Inlägg från: Anonym (Guttaperka) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Guttaperka)

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    FDFMGA skrev 2017-02-26 09:48:47 följande:

    Ja, exakt. Det var vad hon sa - så Centern har närmat sig verkligheten såtillvida att de säger nej där SD får en vågmästaroll och då även en så kallat passiv sådan.

    Björklund har redan tidigare uttryckt sig på ungefär samma sätt.

    De omständigheter som då skulle möjliggöra att forna alliansen bildar regering skulle rimligen bli alltför förödmjukande för Batra, hon skulle inte bara behöva göra eftergifter för S utan också försäkra att hon inte kommer att ränna till Åkesson titt som tätt för att informera om regeringens Rysslandspolitik eller bara för att samarbeta lite med rasismen.

    Det är inte så lite komiskt att KD, som lär förvinna, och M bröt decemberöverenskommelsen. Hade den fortfarande gällt så hade det också regeringsfrågan varit hur enkel som helst, största blocket bildar regering.

    Nu har vi i stället fått ett altenativt block som ägnar sig åt att förtala Sverige internationellt utifrån alternativa brunblå sanningar som att Sverige fick sitt första islamistiska terrordåd 2011. Man skulle ju också kunna påstå att det enda islamistiska terrordådet i Sverige ägde rum för mer än fem år sen och det enda offret för terrordådet var terroristen som råkade spränga sig själv i luften


    Att förlöjliga terrordåd är nog en oklok strategi om man vill vinna anhängare till en fantasifylld, om än vältalig, politik.

    Själv har jag otroligt svårt att se hur S ska kunna möta ultraliberalerna C. Jag betvivlar också att M och S ska kunna mötas. Å andra sidan går det ju bra för sverige ekonomiskt, så det kanske inte behövs någon handelskraftig regering? Landet verkar sköta sig självt.
  • Anonym (Guttaperka)
    KillBill skrev 2017-02-26 12:25:36 följande:

    Absolut. Jag ser bara framför mig att väljarna straffar politiker som för fram lögner om/misskrediterar Sverige utomlands.


    Det tror jag är klokt. Har väldigt svårt att se hur wall Street Journal skulle vara ett bra forum för svensk inrikespolitik i debattsammanhang.
  • Anonym (Guttaperka)
    FDFMGA skrev 2017-02-26 12:21:25 följande:

    Det tror jag inte. Annie Lööf för ett långt resonemang om Centerns syn på invandring.

    Jag tror iofs inte att Revaxör hjälper mot skrikhögerns fria förhållningssätt att tolka detta till att hon i intervjun föresprråker fri invandring.

    Skilj mellan skrihögerns önskan om vad hon skulle ha sagt och vad hon verkligen sa. Det är ju liksom inte de vassaste hjärnrören som viftar för skrikhögern


    Jag antar att du med skrikhögern menar Annie Lööf och hennes supportrar, dvs däribland du själv vad det verkar. I så fall måste jag erkänna att du har fullständigt rätt: Revaxör hjälper föga. Jag tycker dock att du ska låta järnrören vara - att använda "hjärnrören" är emellertid en god ide ;)

    Vi andra kan inte acceptera ett förhållningssätt där barnen till vissa grupper inte erbjuds tillgång till grundläggande rättigheter i avvaktan på att marknadsmekanismens trollstav ska lösa alla problem.
  • Anonym (Guttaperka)
    FDFMGA skrev 2017-02-26 13:03:34 följande:

    Att pyssla med alternativa sanningar är inte någon vinnade strategi i längden, Trump får ses som ett tillfälligt undantag som bekräftar den regeln.

    Annie Lööf gav inte uttryck för uppfattningen att Sverige ska ha fri invandring i intervjun.

    Att skrikhögern har ett fritt förhållningssätt till fakta är däremot ett faktum, liksom att C har blivit de här krumelurernas senaste hatobjekt.

    Lööf och Björklund är ju direkta hinder för att Batras sängkammarromans med Åkesson ska ge upphov till något annat än ett brunblått politiskt missfoster.

    Så det kommer att komma fler fantasier från skrikhögerns hjärnrör om vad Lööf har sagt.


    Visst har skrikhögern ett fritt förhållningssätt till fakta, t.ex. att man med fri invandring egentligen skulle mena något annat än fri invandring men som ändå får samma effekter som fri invandring... Eller kanske menar man fri invandring bara för dem som är fri att invandra?

    Nåväl, vi ser de kommande effekterna av en ultraliberal invandringspolitik redan idag i Hultsfred. Fast vi saknar ännu två komponenter, förstås. För det första att man efter ha nekats skolgång för sina barn och inte fått sina ansökningar om försörjningsstöd behandlade, också ska tvingas betala av ett statligt lån. För det andra ska kommuner som Hultsfred, som alltså säger nej till att ta emot fler flyktingar med uppehållstillstånd, betala någon slags kompensation till andra kommuner som säger ja. Kanske lite fler modulbostäder är lösningen? Containerboenden? Tält?
  • Anonym (Guttaperka)
    FDFMGA skrev 2017-02-26 15:00:22 följande:
    Ja, det var säkert ett av skälen till att C har bytt till en mer restriktiv invandringspolitik, att det för något år sedan kom fler asylsökande än Sverige hade förmåga att ta emot.

    Få förnekar väl att det är tufft för vissa kommuner att hantera det relativt stora antal personer som fick asyl. Hultsfred är ett sådant exempel.

    Det som är lite märkligt, tycker jag, är att det är så pass många som utgår från alternativa sanningar och fakta avseende antalet asylsökande som kommer till Sverige idag.

    Under de år jag debatterat på FL så har jag ganska många gånger fått frågan om jag kan se någon absolut gräns i antal asylsökande Sverige kan ta emot. Jag svarade alltid nej och fick då följfrågan "Då vill du alltså ha en obegränsad invandring?". På den frågan svarade jag också alltid nej men med tillägget att jag inte kan bedöma var gränsen ligger för när antalet asylsökande blir ohanterligt.

    Migrationsverket gjorde den bedömingen för något år sen och de politiska partierna nådde fram till en överenskommelse som innebar att migrationspolitiken blev betydligt mer restriktiv.

    Som det ser ut idag borde man diskutera integration, inte låtsas som att vi flyttat tillbaka tiden till 2015.
    Det största misstaget i svensk politik kom med den förre statsministern Reinfeldts tal i Almedalen om att vi ska öppna våra hjärtan.

    Han hade ingen som helst rätt att kräva det. Däremot är det vår förbannade skyldighet att öppna våra plånböcker.

    Om diskussionen hade handlat om verkligheten och inte fantasifyllda metaforer från början, hade läget varit ett helt annat än det vi har nu. 

    Jag har själv inget emot en hög invandring, men den måste kosta skattebetalarna. Om vi inte satsar resurser nu för att hjälpa skadade människor, eller om vi inte skapar system som leder till samhällsekonomiska vinster på lång sikt, tror jag det kommer en systemkollaps i framtiden. Men pengarna måste tas någonstans ifrån. Vi måste ställa grupper mot varandra.  Vi måste avgöra vilka vi ska prioritera. Vi måste ta ställning till hur resurserna ska användas för att ge störst effekt. Och vi måste göra allt detta helt utan ideologiska förenklingar. 

    Undrar vad som hänt om Reinfeldt istället sagt i Almedalen att vi ska rulla tillbaka ett par jobbskatteavdrag för att finansiera flyktinginvandringen? Då hade han gett oss ett riktigt val. För ingen vill framstå som hjärtlöst, och därför gick det inte för sansade människor att argumentera mot hans öppna hjärtan-retorik. Därför kommer den låt gå attityd som följde också att få konsekvenser för lång tid. 
  • Anonym (Guttaperka)
    Världsmedborgare skrev 2017-03-03 15:07:17 följande:
    Spelar ingen roll om S minskar, bara väljarna inte går till de blå bruna, för då ryker välfärden för medelklass och neråt.
    Med de brun blå så kommer ännu mer av den skiftning över till de redan välbärgade att återupptas, den skiftning som vi såg under deras 8 år vid makten, och där det privata skulle lösa alla problem.

    Hålls bara de brun blå borta från makten, så kommer heller inga större förändringar att ske, det blir lite petande i marginalen, men inget kommer att förändras som ger ett nytt eller förändrat Sverige.

    Jag nämner inte V med flit, för dom kommer ändå aldrig att bli de som sätter agendan i närtid.
    Långt fram i tiden kan det förstås se annorlunda ut, men det är det i så fall bortom den tidshorisont som finns nu.
    Det låter på dig som att det inte är folket som bestämmer hur det politiska läget kommer att se ut efter valet? Att hålla någon borta från makten, hur skulle det gå till? Decemberöverenskommelsen var ju DÖ-dsdömd från början (om man får uttrycka sig så) och några andra sätt än överenskommelser mellan blocken finns väl inte.

    Tror faktiskt det blir svårt att hålla både SD och M borta från makten på det sätt du förespråkar. 

    Det man däremot hade kunnat göra från början är att oskadliggöra SD, som i stort sett inte vill ge uttryck för någon egen politik - förutom invandringsfrågan då, men det stod väl klart för alla sansade att den ordning som råder nu var den enda tänkbara och att man borde ha infört den politiken i ett mycket tidigare läge.
      
  • Anonym (Guttaperka)
    Flash Gordon skrev 2017-03-04 19:25:58 följande:

    Vad finns det för positivt med socialdemokrater vid makten?

    Centern? Verkligen?

    Lööf har utnämt Löfvven och LO till sina huvudfiender - alla kategorier.

    Att du tycker att C ska samarbeta med S är inget mer än så.

    I verklighteten står C för i stort sett allt som LO och S inte står för.

    så hur ska S hitta mandat til latt sitta kvar vid makten?

    Nu sitter de enbart för att Alliansen lät bli att rösta emot dem.

    Det lär inte hända igen.


    Flash Gordon skrev 2017-03-04 19:27:27 följande:

    Och du tar för givet att MP, som idag mäter runt 4,0% och av hävd alltid varit överrepresenterade i opinionsmätningar, kommer att vara kvar i Riksdagen efter nästa val?


    Vi må ha olika politiska ingångsvärden i andra frågor, men här är jag helt enig med dig.

    Jag har svårt att se hur mp ska kunna skaffa en trovärdig profil till valet 2018.

    Dessutom kan S inte strunta i LO, och C och LO kommer aldrig att hitta tillräcklig samsyn för att regera ens över blockgränserna. Arbetarrörelsen och libertarianerna i C är diametralt motsatta.

    Hade inte S varit så kvicka att döma ut SD tror jag man hade kunnat hitta många "tysta" överenskommelser mellan partierna och kunnat få fram mycket av sin politik (dock inser jag problemet med att få V att acceptera detta). Jag tror att sd hade kunnat stödja förbud mot vinster i välfärden och en mer social upphandlingslag med lite fingerfärdighet och taktfullhet med ett minimum av förhandlingar (och snart det möjliga upphävandet av lex laval). Men den vägen är naturligtvis stängd när man, oavsett vad sd står för, dömer ut allt som rasismfascism och åberopar sig på sådana som Arnstad.

    C och S (LO) tror jag är en omöjlighet helt enkelt. (Notera också att man inte delar synen på invandringspolitiken där C vill driva en mycket liberalare linje än S).
  • Anonym (Guttaperka)
    FDFMGA skrev 2017-03-05 09:50:30 följande:

    Det blir ibland lite fel när man försöker förstå hur personer med andra värderingar än de egna tänker och kan tänkas agera politiskt.

    Självklart kan man hitta ett flertal beröringspunkter mellan S och SD och då särskilt om man backar bandet ett par år då folkhemsnostalgin var ett tydligare inslag i SD:s politik.

    Problemet för ett S som valt att samarbeta med SD skulle emellertid ha blivit lite märkligt på så vis att SD nte skulle ha haft mycket kvar att samarbeta med - såväl väljare som aktiva politiker skulle i mängder ha lämnat S. Inte alla förstås, inte de som anser att man kan samarbeta med rasister eller att det där med hur man ser på andra inte är så viktigt.

    Tanken är intressant på så vis att man kan undra vilket parti alla S-väljare som lämnat det försvinnande S skulle ha valt i stället. Det är inte givet vilket som gynnats mest. Många skulle ha haft svårt att ta steget vänsterut till V, men kanske ännu fler haft svårigheter med "flummigheten" i MP.  Få skulle säkert ha valt M som ju om man bortser från det rasistiska SD ses som "huvudfienden". Stureplansliberalismen inom C skulle heller inte ha lockat.

    Min gissning är att de parti som hade vunnit mest på att S integrerat rasismen hade varit L.

    Men varför skulle S begå politiskt självmord för ett avskyvärt syfte.

    Det är ur detta perspektiv man också får se politiska samarbeten efter 2018. C och S har inte så särskilt mycket gemensamt. Men de har en gemensam värdegrund i sättet att se på rasism och högerpopulism.

    Sannolikt kommer högerpopulismen i Europa att förlora på Trumps galenskap. Lögn i amerikansk tappning är lite för illaluktande och obegåvad för att locka Västeuropéer i någon större utsträckning.


    Bilden av sd som rasistfascister har s till stor del skapat. Hade man tonat ner den bilden tror jag fler socialdemokrater hade rättat in sig i ledet om Löfven hade varit tydlig med att, om sd vill stödja en politik som leder till minskade klyftor och fler jobb och ökad social trygghet, så låt dem göra det - och samtidigt vara benhård med att rasism aktivt ska motarbetas. Men har man en gång slagit in på den vägen att allt sd gör är rasismfascism, eftersom sd är ett rasistfascistiskt parti, ja då går det naturligtvis inte att samarbeta om något, och då får man istället spela det politiska spelet eller överge sina kärnvärden.

    (Kan ju tillägga att den invandringspolitik som vi har idag, tror jag många socialdemokrater hade skrivit under på för flera år sedan också).
  • Anonym (Guttaperka)
    Ewald01 skrev 2017-03-05 07:27:51 följande:

    Titta på andra länder. S lär att kompromissa när det gäller att behålla makten. 

    I delstaten Burgenland/ Österrike t.ex. har S till och med bildat en regering med högerpopulisterna och "hittat ett gemensamt program".

    Just det gör det omöjligt att rösta på S i framtiden.

    Om nu C har en mycket liberal invandringspolitik tror jag att S skulle gå med på detta. LO tappar ju väljare vad jag förstår. Dessutom finns ju V kvar.


    Jag är inte helt övertygad om att det går att jämföra politiska partier mellan olika länder utan vidare. Vilka är likheterna i politisk grundsyn och politisk praktik och hur skiljer sig institutioner och samhällsstrukturer åt mellan Österrike och Sverige? Innan vi fått svar på dessa frågor är det lite tveksamt om det finns någon nytta att göra som du föreslår (med all respekt alltså).

    Angående sista tror jag inte det finns stöd inom s för att återgå till den situation beträffande invandringspolitiken som c är inne på.
  • Anonym (Guttaperka)
    FDFMGA skrev 2017-03-05 17:00:18 följande:

    Nej, det tror jag inte.

    Se hur det går för M när de har öppnat för samarbete med SD. Partiet rasar opinionsmässigt och även förtroendet för partiet i dess andra frågor verkar rasa.

    För S hade effekten blivit betydligt starkare. Man måste blunda mycket medvetet för att inte lägga märke till att SD genomsyras av rasism.

    Däremot kan du säkert ha rätt i att många socialdemokrater hade uppskattat en mer restriktiv asylpolitik redan för några år sen. Men inom S och även andra partier så tror jag att sympatisörerna framförallt anser att integrationspolitiken varit för slapp och då såväl ifråga om krav som att försöka se till att det finns goda möjligheter för de som flytt hit att leva upp till kraven.


    Partiet är dysfunktionellt om det är viktigare att peka ut SD som rasistfascistiska än att genomföra sin politik. Jag tror inte att effekterna hade varit lika stora som de verkar bli för M av två skäl. För det första anser många S-medlemmar att välfärden, sociala aspekter och trygga jobb är viktigare än gränslös solidaritet. Effektivare biståndsanvändning, där pengarna verkligen behövs, samt en mer restriktiv invandringspolitik hade kunnat säljas in av rätt personer internt (bla genom att göra trovärdigt det scenario som faktiskt kom att utspela sig 2015). Därmed inte sagt att solidaritet mot flyktingar saknas, tvärtom.

    Det andra skälet är att jag tror att en del M-väljare uppfattar att SD ligger mer till vänster i många frågor som inte rör invandring, och det därför finns skäl att lämna M. I många viktigare frågor har jag uppfattat att SD kunnat tänka sig en politik som leder till en starkare välfärdsstat (de har ju framfört en idyllisk bild av Sverige som man uppfattar att landet såg ut under socialdemokratins glansdagar).
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?