrera vänstersympatisörer.

    Den hemliga organisationen som inte ens riksdagen kände till gick under namnet IB. Vad IB egentligen var förkortning för är fortfarande oklart. Till sin hjälp hade IB 22.000 socialdemokratiska arbetsplatsombud och andra facksossar som rapporterade till sitt parti om vilka av deras arbetskamrater som var kommunister eller bara stod i opposition till LO-fackens linje på arbetsplatserna.

    S vidarebefordrade uppgifterna till IB som i sin tur skickade dem vidare till Säpo. Registreringarna utfördes till viss del på grund av påtryckningar från USA, vilket tyder på att även CIA fått tillgång till registren. Att svensk underrättelsetjänst villigt delar med sig av information till USA är känt.
    Roland Larsson är dock inte den enda sossen som är öppet stolt över registreringarna av stridbara arbetare. ?Det var vi som tog fajten med kommunisterna på 50- och 60-talen när de skulle ta sig in i fackklubbar? skröt LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i SVT:s Aktuellt i höstas.

    Återigen ska påminnas att det var långt-ifrån bara kommunister som hamnade i registren, utan även arbetare som inte ville rätta sig efter LO-fackens samarbete med arbetsköparna. Till och med vänstersossar registrerades.

    Proletären har per telefon försökt nå Roland Larsson för en kommentar. Till slut hör han av sig via Facebook och hälsar att han ska äta surströmming och ?får inte störas av murvlar fr yttersta vänstern.? Man är vad man äter, sägs det ju.
    Sa ansåg sedan slutet av 1910-talet att kommunisterna var ett hot mot rikets säkerhet, kommunisterna var en direkt förlängning av Moskvas Sovjetregim.

    Detta än inte nytt utan väl känt. Ja, kanske inte bland brunhögern som försöker sprida propaganda och desinformation. En del av deras nyttiga idioter är sorgligt obildade i samtidshistoria.
  • Padirac
    Rataxes skrev 2023-07-09 12:51:39 följande:
    Glöm inte bort att Pierre Schori öppet stödde en sovjetisk intervention i Polen. 
    Sten Andersson som sa att de baltiska staterna var en evig del av Sovjetunionen.
    Schori har definitivt en del i bagaget, bland annat sägs det att han var en av källorna för IB-avslöjandet och S samarbete med CIA, om han var Moskvas man inom IB och S vet jag inte om det finns entydiga källor på. 

    S, LO och Palme var tydliga i sitt stöd till solidaritet och mot den kommunistiska regimen  diktaturens kreatur var orden Palme beskrev den sovjetiska kommunismen med.
  • Padirac
    Rataxes skrev 2023-07-14 11:39:32 följande:

    Lägger den här...

    Inte särskilt konstigt när man gör allt för att bli av med hälften av de tänkbara medlemmarna.


    Så du försöker peka på andra förklaringar än den artikeln pekar på - men du vågar inte skriva ut den?

    Tänker du på att facket inte står för rasism och olikabehandling baserat på etnicitet och ursprung som ett skäl till att facket inte driver SDs frågor?   Fackföreningarnas arbete handlar om arbetsvillkor och lika arbetsvillkor för alla arbetstagare på arbetsplatserna - klart det går stick i stäv mot SDs etnonationalism och det går rimligen stick i stäv mot liberala värderingar också.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2023-07-16 23:19:59 följande:
    Det (understruket/fetstilat) ovan säger mer om dig än om Allard.

    Här berättar Allard om hela sin politiska karriär och delen om Vänsterpartiet/Ung vänster, inkl uteslutningen hör du under avsnittets 20-30 första minuter.

    Här är ett antal artiklar ur diverse vänstermedia om uteslutningen av Allard.
    affaren_markus_allard.pdf (marxistarkiv.se)
    KillBill skrev 2023-07-16 22:18:15 följande:
    Här finns mer fakta. 

    www.na.se/2020-05-13/lars-stroman-massmordaren-lenin-ar-foredome-for-orebropartiets-markus-allard
    Hur ska du ha det nu, är han Leninist eller Putinist/högerextremist... eller vill du hävda att det är samma sak/samma ideologiska planhalva?

    Detta hände 2013, när Markus var 19 år. Det hinner hända en del av personlig utveckling på de tio år som har passerat.
    Lenin-vurmare var förövrigt inget ovanligt i V.

    Putin gillar väl Stalin, men inte Lenin. Putin gillar diktaturer, men inte kommunistiska diktaturer, eller i alla fall inte den sovjetkommunistiska diktaturen.

    Kanske är Allard den där kommunisten som blev högerextremist som du letade efter i en tidigare tråd ( nja, det var från kommunism till nazism du letade efter om jag kommer ihåg rätt). En del av SDs huvuden gillar Putin, de ber honom till och med att rädda Sverige från demokratin...

    Kommunism är inte på samma planhalva som högerextremism, däremot kan de dela på tron om att det auktoritära styret är rätt eller bra...
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2023-07-16 23:52:03 följande:
    Menar du att Lenin inte var diktator och Stalin inte var kommunist?

    Du vet inte vad du talar om om du kallar Allard för nazist eller ens höger.

    Att ett styre skulle vara icke-auktoritärt säger emot sig självt. Sedan kan det finnas grader av auktoritet.
    Hur får du mitt inlägg till att betyda att jag menar att Lenin inte var diktator och Stalin inte var kommunist?

    Jag skrev: 
    Putin gillar väl Stalin, men inte Lenin. Putin gillar diktaturer, men inte kommunistiska diktaturer, eller i alla fall inte den sovjetkommunistiska diktaturen

    Jag tror att du tittar lite för enögt på vad Putin gillar eller inte gillar utifrån egna begränsade föreställningar och premisser.

    Hur som helst, jag frågade dig om Allard var den politiskt aktiva du tidigare frågade efter... Han har väl beskrivits som både höger och vänster, själv kallar han sig populist, och rasismen finns representerad i hans parti... 

    Auktoritet ska inte förväxlas med auktoritärt...  

    En del tror att det i en demokrati är fullt rätt enligt ett demokratiskt styra att en majoritet förtrycker eller särbehandlar minoriteter, men riktigt så fungerar inte en modern liberal demokrati, däremot fungerar ett auktoritärt system på det sättet.

    Visst kan ett styre existera utan att vara auktoritärt, det är kanske inte ens en filosofisk fråga..
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?