Anonym (hh) skrev 2015-01-27 12:52:44 följande:
Nja. Gemensam vårdnad om barnen innebär att föräldrar tillsammans ska fatta alla större beslut gällande barnen och att ingen av dem har rätt att på egen hand fatta sådana beslut. Det bör alltså råda konsensus om ett beslut ska vara giltigt.
Vilka beslut får då föräldrar fatta på egen hand utan att rådfråga varandra först? Jo, sådana som har med vardagslivet att göra. Sådana saker som inte har någon större inverkan på barnen i längden. Typ vilken mat de ska äta till middag, vilken tid barnet ska sova, vilka kläder det ska ha på sig.
Å ena sidan kan man se det som att barnet följer med dit föräldern är under sin umgängestid/botid med den föräldern eftersom det anses vara en vardagsfråga. Å andra sidan har inte den ena föräldern rätt att riskera sitt barns hälsa utan den andra förälderns godkännande genom att resa utomlands.
Det är inte helt klart vad som gäller. Men jag skulle gissa på att man kan ta med sig barnet utomlands under sin egen tid med barnet om det handlar om en kort resa till ett turistland med bra sjukvård och som inte ä konfliktdrabbat. Allt annat än det är nog ett stort nja.
Den enda gången det skulle vara motiverat vore om det fördelarna övervägde riskerna med en 'farlig' resa. Typ om det handlar om att träffa nära släktingar. Men i det här fallet handlar det inte om det så säger faktiskt att det är ett riktigt stort nja.
Vad man gör med barnen under sin tid med barnen är inget större beslut, som det är att bestämma vilken skola barnen ska gå i osv.
Om man ska åka till Kålmorden eller inte är ett vardagligt beslut. Vilka barnen ska träffa på släktträffen osv.
Finns inte en enda domare som skulle neka en utlandsresa för nöjes skull.