• S Michaela

    BF april/maj 2015 och tidigare haft HF/grav.kompl.

    Hejsan!
    Väntar vårt andra barn och har BF någon gång i slutet av april, får veta mer säkert vid ultraljudet 8/10. Är i vecka 9+2 nu ungefär.

    Har en son på 13 månader.
    Min havandeskapsförgiftning upptäcktes i vecka 34 p.g.a. kraftiga blödningar, men läkarna trodde att jag haft det i några veckor eftersom mitt blodtryck legat högt på dom senaste kontrollerna på mvc. Blev inlagd och sedan igångsatt och födde vaginalt med nöd och näppe.
    Låg på NEO 1 vecka och sedan hemsjukvård i 3 veckor. Sonen var inte mycket tillväxthämmad men väldigt slö och trött och höll inte riktigt temperaturen.
    Jag vill inte påstå att jag blev speciellt skrämd av min HF, tycker själv att jag hade en lindrig sådan, men läkarna sa efteråt att jag hade en mycket allvarlig HF eftersom min lever och njurar var extremt påverkade.

    Aja, nu vet ni lite!
    Tänkte om det fanns fler där ute som väntar barn igen och som har haft havandeskapsförgiftning eller annan grav.komplikation så kan vi följas åt här och se hur det går för oss!

  • Svar på tråden BF april/maj 2015 och tidigare haft HF/grav.kompl.
  • Den och den
    S Michaela skrev 2014-11-09 11:21:28 följande:
    Hej! Usch va jobbigt men skönt att allt gått bra tillslut.

    Angående trombyl så vet jag att det är ganska vanligt att få om man tidigare haft HF, min bm sa dock att det inte blir aktuellt för mig innan nästa kontroll för å se hur blodtrycket ligger och så.

    Tillväxtultraljud spelar ju alltid på några gram hit och dit, dom trodde att min son skulle väga flera 100 gram mindre och vara tillväxthämmad men ut kom en pojk som var normalstor för vecka 34, så det kan ju spela.

    Det kan ju vara så att när dom gjorde mätningen på dig så såg allt bra ut men det var efter den mätningen som det började "gå neråt"? Ofta går det ju väldigt fort med Hf lixom. Förstår om du kommer att ha svårt att lita på mätningar nu men du får nog försöka, vi har ju inte så mycket annat att förlita oss på tyvärr..

    Vi låg på NEO med våran kille i 1 vecka, sen hade vi hemsjukvård med sond i 3 veckor men jag tycker ärligt inte att det var så jobbigt, jag visste ju att dom hade sådan stenkol på honom. Å så har jag 3 kompisar som alla fått barn mellan vecka 24-27 och vet vilket helvete dom har haft det.

    Jag tycker jag själv blev väldigt kontrollerad och underhållen flera gånger om dagen när jag blev inlagd och dom upptäckte min HF, men jag blev ju igångsatt efter bara en dag också.

    Hoppas allt går bra för dig denna gång! :) Inget kul att gå och oroa sig :(
    Jag går inte precis och oroar mig ännu, jag vet att dom kommer ha koll om blodtrycket drar iväg. Dessutom är det en annan pappa denna gången och det ändrar väl förutsättningarna?

    Men visst finns det där i bakhuvudet.

    Ang tillväxtultraljudet så absolut vet jag också att det kan diffa lite. Men den uppskattningen var alltså att hon vägde 2600 gram i v 37+2 och sen vägde 2500 när hon föddes nästan 2 veckor senare. Så det var väldigt stor skillnad.

    Men visst kan det vara så att den fungerade rätt okej fram till dess och sen la av. OM situationen uppstår igen kommer jag be om fler flödesmätningar än bara en. Och jag tycker fortfarande det är konstigt att dom inte gjorde fler på 2 veckor utan bara fortsatte hävda att hon hade det bäst i magen utan att egentligen ha någon aning om det.

    Det är i alla fall helt odiskutabelt en erfarenhet man är rikare och händer det igen så vet jag mer vad jag ska tänka på och vilka frågor jag ska ställa och undersökningar jag ska kräva :)
  • hisingenftw

    Läkaren som gjorde mitt ul dagen vi satte igång gjorde en vikt uppskattningen. Och då sa hon att man brukar räkna med en diff plus/minus 10-15 % från den vikt man får fram...

  • S Michaela

    Hejhej!
    Nu har vi ju kommit en bit på vägen! Hur går det för er?
    Själv är jag i vecka 24 + 3, i måndags mätte läkaren ett förhöjt blodtryck på mig, men som tur var ingen protein i urinen - så det är bara att hoppas på att blodtrycket sjunkit till de normala tills kontrollen nästa vecka.
    Har fått en del foglossning och har lite ont i övre delen av magen till och från, annars mår jag finfint! Har bara gått upp 2kg hittills och det känns fantastiskt.
    Känner hur den lilla/lille sparkar omkring där inne i magen.

    Såå, hur går det för er? Håller ni er "friska"? Har ni tagit reda på kön? Går ni på mycket kontroller?
    Är vagnarna beställda, osv,osv.

    Förresten, har ni vaccinerat er mot influnsan? Jag är lite kluven gällande de å har alltså inte kommit till skott med det än..

    Ha det bra!

  • hisingenftw

    Hej!

    Jag mätte idag i vecka 26 lite förhöjt tryck. Ska tillbaka om 2 veckor. det var inte något alarmerande tyckte hon men lika bra att kolla snart igen

    Har gått upp nästan 15 kg. Äter som vanligt och knte massa onödigt, känns sådär men kan knte göra så mycket då jag har svårt att motionera pga bäckensmärtor och vansinnigt ont i övre delen av ryggen

    Känner inte bebisen alls mycket denna gång då moderkakan ligger i framvägg. Men då och då sparkar det till. Vi vet att det blir en kille denna gång. Känns lika overkligt ändå haha!

    Vi kör på samma vagn som för storasyster och ska köpa en ståbräda bara.

    I övrigt tänkte vi inte handla så mycket innan han är här, när det nu blir

    Längtar bara tills att allt är över och bebisen är ute. Gravid grejen är inte för mig haha!

    Jag har faktiskt hoppat över vaccination. Min barnmorska nämnde inget och jag blir sällan sjuk och nu känns det nästan lite sent.

    Hoppas ni andra har det bra!

  • MrsFreud

    För mig går det bra än så länge! Visade sig i december att vi väntar enäggstvillingar och att de delar moderkaka etc. Så riskerna är ju betydligt större denna gång, och vi var i valet och kvalet om vi verkligen skulle fortsätta graviditeten eller inte med tanke på vad som skett de två senaste graviditeterna. Men vi beslutade oss för att kämpa på helt enkelt. Inga större problem än så länge, men är bara i v. 14+1 idag så det finns gott om tid för saker och ting att ske...

  • Evigkärlek0811

    Hej

    Med första barnen fick jag svår HF i v 35 blev inlagd och igångsatt och han är född i v 36+0.

    Med andra barnen gick jag på specialist mödravården men allt gick bra den gången och jag klarade mig utan HF, är nu gravid med tredje i v 26 och går på koller hos spec även nu så vi får se hur det slutar den här gången :)

    Lycka till!

    Med vänlig hälsning, malin

  • hisingenftw
    Evigkärlek0811 skrev 2015-01-18 13:06:21 följande:

    Hej

    Med första barnen fick jag svår HF i v 35 blev inlagd och igångsatt och han är född i v 36+0.

    Med andra barnen gick jag på specialist mödravården men allt gick bra den gången och jag klarade mig utan HF, är nu gravid med tredje i v 26 och går på koller hos spec även nu så vi får se hur det slutar den här gången :)

    Lycka till!

    Med vänlig hälsning, malin


    Hur kom det sig att du fick gå på spec

    Mvc?

    Skönt att allt verkar bra nu iaf
  • zorina

    Hej! Jag hade hf med första barnet. Låg 7 v på sjukhus och blev igångsatt i v 36.. E nu i v 24 och hoppas verkligen slippa ligga inne så länge igen! Går till bm en gång i v och till specialist mvc var tredje v. Än så länge allt lugnt :)

  • hisingenftw
    Evigkärlek0811 skrev 2015-01-19 14:46:53 följande:

    Här är det så att har man haft HF engång blir man automatisk skickad till spec vid fler graviditeter.


    Ok! Vart bor du? Och gör de nåt särskilt förutom att mäta tryck och lyssna på bebisen när du är där?

    Intressant att veta hur de gör på olika ställen i landet
Svar på tråden BF april/maj 2015 och tidigare haft HF/grav.kompl.