• Mellanmjölkens land

    Friterad mat. Bra eller dåligt?

    Jag tycker inte att friterad mat är nyttig och vill därför inte att våra barn äter mer än nödvändigt av strips och andra friterade maträtter.

    Sambon är uppvuxen med hemmafriterade potatisklyftor etc flera ggr/v och tycker att så länge stripsen är osaltade så är det väl inga problem. (Att hela hans familj är överviktig får mig inte direkt att ändra uppfattning)

    Har ni några länkar som pekar på att friterad mat är onyttig som jag kan ge till sambon? Eller har ni tvärt om några länkar som pekar på att det är jag som har fel och att det inte är några problem att fritera allt möjligt?

  • Svar på tråden Friterad mat. Bra eller dåligt?
  • Tow2Mater

    "Some research suggests that deep frying retains more antioxidant capacity in some vegetables but less in others when compared to boiling or pan frying."

    "When the food comes in contact with the oil, the heat essentially activates the food?s moisture and steam cooks it from the inside. In a delicate equilibrium of deep frying, the steam keeps the oil from permeating the food, and the oil keeps the food?s moisture inside.


    Ideal deep frying temperatures are generally 350°-375°. Lower than 325° and the oil will be absorbed into the food, making for gross, greasy fare. Much higher than 375° and you run the risk of additional oxidation in the oil as well as dried out food."


Svar på tråden Friterad mat. Bra eller dåligt?