Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?
När man söker till barnmorska så vet man att assistera vid abort ingår.
Hur är man då funtad när man söker en sån utbildning
När man söker till barnmorska så vet man att assistera vid abort ingår.
Hur är man då funtad när man söker en sån utbildning
Efter v 18 måste ma ha socialstyrelsens tillstånd och då ska det vara väldigt speciella själ
Arbetsgivaren gör en beskrivning vad som ingår i tjänsten och har man problem med det söker man inte tjänsten.
En arbetsgivare kan inte tvingas att anställa en person som vägrar utföra arbete som ingår i arbetsbeskrivningen
Nekades tre tjänster
Barnmorskan hade sökt sammanlagt tre olika tjänster inom landstinget och fått nej till samtliga när det blev känt att hon inte kunde tänka sig att utföra aborter på grund av sin tro. Hon valde då att göra en anmälan till DO eftersom hon ansåg att hon blivit diskriminerad på grund av sin tro.
DO har gjort en omfattande prövning av frågan och redovisar grundligt sitt ställningstagande i ett tiosidigt långt svar.
Aborter är en del av yrket
Slutsatsen blir att barnmorskan inte blivit diskriminerad, varken direkt eller indirekt. DO stödjer sig bland annat på Socialstyrelsens beskrivning av barnmorskans roll där det framgår att aborter är en del av barnmorskeyrket.
Eftersom barnmorskan inte varit beredd att utföra aborter kan hon inte jämföras med en barnmorska som kunnat utföra alla arbetsuppgifter och därmed handlar det inte om diskriminering, anser DO.
Att landstinget ställer upp kravet att en barnmorska ska kunna utföra alla arbetsuppgifter är inte heller en form av indirekt diskriminering, enligt DO:s beslut.
Europakonventionen
Diskrimineringsombudsmannen har även prövat om det strider mot Europakonventionens bestämmelser om rätt till religionsfrihet.
Visserligen har landstingets beslut utgjort ett ingrepp i barnmorskans rätt till religionsfrihet, men även om det fått allvarliga konsekvenser för henne så måste man se det i ljuset av att åtgärden gjorts för att skydda andras fri- och rättigheter. Därför har det inte heller skett någon kränkning av barnmorskans rätt till religionsfrihet enligt Europakonventionen, anser DO.
Beslutet kan inte överklagas och DO avslutar därmed ärendet.