Världsmedborgare skrev 2017-03-19 10:51:27 följande:
Läs det här:
https://www.centerpartiet.se/var-politik/politik-a-o/jobb/arbetsratt-och-fackforening.html
Jag får inte ihop det som står i 1:a stycket, hur hör "sist in först ut" ihop med de som aldrig satt sin fot på en arbetsplats?
Vad gäller 2:a stycket så måste innebörden vara att det är tänkt att vi ska främja ett elittänkande på arbetsplatserna.
3:e stycket är en ren motsägelse till vad C sagt om att lagar inte ska styra arbetsmarknadens parter.
För C vill att det ska lagstiftas om lägstalöner, och det om nåt ger en lag som styr (tvingar) arbetsmarknadens parter.
I praktiken så vill C ge företagen laglig rätt att betala ut en lön som ligger långt under de lägstalöner som fack förhandlat fram för resp bransch.
I C:s förslag som är en sänkning med 25% under dagens lägstalöner, vilket skulle betyda en månadslön före skatt, nånstans mellan 12500 - 14500 sek/mån för de flesta.
----------------------
Ö.h.t det C har föreslagit om löner, LAS och lönesättning så liknar det skit på alla områden, där det i praktiken betyder att förhandlingsrätten och lönesättningen mer eller mindre slås ut, och innebär betydande försämringar för de som ska arbeta.
Och när det ska göras så övergripande förändringar där de flesta riskerar att dras med, så lär det heller inte betyda fler i arbete.
Utan det blir ett krigande om jobben, där de duktiga får jobba, men till en lägre lön/sämre löneutveckling.
Jag har läst det.
Nja, jag håller inte med om att det är svårt att få ett jobb. Det beror väl mer på branchen. Det finns ju jämt rekryteringsföretag som ringer osv.
Sen finns det hur många kollegor som helst som slutar och byter arbetsgivare. Det är min erfarenhet i alla fall.
Unga som f
år sitt första jobb kan inte ha höga löner. Här är det ofta viktigare med att f
åstöd från äldre kollegor om man har frågor. Annars ökar ju risken för fel vilket i sin tur är dåligt för företagets rykte.
I vissa brancher finns det dessutom såkallade konkurrensklausuler. Det betyder att arbetsgivaren kan hindra anställda med nyckelkvalifikationer att direkt byta till en konkurrent. Det borde vara olagligt att ha sådana klausuler i anställningsavtalet.
Annars är det ju så att det måste finnas jobb för att man får in unga i arbetslivet. Om man sparkar ut en äldre person och anställer en yngre istället då är ju den äldre personen arbetslös. Så vad är nyttan med detta??
Sen har jag läst här:
sv.wikipedia.org/wiki/Lagen_om_anst%C3%A4llningsskydd
Om anställda sägs upp på grund av arbetsbrist ska det ske enligt en viss turordning. Turordningsregeln återfinns i 22 § LAS och innebär att arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid u
nder förutsättning att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer.
Turordningsreglerna är försedda med flera undantag och kan dessutom åsidosättas genom kollektivavtal.
Men även här spelar ju redan kompetensen en viss roll.
Säg ett företag har snickare och VVS installatörer. Det finns tillräckligt jobb för installatörerna medan snickeriet går dåligt. Då kan skulle de t.ex. uppsäga en snickare medan de kanske samtidigt anställer en VVS installatör.
Företaget kan ju hävda att snickaren inte kan göra jobbet som VVS-installtören (som kanske är yngre och har mindre erfarenhet inom sitt område) kommer att göra.
Men om nu snickaren vill pröva att jobba som VVS installatör, har han rätt till det eller inte?